Külföldi rendszám-magyar vezető

WRC555 # 2012.03.22. 12:07

A teherautóról a határon vették le a rendörök a rendszámot, mert berendelték egy hatósági vizsgára (mint aznap minden román, cseh, magyar, ukrán stb. teherautót), ahol egy csapat megállapitotta, hogy vannak hibái, de ami a baj volt, hogy folyt az olaj a diffiböl, és ez közlekedésbiztonság szempontjából releváns hiba. Kis alku és egy félórás beszélgetés után 820 Eur lett a vége, de a rendszámot elvette az osztrák rendör, mondta, hogy a legjobb jóindulata ellenére emiatt nem hagyhatja rajta, mert ott van 3 müszaki szakértö is (kpm). ùgyhohy haza, P-s, vissza, este parkolóból kicserkész a kishatáron át, aztán fel az autópályára és Györig meg sem állni az elsö szervizig, ahol már be volt jelentve.

Fantomas1 # 2012.03.22. 12:01

WRC555,

Hát igen, ha teherautóra vagy buszra teszed, akkor nem és akkor sem, ha 1 napig kell, pl. kivinni az ótót a határig, mert azért 6000 még lényegesen kevesebb, mint a tréler 180 km távolságra.

Nándorfehérváry,

1-2: Igen, ez a kóstolgatás, vádaskodás nevetséges. Az embert bizonyítgatásra kényszerítené, válaszolgatni. Olyan guilty until proven innocent már itt a fórumon is. Rádfogom, hogy bűnös vagy, több alteregód van és magaddal beszélgetsz (persze semmi bizonyítékom rá), miközben az egyik vádaskodó publikusan beismerte, hogy neki több van. :-)

3: Én el tudom képzelni, hogy Magyarországon tényleg nem kell megmutatnia. Mert mit is várna az ember olyan törvények mellett, mint amiről, ami miatt itt is beszélünk. Ha így is van a névtábláját meg kell nézni és jelvénye számával együtt felírni.

4: Nemtudom, hogy le lehet-e mondani. Viszont ha nem, akkor a kettős állampolgárság is nagy előrelépés, ami nagyon felértékelődhet már a közeli jövőben.

A konvoly jó lenne több szempontból is, bár sajnos nem életszerű. Viszont én most is, ha otthon vagyok és egy barátot, ismerőst igazoltat a rendőr, meg szoktam állni.
Sokszor már ennyi is elég - ha ellenséges a rendőr - hogy máshogy álljon hozzá a közeg a dologhoz.

WRC555 # 2012.03.22. 11:59

Ati,
elvileg az inditási naplóban van benne, hogy valóban, nem lehet a végtelenségig felaggatni ugyanarra az autóra nap mint nap, mégis én is ismerek olyat, aki az amerikai autójára évek óta azt a (már matricás) P-s rendszámot tartja fent, lehet ismeri a helyi rendöröket, nem tudom, de valószinüleg máshol nem dijaznák, pláne a matricás miatt, amit külön igényelni kell amúgy is, meg az csak állandó táblánál lehet, mert ugye a P-s nem az.
Az SP rendszámot pl. csak a teszelésre, a versenyre való oda- és visszaútra, valamint a versenyen való részvételkor használhatod, ha pl. egy gépkönyves versenyautóval mész, nyilván az ilyent tréleren, vagy jobb esetben boxban szállitják.

70. §
(4) A P és SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.
(7) Az SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott versenyjárművel a közúti forgalomban részt venni verseny alkalmával, valamint a versenyre felkészülés és a verseny helyszínére történő közlekedés céljából szabad.

ès itt a konzekvencia, ha nem jogszerüen használják:

22. A jármű forgalomból történő kivonása
106. §
(1) A közlekedési igazgatási hatóság a P és SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblát hat hónapra visszavonhatja, ha azt nem az engedélynek megfelelően használták.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság a P és SP betűjelű rendszámtáblát egy évre vonja vissza, ha a rendszám jogosítottja:

1. az indítási naplót rendszertelenül vagy az ellenőrzést nehezítő más módon vezeti,
  2. a rendszámtáblát arra jogosulatlannak átadja,
  3. a rendszámtáblát nem a 70. §-ban meghatározottak szerint használja,
  4. az engedélyben előírt korlátozásokat hat hónapon belül két alkalommal megszegi.

(3) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben az indítási napló vezetését ellenőrzést nehezítőnek kell tekinteni, ha a kitöltés hiányos, olvashatatlan, és ennek alapján a jármű nem azonosítható, illetve a használat időtartama nem állapítható meg.
(4) A (2) bekezdésben meghatározott esetben, amennyiben a jogosítottnak több P betűjelű rendszámtáblája van, a visszavonás valamennyi rendszámtáblára is kiterjedhet.
(5) A P és SP jelű rendszámtáblát, az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt és az indítási naplót a visszavonás időtartamára a közlekedési igazgatási hatóságnál le kell adni. A visszavonás időtartamának lejártáig a visszavont rendszámtábla jogosítottja részére újabb rendszámtábla nem engedélyezhető.

egyébként Györben pl. rendszeresen látok egy Stretchcar-t (asszem Lincoln) P-s táblával, a tetön átvisongó bulizó lányokkal, vagy éppen esküvöi menet elején, de arrafelé nem igazán láttam még a borsodiakhoz hasonló hatósági incidenseket.

Véleményem # 2012.03.22. 11:49

Nándorfehérváry

3. Jelmezkölcsönzőben nem kapsz te olyan egyenruhát, mint amit a valódi rendőr hord! Aztán rendőr jelvényt sem kapsz sehol, amin van egy egyedi azonosító! Egy boltban ahol árulnak mindenféle rendőr ruhát, csak rendőr igazolvánnyal vásárolhatsz!

StefanAti # 2012.03.22. 11:49

WRC555

Elvileg igen, gyakorlatban szerepel vmi olyan a könyvében, hogy egy autót hányszor írhatsz bele. 30 v 60 alkalommal max... Az meg nem sok, ha rendszeresen ezzek akarod használni, hiszen minden nap újat kell írni....

Bár én is ismerek olyat, aki évekig használja, lehet ezt a részét nem veszik olyan szigorúan....

Kassad # 2012.03.22. 11:47

Ja mintha írtam volna, hogy akinek elég egy hónap annak jobb a Z-s.

Na megint előkerült a szop a kötelező konzulozós kör után :) Lassan jön a vazelin és a behajlás is...

WRC555 # 2012.03.22. 11:46

Nem tudom, kitöl volt a dolog, kitöl kapta, honnan, mert csak a végét hallottam, meg a számokat. De ha érdekel, felhivom a csajt, biztosan jön haza Húsvétra úgyis, aztán elmondja, bár ez a lényegen nem változtat. P-s rendszámot hamarabb kiveszik, pláne ha nem egy anorákos szerelö ül egy autóban, hanem egy jól öltözött valaki egy drága vasban.

Kassad # 2012.03.22. 11:43

Hát az a kereskedő, aki nem tudott a srácnak egy teljes bizonyító erejű magánokiratot kiállítani, az meg is érdemli...

WRC555 # 2012.03.22. 11:36

Hatezerért nem olyan sok, igaz én a múltkor háromért kaptam, amikor az osztrák rendör elvette a rendszámot a teherautónkról és haza kellett cserkésznem.

WRC555 # 2012.03.22. 11:33

Véleményem: érdekes, ezek szerint, ha egy lapotopos mérnök ül mellettem, és ott dolgozom, ahol a rendszámot kiadták, akkor egy WRC-vel is mehetek kényelmesen, menetnaplóval, P-s táblával mert tesztelés, a jármü jellemzöinek felmérése folyik...hmmm.

Fantomas1 # 2012.03.22. 11:27

Találtam egy hírdetést: 6000/nap és akkor már vihetne a járművel az ember személyeket is és vontathatna is. :-)

Meg ugye a szigorú, átláthatatlan (innen mindenképp) feltételek.

Úgyhogy ez a tanács sem ér semmit.

Akkor már az ár miatt is inkább bérelt autó.

WRC555 # 2012.03.22. 11:25

Egy kis adalék:

A P-s rendszámot ha elveszik, ahogyan Ati mondja, nem adják vissza. Illetve egy olyan rendszám kb 2 kiló, tehát elképzelhetö, hogy a napi dijon felül a rendszám árát is kérni fogja Töletek annak a tulajdonosa.

De életet igértem:

van egy barátnöm Németországban, még amikor kint laktam, akkor ismertem meg. Van itthon egy fia, eléggé rendes gyerek, de mindig csinál valamit. Legutóbb a P-s rendszámát vette el a rendör asszem novemberben, mert nyilván kért pár ezerért egy napra, de köze nem volt ahhoz a mnühelyhez, aminek a nevére szólt. elvették a rendszámot, feljelentették, illetve volt nála valami papir, de nem volt megfelelö, mert kiderült, hogy nem alkalmazottja a mühelynek. P-s rendszám le (200.000,- a kártérités a rendszám tulajdonosa felé, mert ezt bebukta) tiz napig ment a hercehurca (10x4000,- napidij azaz 40.000,-) mire kiderült, hogy bevonják, illetve egy okirat-hamisitás, ami még tart, plusz a birság, azt nem tudom mennyi volt, azt hiszem 200.000,- Ft. A srác anyja hivott, ki volt kelve, hogy képzeljem el mi történt, összesen közel 500.000,- Ft-ba került a dolog, plusz a büntieljárás, amiböl lehetöleg csak pénzbirság lesz.

Történt ez akkor összel, amikor ugye a barátomnál nem volt splmocnenie, és elvette a rendszámomat a rendör, amit már irtam. akkor ö is azt mondta, hogy nem ismeri el a szabálysértést, mert van meghatalmazás, csak az irodában maradt , de azt mondta a rendör, hogy kapásból feljelenti, 30.000,- röl indul, plusz a közigbirság (200.000,- lett) amit a végén én fizettem ugye ki, hiába lett bemutatva utólag a meghatalmazás.

Van, aki persze nem ismerte el, hiszen szintén összel egy barátom litván autóját fosztották meg a tábláitól, mert a céges meghatalamzás több nyelvü (közte litván) volt, csak magyar nem. a srác viszont nem ismert el semmit, mert a tv. szerint a forditást nem kérhetik, ha az különös nehézséget okoz, na most több tesco expressz van mint litván forditó papirral, pecséttel, úgyhogy fellebezett, a rendörség visszadobta, de talán késön, most biróságon van az ügy, mert a srácot amennyire ismerem, nem fog engedni a 21-böl. Amúgy a jutalom ott is 200.000,- Ft volt reklámáron.

Véleményem # 2012.03.22. 11:23

Kassad és StefanAti

Itt van a jogszabály.
Ti gondolom tudjátok hogy működik ez.
Aki meg úgy gondolja hogy P-s rendszámmal minden gond elszáll az téved.

Ugyan úgy elveszik azt is mint a külföldi rendszámot.
Sűrűn ellenőrzik a P-s rendszámokat is...

Véleményem # 2012.03.22. 11:20

70. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek, a fő tevékenysége szerint járműgyártásra, járműjavításra jogosult szervezetnek, vállalkozásnak, a közlekedési kutatóintézetnek, valamint egyéb olyan vállalkozásnak vagy intézménynek, amelynek tevékenysége indokolja a még forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból ideiglenesen kivont, javítás alatt álló vagy kereskedelmi célból történő szállítása során a jármű ideiglenes részvételét a közúti forgalomban.
(2) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használata az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott járműjavításra jogosult szervezet, vállalkozás részére kiadott P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművet olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben a járműszerelői tevékenység önálló végzéséhez előírt képesítéssel. A járművet vezető személy e feltétel fennállását a járműjavító szervezet által kiadott okirattal kell igazolja.
(4) A P és SP betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.
(5) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat.
(6) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében az (5) bekezdésben meghatározott személy- és teherszállítás, valamint vontatási tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére irányul. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Erről és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentésről határozatot hoz.

(9) Az ellenőrző hatósági személy a helyszínen elveszi az M és P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát, az indítási naplót, valamint az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt, ha a jármű vezetője az ideiglenes rendszámtáblát a 69. § (1) bekezdésében, illetve a 70. §-ban meghatározott feltételektől eltérően használta, nem előírásszerűen vezette az indítási naplót, illetve az ideiglenes rendszámtábla nem az arra jogosult járműre van felszerelve.

Kassad # 2012.03.22. 11:18

Szerintem ugyanúgy, mint a külföldi céges munkáltatóit :)

StefanAti # 2012.03.22. 11:13

Véleményem

P rendszámot már csak olyan személy vezethet, aki alkalmazottja annak a cégnek aki kiváltotta a P rendszámot. Ezt is a helyszínen kell igazolni, ez benne is van a P rendszám kiskönyvében amiben vezetni kell hogy mikor ki vezeti.

Szóval már elég húzós az is és azt is szeretik ellenőrizgetni....

Ráadásul ha nem felelsz meg a követelményeknek, akkor elvehetik a P-t és a magyar cég két évig nem válthat ki újat. Ez is le van írva egyértelműen a könyvében......

Ettől függetlenül továbbra is hirdetik, bár kiváncsi lennék hogyan papírozzák....

Véleményem # 2012.03.22. 11:11

Fantomas1

A jelvényen ott van a száma, azt leírhatod. A név táblája is kint van.
A rendőr igazolványát nem köteles megmutatni egy civilnek!
Az igazolvány a civil ruhás rendőröknek van, hogy azzal igazolják magukat.

Az aláírás megtagadással semmi gond nincs. Ráírjak majd hogy megtagadtad.

Fantomas1 # 2012.03.22. 11:11

Úgy általánosan, aki kint él, dolgozik, tanul. Sajnos én is azt hiszem, hogy ilyen intézkedésekkel, törvényekkel és hatósági gyakorlattal kis országunkat kipenderítik az EU-ből, vagy magától fog kilépni.

Érdemes elindítani minél előbb az adott országban az állampolgári kérelmet.

Angol, német, olasz, holland stb. állampolgárként még lehet szeretni a magyar földet és valószínű, hogy sokkal jobban lehet majd segíteni az otthonmaradt családot is.

Ildikó férje esetében ez már nem lehet gond - mármint az állampolgárság megszerzése. Én is ezen vagyok és erre buzdítok mindenkit, aki kint él és már megfelel az adott ország feltételeinek.

Honda Civic # 2012.03.22. 11:09

para

Köszönöm és ígérem nem sérti, csak egy aprócska kérdés, hátha tudsz nekem segíteni...:)

Kassad # 2012.03.22. 11:07

Nyissál egy fórumot magadnak én is ezt mondom mióta :)

Oda írhatsz be Moncsi mindkét felhasználóddal egyszerre cenzúrázatlanul!!!

Véleményem

Bérelhető kereskedőtől, és elvehetik, de miért tennék? Az már egy másik téma nem gondolod :)

Fantomas1 # 2012.03.22. 10:58

Nándorfehérváry,

Nyilván az egyből lejött, hogy aláírni semmit nem szabad, én is biztosan meg fogom tagadni.

Egy jó tanács még, mindegy hogy mi lesz ott az út szélén a dolog vége. A rendőrnek (rendőröknek) közölnie kell jelvénye számát és meg kell mutatnia igazolványát, amiből kiderül a neve.

Ezt a két adatot feltétlen felírni a további teendőkhöz, mert szükség lehet rá.

Van, akinek a munkája múlhat azon, hogy visszaér-e időben. Mielőtt visszaindulna, 2 nappal elveszik a rendszámát.

Mit tehet? Vagy gyorsan vesz repjegyet magának és a családnak, ami akkor már nagyon drága, akár 300 euró/fő is lehet.

Ilyenkor bizony akár 1200 eurót és érhet az a fránya (itt 20 fontba kerülő) két darab pótrendszám. És persze nem is kell visszamenni az autóért.

para # 2012.03.22. 10:57

Kassad

Ott a nevem az iratokban, ékezetesen! Ha nem lenne ékezetes, akkor a magyar hatóságoknál is ékezet nélkül lenne a rendszerben. Azaz, ott vagyok, ahol a part szakad:(

WRC555

A nevem a szlovák okmányokban is magyarul van, a szlovák megfelelője más:) De ha a rendőrnek van ingerenciája rá, akkor trécselhetek vele szlovákul is!:)

Honda Civic

Igen, nyugodtan írj és megpróbálok válaszolni, ha tudok és nem sérti az érdekeimet!:D

Véleményem # 2012.03.22. 10:52

A Mo.-on használható P-s rendszámnak is szigorú szabályai vannak, csak úgy nem osztogatják azt!

Azt is el lehet venni...

StefanAti # 2012.03.22. 10:45

Nándorfehérváry

ugyan már, álljatok ti is be a sorba és szopjatok úgy, ahogy mi

Nem mi szopunk. Mi már rég megoldottuk a saját helyzetünket.

Ti fogtok ha papírok nélkül érkeztek és elkezdtek pótrendszámokat feltenni, meg nem aláírni semmit miután levették az rendszámot....

StefanAti # 2012.03.22. 10:41

Fantomas1

"Egyrészt ha a rendszámlevételnél megtagadom az aláírásokat, akkor nemtudom mi fog történni, de valószínűleg meg fogom tagadni, hogy bármit is aláírjak."

Akkor automatikus feljelentés. Ahhoz lesz elég papírod náluk, hogy megtegyék. A jogcímeket lehetne sorolni....

"tréler a legközelebbi úniós határig"

800e, feljelentés, tréler, nyüg, gond, többórás ügyintézés és még nem is tudsz tovább haladni stb..... Még mindig nem érzed úgy, hogy jobban megéri pl megcsinálni egy munkaszerződés fordíttatást vagy valamit ami megfelel a követelményeknek???

Továbbra is azt érzem, hogy nem nem tudtok hanem nem is akartok megfelelni. Az a lényeg hogy balhézhass mindegy milyen költségbe kerül, mint megfelelni a jogszerű használatnak és nyugodtan továbbautózni amerre akarsz.... De ahogyan Honda Civic már elmondta, ha kiszabták a büntetést, akkor azt utólag nem törlik el...