2003-ban egy válás miatt eladtuk a lakásunkat, feleztünk. Lakást közvetlen utána nem vettem, a bátyámnál laktam, akinek -mivel éppen építkezett- kölcsönadtam a pénzt. Most 2006 év vége felé kaptam vissza és most fogok venni belőle egy kis lakást. Persze az APEH az emiatt keletkezett adótartozást közben kamatostul beszedte tőlem. Kérdésem, hogy mivel most tudok lakást venni és ez 5 éven belül van, visszaigényelhetek-e az APEH-tól valamennyi pénz?
2003-ban 7 milliót kaptam az eladott lakásból , abból vettem egy kisautót és most 4,8 millióért veszek lakást.
Az APEH-nak pedig másfél milliónyit fizettem be késedelem miatt jócskán kamatostul idő közben.
Előre is köszönöm válaszukat
lakásvásárlás 5 éven belül
Azt az adót, ami a 4,8 millió forint után kellett megfizetni, most vissza lehet igényelni. Kamatot viszont az APEH csak akkor fizet, ha lekési a visszatérítésre előírt határidőt.
Egyébként nem 5 év hanem 60 hónap, de ez itt nagyjából mindegy.
Köszönöm az infót.
Annyi kérdésem lenne még, hogy az APEH-nak való visszaigénylés beadásától számítva- csatolva az adásvételit - mennyi szokott lenni az APEH visszatérítési határideje?
Van a visszaigénylésre egy speciális APEH-os nyomtatvány?
Köszönettel.
Hol találom meg azt az APEH-os nyomtatványt amin vissza lehet igényelni 5 éven belül a korábban befizetett szja-t?Időközben megvásároltam a lakásom.
Nem találom az apeh.hu -n.
Üdv!
Ingatlaneladással kapcsolatos kérdéseim lennének, mert olyan sokfélét olvastam-hallottam, hogy már igazán nem tudom, hogy mi a jelenlegi jogszabály erre vonatkozólag.
2003-ban vásároltam egy lakást, lakáshitelből. Idén a lakást eladtam, mert szándékomban állt egy nagyobbat venni. Az ingatlant 4millióért vettem, és 6-ért adtam el. A vételárból kifizettem a hitelt, és maradt 2,5 millió forintom.
Az újabb lakáshitel igénylésnél kiderült, hogy a volt férjem egy autóvásárlás alkalmával (melyet a nevemre lízingelt) BAR-listára kerültem, és mindenhol visszautasították a hiteligényemet. Az autóhitel másfél éve teljes mértékben vissza lett fizetve, tehát szakszóval: passzív bar-listás vagyok még kb. 3 évig.
Én úgy tudom, hogy eladott ingatlan után 12 hónap áll rendelkezésre újabb ingatlanba befektetni a pénz - adózás nélkül. És utána?
Vagy ez 60 hónap? Mert ha lekerülök a bar-listáról, akkor szeretnék lakást venni.
Sőt egyes bankok azt állítják, hogy 3 év passzív bar-lista után is adnak hitelt.
Köszönöm a válaszokat.
A befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének idôpontját megelôzô 12 hónapon vagy az azt követô 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított
Ha viszont az adózó a megszerzett lakás vételárát bankhitelbôl törleszti, a lakáscélú felhasználás kedvezménye nem valósul meg .
Köszönöm a választ.
Tehát ha jól értelmeztem, akkor ha kp-ért veszek ingatlant, akkor 60 hónap áll rendelkezésemre, hogy ne kelljen adózni a 2milla után?
És ha hitelből veszem az ingatlant? Illetve részben hitelből?
Akkor a vételár készpénz részére érvényesíthető a kedvezmény.
A következők miatt nem lehet ekkor érvényesíteni a lakáscélú kedvezményt:
"...A lakásszerzési kedvezményt csak akkor lehet igénybe venni a törvény rendelkezése szerint, amennyiben a régi ingatlan átruházásából származó jövedelembôl fedezi az új ingatlan vételárát. Amennyiben az új ingatlan vételárát hitelbôl fizeti ki, a hiteltörlesztéssel a lakáscélú felhasználás nem valósul meg. A hiteltörlesztés nem azonosítható a felperes által hivatkozott részletvétellel történô adásvételi szerzôdésben kikötött feltételekkel. Részletvétel esetén ugyanis az eladó és a vevô szerzôdésben állapodnak meg a fizetés módjáról, közöttük áll fenn a jogviszony. Ezzel szemben hitelszerzôdés esetén a kölcsönadó pénzintézet és a kölcsönvevô (jelen esetben a felperes) között áll fenn jogviszony, a kölcsönbevevô a részlet fizetésével a kölcsönszerzôdésbôl eredô kötelezettségét teljesíti. Ez pedig nem az új lakás vételárának kiegyenlítésére szolgál, hanem a hitel visszafizetésére.
Ugyanakkor a lakáscélú hitel törlesztése címén kifizetett összegek az Szja. tv. 38. § (1) bekezdésében írt adókedvezményre jogosíthatnak: az összevont adóalap adóját csökkenti - az 1993. december 31-e után hitelintézettel megkötött szerzôdés alapján - a (2) bekezdésben meghatározott lakáscélú felhasználásra felvett hitel adósaként szereplô magánszemély által az adóévben a tôke, a kamat és a járulékos költség törlesztéseként megfizetett, a hitelintézet által igazolt összeg 40%-a. A magánszemély által igénybe vehetô kedvezmény összege adóévenként nem haladhatja meg a 240 000 forintot.
A lakáscélú hitel utáni adókedvezmény ezen idézett rendelkezés alapján járhat, a perbeli adatok alapján a felperes ezt az igényét érvényesítette is. Így helytállóan hivatkozott az alperes felülvizsgálati ellenkérelmében arra, hogy az adózás rendjérôl szóló módosított 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Art.) 1/A. § (1) bekezdésében írt rendeltetésszerû joggyakorlás elvét sértené, amennyiben egy hitelszerzôdéssel kapcsolatosan a felperes kétféle adókedvezményben részesülne."
Köszönöm a választ.
Nincs mit.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02