Teljesen legális, ha a szomszéd nem fűt, tulajdonképpen jól bírja a hideget. Ez nem bűn! Ennyi! Se több se kevesebb.....
szomszéd nem fűt
A szervezeted hőérzete miatt mondhatni szerencsés ember vagy - télidőben. (Vélem mostanság külön is szenvedheted ezt a meleget.)
Ha úgy érzed, hogy a szomszédtól melegszik a lakásod (?), nyísd ki az ablakot - lehet az utcát is füteni, akár...
Bevallom őszintén, én is azon gonosz potyázók közé tartozom, akik gyakorlatilag soha nem fűtenek. Mivel születésemtől fogva 16-17 fokban érzem jól magam, semmi szükségét nem érzem a gázkonvektor működtetésének. Gondoltam is rá, hogy szegény szomszédok biztos nem tudják, miért lett magasabb a fűtésszámlájuk, mióta itt lakom, de hát nem tehetek róla, hogy ilyen lettem, mint ahogy arról sem, hogy nem tökéletes a falak hőszigetelése.
De ha lehetne tőlem a hideg miatt kártérítést követelni, miért ne követelhetnék én is kártérítést a szomszédtól, aki ősszel, az első hűvösebb nap után szaunázni kezd a lakásban? Már csak azért is nekem lenne igazam, mert a hideg lakást felmelegíteni sokkal könnyebb, mint egy meleg lakást lehűteni. :)
Kösz a hozzászólásokat, igazából számítottam rá, hogy ez lesz, de gondoltam, azért megpróbálom. Nagyon bosszantó (és költséges) a dolog.
Egyébként a hungarocelles megoldás nem a legjobb ötlet, mert mivel belül van, a fal meg a hungarocell között tudtommal gombásodhat a fal, és attól meg még beteg is lesz az ember. Az ő lakását kellene belülről végighungarocellezni :)
Na, mindenkinek szép napot, még van más kérdésem is, de az más topikba tartozik.
Nálunk évek óta probléma, hogy az alattunk lakó nem fűti a kisszobát, így nálunk is hidegebb van a kisszobában (panellakás, távfűtés). Nem tudok mit tenii. A szomszéd idős anyukája lakja azt a szobát, aki nem szereti a meleget... És lássuk be, ehhez joga van. Csak én bosszankodom miatta.
Hungarocel-lel elvileg körbe lehet szigetelni belülről az egész lakást, persze nem kis munka és főleg nem két forint. Továbbá műanyagtokos ablakok, és akár önmagunk részéről sem lesz igazából szükség a fütésre...
Azért nem ilyen egyszerű az élet !
A panelban - meg az egyéb un. távfűtéses lakásokban az ilyen 'potyázókat' eleve megregulázzák - fűt nem fűt fizetni kell.
Más : anno régen mesélte egyik rokonom nagy éálményét. Jött a fűtési szezon az okt. eleje - csak papíron okt. 15 - a magyari puhányabb - már okt elején kívánja a jó meleg lakást. Na a rokonnak még nem volt felkészítve a rendszer a fűtésre -. még a gázkorszak előtt cserépkályhás érában voltunk.
Konstatálja, hogy egyre hidegebb van, amajd egyszer megáll a hőfok süllyedés - sőt lasan emelkedik. Ahogy a szomszédok kezdték fűteni lakásaikat úgy kaptak egyre többet ők is a "hulladék" hőből. Áttelelni ?
Hát az edzettebbeknek megy , egy jól körbefűtött lakásban. De a potyázás lényege : mindig a kissebség teheti.
Egyébként mint az előző topikos írta : nincs szabály arra, hogy fűtni kellene ! Komolyabb baj se keletkezik , ha a szomszéd nem fűt. Akkor kerülsz bajba, ha minden szomszédod - alul felül - kétoldalt egyszere csap fel fakírnak. De az ellen se lehet mit tenni. !
Kártérítés alapja főszabályként jogellenes magatartás lehet. Nem fűteni teljesen legális.
Egyszerű a kérdésem: van-e valahol arra vmi szabály, hogy ha a falszomszédom télen nem fűt, és ezért tőlem vonja el a hőt, fizetem a gázt mint katonatiszt (plusz hőhíd keletkezik, ami szédszedi a vakolatot), jogosult vagyok-e vmi kártérítésre és azt mi módon tudom megkapni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02