Ja, és ha nem emlékszel a korábban kapott válaszokra, itt keresgélj nyugodtan. Jó sok van!
Autóhitel és behajtási költség
babett1:
„ekkora összegnél nem vihetik el az autót!”
Miért ne vihetnék? Meg kell nézni a szerződést, ha benne van, hogy pl. egyhavi tartozás esetén vihetik, akkor viszik.
Azt pedig ne feledd, hogy te lízingeled az autót, nem hitelre vetted! Nagy különbség.
Én is így tudom de akkor Patríciának miért adtál ilyen választ,hogy ELVIHETIK az autóját 49.000ft tartozás fejében?
Máskülönben Én is hitelre vettem az autót.
A munkaügyi jogász azt mondta,hogy ennyi összegnél nem veszik el az autót!
Jövedelemből letilthatják.
Máskülönben nagyon hosszú ideig megy ilyenkor még jogi útra adják és addig kifizeti az ember a felmondott szerződést!
Felmondott szerződés már több nem lessz ezt pedig egy külső behajtó cégtől tudom.
Nos... korábban azt állítottad itt a fórumon, hogy leasingeled az autót, erre kaptad azt a választ, hogy nem vihetik el.
(Nem is vihetik, hiszen eleve nem a tiéd, míg ki nem fizeted teljesen).
Patrika korábban már beszélt az autóhiteléről, most valóban lízinget emleget ő is.
Értsétek már meg: a lízing és a hitel két teljesen különböző dolog!
Jó választ pedig csak akkor lehet adni, ha a kérdés is jó (pontos) volt...
Üdvözlöm!
A következő problémámra szeretnék választ kapni:
3 éve vettem agy autót Lízingre az egyik kollégámnak. Az ő felesége az ügyletben úgy szerepel mint adós társ.
A deviza árfolyam emelkedése miatt, a törlesztő részlet a duplájára emelkedett, ezért kollégám egy ismerősének átadta az autót, az én beleegyezésemmel (haszonkölcsön szerződést töltöttünk ki), hogy ő használja, és fogja fizetni tovább. A Banktól közben kaptam értesítést, hogy azonnali hatállyal felmondták a szerződést, 3 havi elmaradás miatt. Hívtam telefonon az üzembentartót, hogy mutassa be a csekkeket, de valamit mindig kitalál, hogy meghiusúljon a csekkek bemutatása (váltig állítja, hogy ő befizette, ebben én viszont kételkedek)
- Mi van abban az esetben, ha ő mondjuk eladta, vagy tovább adta az autót egy másik személynek?? Mire számíthatok??
- Ha a Bank elviszi az autót és értékesíti, a fennmaradt költséget csak egyedül nekem, vagy az adóstárssal együtt kell fizetni??
- Mennyi az a maximum futamidő amelyre kérhetem a tartozás rendezését??
4.Ön szerint, hogyan jöhetnék ki az ügyből, a számomra legkedvezőbben??
Válaszát előre is köszönöm
Az autó nem a tiéd, hanem a banké, mikor a tulajdonos hozzájárulása nélkül adtad használatba, sikkasztást követtél el. Az adóstárssal együtt kell helytállnod. Legkedvezőbben úgy jössz ki, hogy azonnal fizetsz, és megpróbálsz új egyezségre jutni a bankkal.
Tisztelt guba!
Az autót nem eladtam, csak használatba adtam..
Ma magyarországon rengeteg ember van, aki a hitellel terhelt autóját használatba adja..Ha a törlesztő részletet rendesen fizeti a használatba vevő, a Bank tudomást sem szerez róla. Ha ez valóban sikkasztás, akkor sok ezer embert meg lehetne büntetni.
Mi az a legsúlyosabb büntetés amit kiszabhatnak ilyenkor, ha nem voltam még büntetve soha?
Előre is köszönöm a válaszát
A bank nem járult hozzá a használatba adáshoz, így továbbra is fennáll a sikkasztás ténye...
Jogszerűen úgy lehetett volna eljárni, hogy az, akinek átadtad az autót, a lízinget is átvállalta volna a bankkal szemben, annak hozzájárulásával. Ja, hogy az pénzbe került volna?
Nagyon legyszerűsítve, a lizing szinte olyan, mintha valaki a kocsiját meghatározott ideig csak bérelné a lizingbe adótól, majd a futamidő után megkapná ténylegesen a kocsit. Így van az, hogy bérelt dolgot alapvetően nem lehet tovább bérbe adni. :-)
Üdvözlök Minden Fórumozót!
2005 októberében vásároltunk a családdal egy használt autót leasnig-re 7 évre. Én már akkor drágáltam az autó árát a korához képest még úgy is,hogy beszámolták a régi autónkat. Az autó ára 1.150.000 Ft volt a beszámítással együtt. Három és fél éven keresztül minden hónapban pontosan volt fizetve a törlesztő aztán szüleim elvesztették az állásukat és én sem találtam állást így már nem tudtuk fizetni tovább viszont az autó vételárát már akkorra kifizettük. Na most a bank kiadta egy külsős cégnek,hogy hajtsa be a hátra levő összeget,ha nem tudjuk kifizetni viszik az autót. Jöttek a telefonok,hogy fizessünk vagy ide meg oda vigyük be az autót,na most ennek az a furcsasága,hogy az már több mint egy éve volt azóta se telefon se felszólítás.
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne,hogy mivel az autó piaci értéke már nem éri el azt az árat amivel még tartozunk így lehetséges,hogy a bank úgy gondolja,hogy a vételár ki van fizetve,behajtani nehezen tudná (igaz,hogy már van állásunk,de közel sem lenne elég a hátralék kifizetésére) és így kvázi kifizetettnek minősíti az autót? Előre is köszönöm a választ!
Bizonyosan nem így gondolja a bank. Mivel lízing, így a bank tulajdonában van a kocsi. Szerintem úgy van vele, hogy a lízing díj szépen kamatozik neki késedelmi kamattal spékelve. Nyugodt lehet, hogy elévülés előtt jelentkezni fognak. Javaslom, ha kevesebbet is, de törlesszenek.
Üdv mindenkinek. Nagyon szeretném, ha valaki tudna segíteni a problémámon! Ismerősöm banki hitelre vett autót. Nem bírta fizetni a törlesztőrészletet, ezért felajánlotta nekem hogy használom az autót, de fizetem a törlesztést. Ügyvédnél voltunk, írtunk szerződést hogy mindent én fizetek, ha mégsem tenném, enyém a felelősség, tőlem hajtja be a bank az elmaradást bármi áron. Bankba viszont nem voltunk, nem került sor a bank beleegyezésére, illetve az engedélyre a hitelátvállaláshoz. Kérdésem az lenne, ha én nem fizetném tovább a törlesztést, akkor az ismerős a papírt lobogtatva megy a bankhoz, vagy bírósághoz, és tőlem vonnának mindent, vagy a bankot nem érdekli az ügyvédi papír, mivel a bank nem engedélyezte az átírást, így nem is nekem kell fizetni. Előre is köszönök minden választ!!!
Gratulálok annak az ügyvédnek aki ezt megcsinálta...Az ügyfélnek is, aki nem értesítette a bankot. Ha a bank meg akarja oldani, megoldja. Átvállalással, stb. Nekünk van egy alternatív megoldásunk rá: behívjuk mindkét pácienst és az újat bevonjuk kezesnek, hogy érezze a törődést.
„enyém a felelősség, tőlem hajtja be a bank az elmaradást bármi áron”
Ez úgy ostobaság ahogy van, más izéjével csalánt verni, ilyen ügyvéd szerintem nincs is.
Ha te nem fizeted a törlesztést, akkor a bank felmondhatja a kölcsönszerződés és a tartozást az eredeti adóstól követelheti, a kocsi tulajdonosa viszont tőled a szerződésetek szerinti teljesítést, ill. fizetést.
A bank ugyan nem tőled követelné, de a bíróság a kettőtök közötti szerződés alapján megítélné neki a tartozásodat. Természetesen a költségekkel és a kamatokkal megtoldva. Arról nem is beszélve, hogy ha a bank nemfizetés miatt felmondaná a szerződést, akkor nyilván vinné a kocsidat is, mert több mint valószínű, hogy az a kölcsön fedezeteként szolgál.
Nem ismételni akartalak, csak még nem láttam a hozzászólásodat. :-)
Na persze. :-))
Hát nagyon köszönöm a segítséget, sokkal boldogabb nem lettem. Röviden még annyit, hogy az a dolog lényege, az ismerősöm más dolog miatt rettenetesen kiszúrt velem, és annyira fel vagyok háborodva, azt gondoltam nem fizetem tovább az autót, az se érdekel ha elviszik. De mint mondtátok lehet hogy a bank tőle követeli a tartozást, de ő meg bírósági úton tőlem a pénzt a ügyvédnél írt szerződés, illetve megállapodás alapján. :( Csak még azon agyalok, a bíróság elfogadná-e az ügyvéd által írt szerződést, míg a banknál nincs hivatalosan átírva a hitel az én nevemre. És amíg ez hiányzik, addig az ügyvéd által írt szerződés érvénytelen.
Attól lennél boldogabb, hogy tiéd az autó és ki sem kell fizetned, mi? A kettőtök közötti szerződésnek semmi köze nincsen az ő bankkal kötött szerződéséhez. Ezt a banknak nem kell jóváhagynia.
Tévedsz kedves Guba! Nem érdekel az autó, attól lennék boldog, ha nem lenne ennyi szemét ember a világon....tisztelet a kivételnek :(
Üdvözlet!
azt szeretném megtudni, hogy az autómat elvitték mivel nem tudtam fizetni. Ez 2005-ben történt. Most követelnek rajtam pénzt, de az autót már régen újra értékesítették. Azt szeretném megtudni, hogy milyen pénzt követelnek és milyen jogcímen?
És ezt szerinted mi fogjuk megmondani neked? Talán kérdezd meg attól, aki követeli tőled.
Nagy valószínűséggel a hiteled + kamatainnak + egyéb költségek összegéből levonták a gépkocsi eladásából befoly összeget és ennek a különbözetét.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02