Autóhitel és behajtási költség

szelep # 2010.12.02. 12:52

Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy a banktól kaptam autóhitel átütemezésre egy ajánlatot. A hitel átütemezéshez először be kellett fizetnem egy összeget, melyet meg is tettem. Eközben aláírtam, visszafaxoltam és e-mailban is visszaküldtem az ajánlatukat.
Rá 2 napra felhívott egy kollégájuk, hogy rosszul adták meg az ajánlatot, lefelejtették róla az utolsó törlesztő részletet, mely egy maradványérték lenne. Ez az eredeti szerződésemben benne volt ugyan, de erről lemaradt, és most küldenek egy új ajánlatot, amit írjak alá és küldjem vissza.

Kérdésem, hogy ezt megtehetik-e? (vagyis tudom hogy megtehetik, de szabályos-e? Nem felelnek-e azért amit átküldenek? Az ajánlaton sehol nem szerepel, hogy a "tévedés jogát fenntartjuk!"

Írjam alá és ne szívózzak a bankkal ? :) hiszen így is ők tettek szívességet nekem azzal, hogy elfogadták a kérelmem, vagy ne írjam alá, és ebben az esetben ...
nem tudjuk a következményét.

A banki munkatárs elmondása szerint az előző ajánlatom még nem regisztrálták be, tehát nem él még!
(gondolom nem is foglyák...)

szelep # 2010.12.02. 12:54

fogják...

guba # 2010.12.02. 13:30

Szerintem a saját kockázatukra tévedtek.

Petya306 # 2010.12.08. 13:22

Üdvözlök Mindenkit!

2010.11.14. 18:48-kor írtam egy autóhitellel kapcsolatos hozzászólást (Nagyon köszönöm a választ rá.) és sajnos valamit lehagytam így most annyit tennék hozzá,hogy már jó ideje nem a bank tulajdonában van a hitel,ha nem egy behajtó cég kezében állítólag már nem az elsőében.

Pár napja meglátogatott minket két emberke valamilyen behajtó cégtől,azt sem mondták,hogy honnan csak,hogy ők viszik az autót meg így meg úgy. Mondtam nekik,hogy apum nincs itthon így én tuti nem fogom nekik átadni és mondtam nekik,hogy majd anyum intézkedik,de ő majd csak később ér haza az adott napon.

Haza is ért és beszélt az egyik ürgével (egy fiatal arogáns személy volt az illető) és anyum meg mondta neki,hogy nem vagyunk hajlandóak átadni az autót,az ürge lobogtatott egy fénymásolt és fénymásolt aláírással ellátott kitöltetlen papírdarabot. (Ilyet szerintem bárki tud csinálni.) Az ürge megfenyegette anyumat,hogy ő bizony hangfelvételt készített arról,hogy kijelenti,hogy nem adja át az autót. Nem írtunk alá semmit.

A hát elején ismét voltak itt,de akkor nem volt itthon csak mamám és ő mondta,hogy az üres udvarra befényképeztek mert ugyan is az autó akkor nem volt itthon.

Kérdésem az,hogy lehet-e egy behajtónak ilyet csinálni,hogy hangfelvételt és fotót készít az engedélyem nélkül?

Dr.Attika # 2010.12.08. 13:45

Üdvözlet.
Nem kötelesek átadni az autót, főleg nem ilyen behajtó legényeknek. És azzal, hogy nem adják át még bűncselekményt sem követnek el. ha nem történik önkéntes átadás, akkor a bank indíthat dolog kiadása iránti pert. Ha abban jogerős határozat születik a kiadásra kötelezés tárgyában, akkor az önálló bírósági végrehajtó viheti el, akár rendőri segedelemmel is.

Petya306 # 2010.12.08. 16:50

Nagyon szépen köszönöm a választ Dr. Attika. Természetesen,ha a bank így jár el akkor persze,hogy átadjuk az autót,ha nincs más megoldás,de amíg ilyen emberek járnak ide addig biztos,hogy nem.

kovacsz # 2010.12.08. 17:23

már jó ideje nem a bank tulajdonában van a hitel,ha nem egy behajtó cég kezében
Eladták a követelés kocsitól, vagymi?
Azért ezt a bankkal tisztázni kellene, mert előbb, v. utóbb lehet hogy mégis ezeknek a "behajtó legényeknek" kell a kocsit átadni.

nandy # 2010.12.08. 17:31

Petya:
A banktól kellett kapnotok értesítést, miszerint xy cégnek átadták a követelésed, vagy a kölcsönszerződésben utalni kell(ene) rá.
továbbá a behajtónak is igazolnia kellene, hogy valóban jogosult elvinni az autót.
Senkitől nem lehet csak úgy elvárni, hogy blindre odaadjon egy értékes vagyontárgyat.

Petya306 # 2010.12.08. 19:18

Semmit nem kaptunk a banktól,tavaly nyáron volt itt egy illető,vele beszélt apum,adott is egy névjegykártyát azon rajta volt milyen cég,de ez a illető már régen nem keresett minket,most a napokban jöttek ki ketten és azt mondták,hogy már nem ők az első behajtó cég akinél állítólag az autóhitelünk van,de igazolni nem igazolta magát a srác csak hebegett habogott.

monalisa1 # 2010.12.09. 17:51

Az utóbbi időben fizettek-e havi hiteltörlesztést és ha igen mostanság honnan jön a csekk?!

Petya306 # 2010.12.10. 08:10

Kedves monalisa1!

Sajnos anyagi okok miatt nem tudtuk fizetni már kicsit több mint egy éve,3 évig fizettük,de sajnos így alakult,persze nem az a célunk,hogy ne legyen kifizetve,de ez jelen pillanat szerint most nem kivitelezhető,de tudtommal nem mi vagyunk az egyetlenek.

monalisa1 # 2010.12.10. 15:25

Ahogy lentebb kovacsz megjegyezte: előbb, v. utóbb lehet hogy mégis ezeknek a behajtó legényeknek kell a kocsit átadni.

Vagyis a törlesztőrészletek nemfizetése miatt a kocsi már NEM a tiétek - csak még nem vitték el...

Legjobb lenne sűrgősen vevőt taláni rá mert ő vélhetően többet fizet mint amennyit az elvett (= kereskedőnek eladásra beadott) kocsi után remélhettek majd, ergo kevesebb hitel maradna vissza.

Ezt mielőbb meg kell beszélni a behajtócég jogászával, és ha ő ad mondjuk 30 napot a kocsi szabad értékesítésére akkor ne késlekedjetek, saját érdekből ne.

A jogásszal majd azt is egyeztetni kell hogy a visszamaradó tartozást milyen havi részletekben tudnátok rendezni.

Azt hogy mások is hasonló cípőben járnak azzal sajnos nem lehet érvelni.

Dr.Attika # 2010.12.10. 16:34

monalisa1!
Már megint hülyeséget írsz. Felfogod egyáltalán, hogy milyen kárt tudsz okozni ezzel a kérdezők vagyonában? Ugyanis sokan ezeket a faszságokat olvasva el is hiszik azokat, mert le van írva.

monalisa1 # 2010.12.10. 16:39

Tartom azt amít írtam, és annak ellenére is hogy "csak" egy laikus hozzászóló vagyok.

kovacsz # 2010.12.10. 16:58

Nem egészen ilyet írtam.
Szerintem a kérdező jelenleg azt sem tudja, hogy ténylegesen kinek tartoznak.

Petya306 # 2010.12.10. 17:05

Huhh,most egy kicsit meginogtam. Na most akkor,hogy is van ez? Ám a "behajtó legények" még igazolni sem tudták magukat,csak azt a kitöltetlen fénymásolatot lebegtette a gyerek meg hebegett habogott. Ennyi erővel én is odamehetnék bárkihez,hogy viszem a verdát.

gaböce # 2010.12.10. 17:06

Röviden..autóhitelem van ..volt!!!Részleteimet rendesen fizettem ,amig a nyáron 2 hónapig munkanélküli lettem,azzonal felvettem a kapcsolatot a bankal és töbször is beszéltem ,telefonon és email.ban ,hogy engedélyezenek részletfizetést erre a két hónapra.Tartózásom nem több 50.000 ft-nál.Azota is folyamatosan törlesztettem ahogy küldték a csekket.Még e hónapban is ,de 2 napja megjelent egy behajtó hogy felmondták a szerzödésem és a gépkocsit adjam le vagy rendezem az össz.tartozásom 10 nap alatt,+ 100.000 ft a behajtó cégnek.Ugy érzem hogy a Bank hibát követet el ,mivel egyoldaluan mondta fel a szerzödést .Szeretném feljelenteni a Bankot és kérni a szerzödés visszaállitását ,kérdésem hol kell a feljelentést tenni? Irtam a Banknak is elküldtem az átutalásokrol a másolatot is ,megkell várjam a válaszukat ?meddig várjak ,a 10 nap határidőt hogy vegyem figyelembe?Tisztelettel kérem csak olyan szoljon hozzá aki érdemben tud választ adni,segiteni eligazodni...köszönöm

kovacsz # 2010.12.10. 17:06

Ezért ajánlottam előbb a bankot.

kovacsz # 2010.12.10. 17:10

gaböce:
Te pedig először olvassd át a saját szerződésed elsősorban azon részét, hogy mikor mondhatja fel a bank a szerződésedet. Utána gondolkozz feljelentésen....
( Pl. Hiába fizetted folyamatosan az aktuális részleteket, folyamatosan 2 hónap késedelemben voltál:)

monalisa1 # 2010.12.10. 18:35

Petya306 több mint 12 hónap elmaradásban van - saját bevallása szerint, illetve az édesapja mert ő a hitelszerződés birtokosa, csak azóta homokba dugja a fejét...

A bank nemfizetés esetén jogosult azonnal felmondani egy szerződést és egyösszegben követelni a még fennálló tartozást., legtöbb esetben behajtócég veszi meg a tartozást és onnantól ővé az autó.

A cég olyan embert alkalmaz aki "a" feladatra megfelel, diploma ehhez nem szükséges...

monalisa1 # 2010.12.10. 18:51

Amúgy tartozás miatt lefoglalni ingatlant és/vagy ingóságot csak bírósági végrehajtónak van joga, ergo a behajtócég is csak "megrendelheti" a végrehajtást, bár ennek költsége tovább növeli az adós fizetnivalóit.

kovacsz # 2010.12.10. 18:58

Petya306 # e-mail 2010.11.14. 18:48
Üdvözlök Minden Fórumozót!

2005 októberében vásároltunk a családdal egy használt autót leasnig-re 7 évre.

Ráadásul a kocsi nem is az övék.

gaböce # 2010.12.11. 15:01

kovacsz

Ezek szerint nem jol irhattam le ,én beszéltem többször is a bankal és engedélyezték a részletekben valo fizetést /elmaradt 2 hónap/ és ennek megfelelöen küdték a csekket is,amit befizettem.Véleltlenül nem bankos vagy ?Érdemben nem válaszoltál.Külön kértem csak az irjon aki ért hozzá.

monalisa1 # 2010.12.11. 15:54

2005 őszén lizingeltétek (= vettétek bérbe) az autót és három és fél évig rendben fizetve lett a havi törlesztő, aztán bő egy éve meg már nem...

Ez valahogy nem passzol a "csak" 2 havi elmaradással - mint írod lentebb.

Írtad azt is hogy a kocsi már nem a bank tulajdonában van hanem a második behajtócégnél.

És ha tényleg bérletként (= lizing) került hozzátok a kocsi akkor az soha nem volt a tiétek - csak használati jogot szereztetek rá, és csak addig ameddig a havi törlesztő el nem akadt.

Azt hogy a behajtóéktól "a" fiuk túl lazára vették a figurát a tényen nem változtat.

kovacsz # 2010.12.11. 16:20

Érdemben nem válaszoltál.
Annyi összeviszaságot írtál, hogy arra nem is lehet.