nem én parkoltam szabálytalanul


pisty # 2004.04.23. 23:47

Sziasztok!

Pisti vagyok, 3.éves főiskolás. S a hónap elején cseréltünk autot a barátommal 1 hétvégére. Ez a barátom nem volt magyar nemzetiségű, hanem egy keleti országbol jött.
Ez este valószítű tiltott helyen parkolhatott az autommal, mert erröl én tegnap értesítést kaptam és be kell szolgáltatnom annak az adatait akki akkor ott parkolt.

Már régóta nézegetem itt a Jogtárban az ide tartozó és a felhívásban hivatkozásként felhasznált jogszabályokat, de magam sem tudom mit tegyek.
Ha megtagadom az adatszolgáltatást az automat 6hónapra tiltják majd el a forgalomtol, en modjuk el szeretném majd adni az autot mostanában, adjam el gyors most? és tagadjam meg az adatszolgáltatást?

Kb. így fest a Helyzetem, és 8 napon belül reagálnom kell!
Mit tegyek?

Segítségeteket előre is köszönöm!!!

the big cat # 2004.04.24. 04:41

Ezek szerint itt szabálysértésről van szó, és nem parkolási díj meg nem fizetéséről.

Ha eladod az autód, ezután megtagadod az adatszolgáltatást és leveszik a kocsi rendszámát 6 hónapra, akkor az új tulaj bizonyára nagyon ideges lesz, és amellett, hogy csúnyákat fog mondani még kártérítést is a nyakadba akaszt.

Több dolgot is tehetsz azonban:

  1. Megadod a rendőrségnek, hogy abban az időszakban az autód ennél meg ennél a barátodnál volt, azt nem tudod az adott alkalommal ki vezette. Ekkor majd a barátodnál érdeklődnek, ő pedig mivel saját magára nem köteles terhelő vallomás tenni erre hivatkozással jogszerűen megtagadhatja a választ, az eljárást pedig megszüntetik.
  2. Nem mondod meg ki vezette, hanem te tagadod meg a választ azzal, hogy saját magadra és közeli hozzátartozóidra nem vagy köteles terhelő tanuvallomást tenni.
pisty # 2004.04.24. 11:39

Hi The big cat!!

Thát, ha én a 2. pontban leírtak szerint tagadom meg az adatszolgáltatást, akkor nem vonhatják ki a forgalombol a gépjárművemet 6 hónapra?!?!?!

Előbbi válaszodat nagyon közsönöm!
Pisti

pisty # 2004.04.28. 23:08

vagy, az, hogy közeli hozzátartozónál volt az auto nem minősul az adatszolgáltatás megtagadásának?

the big cat # 2004.04.29. 04:34

pisty!

Nem azt mondod, hogy közeli hozzátartozónál volt az autó, könyörgöm, hanem azt, hogy megtagadod az adatszolgáltatást mert magadra és közeli hozzátartózódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni. Kész. Ez a tanúvallomás jogszerű megatagadása, így további jogkövetkezménye nem lehet.