osztozzunk a lakáson


ObudaFan # 2006.08.11. 17:10

Kérdés, hogy tartási szerződés-e. Ha az, akkor már most tulajdonos. Ha nem, hanem öröklési szerződés, akkor csak akkor lesz tulajdonos, ha a nagyszülő elhalálozik.
Ha esetleg sikerül is bizonyítani, hogy mondjuk nem tartási/öröklési szerződés volt ez, mert a nagyszülőnek tartásra nincs szüksége, hanem színlelt ajándékozás, akkor még mindig marad tulajdonos, viszont kötelesrészre igényt tarthatsz, ha enélkül örökös lennél.
Az más kérdés, hogy mondom, tulajdonos lesz ő is. Márpedig a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fûzôdô törvényes érdekeinek sérelmére. Ha nem engeded be, akkor pedig túlhasználati díjat követelhet.
A megoldás közös tulajdon megosztási per lehet, ha önszántából nem hajlandó eladni neked a tulajdoni hányadát, és ha van pénzed megváltani azt. Ebben az esetben a bíróság téged, mint bent lakó tulajdonostársat feljogosít, hogy magadhoz váltsd az ő hányadát.

proto # 2006.08.11. 13:12

Abban szeretnék tanácsot, segítséget kérni, hogy egy korábban vásárolt lakás esetében 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok a nagyszülővel. Azonban egy vélt sérelem miatt úgy gondolta hogy az ő 50 %-át eltartási szerződés keretében halála után egy családon kívüli idegen ember kapja meg. A földhivataltól már érkezett is tájékoztatás ezen szándék bejegyzéséről. Mi történik abban az esetben ha már a nagyszülő nem él és ez az idegen ember szeretne a lakásba beköltözni ? egyáltalán hogy tudok ellene tenni ?
köszönöm