Érdemes-e szakjogásznak tanulni?


Banyamancs # 2005.02.22. 09:18

Bocsánat: munkaügyi szakjogász. Érdekelnének a tapasztalatok.

Banyamancs # 2005.02.22. 09:13

Munkajogász szakképzésre jár vki?

Legislator # 2005.02.22. 08:07

Talán. Majd. Egyszer. ELTE?


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.02.07. 16:40

Sziasztok, igaz, hogy régi az utolsó hozzászólás,de mivel a vizsgaidőszakot túléltem, már van némi képem az első félévét éppen megérő szabályozási szakjogász képzésről. Véleményem 1 mondatban: aki lodifikált már, nem tanult semmit, ha még nem, nem is fogja így megtanulni.

Jogszabályt írni az adott szakterület ismerete nélkül nem lehet, az alapokat meg lehet nézni a Jat.-ban, vhr-ben és kapcsolódó állami irányítás egyéb jogi eszközeiben. Az oktatók - tisztelet a ritka kivételnek - felkészületlenek, pár éves gyakorlattal rendelkeznek, és az anyagi jogi ismereteik - nem szakterületre, hanem államigazgatás átfogó szabályaira gondolok - igen hiányosak. Az anyagot áttekintve mintha alkotmányjogász képzésre jártam volna, pedig az AB és döntései csak csekély hatással vannak a jogalkotás teljes spekrtumára. Elméletekkel ritkán szembesülünk a gyakorlatban, a gyakorlathoz az előadók jó része alig értett. (Szerintem jogszabályt még nem írtak, vagy 1-2-t, ha egyáltalán...)

A vizsgák részben korrektek, részben - főleg az IM regnáló közjogi HÁT-ja szerkesztésében - borzalmasan szubjektívek voltak, hiába, tükrözték az oktató jellemét...

A betejesztett és el nem fogadott Jat. szerint központi közig. szervnél csak ilyen papírral rendelkező egyedek dolgozhatnak kodifikátor munkakörben, tehát a papír így kötelező.

Ha ajánlani kell: csak megszállottaknak.

Helga # 2005.01.03. 08:05

Szia Asus,

Én társasági szakjogász képzésre jártam, szerintem hasznos volt. Nem elsősorban azért, mert be kellett vágni a törvényt, hanem mert ebben a témában jártas oktatók tartották az előadásokat és a felmerült gyakorlati kérdésekre (ami nincs benne a törvényben konkrétan) is tudtak válaszolni.
Bennünket "emberként" kezeltek, a vizsgákra kellett tanulni, de itt már nem arrra ment a dolog, hogy minél több ember legyen kirúgva. Vizsga volt szóban és írásban is.
Szia

Asus # 2004.12.19. 22:18

Szia!

Köszi a hozzászólásodat!
Engem konkrétumoizsga?k is érdekelnének.
Milyen a képzés menete?Mennyire "szemetek" az okatatók és különbözik-e egy vizsga az átalagos egyetemi vizsgától,vagy azért már embernek tekintik az odajárót?
Irásban,vagy szóban van-e a vizsga?
Melyik szakra jártál?
Elnézést a sok kérdésért!

igen? # 2004.12.17. 11:10

Jártam is és járok is. Attól függ, hogy mit szeretnél kezdeni vele.
Az a benyomásom, hogy ha az adott szakterülettel foglalkozol, akkor azon a néhány előadáson túl sok újat nem fogsz megtudni. Ha igazán érdekel a téma, érdemesebb inkább a szakirodalomnak neki veselkedni.

Asus # 2004.12.17. 11:05

Igen,ez köhely,hogy tanulni hasznos.
Az mindig az:-)
Aki jár,vagy járt írjon legyen kedves!

Rexor # 2004.12.17. 09:00

Tanulni szerintem mindig érdemes, én is gondolkoztam, hogy elkezdem, csak eredendő lustaságom - és a közeledő szakvizsga- gátol benne :). De azt mondják, akik csinálják, hogy hasznos.

Asus # 2004.12.16. 22:35

Arról szeretnék érdeklődni,hogy ma mennyire érdemes egy szakjogásszakot elvégezni.
Ti melyiket végeznétek el ill.aki elvégezte jó lenne,ha írna a tapasztalatiról?