KM óra csalás


wers # 2018.12.15. 06:10

Szerintem inkább azt lesz nehezebb bizonyítani, mikortól rossz az óra. Az, hogy most jó-e, vagy nem, az nem lehet nagy kérdés. Meddig mért jól? Na az keményebb dió lesz.

Daniartúr # 2019.01.10. 14:04

Tisztelt Fórumozók!

2014-ben vásároltam egy Audi A3 1,9PDTDI járművet egy székesfehérvári autókereskedésben, akkor kb 223.000 km-el.
2006-ban lett újonnan forgalomba helyezve Magyarországon, tehát nem külföldről behozott autó. Azóta beletettem néhány km-t, most hogy elérné a 300.000 km-t szeretném eladni. A vásárláskor eredetvizsga volt, sőt új műszakit is kapott. Azóta én kétszer vizsgáztattam. Gond nincs vele tökéletesen működik, bár egy korábbi karosszéria javítás nyomai kezdenek előjönni.
Az új mindenki által elérhető rendszerben kíváncsiságból ránéztem az autómra, azt akartam megtudni, hogy milyen baleseti előzménye volt, aminek a nyomai átütnek a bal ajtómon (azt hogy ez javítva volt az eladó közölte velem vásárláskor). Balesettel kapcsolatos adatot nem találtam, viszont egy 2012-ben rögzített 275.000 km-es óraállást igen.

Ez azt jelenti, hogy most kb 350.000 - 400.000 km-lehet az autómban. Ez a mai piacon azt jelenti hogy eladhatatlan, mert ilyen futásteljesítménnyel senki nem vesz autót, attól függetlenül, hogy semmi baja.

A kérdésem az, hogy mit lehet tenni ennyi idővel a vásárlás után?

Köszönettel

ZD

Daniartúr # 2019.01.10. 14:49

Amikor meghirdetem a hirdetésben fel kell tüntetnem, hogy az óraállás nem valós? A lelkiismeretem nem engedné eltitkolni.

wers # 2019.01.10. 15:37

Tesztüzemmód van, és rengeteg panasz. Tegnap dél körül le is állították. Jelezd a kérdésedet, észrevételedet a kormányablaknál.

drbjozsef # 2019.01.11. 05:41

Lehet nyilvántartási hiba is, és a régi vizsgák, eredetvizsgálatokról nem mindről lesz kép, de elvileg azok is lekérhetők az új rendszerben.

Szerintem is el fog az menni, legfeljebb tényleg kevesebbért, de szvsz tuti megveszi egy nepper, hogy két hét múlva 150.000-es óraállással hirdesse...

Daniartúr # 2019.01.11. 06:33

A 2012 -es vizsgánál rögzített képeken az autó csak kívülről van fotózva... 2010-es vizsgáról is van kép szintén csak kívülről.
A kérdésem továbbra is az, hogy eladás után engem érhet-e valami meglepetés, vagy az adásvételibe írjam bele az egyéb megjegyzésekbe, hogy a mutatott futásteljesítmény valószínűleg nem valós?

Üdv

drbjozsef # 2019.01.11. 08:13

Mindekutána az adat lekérhető, én nem titkolnám el.
Beleírnám.
Aki komoly vevő, az állapotot fog venni.
A km futás miatt valszeg alkudni fog, és ahogy írták, kevesebbért fog elmenni, mint eddig hitted.

Persze, van rá esély, hogy hibás adat, ahogy wers
írta, lehet kérni javítást, de tartok tőle, hogy
az esetek többségében nem az adat lesz a hibás...

Egyébként az eltitkolása önmagában nem jelent hátrányt. Ha gond lesz az autóval, és a vevő hibás teljesítésre hivatkozik, akkor a km óra állás csak egy adat a sok közül, ráadásul egy ilyen korú autónál a 300.000 vagy 350.000 km műszaki szempontból már nem egy nagy különbség. Ha vita esetén a vevő bizonyítja, hogy a hiba fennállt már a vásárláskor is, akkor mindegy mennyi a km óra állás.

Olyankor számíthat, ha egy viszonylag fiatal autót adnak el 40.000 km-rel, közben meg 220.000-at futott. Olyankor számít, hogy az állapot és a futásteljesítményhez képest bizonyos hibákra kell-e számítania a vevőnek vagy sem, következik-e a futásából, vagy nem lenne szabad meglennie.

Esetedben nagyon szokat nem számítana.

De eltitkolni is felesleges. De ha mégse írod bele, lepődj meg nagyon, ha elédrakja a vevőjelölt a futástörténeti grafikont...

Szomorú örökös # 2019.01.11. 17:18

Ha már felhívtátok a figyelmemet erre, én ma lekérdeztem az én autóm adatait ezzel az ingyenes új rendszerrel, gyakorlatilag éppen 100 ezer kilométert tévedtek lefelé a rögzítéskor, pedig még fénykép is van a kilométeróra állásról a rendszerben. Szóval valami nagyon-nagyon nem stimmel még ezzel a tesztüzemmel, vagy csak a vizsgahely hibázhatott. :-)

obrob # 2019.02.28. 06:29

Autót keresek, természetesen előzetesen ellenőrzöm a kiszemelt autó adatait. Már 2 autónál is tapasztaltam, hogy létezik műszaki vizsgán kivüli km óra állás rögzítés ami magasabb, sőt kiugróan magas. A következő műszakin pedig kevesebb az óraállás. Mikor rögzítenek km óraállást a mászakin kívül? Viszonylag fiatal, Magyarországon forgalomba került autókról van szó.

gyufi76 # 2019.03.03. 17:15

Üdvözlök Mindenkit! 2019. 01.07. én vásároltam autókereskedésben egy Seat Toledo személygépkocsit 232000 km es óraállással. A tetőantena csereéjekor sárga fóliát találtunk a régi antenna alatt. Ebből arra következettünk, hogy a jármű taxiként üzemelt. Ebből nem is lett volna még gond , de megnéztük az autó történetét és megdöbbenve láttuk , hogy a jármű tényleg taxi volt és 2015 ben 388000 km volt a megtett km:-( amit a "tisztelt tulajdonos" eladás előtt 2016 évre 197000 km re visszaállított, és eladta a járművet. Előttem egy másik Úré volt a jármű ,aki rövid idő elteltével beszámítatta egy másik gépkocsi vételárába, viszont kereskedőt a gépjármű taxi mivoltjáról és a megtett km futásról nem tájékoztatot senkit! Legalább is az autókereskedő elmondása szerint Őt biztosan nem. Ami kérdésem lenne: Kihez fordulhatok ez ügyben kártérítésért, ha nem kapok kártérítést akkor is a hatóságnál regisztrált taxi engedélyszám után megkereshetik e az úriembert, már csak azért is , hogy többé ne legyen kedve átverni senkit!

drbjozsef # 2019.03.03. 17:43

gyufi76,

Amíg az autónak nincs hibája, addig önmagában a km óra állás miatt nemigen fogsz kártérítést kapni. A két futásteljesítmény közötti Eurotax katalógus árak eltérést kérheted a kereskedőtől esetleg. Bár kérni bármit kérhetsz, értelemszerűen csakis a Te eladódtól, hiszen vele vagy jogviszonyban.

De ha elutasít, nem marad más csak a per.

Ennek lefolyásáról olvasd el ezt :

https://totalcar.hu/…ilometerrel/

Használta autót venni kockázat, előtte kell lekáderezni az autókat, könnyű átverésbe futni, és nehéz bármi kártérítést elérni. Sok esélyed nincs. Esetleg, ha meghibásodik az autó, akkor szavatosságot lehet érvényesíteni, de annak is ugyanaz a vége, hogy ha nem fogadja el a kereskedés : neked kell perelned. Ami sok idő, költség, idegesség.

A km óra tekerés pedig bűncselekmény, feljelentést lehet tenni érte, de ez egészen biztosan teljesen értelmetlen. Ezen cselekmény csak akkor büntethető, ha a konkrét személy megtalálható, ez pedig gyakorlatilag lehetetlen, a gyakorlatban csak ha rajtakapják az illetőt, akkor lesz meg, utólag senkire sem bizonyítod rá. Felejtős.

Szomorú örökös # 2019.03.04. 05:52

gyufi76

Pár ezer forintért már januárban is le lehetett kérdezni a kilométeróra állással kapcsolatos adatokat az AutoDNA rendszerből. Most meg már mindez ingyenes egy ügyfélkapu regisztrációt követően a Járműszolgáltatási Platform segíségével. Úgy gondolom, ennyit érdemes lehetett volna rászánni már januárban is, hogy ne zsákbamacskát vegyél. De valóban így van, amíg nincs az autónak gondja, addig csak a kilométeróra állás miatt nem hinném, hogy bármiféle kártérítésre igényt tarthatsz.

drbjozsef

A km óra tekerés pedig bűncselekmény, feljelentést lehet tenni érte, de ez egészen biztosan teljesen értelmetlen.

Így igaz! Egyrészt jó eséllyel akár el is évült már az esemény 2016 óta, amikor tekerték az órát. Bizonyítani pedig szinte lehetetlen, hogy ki végezte el, márpedig meggyanúsításhoz arra is szükség lenne. Az, hogy a „volt tulajdonos csináltatta”, az édes kevés hozzá.

gyufi76 # 2019.03.04. 19:32

Először is köszönöm mindenkinek a gyors választ! Sajnos gondoltam, hogy nem nagy esély van a csaló megbüntetésére. Igen, így utólag én is lekérdezhettem volna a gépkocsi előéletét, de, ott van a de...... Már sok helyen hallottam, hogy mostanában nem mernek csalni a km óra állással , így bevallom meg sem fordult a fejemben, hogy ennyi km -ert visszarántanak. Garantált km óra állásokkal volt a kereskedőnél hírdetve, sőt még a vezérlés cserét is aláírta, hogy megtörtént. Itt nem is tudom, hogy a kereskedő okolható e, hiszen elmondása szerint beszámította a kocsit és látható, hogy nem nála lett visszahúzva. Azt , hogy Ő megnézte e a valóságot azt már nem fogjuk megtudni. Várt a vevőre aki most sajna Én lettem, és eladta. Mivel fél év garit adott a járműre ( a motorra és sebváltóra) a motordiagnosztika lámpa kigyulladt kétszer a kocsi le is állt. Most úgy néz ki élni fogok a garanciális javítással. Már csak azért is mert a kocsi forgalomból ki volt vonva, 80 km -ert tettem meg úgy , hogy bármikor megbüntethettek volna és mindezt 2800 - jó magyar forint miatt:-))) Tehát a nagy igazság: A taxisok az ország legnagyobb csalói, a nepperek is simán dobogós helyen vannak, persze tisztelet a kevés kivételnek. Mindenki tanuljon a hibámból, és sajnos még 2019 ben sem lehet kis országunkban jó szájízzel használt autót megvásárolni. Remélem a taxis úr annyi kg gyógyszert fog vásárolni ahány km -ert visszahúzott.

drbjozsef # 2019.03.05. 07:38

gyufi,

Ha garantált km óra állás volt a szerződésbe írva, akkor az más. Akkor nem is kérdés, hogy az eltérés szerinti különbözetet kérheted. Sőt, ha olyan nagy az eltérés, az akár a szerződéstől elállást is megalapozhatja. Hiszen garantálta a km óra állást. És az nem valós.

A fél év garanciához : nincs olyan, hogy garancia jogilag. Van szavatosság meg jótállás. Ha ő "ad" valamit, az jótállás. A szavatosságnak nincs határideje, ha a vevő bizonyítja, hogy a vásárláskor hibás volt a termék (fogyasztói szerződés első fél éveben a kereskedő bizonyítja hogy nem volt hibás), akkor jár neki a javítás, vagy csere.

Szomorú örökös # 2019.03.06. 05:24

rombusz1

Szerintem drbjozsef nagyon korrektül fogalmazott, amikor megpróbálta számodra megvilágítani a garancia és a szavatosság ill. jótállás közti különbséget, mert van különbség és nem is kicsi. Ráadásul nagyon jól dokumentálta neked, hogy hosszú és költséges per elé nézel, ha elkezdesz balhézni a visszatekert kilométeróra miatt. Ezért is írtam, hogy inkább „előbb”, mint „utóbb”.

  1. A kereskedővel nem sokat tudsz kezdeni, mert nagy valószínűséggel őt valóban nem tájékoztatták a kilométeróra visszatekeréséről.
  2. Mivel az autónak nincs hibája, így elég nehéz lenne bármiféle panaszt előadnod, főleg hogy fogalmad sincs szerintem róla, kit is lehetne támadni ez ügyben.

Egy biztos szerintem - de kihangsúlyozom, hogy csakis szerintem - a kereskedőt tuti nem. Nem hinném, hogy neki kötelessége lenne minden kocsi múltját alaposan leellenőrizni, mikor beveszi az eladó autók közé. Ő is csak kapott infók alapján dolgozik, mint ahogy te is vásároltál. Nem hinném, hogy minden autón keresett hasznába bele kéne számolni egy AutoDNA lekeresés árát, aminek vagy lesz eredménye, vagy nem. Ráadásul a Totalcar cikk ott sántít kicsit, hogy nekem épp egy autószerelő mondta, amennyiben minden helyen „átállítják” a kilométeróra állást, akkor gyakorlatilag lenyomozhatatlan a visszatekerés. Főleg hogy azt ki követte el és mikor.

Szomorú örökös # 2019.03.06. 11:16

rombusz1

Jogos, én a legutolsó hozzászólásodra reagáltam, amit nagy valószínűséggel azóta kimoderáltak. Figyelmetlen voltam az előzmények tekintetében. :-)

gyufi76 # 2019.03.06. 19:22

Tisztelt drbjozsef!
Még egyszer köszönöm a gyors és szakszerű válaszait! Az adásvételibe természetesen beírtuk a km óra állását, de a garantálást csak a jármű adatlapján hirdette. Meg tényleg nem nála lett visszahúzva, még csak szerintem nem is annál aki a kereskedésbe bevitte , hanem a taxis köcs..nél. A taxis utáni tulaj elkezdte cserélni az alkatrészeket, szerintem rájött , hogy valami nem kerek ezért beszámította egy másik autóba. Most a kereskedő próbálja elérni a srácot de nem nagyon sikerül neki. A kocsit megvásároltam volna, attól, hogy taxi volt ezen nem akadok ki , mert évente műszakizott, meg tényleg látszik, hogy volt gazdája a járműnek ,ha tudom is ezt a tényt, csak az ára nem ennyi lett volna. Meg azért közel 200000 km az nem kevés ami plusz benne van:-((( A kereskedő mivel ahogy drbjozsef is szépen megfogalmazta a jótállás fogalmát így ez maradt , hogy a CPU a kocsi agya tárolja a hibákat , és mivel már 3x leállt így el fogom vinni szakszervízbe ott kinyomtatják a hibalistát, az már bizonyíték talán. Hát most itt tartunk, igéret van, hogy a kereskedő felkeresi a srácot és közli vele a szomorú hírt, megpróbál pénzt visszakérni, részemre pedig jótállásban kijavítani a hibát. Még ma is jött egy jó hír: digitklímás a kocsi és hidegbe nem tudtuk próbálni +17 fokban természetesen nem működik a klíma sem. Szóval: hogy jó vásárt csináltam azt nem mondhatnám, tehát újra: TANULJATOK A HIBÁMBÓL !!!! Vásárlás előtt 50x utánanézni mindennek, mert csalók vannak, voltak, és sajnos lesznek mindíg is!

gomb # 2019.03.14. 11:26

Üdvözlök mindenkit!
Autó keresés közben találtam ezt a hirdetést: https://www.hasznaltauto.hu/…end-13753763
198000 km, svéd rendszám, kíváncsiságból rákerestem a rendszám alapján ezen az oldalon: https://www.car.info/…ate/S/GMA145 itt már 2014-ben 200 felett járt, tavalyi eladáskor 260 körül. A jóember megvette kb.350.000 forintnak megfelelő koronáért, hazatolatott vele 60.000 kilométert, és most árulja 800.000-ért.
Lehet ezt jelezni valahol, vagy simán beveszi majd a rendszer és átverik vele majd a vevőt?

drbjozsef # 2019.03.14. 11:51

Simán.

dashed # 2019.11.26. 15:13

Sziasztok

Régi autóban megadta magát az óracsoport, szerelő szerint nem javítható. Kapott egy új óracsoportot de abban kevesebb km van mint a régiben. Az autó menne műszaki vizsgára. Mit kéne tenni, hogy ne problémázzanak emiatt?

Köszönöm

drbjozsef # 2019.11.26. 17:56

dashed,

A műszaki vizsgán nem fognak problémázni emiatt. Simán beírják, és úgy kerül a rendszerbe, százával vannak tekert autók a nyilvántartásban minden gond nélkül.

Gond akkor lehet, ha eladnád, és nem szólsz róla a vevőnek. De ez is kikerülhető, egyszerűen nem kell elhallgatni, és rögzíteni érdemes az adásvételiben is.

Lásd :

https://totalcar.hu/…_cserejebol/

dashed # 2019.11.29. 04:22

drbjozsef

Közben rákérdeztem vizsga állomáson is és valóban nem érdekli őket. Az autó marad, így semmi gond nem lehet.

Köszönöm a választ.

Bertalan0508 # 2019.12.06. 06:17

Sziasztok! 2006-ban vásároltam egy autót 55 ezer km-el (digitális kijelzős) Most 207.000 km-t mutat a km óra vagyis mutatott. Mikor elmentem dolgozni még 207.000 km volt az autóban. Amikor újra beszálltam az autóba 497.251 km. Szerintetek ez mi lehet?

wers # 2019.12.06. 06:42

Bertalan0508, ezt biztos nem jogszabály okozta.

ttolgyesi # 2019.12.08. 09:11

Sajnos zavartalanul, és nyíltan folyik a csalás (nem értem a rendőrség hozzáállását). Most találtam a hasznaltautón egy kocsit, 200 000-es km állással hirdetik. A KAÜ-n ellenőrizve 2013 óta visszafelé jár a km-óra, 247000km-ről, most 177 000km-nél jár (legalábbis a műszaki vizsgák tanúsítása szerint!!!)