Elektromos kerékpár jogosítvány kell vagy nem?


wers # 2019.09.12. 09:32

Uram és parancsolóm épp most nézetett utána. Az a gond, még ha igaza is van, és a bíróság később igazat is ad egy ilyen kerékpárt szabálytalanul, főként ittasan használónak, elveszik a jogsiját a rendőrség határozata alapján, a bírósági döntésig igen hosszú idő telhet el.

Én majd neki is, és másnak is azt javaslom, ne kerékpárként használja azt a kerékpárt, amelyik rásegítés nélkül önállóan is tud haladni.

Nem szeretném, ha ő lenne a kísérleti nyuszik egyike a bíróságon. (mellesleg sokszor egy ilyen per tovább tart, mint az eltiltás)

preszkoervin, szóval, itt vagy bármely más fórumon lehet akármi is a véleményünk, ott a rendőr dönt, feljelentést tesz, stb.... (rendőrrel nem lehet vitatkozni, fölösleges is)

wers # 2019.09.12. 09:20
gerbera317 # 2019.09.12. 08:05

KRESZ 1. sz. függelék II. r/1. pont Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.
Magyarul van, értelmezzük: 1) A kerékpár legalább kétkerekű jármű, tehát egykerekű nem lehet, de 3, 4, akárhány lehet. 2) A kerékpár emberi erővel hajtható. Nincs megszabva, milyen módon hajtható. Tehát lehet akár roller is, feltéve, hogy az megfelel az jármű a) pontbeli meghatározásának, és fel van szerelve a 6/1990. KöHÉMr. 116. § (1) bekezdésben felsorolt kötelező kiegészítőkkel. A motorteljesítéménytől függetlenül nem kerékpár az olyan villanykerékpár, amelynek nincs pedálja, vagy például a moped, mivel ezek nem hajthatók emberi erővel. 3) A kerékpár hajtását legfeljebb 300 W teljesítémyű motor segítheti. Nincs meghatározva, hogy az csak elektromotor lehet, tehát lehet belső égésű motor, vagy akár atommeghajtású is.

Összefoglalva: A rendőr nem döntheti el hasraütéssel egy villanykerékpárról, hogy az segédmotoros kerékpár-e, illetve a bíróság sem hasraütéssel ad igazat a rendőrségnek vagy a e-bringásnak, hanem a jogszabály(ok) alapján.

preszkoervin # 2019.09.12. 06:25

Rengeteg embert köztük engem is érint a mostani mizéria az elektromos kerékpárok és robbanómotoros kerékpárokkal kapcsolatban.

Évekig senkit nem büntettek a rendőrök akik ilyen járművet használnak. Az utóbbi pár hónapban rengeteg rendőr megszólalt, hogy, amely kerékpár önmagától tud működni, az segédmotoros kerékpár. A törvény pedig nem változott. Azt nem értem, hogy lehet az, hogy az elmúlt években ami kerékpár volt most meg segédmotoros kerékpár, törvényváltozás nélkül. És a legdurvább az, hogy hogyan lehet az, hogy rendőrök között sincs erről egyértelmű álláspont. Sokat tudok aki nem szól érte, de tudok olyat is aki szól. Állítólag az erre a magyarázat, hogy a jog gyakorlás érvényesítésének a módja eltérhet, de, hogy lehet xy egyik városba nyugodtan használja másikba meg megbüntetik. Még egy érdekesség, veszprémben megbírságoltak egy robbanómotoros kerékpáros urat, aki bíróság elé vitte az ügyet és a bíró az ő javára ítélt. Vagyis, lehet jogosítvány nélkül használni a bíróság döntése szerint.

Sajnos a rendőrségtől eddig nem kaptam semmi választ ez ügyben, de nagy a káosz, az üzletek sem tudják, hogyan árulják mindenkit a rendőrséghez irányítanak, hogy ne tévesszenek meg senkit.

Sok ilyen csoportnak és oldalnak a tagja vagyok mindenhol ez a téma, mindenki bizonytalan és fel van háborodva, hogy be lettek csapva, jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba.

Érdekes módon mikor több tízezer ember jár ilyen járművel el kezdik büntetni, ebben valószínű új pénzforrást látnak... Elég aljas, szegény embereket így megkárosítani.

Küldök pár anyagot, komoly nézettségük van. Szóval rengeteg embert érint az ügy. Érdemes lenne vele foglalkozni.

Nekem a kérdésem, hogy mi minek minősül? Mit lehet jogosítvány nélkül használni? Milyen fajta kerékpárt?

Ha magától is megy, akkor az már nem bicikli

Ezt is rengetegen megnézték és itt is ez van:

Az előírásoknak jelenleg az a kerékpárfajta felel meg, amelynél csak akkor működik az elektromos rásegítés, amikor teker a vezető. Nem rendelkezhet gázkarral, mint a motorok, hanem vagy a pedál fordulatát figyeli egy szenzor vagy a pedálozási nyomatékot.

https://haon.hu/…tor-3478024/

Automotor cikk:

Tangl László igazságügyi műszaki szakértő, aki a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Szombathelyi Intézetének vezetője, elmondta: – Kerékpárnak minősül az olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. E tekintetben a jogszabály nem tesz különbséget a hajtó motor működési elvére, tehát lehet benzinmotoros és elektromos üzemű is. Amennyiben a legfeljebb 300 W teljesítményű beépített motor a jármű önálló hajtására nem alkalmas, úgy a jármű kerékpárnak minősül. Ha a beépített motor pedálhajtás nélkül képes azt hajtani, úgy a jármű segédmotoros kerékpár, kell a bukósisak és a jogosítvány.

http://www.automotor.hu/…-a-haladast/

Sárospataki önkormányzat is kiírta a város honlapjára:

A kerékpár fogalmában az ember általi, illetve a legfeljebb 300 W teljesítményű motor általi hajtás nem vagylagosan szerepel, ezért csak az olyan eszköz minősülhet kerékpárnak, amelynek rendeltetésszerű használatához az emberi erő kifejtése elengedhetetlen.

https://sarospatak.hu/…02/05/54015/

A Motorosok nevű oldal is kirakta a cikket, arról, hogy jogsi köteles minden amin vam gázkar. Ezten meg is osztották:

https://www.facebook.com/…48309382898/