Próbaidő 2x???


the big cat # 2003.11.20. 05:40

Hát új dolgozó semmiképpen sem vagy, hiszen a passzív állományú dolgozó is dolgozó, de a jutalom és az ajándékutalvány általában nincs benne a munakszerződésekben, így az a munkáltattó rendelkezése szerint jár, adni nem köteléező. Ha benne van a szerződésedben, akkor azon szabályok szerint jár.

g.cs.edina # 2003.11.19. 17:57

Segítséget kérek!

98-ban állást kaptam egy cégnél, természetesen próbaidővel. 2000-ben gyed-re, majd most gyes-re mentem. Gyes mellett a főnököm visszahívott 4 órában dolgozni.
Elfogadtam a lehetőséget,(Karácsonyra jól jön a pénz)mire közölték velem, hogy sem jutalmat, sem ajándékutalványt nem kaphatok,mivel új(???) dolgozónak ez nem jár a próbaidő alatt. Nekem több helyen nem stimmel ez a dolog. Vagy rosszul tudom?

Köszönöm a választ!

the big cat # 2003.11.01. 13:14

Ez jogellenes, és ezért semmis.

Az Mt. egyértelműen rendelkezik arról, hogy próbaidő csak a munkaviszony kezdetén köthető ki, késöbb nem. Előléptetés az nem újabb munkaviszony, hanem a régi folytatása.

A fizetés meg egyébként sem függ össze a próbaidővel, annak változtatása (csökkentése vagy növelése) munkaszerződésmódosításra tartozik, amit neked is el kell fogadnod, nem elég hozzá egy túlbuzgó ám szakképzetlen munkaügyes ügyködése.

A munkakörváltozáshoz mindenképpen kell munkaszerződés módosítás, gondolom ebben határozzák meg az új béredet is, ha te is elfogadod, akkor úgy is megállapodhattok, hogy mondjuk 3 hónapra x ezer forint a béred, utána meg y ezer, de ennek abszolút semmi köze a próbaidőhöz.

Normál próbaidő esetén sincs semmi jogilag előírt összefüggés a fizetés és a próbaidő között, egyszerűen csak vannak munkáltatók, akik a próbaidőre kevesebbet fizetnek. De ez egyáltalán nem általános gyakorlat.

johng # 2003.10.31. 20:51

Egyetlen kérdésem van, amire szeretnék választ kapni.
Több mint 1 éve folyamatos a munkaviszonyom.Hamarosan elő fognak léptetni.De a személyzetis hölgy-vigyázva, hogy a bérem ne túl magasra emelkedjen- munkálkodik azon, hogy az új pozíció kezdetétől ismét próbaidős legyek.Mondván ezt még nem csináltam! Lehetséges és jogos ez a 2x-es próbaidő?

Köszönöm a válaszát.