titkolozás


ObudaFan # 2006.08.07. 19:04

Olyan szerzôdés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés idôpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerzôdésben meghatározott tulajdonságoknak.
Hibás teljesítés esetén a jogosult

  • elsôsorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerzôdésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
  • ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a törvényes feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelô árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerzôdéstôl. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelô határidôn belül, a jogosultnak okozott jelentôs kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelô határidôre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
A jogosult a teljesítés idôpontjától számított hat hónapos elévülési határidô alatt érvényesítheti szavatossági jogait. Ha a jogosult igényét menthetô okból nem tudja érvényesíteni, így különösen, ha a hiba a jellegénél vagy a dolog természeténél fogva a határidôn belül nem volt felismerhetô, a szavatossági jogok érvényesítésének határideje a teljesítés idôpontjától számított egy év, tartós használatra rendelt dolog esetében három év. E határidôk elmulasztása jogvesztéssel jár.

szildi # 2006.08.07. 15:46

Most vettünk egy kis családi házat,a tulajdonos sok mindent titkol amit másoktól tudunk meg!!pl:csőtörés volt és nem lett meg csináltatva,az emésztőt nem tudjuk merre találjuk a kertben,stb stb.nekünk milyen jogaink vannak még vele szembe ha késöbb kiderül,hogy ázik az egész ház,vagy csurig van ez emésztő...?!