Közös képviselő vagy házkezelő?


Vadalma # 2006.08.08. 10:24

Mart, ebben teljesen egyetértek Veled, sajnos, én is ezt látom :(

Mart # 2006.08.08. 10:22

Én gyakorlatban tapasztalom a társasházkezelés egy-másfél évtizedes hiányát. A magyar valóság része az, hogy elengedhetetlenek városrehabilitációs támogatások, a panel program, az iparosított technológiás pályázat, mert a jól képviselt, de sehogy sem kezelt házakat sürgősen meg kell menteni a pusztulástól.
A társasházaknak minimális hányada az, ahol a kezdetektől jól kidolgozott terv alapján megfelelő karbantartás és állagmegóvás folyt a napi üzemeltetés mellett, ahol gondoskodtak folyamatosan az állagmegóvásra szükséges anyagi fedezet biztosításáról, és nem csak tűzoltó munkát végeztek.
A többi házban most szembesülnek a tulajdonosok a kezelés hiányával, és ennek anyagi következményeivel. Ennek ellenére még most is sok helyen igyekeznek a homokba dugni a fejüket.

Vadalma # 2006.08.08. 07:29

nem Mart, ez így ilyen formában nem igaz.

a Thtv. 54. § alapján (mint ahogy erre egyébként utaltam is) akkor kötelező a szakképesítés bárkinek is, amennyiben az illető ellenérték fejében végzi ezt a tevékenységet.

a Thtv. 55. § (2) pedig explicite kimondja, hogy a szakképesítésszerzési kötelezettség a nem üzletszerű társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottság elnökére nem vonatkozik.

a gyakorlatban a közös képviselők jell. az esetek nagyrészében karitatív lakótársak (szubjektív tapasztalat, úgyhogy kár rajta vitatkozni, ha Te mást tapasztaltál, elfogadom, de szerintem ez a nagy magyar valóság), vagy legalábbis olyanok, akiknek a társasház zsebbe fizet vagy mondjuk a tisztítószer számláit beállítja a társasház elszámolásába, hogy valamit kompenzáljon.

Mart # 2006.08.07. 19:13

"társasházkezelőt nem kötelező foglalkoztatni, fenti tevékenységeket végezheti a közös képviselő " - ha rendelkezik a szükséges szakképesítéssel!

webpost # 2006.08.07. 15:35

Köszönöm a gyors választ!

Vadalma # 2006.08.07. 13:06

A társasházkezelő egyfajta speciális résztevékenység ellátására jogosult:

  1. a társasház adottságainak ismeretében - gazdasági elemzés alapján - ajánlatot készít az épület fenntartására vonatkozóan,
  2. a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződésben foglaltak szerint szervezi az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, irányítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat,
  3. a megbízási szerződés alapján javaslatokat dolgoz ki a társasház gazdálkodása, a közös tulajdonú épületrészek hasznosítása kérdéseiben.

másra nem terjed ki a jogköre.

társasházkezelőt nem kötelező foglalkoztatni, fenti tevékenységeket végezheti a közös képviselő vagy az intézőbizottság is. közös képviselő vagy intézőbiztottság megválasztása azonban kötelező.

jell. nagy lakóparkoknál, soklakásos társasházaknál szoktak társasházkezelőt bevetni, ahol ez a fajta munka speciális szakértelmet/ sok időt vagy munkaráfordítást igényel.

amennyiben a társasházkezelő fentieket ellenérték fejében végzi (márpedig jell. így végzi), úgy speciális szakképesítést is kell hozzá szereznie.

tehát kérdéseidre a válaszok:

  1. van
  2. nem
  3. igen
webpost # 2006.08.07. 12:51

Újabb kérdés. :)
Van e jogi különbség a közös képviselő és a házkezelő között?
Vagy ez csak elnevezés kérdése?
Esetleg ez lehet két külön személy is?