Kedves Fórumozók!
Adva van egy lakóház kerttel, ami osztatlan közös tulajdon. A szomszéd és a testvére 1/4-1/4 részben, és az általam kinézett lakás tulajdonosai is 1/4-1/4 arányban tulajdonosok (a tulajdoni lap, valamint a 20 éves adás-vételi szerződés szerint is). A telek úgy van felosztva, hogy van egy közös rész (a ház mellett és előtt), amit mindenki használhat, és ami azon túl van, az van 2 egyenlő részre osztva és kerítéssel leválasztva.
A bank a hitelfelvételemhez használati megállapodást kér, amit ugye minden tulajdonosnak alá kell írnia. A szomszédék ügyvédje közölte, hogy - egy új rendelkezés alapján - ez a ház társasháznak számít és a lakások méretével arányos telekrész jár mindenkinek. Mivel a szomszéd lakása 70 nm-es, míg amit én kinéztem, az 56, ezért ők saját költségükön újra kiméretik a kertet, és majd az így kialakított, mostaninál nagyobb telekrész használatát akarják szerződésbe foglalni.
Az eladóm és én is úgy gondoljuk, hogy mivel az említett dokumentumok alapján fél telek és fél ház járna mindkét szomszédnak, inkább csendben örüljenek, hogy nagyobb lakást birtokolnak, és ne akarjanak még a telekből is nagyobbat.
Azért kiváncsi lennék, hogy mégis milyen rendeletre gondolnak a szomszédék az ügyvédjükkel közösen, valamint hogy mi van akkor, ha mégsem hajlandóak aláírni semmilyen megállapodást.
És egyáltalán, mire számítsak?
A véleményeket előre is köszönöm!