Parkolás lakóház előtt


szalami # 2007.03.06. 21:10

Ma esett meg velem: jövök haza este (lakótelep), szokás szerint a parkolók dugig. A szomszéd háztömb előtti parkolóban azonban találtam helyet. Erre odajön egy fickó, aki épp akkor jött ki a házból és aszongya: megkérem, hogy ne álljon ide. Kérdem, miért. Merhogy itt a ház lakói parkolnak, akik már itt laknak száz éve. Mondom, én meg a szomszéd házban lakom száz éve, és egyébként is ez közterület, itt az parkol, aki akar. Erre ő: jól van, akkor majd jól leöntik kromofággal a kocsimat.

Ezután jól otthagytam a fickót, de nagyon bepipultam. Hogy képzelik ezek az emberek, hogy elkergetik a ház elől az autósokat! Közterületi parkolóhelyről van szó, a ház lakói nem bérelték ki az önkormányzattól a helyeket! A mi házunk előtt is parkolhat az ő házukból bárki, nekem eszem ágában sem volna panaszkodni, vagy pláne elküldeni!

Most akkor hunyászkodjak meg és ne merjek többet odaállni, rettegjek, hogy megrongálják az autómat? Mit lehet tenni az ilyen önkényeskedő emberekkel? Van a jognak bármi eszköze erre? Beszéljek a ház közös képviselőjével? Vagy okosabb enged alapon hagyjam a fenébe, és parkoljak fél kilométerrel arrébb?

ViktorBp # 2007.03.09. 09:32

na igen... ez is a kedves magyar hozzáállás. De a hozzáálláson kívül azért itt jogi tényezők is vannak, hogy valóban ha az közterület, akkor te ott álsst meg ahol akarsz, nincs ilyen, hogy "azért mert ők úgy szokták" meg hasonlók, elhiszem, hogy úgy szokták, de semmi joguk belekötbni abba, hogy te hol állsz le.

Na csak azért válaszolok én neked, mert én nem vagyok jogász, ellenben ugyanez megesett velem is, hogy tömbök között éppen ahol hely volt ill. van, oda parkolok be, és néha kiakadnak "merthogy ez márpedig az lén helyem".. na azért álljon meg a menet, közterületen nincs ilyen, hogy ez az én helyem, az egy másik kérdés, hogy mi a szokás ... kész vicc. Én is beparkoltam már több embernek a "törzshelyére" is, na engem nem kromofággal fenyegettek, hanem lejött az ürge és azt mondta, hogy ahányszor meglátja "az ő helyén" a kocsimat, le fogja köpni.... szerencsétlen féleszű .... . Még rendőrt is hívott a barom, hogy tegyen igazságot, na arendőr is kb csak röhögött, elmagyarázta az úriembernek, hogy jogom van ott megállni és ennyi, de ehhez képest továbbra is köpködi az autómat :D Jaj hogy miért van ennyi elmebeteg ?? Olyan is volt a tömbünkbül, aki (ezt figyeld !!!) a parkolóhelyre fehér festékkel felfestette a rendszámát KÖZTERÜLETEN !!! és ha valaki oda mer állni akkor elkezd üvöltözni meg fenyegetőzni, merthogy az az "ő helye". Na hát én már felvilágosítottam, hogy ilyen nincs, a rendőr szintén felcilágosította, hogy nincs ilyen, de ez nem elég neki, kitarta amellett, hogy márpedig neki igaza van .... Mit tudsz tenni a barommal? Semmit, ellenben ha kárt okoz, akkor azzal nagyot fog bukni !!! Ne hagyd magad !!!!
Te csak állj oda nyugodtan, és ha tényleg jön a kromofággal, akkor azt nagyon meg fogja szívni, rongálás kapásból megáll, és ugye itt az okozott kár azért tetemes, úgyhogy ő fogja nagyon megszívni.
Üdv
Viktor

Pjotr # 2007.03.09. 10:19

Már persze ha be tudják bizonyítani, hogy ő volt...

szalami # 2007.03.09. 20:35

Na ez az, a fickó nem azt mondta, hogy ő fogja leönteni kromofággal az autómat, hanem hogy majd a többi lakó a házból úgy általában, akik ott szoktak állni. Ez mondjuk lehet 10-15 ember, akiknek ott szokott állni az autója. Most ha az autómat kromofággal leöntve találom, akkor ugye gőzöm sincs, ki volt az elkövető. Maximum ismeretlen tettes ellen tehetek feljelentést, hát nem tudom, mennyi esélye volna egy ilyen nyomozásnak, nem hinném, hogy házkutatást tartanának a lakóknál és a megtalált kromofágokat kémiai analitikai úton megpróbálnák azonosítani a kocsin találhatóval.

Egyszerűen maffiásodás folyik és a jogrendszer teljesen tehetetlen ezzel szemben. Ráadásul még fenyegetésért sem lehet az ilyen embereket feljelenteni, mivel nem az én testi épségemet fenyegetik, csak az autóm épségét, olyan pedig nincs a BTK-ban, hogy tárgyra irányuló fenyegetés.

monalisa1 # 2007.03.09. 21:33

Nézd, közterület meg minden, de ha mód van rá akkor egy autós a saját ablaka alatt szeretné tudni a kocsiját. Bizonyára te is így vagy ezzel.

És nem okvetlenül lemaratni kell egy karosszériát (...), elég ha a gumikat szúrják ki az éjszaka leple alatt - a sokadik kérés/figyelmeztetés után.

Laikus hozzászólása volt ez csak...

Ritschie # 2007.03.10. 08:05

Szalami!Nem szeretném ha a kromofággal fenyegetőző fickóval egy kalap alá vennél de had mondjak valamit:

Itt a lakótelepen ahol lakom hihetetlenül felhábórít mikor azt látom hogy én nemtudok a saját házam elé állni, de közben mások 4-6-meg annál is több házszámmal odébb laknak de itt állnak!Büszke vagyok arra, hogy a 6 év alatt, annak ellenére, hogy teljesen változó időpontban járok haza, soha nem álltam más háza elé!Megértem a te gondod mélyen, hisz ha nincs hely akkor nincs hely, és ilyenkor én is szétrobbanok!De ha nem lenne itt térfigyelőkamera, akkor pár ember autóját én is leönteném, mikor ott van a hely a saját háza elött, de ő akkor is ide áll me mittomén, s amikor jövök haza akkor nekem kell kolbászolnom járdára állnom, meg stb azért mert neki ez a flash...
Fogja a köög mikor jön haza a melóbol, megáll a mi házunk elött, mert itt az egyik legjobb fagyizó, majd miután fagyizott, úgy van vele, hogy itt is hagyja a kocsit, mert azt a pár kapualjat amennyivel odébb lakik, szépen elkorzózzák a fagylaltal a kezükben.Én meg jövök haza éjjel és a zsaruk meg azt hiszik, hogy benzint akarok leszívni, meg egyéb baromságok, mert pásztázom a terepet körbe körbe mint egy hiéna.
Én ezért fizettem tavay örzött parkolót, mert ott tuti volt a hely.Csak felvitték már kicsit nagyon a díjat...

szalami # 2007.03.10. 23:08

Ritchie, te teljesen el vagy tévelyedve! Abszolúte semmi, nulla jogod van a saját házad elé állni, értsd már meg, az ugyanolyan közterület, mint bármi más, neked az égvilágon semmivel sincs több jogod odaállni, mint bárki másnak. Ezért a háborgásod tökéletesen indokolatlan, és azzal pedig, hogy csak azért nem öntöd le a más autóját, mert térfigyelő kamera van, csak azt bizonyítottad, hogy ugyanolyan sötét bunkó vagy, mint a fickó, akiről írtam.

ksstomi # 2007.03.11. 09:08

hozzászólás törölve

Ritschie # 2007.03.14. 18:35

Szalami!

Az elméleti részét értem!De azt nem, hogy mi a faszért áljak meg 200-300 méterre a házamtól, ha itt is megtehetném!

Aztán:
Én nem személyeskedtem veled, sőt kúltőrált hangnemben, kissé mentegetőzve leírtam a saját véleményem ami nem tilos!Az, hogy te ezzel nem értesz egyet nem baj!Az viszont, hogy személyeskedsz igen, és azzal amit mondtál magadat jellemezted.ERGO=Innentől írhatsz bármit, mocskolódást akármit én nem reagálok rá, sőt el sem olvasom, mert nem ütöd meg a szintet.Köszi heló!

mufurc1 # 2010.08.23. 08:51

Tisztelt fórumozók!

Egy társasházban (panel) vagyok albérlő. A társasházhoz saját elkerítetlen parkoló tartozik, ami a garázsok előtt található és az útról lehet behajtani. A tulajdonos nem parkol a ház előtt és csak egy autó parkolásáról van szó. Jogszerűnek mondható, hogy a házirendbe, illetve szabályzatba meg van kötve, hogy a parkolót csak a tulajdonosok használhatják, az albérlők nem?

blade # 2018.11.22. 14:25

Sziasztok!

Következő a problémám:
Vettünk egy kertes házat Budapest perem kerületén.
A telek sarok telek 2 közvetlen garázskapuja van és 1 telek nagykapu. Mindet használjuk. A probléma az közvetlen mellettünk van egy közért, és jobb hiján a vásárlók a kapu bejárómba állnak, igy rendszeresen előfordúl hogy nem tudok beállni a saját garázsomba. Ráadásúl ez egy forgalmas főút és ha nem tudok egyből rákanyarodni a garázsra és beállni feltartom a forgalmat. A kapukra ki van rakva hogy kapubeálló tilos megálni de senkit nem érdekel. Kérdésem az hogy mit tudok még tenni hogy ne áljanak meg ott? Adott esetben el is vitethetem az autót onnan ha nem hajlandó elálni vagy ha hirtelen nem felkutatható az illető? Mert ilyen is volt már hogy órákra otthagyta az autót mert pont nem a boltba ment.

drbjozsef # 2018.11.22. 15:07

Rakj le egy zárható parkolásgátlót. Kicsit macerás mindig nyitni-csukni, de a feljelentés esetedben nem sokat ér, ha mindig más áll oda...

wers # 2018.11.22. 15:21

Van távirányítható alulról feljövő cölöp is. Elég drága.

nonolet # 2018.11.22. 22:31

Közterületre ...mégis hogyan rakna ilyesmiket?

Szomorú örökös # 2018.11.23. 05:10

nonolet

Közterületre ...mégis hogyan rakna ilyesmiket?

A zárható parkolásgátló nem rossz ötlet, ilyet láttam már kapubejáróban felszerelve, oda simán felrakhatja. Bár a legaggályosabb továbbra is ez:

Ráadásúl ez egy forgalmas főút és ha nem tudok egyből rákanyarodni a garázsra és beállni feltartom a forgalmat.

Nos, azt a zárható parkolás gátlót is ki kell mindig nyitni, bár ebben is létezik távirányítóval működő, amit nem kell lakattal nyitni-zárni (én már láttam ilyet).

http://www.riasztobolt.hu/…as_cwz2c.gif

drbjozsef # 2018.11.23. 05:47

A forgalom szükséges akadályozása nem szabálytalan.

Ha ennyire nem bírják megérteni a jóemberek, akkor szívjon egy kicsit más (mennyi a kinyitás? fél perc?), ne én órákat.

drbjozsef # 2018.11.23. 05:47

Közterületre ...mégis hogyan rakna ilyesmiket?

Szerintem fúróval, villáskulccsal.

Szomorú örökös # 2018.11.23. 07:07

drbjozsef

Ha motorosat szerel fel, akkor ott azt távirányítóval tudja nyitni, ergo nem akadályozza vele nagyon a forgalmat. Jó esetben akár nem is akkus kell, mert földben meg tudná oldani az áramellátását. Nyilván ez pénzbe kerül, és amíg el nem készül, addig a ki- és beállás is nehézkes lesz.

nonolet # 2018.11.23. 12:17

drbjozsef

Mondom KÖZ területre...
Azaz nem lehet önkényesen kirakni ilyesmiket.

wers # 2018.11.23. 12:25

nono, épp te szoktad az értő olvasást emlegetni :)))))))

lehetni lehet, más kérdés, hogy szabad-e. De kapubejáróban sem szabad megállni, parkolni, csak a tulaj engedélyével.

Mania # 2018.12.21. 23:48

Tisztelt Fórumozók!
Az előttem kérdezőkhöz hasonló kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott egy társasházi osztatlan közös tulajdonú parkoló. A, B és C részre van osztva a társasház, a parkolóba a hátsó ajtók vezetnek. Mind a három hátsó ajtó mögött van egy levezető lépcső, az előtt pedig nagyjából 3 autónak elegendő hely, ezek mellett garázsok és az azokhoz tartozó beállók. A B épületrész hátsó ajtja előtti részen van egy autónyi hely, amelyet az én főbérlőm szórt le kövekkel, hogy megkönnyítse a parkolást. Ezt a helyet az ideköltözésemkor egy gondozónő vette igénybe, aki egy idős hölgyhöz járt. Amikor za idős hölgy kiköltözött a társasházból, engedélyt kértem a pakolóhely használatára, amit meg is kaptam, így odaparkoltam az autómmal. Az utóbbi időben viszont egy, a társasház A részében lakó hölgy is elkezdett odaparkolni, holott az A lépcsőház előtt is van egy használatlan lekövezett parkolóhely. Teljesen logikátlan, hogy miért a lakásától távolabbi lehetőségnél parkol annak ellenére, hogy meg tudna állni közelebb is. Nemrég találkoztam vele, és udvariasan megkértem, hogy ha lehet akkor a saját lépcsőháza előtti parkolórészt használja, hiszen így én a sajátom előtt nehezebben tuok parkolni. Erre ő azt válaszolta, hogy ő márpedig akkor is ott fog állni, ahol az én szoktam. Említette, hogy osztatlan közös tulajdonról van szó, amit teljesen megértenék, ha lenne logika mögötte. Mellesleg a parkolóban bőven van mindig hely, tehát nem foglalják el előle a számára jobb opciójú parkolót. Tudom, hogy eredetileg ott parkolhatna, ahol akar, de elég zavaró. Alkalmazható esetleg a szokásjog ebben az esetben, hogy én általában ott szoktam parkolni, és az előző ott parkolótól engedélyt kértem a használatra? A gondozónő helyére sosem állt oda ez a hölgy, de mióta én parkolnék oda, rendszeresen ott áll az autója. Szóban nem lehet vele megegyezni, nem hajlandó elfogadni az érveimet. Még azt is mondta, hogy, ha én megkérem arra, hogy ő ne parkoljon ott, akkor ő is megkérhet arra engem, hogy ne haladjak el az ő lakása előtt, hanem járjak be a távolabbi kapun, ami előtt mellesleg mindig parkolnak és ettől ott be sem lehet hajtani az udvarra. Szerintem azért a 3 másodpercnyi elhaladás és a parkolás között nagy a különbség, de nem álltam le vele vitatkozni. Szerintetek erre van megoldás vagy csak hagyjam annyiban?
Elnézést, hogy ilyen hosszan és helyenként esetlegesen rosszul fogalmaztam.
A válaszokat előre is köszönöm!

Mania # 2018.12.25. 22:32

Nem hiszem, hiszen az "ő" lépcsőháza előtti bejáratot sem állják el, és ráadásul a lépcsőházak belülről nem is átjárhatóak. Fogalmam sincs, hogy miért áll oda, ha van jobb lehetősége is.