Külföldi rendszám-magyar vezető


wers # 2019.05.16. 08:50

Szomorú örökös, úgy kezdtem, "ha eddig nem tetted meg"

Sokan élnek úgy külföldön évek óta, hogy nem jelentették be, hogy külföldön élnek életvitelszerűen, és van bejelentett magyar lakóhelye. Többet is tudok, nem látja pl. sem az olasz hatóság sem az angol.

Szomorú örökös # 2019.05.16. 05:16

wers

Szerintem a kérdező egy szóval sem írta, hogy lenne magyarországi lakcíme bejegyezve.

wers # 2019.05.16. 04:55

Ha eddig nem tetted meg, mikor Magyarországra megérkezel bármelyik kormányablakban jelentsd be, hogy külföldön élő magyar állampolgár vagy, és megszüntetik a magyarországi lakóhelyed bejegyzését. Emellett magyar tartózkodási helyet vagy értesítési címet bejelenthetsz.
Innentől kezdve megváltozik a státuszod, pl. ebből a szempontból is külföldinek minősülsz.

Percsialex # 2019.05.15. 15:10

Tisztelt Jogi Fórum!

Jelenleg Izlandon élek és arra lennék kíváncsi hogy milyen feltételekkel használhatom Magyarországon az izlandi autómat? 3 hónapra mennék haza vele és 3 hónap után elhagynám Magyarországot.

Köszönöm.

Guspi1 # 2019.02.13. 00:16

Üdvözlet

Érdeklődnèk mire számíthatok.
A napokban kaptam egy levelet az osztrák adóhatóságtól hogy azonnal vegyem de velük a kapcsolatot.Ügyvéd által kiderült az autóm rendszámàval lesz probléma.Hauptwohnsitzem van kint (8éve) is és Magyaroszágon is.Az én nevemen van az autó 8éve.Szlovák rendszámos az autó.2015-2017ig volt osztrák rendszámos autóm is minden be is volt utána fizetve.Mekkora bírság várható?Mi alapján számolják ki?Hogyan tudom bizonyítani hogy csak az utolsó másfél évbe használtam én az autót kint?!Vagy honnan tudják ők bizonyítani hogy én használtam az autót kint és hány évre visszamenőleg bíróságoknak meg?
A válaszokat előre is köszönöm.

wers # 2019.02.06. 09:20

Tudomásom szerint EU területén csak forgalomba helyezett utánfutóval lehet közúton közlekedni, akkor pedig van rendszáma és forgalmi engedélye is. Érdekes, ha a "szigeten" mások a szabályok.
(nem véletlen szorítja a lábukat az EU)

„Szabad evvel kimenni a szigetről?” :)) kimenni biztosan, csak a másikakban így közlekedni nem.

drbjozsef # 2019.02.06. 08:58

Szabad evvel kimenni a szigetről?
Én erre írtam.
Amúgy meg 5 másik országon is át fog menni, lehet, azt is ismernie kellene valakinek...

Nálunk biztosan nem lehet ilyet (mármint a rendszám átrakását). Még egy szaros biciklitartóra is új rendszám kell(ett).

wers # 2019.02.06. 07:42

itt ismerni fogja valaki az angol közigazgatás ezen szeletére vonatkozó pontos szabályokat...

Szerintem a magyar érdekli, mert haza akarja húzni a csónakot.

wers # 2019.02.06. 07:40

Az itteni biztosításom esetleg jó Európában is?

Igen. Kérd a biztosítótól a zöld igazolást, azon fel van tüntetve melyik országokban érvényes.

Szerintem a futónak saját rendszámmal kell rendelkeznie, saját biztosítással.

drbjozsef # 2019.02.06. 07:30

Én nem fűznék a helyedben nagy reményeket ahhoz, hogy itt ismerni fogja valaki az angol közigazgatás ezen szeletére vonatkozó pontos szabályokat...

Utánfutó # 2019.02.05. 18:37

Sziasztok!
Egy éve élek Angliában egyéni vállalkozóként.
Szeretnék egy angol autóval hazahúzni egy csónakot.
A kiszemelt csónak alatt lévő futónak nincs rendszáma, az autók rendszámát szokták a csónakra tenni. (autópályán folyton ezt sasolom, láttam sok ilyent, nincs hely a futón a rendszámnak, ráteszik a csónakra, úgy jól látszik.
Szabad evvel kimenni a szigetről?
Mik a méret és súlyhatárok a futóra és a vontatványra nézve?
Milyen biztosítást kell kössek? Sose voltam még külföldön angol autóval. Az itteni biztosításom esetleg jó Európában is?
Ha már lerágott a csont, csak dobjatok légyszi egy dátumot, hogy kb. hol keressek a hsz.-ok között.

Szép estét:
András

wers # 2019.02.04. 12:10

Gondolom bejelentetted, hogy külföldön élő magyar állampolgár vagy. Nem kell ezen változtatni, ameddig életvitelszerűen, és véglegesen nem költözöl vissza Magyarországra.

David777 # 2019.02.04. 10:18

Üdv!
Abban az esetben is él a szabálysértés ha adott egy magyar üzembentartó osztrák rendszámos autóval aki éves jelleggel dolgozott /Ausztriában ezáltal szükség volt az osztrák autóra ?!Mellesleg osztrák hitel van az autón még és most állt elő egy munkanélküli helyzet.Ismerem az egy hónapos periódust amin valószínűleg túl fog nyúlni ez az itthon(Magyarországon) eltöltött külföldi munka keresési időszak.Tehát túlnyomó részben külföldi a tartozkodás amit tudnék is bizonyítani az előző munkavállalásokól kifolyólag pl egy meldezettellel .Vagy ez már nem oszt?

Köszönöm előre is a választ!

nonolet # 2017.09.07. 14:06

Azonban...

Aki valótlan tartalmú magánokiratot használ,
vétséget követ el és egy évig terjedő
szabadságvesztéssel büntetendő
(magánokirat-hamisítás).

És...

A jogsértés elkövetése esetén az intézkedő rendőr átvételi elismervény ellenében a helyszínen elveszi a jármű hatósági engedélyét (forgalmi engedély) és rendszámtábláit és az elkövetővel szemben közigazgatási eljárást kezdeményez.

A bünti 100-400 ezerFt lehet a helyzettől függően.

nonolet # 2017.09.07. 13:54

A kiút ez lehet esetleg...

"A járművezető igazolhatja a járműhasználat jogszerűségét olyan okirattal, amely szerint a járművet rendszeres munkavégzéséhez kapta használatra annak külföldi üzembentartójától.

A korábban hatályos szabályozástól eltérően a jogszabály már nem követeli meg a külföldi munkavégzés tényének igazolását, azaz a jármű belföldi használata is jogszerű lehet.

A jogszabály megfogalmazásából nem következik, hogy a jármű vezetője az üzembentartó munkavállalója, ezért a munkaviszonyra irányuló igazolást nem lehet megkövetelni a jármű vezetőjétől.

A járművezetőnek mindössze olyan okiratra van szüksége, amelyben a külföldi üzembentartó kijelenti, hogy a járművezető a járművet rendszeres munkavégzéséhez kapta használatra.

A jogszabály megfogalmazása alapján ilyen okiratot csak a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett külföldi üzembentartó állíthat ki."

nonolet # 2017.09.07. 13:51

Nem fogod tudni itthon használni, amíg van magyar címed.

Olvasd...
http://www.police.hu/…amu-jarmuvek

De a lényeg...

"A járművezető akkor mentesülhet a rá vonatkozó korlátozások alól, ha az ellenőrzés során igazolja, hogy szokásos tartózkodási helye NEM Magyarország területén van. "

bimmerbazsi # 2017.09.07. 12:34

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám kint él Svájcban és akar venni nekem egy autót amit én itthon szeretnék használni. A kérdésem az lenne, hogy ha az autó svájci rendszámmal és tulajdonossal rendelkezne, akkor mit kell tennem annak érdekében, hogy itthon legálisan használhassam az autót? A tulajdonos egy svájci cég lenne. Elég-e csak annyi, hogy írunk egy meghatalmazást, amiben engedélyezi a tulajdonos, hogy vezethessem az autót.

Köszönöm a segítséget.

nas333 # 2017.04.25. 21:25

wers:

de, ez pont igy történt, 2000ben vizsgázot itt magyarországon, aztán 2002-ben férjhez ment ausztriában. és aztán kiköltözött és átiraták a magyar jogsit osztrákra, a magyart egyböl az osztrák hivatal bevonta.

ausztriában van az állandó, és szerintem a magyar is állandó.

wers # 2017.04.25. 19:47

a lányomnak osztrák jogositványa van, mert az osztrák autó vezetéséhez szüksége volt rá, így amikor azt kiállitoták, a magyart elvették töle.

Hogy mi??? Biztos, hogy ez nem igy történt. Ha korrekt választ vársz, megennéd, hogy a korrtekt kérdést teszed fel?

nas333 # 2017.04.25. 19:34

kedves fórumozók,

nyúgdíjas vagyok, van egy autóm aminek én vagyok a tulajdonosa.

van egy lányom akinek osztrák férje van, igy kint élnek ausztriában, de itthon is van lakásuk.
a lányomnak osztrák jogositványa van, mert az osztrák autó vezetéséhez szüksége volt rá, így amikor azt kiállitoták, a magyart elvették töle.

mivel mostanság nincs jóban a férjével itthon tartozkodik, de nincs autója, igy az én kocsimat használja. milyen papirokat vagy meghatalmazást kell irnunk hogy ha megállitja a rendör itt magyarországon vagy külföldön, ne legyen probléma.
kérem mielöbb segítsenek.
köszönöm

Dr.Attika # 2017.02.26. 05:00

Alapestben, szóban: "nincs VÁM árum".

Ez így nem igaz. Vámáru van, csak elég szóbeli - alakiság nélküli- vámáru-nyilatkozatot tenni.

wers # 2017.02.25. 18:52

Igen Dr.Attika, minden áru vámáru, ami áthalad a vámhatáron. Nem csak az autó, hanem minden, ami benne van. Kivéve.....
Ugye azért te is kirándultál már autóstól külföldön?

Dr.Attika # 2017.02.25. 15:29

Nem kellene tovább agyalogni. Az autó vámáru. Ha megállítják, akkor lefoglalják, beviszik az első vámraktárba. A tulaj ellen csempészet miatt büntetőeljárást indítanak, illetve jogellenes forgalomba hozatal miatt vámeljárást. A végén meg elkobozzák a szgk-t.

wers # 2017.02.25. 14:45

Épp az a link el is magyarázza, mit hogyen kell érteni, amit nonolet beidézett. (végig kell plvasni)
De fontos a bizonyithatóság.

Nagyon sokan élnek kicsit itt, kicsit ott, egy gépjármű viszont csak egy rendszámmal rendelkezhet. Persze értem én a törekvést, hogy ott adózzon, ahol rendszeresen használják, de sokszor nehezen illeszthető az életbe.

wers # 2017.02.25. 13:30

Ukrajna mikor lett EU tag?