természetesen: figyelembe kell...
Megengedett legnagyobb sebesség
wers
Nem vagyok annyira otthon ebben, de a KRESZ tartalmaz valami olyasmit is, hogy -tábla hiányában- a beépítettséget is figyelembe kel venni. (nem tudom szó szerint idézni) Így hát, az "Előbb-utóbb feltűnik, hogy sok a ház körülötte?" -kérdés nem is olyan hülyeség.
Tévedhetek, akkor bocs, de talán van itt olyan, aki ezt jobban tudja.
Ez mind rendben, és igaz, de egy nem odavalósi, aki először megy x városból Budapest felé, lát egy x város vége táblát, halad 90-el. Honnantól kell neki lakott terület szerint közlekedni, ha tábla nem jelzi, hogy már ott van? Előbb-utóbb feltűnik, hogy sok a ház körülötte?
Gerbera nem is arra értette, hogy a Dunán kell tovább száguldoznia az emberünknek. Arra, hogy ha a Vigadó térnél kiszáll a hajójából, akkor sem lát "település kezdete" táblát, de ez még nem jogosítja fel arra, hogy a megengedett legnagyobb sebességnél gyorsabban keresse fel fővárosunk látnivalóit.
Rosszul látod. A földút is közút, a szilárd burkolatú út is közút. A duna nem közút.
Na igen, ennyit jelent a helyismeret. De ettől vajon közelebb kerültünk-e a válaszhoz? Akkor jöjjön az emberünk szárnyas hajóval Bécsből, és szálljon ki a Vigadó térnél. Száguldozhat ezután a belvárosban?
Ferihegyről érkezve van település kezdete tábla - a gyorsforgalmi elején van település vége tábla, a végén meg település kezdete, aztán kökinél is ugyanez, ott a határ útnál van a kezdet. :P
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
És aki repülővel érkezik Ferihegyre, az a bérelt autójával nyugodtan száguldozhat a belvárosban, arra hivatkozva, hogy ő ugyan nem találkozott "település kezdete" táblával, ugye?
Nem a földúton nyilván. Az a földút beér valahol a városba (akár a közepébe) és ott elvileg még mindig a 90 lesz érvényes, hiszen ott bent már tábla biztos nem jön.
Szerintem műúton mindenhol kiteszik, ahol oldalról csak földút csatlakozik be, az "nem ér".
JogZsolt
Földúton szeretnél gyorsan hajtani?
Milyen sűrűn mérnek ott?
Miért nem tartod be a sebességet, amivel tutira nem büntetnek meg?
Tisztelt Jogi Fórum!
Találtam egy jogi kiskaput, és erre szeretném kikérni a véleményét. Alapvetően betartom a sebességkorlátot, mert szerintem kb. ezek a sebességek tényleg kellenek a megfelelő reakcióhoz időhöz, hogy meg tudjunk állni a hirtelen felmerülő akadályok előtt, de biztosan vannak olyan helyzetek, amikor a megengedettnél gyorsabban kell menni egy bizonyos szakaszon. Pl.: nagyobb sebességgel biztonságosabban lehet előzni...
Budapest határán lakok, és egy közeli városba rendszeresen szoktam átmenni, és ezen szakaszon nincs kitéve a Budapest lakott terület vége, illetve a Budapest lakott terület kezdődik tábla, csak a másik városé! Tehát miután elhagyom a másik várost (tábla is van róla), nem látok "Budapest lakott terület kezdődik" táblát! Ennek az útnak ugyan egy része föld út, de a térképen is szerepel, és neve is van!
A kérdésem a következő: lehet-e erre hivatkozni büntetés esetén, ha véletlenül gyorsan hajtok? Mondjuk nem hiszem, hogy tudnám használni, mert Budapesti lakos vagyok, és nem csak erre szoktam elhagyni a várost, de azért ez egy érdekes kérdés?
Választ előre is köszönöm!
Rexor:
Igen település vége táblák után van minden oldalról, ahonnan megközelíthető az adott útszakasz.
Ráadásul az egyik település vége tábla onnan kb 100méterre van, amely útról erre a kérdéses útszakaszra lehet fordulni.
Egyjogász:
Szerintem igazad van én is így gondolom, csak azért kérdeztem, hogy a település tábla vagy a sebességkorlátozó tábla hiányában van-e bármilyen más lehetőség arra, hogy ott 50 km/h-ás legyen a megengedett legnagyobb sebesség.
Szeretnék biztosra menni, azért kérdeztem, mert hátha valami van amiről nem tudok, de akkor ezek szerint nincs új a nap alatt :-)
Úgy vagyok vele most már hogy inkább mindennek háromszor nézek utána, mint hogy egyszer is bele tudjanak kötni.
Köszi a választ!
Teljesen mindegy, hogy kinek a tulajdona az út, meg hogy az önkormányzat kinek mit jelentett le, meg hogy mit mond a városgondnokság, csak és kizárólag az számít, hogy milyen, a KRESZ szerinti táblák vannak kitéve az adott útszakaszon. (Ugyanis az utakon elég sokan járnak olyanok is, akik nem ott laknak, fogalmuk sincs, hogy kinek a tulajdona az út, nem mennek be a helyi városgondnokságra, vezetés közben csak a táblákat nézik.)
Ha az adott útszakasz lakott területen kívül van (azaz az ott már a település végét jelző táblát elhagytad) és nincs kirakva sebességkorlátozó tábla, akkor a KRESZ szerint 90 km/h-val lehet közlekedni, bárki, bármit mond.
Az is elképzelhető, hogy elvileg raktak ki sebességkorlátozó táblát csak az pl. eldőlt, ellopták, stb. Amíg ezt nem pótolják (azaz nincs ott ténylegesen tábla), addig a fentiek miatt az úton nincs sebességkorlátozás.
Nem is értem ezt az egészet, mert ha pl. én elmegyek kocsival Zalaegerszegre, nem fogok bemenni minden településen a településgondokságra, hogy a településen és környezetében kihelyzett KRESZ jelzéseket tényleg komolyan kell-e vennem, vagy ahol nincs kirakva sebbeségkorlátozó tábla, ott biztosan nincs-e sebességkorlátozás....
A településtábla vége után van a kérdéses útszakasz?
Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi kérdésekre szeretnék válasz kérni:
Van egy út, ami az önkormányzaté és lakott területen kívül van. Az út két oldalán egyetemi terület van, de az út a helyi önkormányzaté, szóval szerintem ez nem befolyásolhatja a dolgot. Semmilyen közúti jelzőtábla nincs kint az úton. (erről fényképeim is vannak)
Tudásom szerint így itt a megengedett legnagyobb sebesség 90km/h.
A városgondnokság viszont azt mondja, hogy ott 50km/h-ás az út.
A kérdésem az lenne, hogy máshol le kell-e jelentenie az önkormányzatnak, hogy mikor hova milyen táblát helyeznek ki, hogy onnan le tudjam kérni? (a városgondnokságban nem bízom, mert eddig is visszadátumoztak dolgokat, mert biztosítási ügyben nem akarnak fizetni)
Illetve, hogy ha nem volt kint semmiféle tábla és lakott területen kívüli az út, akkor mi alapján mondhatják, hogy 50km/h-ás az út?
Köszönettel:
Károly
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02