Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autópálya matrica - büntetés

Csabessz20 # e-mail 2019.06.18. 23:00

Rendben nagyon szépen köszönöm. Ez pótdíj értelmezési fogalom ment kicsit nehezen. De így már érthető ma a pótdíj összege sértő szomamra hisz 350m haladtam az autópályán. De ez van elkell fogadni

Szomorú örökös #   2019.06.18. 19:34

Csabessz20

Ennek semmi köze az objektív felelősséghez, főleg nem számít szabálysértésnek. Ez egy pótdíj - akár csak az, amikor jegy nélkül parkolsz fizető parkolóhelyen - amelyet ha nem fizetsz ki, akkor adó módjára végrehajthatóvá válik szerintem rajtad.

Csabessz20 # e-mail 2019.06.18. 17:27

Üdvözletem!
Csabának hívnak ma kaptam egy levelet a Nemzeti útdíjfizetési Szolgáltató ZRT.-től, melyben tudomásomra hozzák, hogy xy útszakaszt jogosulatlanul használtam. Két kérdésem lenne remél nem tartjátok majd butaságnak. Az első az lenne, hogy ez a szabálysértés obijektiv vagy sem?(ertem úgy mint pl gyorshajtás). Második pedig az lenne hogy érdemes bele állni abba hogy xy tv. Xy§-a alapján nem kívánok vallomást tenni magamra és családtagomra?

Előre is várom válaszotokat.

jogi948 #   2019.06.14. 14:06

Nem idevaló az irodalmi esszé, de az arra érdemleges dolog talán megérdemli. A hatalomban dolgozók nagyobb százaléka (tapasztalat) élvezettel ekézi a polgárokat. De én mindig észre veszem, ha valaki kilóg a sorból. Az adataink nyilván hozzáférhetőek öreg nyugger luzerek vagyunk Végre vettünk egy autót, Daciat! Az asszony a tulaj a férj az üzemben tartó rokkantnyugger. A nyugger két hétig vezette úgy a Daciat, hogy az asszony megvette a matricát de biza elfelejtette. Most jönnek számolatlanul a pótdíj fizető felszólítások de mind egységesen 63-65 napra, hát nem érdekes? Befizetjük. De hát nem érdekes?

gerbera317 # e-mail 2019.06.14. 11:57

Ha a fizetési meghagyás perré alakul, ott köteles az útkezelő a bizonyítékait előadni. Abban, hogy te eldönthesd, érdemes-e ellentmondani vagy sem, nem köteles segíteni neked.

szmi # e-mail 2019.06.14. 09:35

drbjozsef

Hahó
Pontosan hol lehet megtalálni az ismerté válás dátumát? A kiküldött felszólításon csak az ellenőrzés (elkövetés?) dátuma szerepel meg a keltezés.
Köszi a választ:
Miki

drbjozsef #   2019.06.14. 09:09

jogi948,

Önmagában az ismertté válással nem lehet, mert az konkrét időpont, amikor megjön az adatigénylőhöz az adat. Játszani azzal lehet, hogy mikor KÉRI azt az adatot...

Mivel az elévülés két év, ezért ad abszurdum másfél évig is ülhet a dolgon, és ha akkor kiéri az adatot, még bele fog férni az elévülésbe.

De jellemzően persze ez a gyakorlatban pár hét, úgyhogy ha 3 hónapon is túl kap valaki ilyet, annál érdemes megnézni a dátumokat, azon belül nem nagyon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

jogi948 #   2019.06.14. 08:46

Köszönöm a gyors választ. Tettszik ez az ismertté válás időpontja egzakt megfogalmazás, jót lehet rajta rugózni.

drbjozsef #   2019.06.14. 07:51

jogi948,

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
...
33/B.§(5) Amennyiben a használati díjat nem fizették meg, a díj beszedésére jogosult szervezetek vagy az általuk megbízott gazdálkodó szervezetek az érintett jármű üzemben tartójának a díj beszedésére jogosult szervezetek vagy az általuk megbízott gazdálkodó szervezetek előtt ismertté válása időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül kötelesek postára adni a pótdíjfizetési felszólítást. Ha a használati díjat és pótdíjat meg nem fizető üzemben tartó (gépjárművezető) a helyszíni ellenőrzés alkalmával az ellenőrzésről kiállított jegyzőkönyvet aláírja és átveszi, akkor nem kell a pótdíjfizetési felszólítást részére kézbesíteni. A pótdíjfizetési kötelezettség két év alatt évül el. A pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Figyelj a kiemeltre! NEM az elkövetéstől számít a 60 nap. Olvass vissza pár oldalt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

jogi948 #   2019.06.14. 07:48

Útdíj pótdíj fizetésére a felszólítás szabályos tértivevényes időbeni igazolással és átvétellel 60 napon túl történik a postai kiértesítés, akkor az valóban hatályvesztő lenne? Én ilyen jogszabályt nem találtam. Megköszönöm ha valaki tudatja a jogszabály és paragrafus számát.

jogi948 #   2019.06.14. 07:45

Útdíj pótdíj fizetésére a felszólítás szabályos tértivevényes időbeni igazolással és átvétellel 60 napon túl történik a postai kiértesítés, akkor az valóban hatályvesztő lenne? Én ilyen jogszabályt nem találtam. Megköszönöm ha valaki tudatja a jogszabály és paragrafus számát.

Az utazó # e-mail 2019.05.14. 14:16

Kedves Gerbera317. Köszönöm, megtaláltam a kérdésemre a választ! További szép napot kívánok! ????

gerbera317 # e-mail 2019.05.14. 12:13

Ebben a topikban a 2019.03.28. 08:49-i hozzászólás, és ami előtte van, éppen erről szól. Tessék visszaolvasni!

Az utazó # e-mail 2019.05.14. 12:04

Üdv mindenkinek! Az a kérdésem hogy ha e-matrica nélkül használtam az autópályát mennyi ideje van Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek hogy küldje a csekket? Mi az a határidő ami után elévül? Én 2018.12.10-én használtam jogtalanul az autópályát és 2019. 03. 18-án írtak levelet nekem ezzel kapcsolatban! Előre is köszönöm, további szép napot kívánok!

bermuda háromszög #   2019.05.07. 08:26

Már ott elkezdtél hülyézni.
Csak a tények kedvéért.
Pedig elég lett volna ha csak nem írsz semmit.

Szomorú örökös #   2019.05.05. 18:36

bermuda háromszög

Én már egészen konkrétan 2019.05.03. 07:10-kor leírtam mindenféle személyeskedés nélkül, hogy a megyei matricát használónak tudni kell ezeket az infókat. Az, hogy te teljesen félrevitted a kérdést és már hülyeségeken kattogtál - ráadásul nem először - az már nem csak nekem okozott röhögőgörcsöt. Volt, aki a kandi-kamerát kereste egyik-másik kérdésed után, mert nem akarta elhinni, hogy te ezt komolyan kérdezed és nem viccelsz vele. De legalább jól szórakoztunk rajtad. :-D

Egy a lényeg, hogy annak, aki nem váltja ki a megyei matricát egy adott megyére, annak miért is kellene tudnia, hogy hol hajthat fel rá és hol nem, mert szerintem ez csakis azokra tartozik - és azok mindegyike tudja is - akik ilyen módon használják a pályát. És nem mellesleg az a kamerás figyelő autó, amin a rokonod kattogott, az meg végképp megnevettetett, vagy inkább elszomorodtam, hogy többen ennyire nem figyelik, mi van kitáblázva. Mert azokon az utakon is ki van táblázva, hogy ki hajthat csakis útdíj megfizetése mellett fel rá, pontosan őket figyeli ez az autó - nyilván személyautó nincs közöttük.

bermuda háromszög #   2019.05.05. 18:22

gerbera317
köszönöm,
Szomorú hogy van aki személyeskedésre vetemedik egy ilyen válasz helyett.

Szomorú örökös #   2019.05.05. 18:14

gerbera317

A megyematricát használóknak azt is, hogy melyik kijárónál kell/lehet másik megyébe való áthajtás nélkül elhagyni az fizetős szakaszt.

És ott a pont a végére! :-)

gerbera317 # e-mail 2019.05.05. 16:45

Ez nem KRESZ-kérdés. A KRESZ szerint: 10. § (1) A közúti jelzőtáblák a járművezetők részére a) az útvonal típusát jelzik, b) az elsőbbséget szabályozzák, c) utasítást adnak, d) tilalmat, illetőleg korlátozást jeleznek, e) veszélyt jeleznek, vagy f) tájékoztatást adnak. (2) A jelzőtábla alatt kiegészítő tábla adhat útmutatást a jelzőtábla jelzésének értelmezésére.
A b)-d) típusú táblák önmagukban keletkeztetnek jogot vagy kötelezettséget. A többi típusnál a jog vagy kötelezettség jogszabály nélkül, vagy külön jogszabály alapján keletkezik.
A pályamatrica táblája (11. § (4)-(6)) útvonaltípust jelző táblához kihelyezhető kiegészítő tábla. A jelentését és a hozzá fűződő jogkövetkezményeket minden pályahasználónak ismernie kell. A megyematricát használóknak azt is, hogy melyik kijárónál kell/lehet másik megyébe való áthajtás nélkül elhagyni az fizetős szakaszt.

Szomorú örökös #   2019.05.05. 11:13

bermuda háromszög

A KRESZ lényege, hogy az adott táblánál el tudd dönteni, hogy mehetsz-e vagy sem, mit kell tenned.

Szerintem kezeltesd magad, hátha még van esélyed a gyógyulásra! Az autópálya matricakötelezettséget jelző tábla útvonal típust jelző táblák alatti kiegészítő tábla, nem pedig utasítást adó tábla. Ha túl sok az infó rajta, akkor meg kéne állnod, hogy el tudd olvasni, ami nyilvánvalóan egy autópálya felhajtónál eléggé nonszensz lenne, nem gondolod? :-D

Szomorú örökös #   2019.05.05. 11:09

bermuda háromszög

Én azt kifogásolom, hogy az autópályáknál nem jelzik, hogy az országoson kívül még melyik megyei matrica érvényes az adott felhajtónál. Te azt írtad, hogy jól van ez így, mert meg lehet nézni a neten.

Ezt hívják felesleges szarrágásnak, fingreszelésnek.

Pontosan azt írtam, hogy aki év elején kiváltja a megyei matricát, annak egyszer kell megnéznie - akár otthon indulás előtt a neten is és nem pedig menet közben, hogy hol a megyehatár legutolsó lehajtója, ahol még büntetlenül lejöhet az autópályáról, ugyanis onnan fizetős lesz számára. Okos és kellően intelligens sofőr ezeket az infókat egyszer megtanulja, utána pedig alkalmazza. Az „főokos” sofőr meg azon kattog, hogy ez miért nincs kiírva... :-D

Az, hogy a kedvenc rokonod ennyire bal...sz, arról mi nem tehetünk, de az autópálya kezelő sem. :-D

bermuda háromszög #   2019.05.05. 09:26

Nem kellene elterelned a dolgot.
Én azt kifogásolom, hogy az autópályáknál nem jelzik, hogy az országoson kívül még melyik megyei matrica érvényes az adott felhajtónál.
Te azt írtad, hogy jól van ez így, mert meg lehet nézni a neten.
A KRESZ lényege, hogy az adott táblánál el tudd dönteni, hogy mehetsz-e vagy sem, mit kell tenned.
Ez itt nem valósul meg és szerinted helyes.
Ennyi.

Szomorú örökös #   2019.05.04. 19:42

bermuda háromszög

Szerinted tök elég, ha egy tábla alatti kiegészítőn az van hogy nézze meg a neten kire nem vonatkozik.

Nem, nem így van! Pontosan ez a tábla szerepel a teherautók számára útdíjköteles utaknál:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Egy ilyen táblánál egy értelmes embernek - special nem rád gondoltam - nem kell a netet böngésznie, hiszen tudja értelmezni. :-D

wers # e-mail 2019.05.04. 18:48

igen, igazad van, olyan tábla is kellene, hogy BERMUDAHÁROMSZÖG, neked itt kell díjat fizetni. (meg mindenkinek, és mindenki ellenőrizze, a befizetett díj érvényes-e ott és akkor)

bermuda háromszög #   2019.05.04. 18:44

Lefordítom:
Szerinted tök elég, ha egy tábla alatti kiegészítőn az van hogy nézze meg a neten kire nem vonatkozik.