Az autóm bekamerázhatom rongálásveszély esetére?


tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.29. 11:11

drbjozsef
"főszabály az, hogy a képmáshoz fűződő jog szerint csak azt fényképezheted le közterületen, aki erre neked engedélyt adott."

perfect

Kandúrbandi # 2020.04.29. 10:58

Arra lettem volna főleg kíváncsi, hogy a 2018-as módosítások után lehet-e bizonyitékként használni ilyen felvételt. Ezek szerint lehet. Ez jó akkor, mert az ablakunkból premier plánban látható fentről az autó, ha csinál vele valamit, rajta lesz a videón. Az akkuidő amúgy nem gond, autóból sem, de házból véve úgyis konnektorra lesz dugva.

Közben eszembe jutott még valami. Ha az autóba berakok álkamerákat, ami látszólag minden irányba lát, az legális birtokvédelmi szempontból? Ugyan a kamera nem képes felvenni, de mint zavarás, úgy aggályos lehet? Mivel ugye az elkerülhetetlen, hogy némely kamera az ő háza fele lenne fordítva. Az a gyanúm ilyen kamera az beválna, ha nem tud biztos lenni benne, hogy nem működnek. Plussz még a házunk ablakából venném.

drbjozsef # 2020.04.29. 10:19

Sz.ö.

Az előző idézet alapján közterületen fotózni sem lehetne, úgyhogy az egy orbitális marhaság, ami a jogtól mérföldekre van.

Az új adatvédelmi törvény óta alapesetben pontosan ez a helyzet. Ez alól vannak kivételek, de a főszabály az, hogy a képmáshoz fűződő jog szerint csak azt fényképezheted le közterületen, aki erre neked engedélyt adott.

Szomorú örökös # 2020.04.29. 09:58

Ausztriában a rendőrség is profibban végzi a munkáját. Nálunk sajna még sok esetben szükség van a kamera felvételre, hogy tudd az igazad bizonyítani.

Azt viszont a kérdező hagyta ki a számításból, hogy ezek árammal működnek és nagy valószínűséggel meglepődne, ha lemerítené az akkumulátort, mire mondjuk egy hétvége után ismét volánhoz ülne. A belső akksi csak azért van a fedélzeti kamerában, hogy korrektül le tudjon állni, ha elveszem tőle az áramot.

Szomorú örökös # 2020.04.29. 09:52

Az előző idézet alapján közterületen fotózni sem lehetne, úgyhogy az egy orbitális marhaság, ami a jogtól mérföldekre van.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.29. 09:45

"Nincs egységes, konkrét szabályozás a fedélzeti autós kamerákra és azok használatára vonatkozóan, mindezek ellenére jogsértést követ el az, aki ezeket használja. Ez a jogsértés a képmáshoz fűződő jog és a személyes adatokhoz fűződő jogok sérelme, de ez nem érhető tetten addig, míg a felvételt az autós nem teszi közzé, például az interneten vagy nem használja fel semmilyen eljárás során."

2019/03/07 03:56

Szomorú örökös # 2020.04.29. 08:49

A kocsikban menet közben sem legális

Nálunk azért erre ne vegyél mérget. Azt tudni, hogy Ausztriában tilos, de itthon nem az, bocsi.

drbjozsef # 2020.04.29. 05:57

Kandúrbandi,

Bizonyosan szabályosan parkolsz? Nem a helyi szokásjog szerint, hanem a KRESZ szerint?

(Kertvárosias övezetben gyakran keskenyek az utcák, ás mindenki feláll a zöldfelületekre, ami teljesen szokásos, főleg a saját háza előtt, de ettől még nem szabályos.)

De persze ha szabálytalanul parkolnál, joga akkor sincs rongálni az autódat.

Ahogy előttem írták, a közterületre nem nézhet a kamera, mert az szabálytalan. De ha az a kérdés, hogy a jogszerűtlen felvételed felhasználható-e bizonyítékként, akkor a válasz igen, ha más módon nem bizonyítható egy tény, akkor a bíróság elfogadHATja (!) bizonyítéknak azt is.

Más ötletem amúgy nekem sincs.

Szomorú örökös # 2020.04.29. 02:46

Kandúrbandi

Közterületet a jogszabály szerint nem figyelhetsz kamerával engedély nélkül. Engedélyt pedig valószínűleg nem kapsz rá, mert az csak a megfelelő hatóságnak van. Patthelyzet.

Kandúrbandi # 2020.04.28. 23:27

Az egyik szomszédunk folyamatosan fenyeget, hogy tönkreteszi az autóm, mivel néha muaszály vagyok a háza elé állni. Mindezt teszem úgy, hogy őt csak a látványban zavarom, a mozgásában nem, és az utca telítettségéhez kéest próbálok a legetikusabban parkolni, de néha annyira tele van az út, hogy muszály ő elé állnom. Az utcában bárhol engedélyezett a parkolás, de ő úgy gondolja, hogy neki joga van ezt az utcán megtiltani. Mivel néha nincs más lehetőség parkolni, és valószínüleg lesz még ebből gubanc, gondoltam teszek egy kamerát a kocsiba, hogy felvegye, ha megrongálja. Ez jogszerű lehet, és a felvétel lehet bizonyitó erejű? Ha nem, akkor mit lehet tenni, hogy bizonyíthassam hogy ő volt, ha tényleg rongálásra kerül a sor?