Üres parkolóban jogosítvány nélkül


Johnny # 2004.05.14. 11:34

Sziasztok!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy milyen büntetésre számíthatók.
Minap a Hungexpo főbejáratával szemközti üres parkolóban mutattam meg egy barátomnak, hogy hogyan kell elindulni, megállni, kanyarodni egy autóval. A barátom most kezd vezetni tanulni, így nincsen jogosítványa. A helyet az alapján választottuk, hogy teljesen üres, tágas, használaton kívüli és a közlekedéstől teljesen elválasztott, valamint többször is láttunk itt szintén láthatóan tanuló vezetőket nem oktató autóban. Sajnos azonban egy rendőrautó behajtott a parkolóba és elkérte a papírjainkat. Mivel akkor éppen a barátom ült a kormánynál így feljelentettek minket engedély nélküli vezetésért. Nekem a jogosítványomat először a helyszinen el akarták venni, de aztán végülis visszaadták és majd a lakhely szerint illetékes rendőrkapitáynságon kell leadnom, a barátomat pedig állításuk szerint két évig nem engedik vizsgázni. Mekkora ennek a valószínűsége, hogy valóban ilyen súlyos büntetést kapunk, holott nem veszélyeztettünk senki? Ha a parkoló esetleg a Hungexpo tulajdona és így magánterület, akkor is megbüntethetnek?
Tudom nem mentesít, de nem tudtam hogy súlyos büncselekményt követnénk el és 7 éve vezetek anélkül hogy komolyabb szabálysérétst követtem volna el.

Köszönettel:
Jani

szebe # 2004.05.25. 12:43

Engedély nélküli vezetés
47. § (1) Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség, valamint közúti határátkelőhelyen a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Tv. 32. § (1) A közúthálózat országos közutakból és helyi közutakból áll. Az országos közutak az állam tulajdonában, a helyi közutak - beleértve a kerékpárutakat is - a települési önkormányzatok tulajdonában vannak. Az egyéb jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, valamint a magánszemélyek tulajdonában álló területen levő utak: magánutak. Magánútnak kell tekinteni az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló területen levő, közforgalom elől elzárt utat, továbbá az állam tulajdonában és a vízügyi igazgatóságok kezelésében levő elsőrendű árvízvédelmi fővonalakon a kerékpáros forgalom számára megnyitott utat is.
(2) Ha az (1) bekezdésben megjelölt utak forgalmi jellege (az út jelentősége, forgalmi terhelése és a forgalom összetétele) megváltozik, az e törvény 29. §-a, illetve 46. §-a szerint hatáskörrel rendelkező közlekedési hatóság a közút kezelőjének - magánút esetében tulajdonosának - kérelmére az országos közutat helyi közúttá, a helyi közutat országos közúttá vagy magánúttá, a magánutat helyi közúttá nyilváníthatja. Az utak tulajdonosai ezt követően az utak tulajdonjogának egymás javára, térítés nélkül történő átadásáról a változások ingatlan-nyilvántartáson való átvezetésére alkalmas megállapodást kötnek.

A rendőr bármit mondhat, tény az, ami a határozatban benne lesz. Az ellen pedig FELLEBBEZZ!!