Lovagrend alapítás

ObudaFan # 2007.08.03. 16:48

Szuverén államnak nem minősül a Lovagrend, már csak azért sem, mert egy államnak államterülete van, nekik, ugye, nincs. Attól, hogy elvileg nemzetközi jogi jogalanyok, még nem minősülnek államnak.

Nemzetközi jogi jogalanyiságát csak korlátozottan gyakorolja ma már, pl. Olaszországgal 1976-ban postaegyezményt kötött, megfigyelőt küld a WHO-ba, stb.

Egyébiránt természetesen egyesületként létrehozható, és a bírósággal nyilvántartásba vetethető olyan szervezet, amely nevében tartalmazza a "lovagrend" szót, amennyiben nem sérti más egyesület névjogát (vagyis pl. Máltai Lovagrend néven Magyarországon már nem hozható létre másik szervezet).

Butt3rs # 2007.08.02. 12:11

Személyesen ismerek olyan embert, aki a szuverén Máltai Lovagrend valamilyen perjelségében (bocsánat nem tudom a pontos megnevezést:) komolyabb posztot tölt be. Tőle tudom, hogy aki tagja a lovagrendjüknek, az kettős állampolgár például. Van terrorelhárító egységük is! Ez komoly, a tagok között vannak ilyen fickók. Szuverén államnak minősül, még diplomáciai kapcsolata is van. Globális, mert mindenütt jelen vannak a világon.
Egyébként Budapestre akarják hozni a magyar tagok a központot Rómából, fene se tudja miért :)
Tényleg, Rómában még tengeralattjáró bázisuk is van!

Amit én akarok csinálni, az nem ilyen jellegű, hanem amolyan "dísz". Ezért nem kérdem meg az ismerősömet, mert biztos kitérne a hitéből :)

the big cat # 2007.07.24. 08:44

A máltai lovagrend ma "egyszerű" egyesület, nem csak annak számít. Már ha egy nagy múltú, történelmi hagyományokban gyökerező, más már főleg karitatív tevékenységet végző rend egyszerűnek számít. És nem hinném, hogy ettől a középkori lovagok forognának a sírjukban, akik akkor még szuverénnek számítotak, így az államokkal voltak egyenrangúak, szerintem sokkal inkább örülnének, hogy hagyományaik közül talán a legérdemesebb még ma is fennáll, működik. Mo-on több egyesületük is működik, tagságuk nagyrészben átfedi egymást.

Egyébként pedig anakronizmus azt állítani, hogy a máltai lovagok védték volna Ciprust... Szent János lovagjait azért kezdték el máltai lovagoknak hívni, mert az Outremer 1291-es összeomlása után előbb Ciprusról, majd 1523-ban Rodoszról is kiszoruló rend Máltán alapított államot, mely Napóleon hódításáig ált fenn, a nyugat tengeri védőbástyája volt a török ellen, és a rend legnagyob haditette Valetta 1565-ös védelme volt, , mely megállította a török előrenyomulását a Földközi tenger nyugati medencéje felé. Aki teheti látogasson el Máltára, alovagok emléke élő napi valóság ma is, és ugyan a sziget anyanyelve arab, az elit családnevei egész európát idézik, még a lovagok korából.

A Máltai Szuverén Lovagrend elvileg a nemzetközi jog alanya, székhelye Róma, de a nemzetközi jogalanyiság semmilyen lényeges ismérvével nem rendelkezik, így ez mindössze a hagyományok tisztelete semmint reális valóság.

Kála # 2007.07.24. 08:21

És attól nem, hogy ma már tele vagyunk bor-, pálinka-, gasztronómiai és egyéb lovagrendekkel (van pl. telepatikus is)... Ezek után a létesítés módjával már lehet, hogy nem is foglalkoznának :-)

Rexor # 2007.07.24. 07:26

Hiába kopik a világ. Ha a középkori máltai lovagrend tagjai tudnák, hogy közösségük, akik védték pl. Ciprust, vagy külön államot hoztak létre manapság egy egyszerű bíróság által nyilvántartásba vett egyesületnek számít csak szerintem forognak a sirjukban.

Butt3rs # 2007.07.18. 14:43

Köszi a gyors választ. Én is ilyesmin gondolkozom :)

Lhotse # 2007.07.18. 13:25

Szép ez a lovagrend kifejezés, de nekem első pillantásra egyesületnek tűnik. Alapítsatok azt! Hívhatjátok lovagrendnek is felőlem...:) A megyei (fővárosi) bíróságon kell nyilvántartásba vetetni.

Butt3rs # 2007.07.18. 13:08

Kedves mindenki! :)

A kérdésem az, hogy mi a jogi procedúrája pontról pontra annak, hogy egy cég vagy cégcsoport "lovagrendet" hozzon létre?

Találtam egy törvényt, amire más rendek is hivatkoznak: Egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény

Nem vagyok a jogok szakértője/doktora, így ezen törvény nekem nem világos, nem tudom hogy induljak el, mit csináljak...

A lovagrend célja a lojalitás és összetartozás erősítése, semmi biznisz.

Kérem aki tud nekem segíteni tegye meg!

Előre is köszönöm!
Butt3rs

ui: keresgéltem ilyen jellegű topikot a fórumon, de vagy felületes voltam vagy tényleg nem volt eddig :)