...ingyen [b]kell[/b]...
Elbirtoklás
- 1
- 2
Köszönöm a választ Gitron. És ha azt mondják hogy nem adják vissza akkor mit tudok még tenni, hiszen patt helyzet van ? Se út ,se telek? 160m2 nem kiss terület puszira.
1.Nekem az lenne a kérdésem, ha netán lejárt a 15év és nem "háborgatott" az önkormányzat, bátran felléphetek-e náluk, ill. ellenükben?
2.Én, mint jogfolytonos korrekt tájékoztatást kapok az önkormányzattól?
3.Mivel bizonyos nem vagyok afelől, hogy az előző tulajdonos kapott-e felszólítást a rendezésre, megtudhatom-e valahogy, hányadik évben járhatok, anélkül, hogy az önkormányzat eszméljen és felszólítást küldjön?
4.Kell-e attól tartanom, hogy kiküldenek egy felszólítást a rendezésre, holott túlhaladt a birtoklás 15éven? Akkor is megszakításnak számít?
(egy kis garázsról van szó, amely a lakásból is nyílik)
- Ha 1990. óta letelt, akkor igen.
- Ebben nem feltétlenül bíznék. Az önkormányzat az ellenérdekű fél.
- Ha nem küldtek közben felszólítást, és letelt a 15 év, most már hiába küldenek. Ugyanakkor ha valamikor az elején küldtek, és mostanában telne le a 15 év, akkor ez kockázat.
- Nem.
Köszönöm a válaszodat ÓbudaFan!
Ennek tükrében elsétálok majd az önkormányzatba...
p
A következő lenne a problémám: 1991-ben vásároltam egy faluban egy kerítéssel lekerített telket, amelyre építkeztem. Tavaly kiderült, hogy a telkem (és a szomszédos telkek is ) "hosszabb" kb. 20 méterrel, mint amennyi az ingatlannyilvántartásban szerepel. A telek mögött erdő található. Időközben megtudtam, hogy még a 70-es évek elején a jogelődöm, illetve a szomszédai egységesen kiterjesztették a telkeik határát az erdő rovására. Ma ezeken a területeken semmi nyoma sincs annak, hogy itt valaha erdő volt.
A telkek, illetve az erdő egyúttal belterület-külterület határ is.
Az erdő 1995-ig tsz tulajdonban állt, ekkor kárpótlásként x-hez került, aki 1997-ben eladta a jelenleg is tulajdonos Y-nak.
Ismeretségi körömben - vannak köztük jogászok is - parázs vita folyik arról, hogy esetemben fenn áll-e az elbirtoklás intézménye, vagy sem?
Kíváncsian várom a véleményeket!
tudod aza helyzet hogyha beis következett volna az elbirtoklás akkor is az ingatlannyílvántartásban bízva 1995-ben és 1997-ben rendelkeztek az erdővel így ők megszerezték a tulajdonjogot...
elbírtoklás az előadásod szerint a te vonatkozásodban kezdődhette el 1997-től
15 év az elbírtoklás
Köszönöm a válaszodat rite csillaggal, sajnos magam is így látom a helyzetet.
Azért az is probléma, hogy még ha további 5 évig nem csinálnak semmit, így az elbirtoklás bekövetkezik, akkor sem biztos, hogy fogsz tudni valamit kezdeni azzal a területtel.
Ha a belterület határát nem változtatják meg, akkor a mostani telkeddel pl. biztosan nem fogod tudni egyesíteni azt a részt, hiszen egy telek egyik fele nem lehet "kint", míg a másik fele "bent" van.
Külterületként meg egyáltalán nem biztos, hogy önálló telekként akkora darabot (gondolom pár száz nm az egész), és ott, megengednek majd. Szóval ne éld bele magad... :)
Köszi a választ _Lala_, az egy külön téma lehetne, ahányféle variációt hallottam - földhivatalosoktól - a belterületbe-vonással kapcsolatban.
- 1
- 2

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02