autópálya matrica - büntetés


gerbera317 # 2016.03.15. 19:01

A fizetési felszólítás és a csekk a munkáltatóhoz megy, elvégre ő az üzembentartó. Aztán majd házon belül szépen elboltolják, ahogy itt is történt, és ennek eredményeként kell Károlynak állnia a számlát (szerintem nem figyeltél: a fizetési felszólítást nem Károly kapta). Sőt, továbbmegyek: nem is Károlynak kell megfizetnie a büntetést, hanem a cég fizeti, és már meg is fizette (én sem bíznám a munkavállalóra, hogy méltóztatik-e megfizetni a bírságot), és így Károly nem is a pályakezelőnek tartozik, hanem a cégnek.
Ha házon belül azt sütik ki, hogy szőke Viven cseszte el a dolgot, vagy netán az ügyvezető igazgató, akkor nyilván nem Károlyra hátékázzák rá a büntetést.

efi99 # 2016.03.15. 18:00

Jó, majd azt mondják megvan. Aztán még sincs. Ki lesz a hibás?
Nem tudsz róla meggyőződni, ha nem te intéz(t)ed.

gerbera317 # 2016.03.15. 09:12

Akár. De a forgalmi engedélyt biztos, hogy ellenőrizném, rákérdeznék a kötelező biztosítás meglétére, és ha autópályán akarok menni, akkor a pályahasználati díjat is megkérdezném, hogy megvan-e. Már csak azért is, mert amikor szőke Vivien átadja nekem a kulcsot, nem biztos, hogy neki is éppen ugyanezek a kérdések kavarognak a csinos kis buksijában.
Szerintem a kérdező felelőtlen volt, amikor csak úgy felhajtott a pályára, és a következményeket viselnie kell.

efi99 # 2016.03.14. 14:15

gerbera
És még miről kell meggyőződni az autókázás előtt? Mondjuk, hogy nem körözött-e a céges autó? Érvényes-e a rendszáma? Nincs-e hulla a csomagtartóban?
Szerintem, ha előtte volt autópálya matricája, most meg nem vette meg az a valaki, aki akkor ezt intézte, akkor annak a valakinek igenis kellett volna értesítenie mindenkit, aki használhatja.

gerbera317 # 2016.03.14. 13:05

nem tudtam,hogy ezt nem figyeli senki

És valószínűleg a cég sem tudta, hogy akad olyan munkatárs, aki nem tudja, hogy az autópálya-használatért fizetni kell. Megkérdezték tőled, van-e jogsid, és onnantól joggal feltételezték rólad, hogy ismered a szabályokat. Mi a kérdés?

Károly76 # 2016.03.14. 09:42

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbi dologban kérném segítségüket.
A cégem biztosított részemre eseti (kulcsos autó)használatra autót. Sem átadás áttéttel nem történ ,aláírt dokumentum sincs arról,hogy a gkocsit kizárólag én használhatom.Rajtam kívül mások is használják a gépkocsit.
Lejárt az autópálya-matrica és megérkezett a bírság az . Amit a cég rajtam akar behajtani.De én nem tudtam,hogy ezt nem figyeli senki nincs flotta nyilvántartás illetve kezelő személy.Írásban sem illetve szóban sem közölték,hogy ez az én dolgom lenne.
Kérném hathatós segítségét.

Üdvözlettel: Dévai Károly

gerbera317 # 2015.08.03. 11:01

És erre innen várod majd a választ? Arra aztán várhatsz. Ennek itt nagyjából annyi a joghatása, mintha a Sün Balázs körzeti óvoda takarítórészlegére küldted volna meg...

imike* # 2015.08.02. 08:52

Panaszlevelem a rossz e-matrica rendszerről:
Tisztelt Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.!
Tárgy: Panasz, E-MATRICA
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től (továbbiakban: Szolgáltató) általam (továbbiakban: Fogyasztó) 2014-ben vásárolt E-MATRICA-val (mellékelve, heti, D1, 2975 Ft.) kapcsolatban több kifogásom van.

  1. Mivel Szolgáltatónál ennél rövidebb időtartamra (10 nap) érvényes szolgáltatás nem vehető meg így azt -az időkorlát miatt- csak részben tudtam kihasználni. Ezáltal Szolgáltató olyan bevételre tett szert, amely mögött nincs szolgáltatás így Fogyasztót megkárosította. Ezt törvény tiltja.
  2. Mivel Szolgáltató önkényesen, -Fogyasztó valós érdekeinek figyelmen kívül hagyásával- határozza meg az igénybe vehető szolgáltatás legrövidebb időtartamát, ezzel megvalósítja az erőfölényével való visszaélést.

Ezt szintén törvény tiltja.
A fenti probléma kezelhető lenne azáltal, hogy a megvásárolt E-MATRICA érvényességi ideje 1 év (365 nap) lenne és ezen belül 10 alkalommal (10x1 nap) lehetne felhasználni. Másik megoldás a napi E-MATRICA (24 óra, 298 Ft.) bevezetése. A most bevezetett éves megyei E-MATRICA -számomra- nem megoldás.
Kérném panaszom kivizsgálását és a fent említett törvénytelenségek megszüntetését kezdeményezni. Hatáskör hiánya esetén kérem, hogy a tárgyban illetékes szervhez küldjék meg ezen levelet.

pohicop # 2015.05.26. 17:22

"CzPeti"

Szerintem már azt kell kifizetned amit a kintiek küldtek, ugyanis a hazai cég kiadja külföldi behajtócégeknek a munkát. Ők ráteszik a hasznukat természetesen és tőled az emelt árat követelik, tehát a hazai pótdíj teljes összege megmarad a hazai cégnek a munkadíj a külföldi cégnek, te meg fizetsz majdnem duplát. És igen, kőkeményen behajtják ott kint. Épp a héten beszéltem hazai illetékesekkel, ugyan más témában, de ez is szóba került, azért tudom.

puskásvirág # 2015.05.26. 13:10

Tisztelt FÓRUM!

A tegnapi nap (2015.05.25.) a párom vásárolt egy 10 napos autópálya matricát, a benzinkúton dolgozó hölgy adategyeztetés címen megkérdezte, hogy stimmel-e a rendszám. A párom a kijelzőre nézve megállapította, hogy igen, adták a blokkot, kérte hölgy, hogy írja alá, majd fizetett és távozott.
Mivel általában alsóbbrendű utakat (nem autópályát) használunk, így nem vagyunk tisztában az árakkal. Amikor hazaért, mivel következő hétvégén is szeretnénk használni az autópályát, gondolta benne hagyja az autóban a bizonylatot. Na ekkor jött a meglepetés, nem a kategóriának megfelelőt (D1), hanem a motorkerékpárra érvényes (D1M) matricát számlázták, melyen a rendszám stimmel, de nem személyautóra szól.
A benzinkúton telefonon még aznap este azt mondták annak hölgynek hibája aki kiadta, majd ma már az ellenkezőjét, hogy mi vagyunk a hibásak, mert aláírta a párom.
Kérdem én:

  • Miért nem jelzi ki a kijelző, a matrica típusát is?
  • Miért nincs a benzinkúton láthatóan kihelyezve az autópálya díjszabási táblázata?
  • Elfogadják- e rendszám alapján, hogy ő tényleg személyautóra vette volna, ha az eladó azt adta volna?
  • Lehet-e különbözeti díjat fizetni?
  • Ha büntetésre kerül a sor akkor csökkenthető-e a büntetés díja, mivel csak részben vagyunk hibásak?
  • Hol lehet panaszt tenni?

Köszönettel: Virág

CzPeti # 2015.04.29. 12:05

Tisztelt Fórum,

Német rendszámú gépkocsival közlekedtem a magyar autópályán.
Most kaptam meg a pótdíjbefizetésről szóló határozatot, levelet (nem biztos, hogy jogi értelemben véve ez egy határozat...), egy nagy európai szervezettől. EPCPLC.com
Mivel itt a standard büntetés majd kétszerese szerepel, fizethetek e vajon magyarországi ügyfélszolgálati irodában büntetést, illetőleg mi a vélemény azzal kapcsolatban ha én ezt nem fizetem ki itt Németországban. (ismerve ezt az országot itt simán beperelnek ami érthető...)
Járt e már valaki esetleg hasonló cipőben.

Köszönettel

pomádé # 2015.01.24. 12:12

Az októberi levél tárgya: "Felszólítás pótdíjfizetés pótlására"
Sajnos felületesen olvastam el, mert valóban már ott is az emelt összeget kérte. Ugyan nem tér ki az első kézbesítetlen levélre, csak annyit közöl, hogy miután nem került befizetésre így fizessek egy nagyobb összeget. Én pedig csak átfutottam és mivel nem volt tudomásom első levélről zsigerből a normál tarifát fizettem be, mert volt hozzá csatolva egy általános tájékoztató a kiszabható büntetések mértékéről. Július 26-án volt az esetem és Július 30-án már küldték is a büntetést, ami nem jutott el hozzám. Tanulságos :(

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.23. 21:30

Csak kérdezem:

Az októberi példány mellé nem kellett volna legalább csatolni egy kísérőlevelet, hogy 2014.xx.xx. napjával kézbesítettnek tekinti a határozatot, mert korábban nem kereste jelzéssel érkezett vissza a hatósághoz?

Ha "nem kereste" jelzéssel érkezett vissza a hatósághoz a határozat, akkor erről 10 napon belül az ügyfelet értesítenie kellene.

Ha 10 napon belül értesítette, akkor előfordulhat, hogy benne volt a fizetés a 30 napban, így akkor a további követelés nem lenne megalapozott.

pomádé # 2015.01.23. 18:19

Köszönöm a segítséget. Valóban ki kell fizetnem. Mert természetesen megvárták a második levéllel, hogy a magasabb összeg befizetésére legyek kötelezhető.....nem túl jóhiszemű eljárás....

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 17:13

No, azért nem lehet kizárni a lustaságot ("fogok én itt írogatni, lettél volna itthon") és a rosszindulatot ("hohó, bírság, fogsz te fizetni, adtál volna több borravalót") sem.

gerbera317 # 2015.01.23. 17:09

Nincs másodpéldány, de ha lenne is, az sem bizonyítja az első példány sorsát. Annyit azonban mindenkinek be kell látnia, hogy ha a postás már megírta az értesítőt, nem áll érdekében eltüntetni.
A tértivevényen (a feladó hatóság birotkában van) kerül feltüntetésre a két kézbesítési kísérlet időpontja. A második az elsőt követő 5. munkanapon kell hogy legyen. A postás csak akkor nem hagy értesítőt, ha nincs hol hagyni (pl. nem találja a postaládádat), de igazából még ilyenkor is hagy, otthagyva a levélszekrények tetején vagy az ajtóra rögzítve (nem szabályos, de csinálják). Ha szabályos a levélszekrényed, akkor kellett hagynia értesítőt. Azonban előfordul, hogy a címzett kidobja az értesítőt a hirdetésekkel együtt. Igazából, komoly hátrányban vagy a postával szemben.
Ez hivatalosan már a te mulasztásod marad, márpedig az csak fizetéssel orvosolható.

pomádé # 2015.01.23. 11:31

Köszönöm a választ. A postán van nyoma, (másodpéldánya) annak, hogy bedobtak értesítőt? Vagy ilyenkor hogy bizonyítja az ember?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 10:11

Ha nem tudod megdönteni a kézbesítési vélelmet, akkor tényleg. És hogy tudnád megdönteni?
Ha biztos vagy benne, hogy nem kaptál értesítőt, akkor a postással lejátszhatod.

pomádé # 2015.01.22. 22:42

Nyáron matrica nélkül mentem az M7 autópályán egy alkalommal. Októberben kaptam egy büntetési felszólítást ,be is fizettem, gyorsan, hogy 30 napon belül legyek. Majd decemberben jött egy levél a végrehajtótól, hogy fizessem ki az emelt büntetés és a befizetett közötti különbséget. Akkor derült ki, hogy én októberben már a második levelet kaptam. Az elsőt a posta visszaküldte még nyáron, mert nem vette át senki. 10 napig próbálták kézbesíteni. Állítólag. Tényleg ki kell fizetnem a különbséget? Előre is köszönöm a segítséget!

zo0719 # 2014.12.25. 12:06

segítség kérés.

2014.12.19-én Németországban vettem egy 10 napos ausztriai autópálya matricát és nincs rajta kilyukasztva a hónap. Csak a nap és a D1.De Ausztriában nem állították meg sehol.Viszont még meg van a blokk amit adott a benzinkutas.Számíthatok-e büntetésre?

dana121_a # 2014.08.11. 15:27

Az M5 autópálya felhajtására kényszerültem, mert kettő autó egymásba szaladt az M0-on,és hogy ezzel én se tartsam fel a sort. A felhajtás után azonnal megvásároltam telefonon keresztül a matricát. Amikor megkaptam a visszaigazolást, szomorúan tapasztaltam, hogy ptk módosítás történt, tehát már felhajtáskor rendelkeznem kellett volna érvényes pálya matricával. Mivel ez csak az úthasználat 5-10- ik percében történt meg, számíthatok így a büntetésre. Mi enyhíti ebben az esetben a büntetés mértékét?

gerbera317 # 2014.06.23. 15:26

Ez nem büntetés.

barbadosz # 2014.06.21. 05:03

üdv mindenkinek.A kérdésem a következő.Ha a pénzbüntetést közmunkával szeretném kiegyenlíteni azt hogyan tudom intézni?sürgös.köszönöm

gerbera317 # 2014.06.20. 20:20

Ezt bizony buktad - nem fejtem ki miért. De nézd a jó oldalát: többször biztosan nem fog előfordulni...

barbadosz # 2014.06.20. 13:56

Gyors segítséget kérek.
Még áprilisban utaztunk Lentibe.Átszaladtunk a határon és mivel előtte telefonon vettünk matricát a magyar útra így mikor jött a büntetésről csekk azt hittem hogy azért kapom a büntetést.Szépen be is fizettem aztán jött mégegy amit úgy gondoltam hogy tévedésből küldték így szépen félre tettem nem olvastam el.Ami most kiderült nagy hiba volt mert a telefonon rendelt útdíj ugyan vissza pityeget de nem olvastuk el és most úgy néz ki hogy nem is vonta le.A számlát meg sem néztük és most nincs is meg ami megint tudom felelőtlenség volt a részemről.Persze most késedelmes fizetésre hivatkoznak és bizony súlyos ezreket kéne fizetnem.Máskor is vettünk telefonon matricát azóta is és sosem volt hiba.Most csak reménykedem hogy ha kérek telefon számlát rajta lesz a levont összeg.Csak míg ez elintéződik félek hogy kifutok az időből és még súlyosabb árat kéne fizetnem.Kérdésem a következő sajna anyagi lehetőségem nincs arra hogy ezt az összeget befizessem.Mit tudok tenni?Fizessem be az alapot,?aztán várjak a csodára?vagy kérjek közmunkát és azt hogyan?előre is köszönöm a választ,egy kétségbe esett nyögdijas.