Pihenőnapon kiküldetési utazás megkezdése

Niki2025 # 2025.10.16. 12:18

Eulimen
"Kritikus kérdés az is, vajon a Mt. szerint vezető állású munkavállalónak számítasz-e?
Erre az esetre lásd az alábbi, Ítélőtábla által hozott ítéletet: a munkavállalónak nem jár semmi, hiszen vezető beosztású."
... mondjuk,ha akkor ezeknek utánanèztem volna,kevesebbet bosszankodtam volna. Mindegy ,ezer màs sebből is vérzett ez a pozíció.

Niki2025 # 2025.10.16. 12:11

Attila1988
A kísérteties hasonlóság miatt,a munkavégzés helyèvel kapcsolatban merültek fel bennem kètdèsek. Ahová kiküldenek,ott ha jól gondolom,épp munkàja van a cègnek? Ugyan a hely valóban nem egyenlő a cég telephelyèvel ami be van szèkhelynek vagy telephelynek jegyezve de ettől ez mèg szabàlyos lehet. Sajnos aiz erre vonatkozó szabályzatot nem tudom számodra behivatkozni.
( esetemben magyar székhelyű cèg nemzetközi projektjein dolgoztam,értelemszerűen ott,külföldön kellett megnèznem,ellenőriznem a dolgozók által elvègzett munkàkat)

eulimen # 2025.10.16. 10:06

@Attila1998
szerintem itt az igazi kérdés nem az, hogy kötelezhetnek-e rá (egyébként igen, hát hogyne lenne a munkáltatónak joga rendkívüli munkavégzés, vagy munkavégzést más helyen elrendelni), hanem milyen ellentételezés járt érte, ha jár egyáltalán. Lecsúsztatott/áthelyezett munkanap? Túlórapénz?
Rendkívüli munkavégzésnek számít-e a munkaszerződéstől eltérő helyszínen történő munkavégzéshez történő utazás időtartama?
Kritikus kérdés az is, vajon a Mt. szerint vezető állású munkavállalónak számítasz-e?
Erre az esetre lásd az alábbi, Ítélőtábla által hozott ítéletet: a munkavállalónak nem jár semmi, hiszen vezető beosztású.
https://eakta.birosag.hu/…tarozat-pdf/?…

Niki2025 # 2025.10.16. 09:40

@Attila1988
Szerintem kötelezhetnek. Nekem volt ilyen munkám, pont ilyen paraméterekkel amit leírtál. És bizony oda kellett érnem a hétfői megbeszélésre az ügyféllel, 1100 km-el arrébb.
A munkaszerződésemben pont így volt megfogalmazva, bár talán nem kötetlen volt a munkarend ( elvileg) . De a tevékenység miatt egyértelmű volt , hogy ez járhat utazással és ilyen áldozatokkal , a hétvégi pihenő terhére .

Attila1988 # 2025.10.16. 09:14

Sziasztok!

A munkáltatómmal többször konfliktusba kerültem azzal, hogy a pihenőnapomon nem akartam megkezdeni külföldi kiküldetésnél az utazást. A munkaszerződésemben kötetlen munkaidő van írva. A munkavégzés hétfőtől péntekig van átlagosan heti 40 órával kikötve. A pihenőnap a szombat és a vasárnap. A munkavégzésem helye a cég telephelye és az ügyfelek telephelyei. Ha engem kiküldetésre küldenek 1100 km távolságra olyan helyre, ami nem a cég telephelye és nem is valamelyik ügyfelünk telephelye, akkor kötelezhetnek arra, hogy hétfőn reggel 9-kor megjelenjek külföldön munkavégzés céljából? Értelem szerűen az utazást vasárnap már meg kell hozzá kezdenem autóval.

Előre is köszönöm az értékes hozzászólásokat!
Üdvözlettel: Attila