telek eladás


ObudaFan # 2006.08.11. 18:19

Nincs mit.

ghabbor # 2006.08.11. 09:41

Köszönöm

ObudaFan # 2006.08.09. 14:53

Ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez. A bevételnek nem része a kapott ellenértékbôl az egyéb jövedelemnek minôsülô, az ingatlannak, a vagyoni értékû jognak a szerzôdéskötés idôpontjában ismert szokásos piaci értékét meghaladó összeg. Ilyennek minôsül különösen az eladási ár, a cserében kapott dolognak a jövedelemszerzés idôpontjára megállapított szokásos piaci értéke, valamint az ingatlan, a vagyoni értékû jog gazdasági társaság vagy más cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként (nem pénzbeli betétként) történô szolgáltatása esetén a vagyontárgynak a társasági szerzôdésben, más hasonló okiratban meghatározott értéke.
Az ingatlan, a vagyoni értékû jog átruházásából származó bevételbôl le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelô következô igazolt költségeket, kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységébôl származó bevételével szemben költségként elszámolt:

  • a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggô más kiadásokat;
  • az értéknövelô beruházásokat;
  • az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.

Az ingatlan átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követô öt évben történik, a kiszámított összeg . Ezt követôen a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a számított összeget csökkenteni kell, ha az átruházás - a megszerzés évét követô évet elsô évnek tekintve -,

  1. a hatodik évben történik, a számított összeg 10 százalékával,
  2. a hetedik évben történik, a számított összeg 20 százalékával,
  3. a nyolcadik évben történik, a számított összeg 30 százalékával,
  4. a kilencedik évben történik, a számított összeg 40 százalékával,
  5. a tizedik évben történik, a számított összeg 50 százalékával,
  6. a tizenegyedik évben történik, a számított összeg 60 százalékával,
  7. a tizenkettedik évben történik, a számított összeg 70 százalékával,
  8. a tizenharmadik évben történik, a számított összeg 80 százalékával,
  9. a tizennegyedik évben történik, a számított összeg 90 százalékával,
  10. a tizenötödik évben vagy késôbb történik, a számított összeg 100 százalékával.

Az ingatlan és vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 25 százalék. Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására elôírt határidôig kell megfizetnie.
A befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének idôpontját megelôzô 12 hónapon vagy az azt követô 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

  1. a belföldön fekvô lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése;
  2. a belföldön fekvô lakótelek tulajdonjogának adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése, ha azon a magánszemély, közeli hozzátartozója vagy volt házastársa az említett idôtartamon belül lakást épít, építtet;
  3. a belföldön fekvô lakás építése, építtetése;
  4. a belföldön fekvô lakás alapterületének növelése, ha legalább egy lakószobával történô bôvítést eredményez;
  5. a belföldön fekvô lakás legalább haszonélvezetének, használatának vagy bérleti jogának megszerzése;
  6. az idôsek otthonában vagy a fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férôhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzése (ideértve a térítési díj elôre történô megfizetését is).
ghabbor # 2006.08.09. 11:47

Sziasztok!

El szeretném adni 1987-ben szerzett telkemet. Milyen adó terheli ezt a jövedelmet?

KÖszönöm

Gábor