Osztatalan közös tulajdon

Raymond # 2006.11.13. 15:50

A testvérem jogi ügyében kérnék segítséget!

1/2-1/2 arányban tulajdonos egy házban volt nevelőanyjával a házat kizárólag a hölgy használja,rezsit elmondása szerint azért nem fizeti mert az a nővérem címére egy másik lakásba érkezik és a szolgáltató neki nem engedi hogy a rezsit kifizesse!Tehát 2 éve a nővérem fizeti a lakásba nem mehet be mert nem engedi be a hölgy!Szeretné a fele részét értékesíteni a hlgynek se pénze se munkája se semmi megvenni nem tudja eladásba nem egyezik bele!
A kérdésem bíróságon kérheti e a közös tulajdon megszüntetése íránti pert?
A nő azzal fenyegeti ha ezt megteszi akkor az egész házat követelni fogja mert olyan sokat költött a házra,hogy mire őt kifizetik +az ingatlan felét addigra a ház árát megkapta!(hozzátenném csak festett a lakásban!)
Másrészt a bíróság onnan őt ki nem rakhatja mert 1 kiskorút nevel nincs munkája és nincs hova mennie!ergo bérleti díjat és közüzemi tartozásait sem tudja nővéremnek megfizetni!
A kérdésem ilyen esetben mit tehetünk?

Kenderice # 2006.11.13. 17:39

Meg kell indítani a pert a közös tulajdon megszüntetése végett. Ha van pénzed, megveheted az ő részét. Ha nincs, el fogják árverezni a házat.
Festés miatt nem kérhet semmit, mivel ő "lakta le" a házat. Komolyabb állagmegóvási munkákat elvégeztethet a házon, azonban ezt hiteltérdemlően bizonyítania kell.
A nővéred meg -bocsáss meg- de oktondi volt, hogy fizette idáig is a rezsit. De mivel ez megtörtént és bizonyíthatóan nem lakott ott, akkor követelheti az idáig helyette fizetett rezsi összegét az ott lakótól. Plusz még -ha az ott lakó a teljes ingatlant lakja és nem csak a saját 1/2-ed részét, akkor tőle még -maximum 5 évre visszamenőleg- túlhasználati díjat is kérhet.
Én is ebben a cipőben járok/jártam.
A bíróság őt onnan nem kirakni fogja, hanem az ingatlan értékesítése után neki onnan ki kell mennie.
(Az, hogy nem engedte be a nővéredet a házba, az csak a nővéred malmára hajtja a vizet.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 18:39

Azért én megkérdezném, nincs-e az idősenn hölgynek haszonélvezete az egész ingatlanon. Akkor ugyanis egy kicsit más a leányzó fekvése...

Kenderice # 2006.11.13. 19:42

Gondolom írta volna ha lenne...

Raymond # 2006.11.13. 22:15

Nincs senkinek haszonélvezete!