Parkolási bírság

gerbera317 # 2018.08.09. 19:18

Jól látom? Én vagyok itt a leghülyébb? Hát akkor bocsánatot kérek...

Szomorú örökös # 2018.08.09. 18:10

F.Laca

Egyébként jobb lenne, ha mindig a topik témájára szorítkozz, amennyiben mondanivalód támad.

Szomorú örökös # 2018.08.09. 18:09

F.Laca

Mivel úgysem fogod megtenni, én megtettem helyetted a korábbi lakóhelyem jogszabályával, úgyhogy engedelmeddel idézem:

Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 59/2003. (XII.5.) Kgy. rendelete rendelkezik, melynek 66.§ (8) bekezdése alapján Kisvárosias illetve kertvárosias lakóterületen az utcai zöldsávok gondozásáról az ingatlan tulajdonosai kötelesek gondoskodni.
Az 1/1986 (II.21) ÉVM-Eüm együttes rendelet 6. § alapján a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter szélső zöldsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik.

Szomorú örökös # 2018.08.09. 18:07

F.Laca

ha már a járda közterület, akkor egyáltalán MI KÖZE VAN hozzá az ott levő társasháznak, avagy a házas/kertes ingatlan bármely tulajdonosának?

Olvasgasd az erre vonatkozó helyi jogszabályt (természetesen ott, ahol laksz).
Meg fogsz lepődni néhány dolgon, azt garantálom. ;-)

De azért engedd meg, hogy én tovább röhögjek! :-D

Szomorú örökös # 2018.08.09. 16:39

F.Laca

És ha én végig benne ülök az autómban, a parkolóőr avagy akármi más parkolási pénzbeszedő csibész simán (és ott helyben) kinyalhatja a seggemet! Vagy akár még rendőrt is hívhat

Nagyon szelektíven olvastál, ugyanis a várakozás címszó alatt ott a lényeg:

Várakozás:ha a vezető a járművet elhagyja, vagy ha a járműnél tartózkodik és a leállás óta legalább 5 perc telt el.

Szóval ha egy jó kis időpecséttel ellátott fotóval bizonyítja a rendőrnek, hogy te már jócskán az 5 perces limitet meghaladva várakozol és akkor magyarázkodhatsz, csak nem lesz kinek! Illetve ha nagyon ellenkezel, akkor tovább ülhetsz....csak nem a kocsiban. De legalább lesz egy frankó ujjlenyomatod bent. ;-)

Kezdjük talán azzal, hogy ott például KI SEM SZÁLLOK a járművemből!

Kezdjük azzal, hogy ha ki sem szállsz a járművedből, akkor éppen a járműnél tartózkodsz. Na de ezt egy ilyen főokos szőrszálhasogató sz@rrágónak úgyis hiába magyarázná itt bárki, te úgyis a saját fejed után mégy még akkor is, ha a végén a házad árverezik el egy ilyen pitiáner tartozás miatt, amit a bírságnak, büntetésnek, vagy akárminek is neveznek.

Szóval maradjunk annyiban, hogy csakis az ő jóindulatuknak köszönhető, amiért ilyen esetben nem büntetnek.

Tehát mindezek alapján szabadon és bátran lehet száguldozni (már ha maga a hely is megengedi) bármely Tesco, Auchan, Interspar, OBI, Bauhaus, IKEA, vagy pl.
a Shopping City Süd (ez Bécs mellett - Voesendorfban van) magánjellegű de nagyméretű és tök ingyenes parkolóiban!

Ha majd esetleg meg tudod különböztetni a kerítéssel a közterülettől elzárt magánterület és a közforgalom számára megnyitott magánterület között, akkor nem fogsz ekkora orbitális marhaságot ideírni. :-D

Mert igencsak fasza gyerek volt ám ez a magyarok népellensége!

No akkor nézzük csak: folyamatosan arról írsz, hogy ezt nem vagy hajlandó fizetni, meg azt nem vagy hajlandó fizetni...amit valljunk be, a végén más fizet ki mindig helyetted, mert semmi sincs ingyé, úgyhogy szó mi szó, erre a jelzőre már te is lassan rendesen rászolgálsz. ;-)

gerbera317 # 2018.08.09. 16:30

A KRESZ a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza. A multik nagy parkolói közforgalom elől el nem zárt magánutak, így a KRESZ hatálya rájuk is kiterjed.
Valószínűleg a külföldi jogszabályok is hasonlóképpen rendelkeznek.

gerbera317 # 2018.08.09. 06:39

Vinni kell még valakit a kocsival, és amíg az áll, addig valaki benne ül
Ez így nem működik. A KRESZ 1. sz. függeléke II. d)-e) pontjai szerint a megállás és várakozás minősítése a járművezető jelenlétéhez kapcsolódik. A d) pont szerint, ha a _vezető_ magára hagyja a járművet, akkor az már várakozásnak minősül. Nem elegendő tehát "valakit" az autóban/autónál hagyni.
A trükködet egy felkészültebb parkolóőr vagy közteres - nem tudom, létezik-e ilyen - torkán nem tudod letolni. Egy rendőrén már biztosan nem.

Megjegyzem, olyan, hogy "parkolási bírság" nem létezeik! Lehet bírságolni szabálytalan megállásért vagy várakozásért, és lehet pótdíjazni parkolási díj nemfizetéséért. De díj nemfizetéséért nem lehet bírságolni! Ezt nem először írom le itt! Azt kéne v@l@gba rugdosni, aki létrehozta ezt a topikot, meg aki itt teszi fel a nyitó kérdését. Meg talán azt is, aki nem törli ezt a topikot, hogy ne is lehessen rátalálni.

Szomorú örökös # 2018.08.09. 05:55

bermuda háromszög

Még hol tudom használni arra amire való?

Te közlekedni vagy parkolni veszed az autódat? :-D

Egyébként ha már így megkérdezted, a saját tanyádon belül is autózhatsz vele, amennyiben elég nagy terület. Ott még lehet jogsi sem kell, mert magánterületen a rendőr sem ellenőrizheti-büntetheti a hiányát.

Szomorú örökös # 2018.08.09. 05:21

F.Laca

A "parkoló" kocsi a hivatalos jogi formáció szerint csak akkor parkol, ha üresen áll és le van zárva. Amíg bárki ott van, benne van, addig az az autó NEM PARKOL, csak simán megállt!

Mielőtt még itt hülyeséget terjesztenél:

Megállás:ha a vezető a járműnél tartózkodik, illetve be-kiszállás történik, vagy folyamatos fel- és lerakodás.
Várakozás:ha a vezető a járművet elhagyja, vagy ha a járműnél tartózkodik és a leállás óta legalább 5 perc telt el.
Parkolás:ez a fogalom megegyezik a várakozással

Ergo csakis a parkolóőrökön múlik, hogy nem használnak stopperórát. ;-)

Szomorú örökös # 2018.08.09. 05:15

F.Laca

az "élettartam parkolási díj" egy megvásárolt autó árában bőven benne kéne legyen!

Mire föl? Egy autó megvásárlásával mióta kell járjon közterület-használat automatikusan?

Szomorú örökös # 2018.08.08. 19:20

FDToth

Szóval még egyszer konkrétabban: nálunk a zóna kezdetekor ott van kiegészítő táblával, hogy éppen milyen zónában tartózkodsz. Tehát ha két zóna határán vagy, akkor ezeket egészen biztosan látnod kell, mert ez mindenhol így működik, ahol parkoló automaták üzemelnek.

Szomorú örökös # 2018.08.08. 19:06

FDToth

Különösen zónahatáron vannak táblák a zóna kezdetekor, neked azt figyelned kell, hiába is akarod megmagyarázni.

FDToth # 2018.08.08. 18:28

Szomoru orokos: mi az h tablak jeleznek? arra gondol, hogy ki van irva h parkolasi ovezet?es ebbol honnan tudjam melyikben vagyok (mi a zonakod)?
Sajnos nem tudok kepet beszurni, mert abbol lehetne latni a parkolasi poziciot: egyik esetben ket utca altal hatarolt sarkon allam meg. Mindket utca mas-mas zona, es az utca tuloldala egy harmadik. Nem volt parkoloora a kozelben, ezt videoval rogzitettem. Ha lett volna sem tudtam, volna hova parkoljak, mert sarok-parkolasnal kb mindket zonaban parkoltam.

Szomorú örökös # 2018.08.08. 16:24

FDToth

Minden zónát táblák jeleznek, sokszor még közben is. Sajna igaza van a társaságnak.

wers # 2018.08.08. 12:22

Hogy mi van?

FDToth # 2018.08.08. 12:10

Nonlet: köszi! És honnan tudhatom, hogy az első óra, amibe belebotlok, az ahhoz a zónához tartozik, ahova parkoltam?

wers: van olyan is, de ez 3 zóna egymas mellett.

wers # 2018.08.08. 10:57

Székesfehérváron is van egy parkoló, aminek egyik fele II. másik fele III. zóna. Sokan nem is veszik észre.

nonolet # 2018.08.08. 10:53

Köteles vagy...

FDToth # 2018.08.08. 07:16

Tisztelt Fórumozók,

az elmúlt fél évben kétszer is megesett a következő:

GPS alapon parkoltam, de rossz zónába. Parkolóóra a közelben nem volt, vagyis úgy fogalmazok, hogy leparkoltam az autóval, mobillal rögtön parkoltam, és elindultam az úti célom felé. Az első szembejövő parkolóóra megegyezett az alkalmazásban elindított parkolási zónáéval.
De visszatérve a kocsihoz, büntetés várt, mindkét esetben (persze más-más helyen, de ugyan az a kerület, Budapest).
Azonnal fotóztam a helyszínt, ahol látni, hogy sehol a közelben nincs parkolóóra.
Kértem mindkét esetben a társaságot, hogy engedjék el, de csak sablont küldenek arról, hogy meg kell bizonyosodnom melyik zónában parkolok sms-sel, és a jogszabály alapján nem törölhetik el.
Megkérdeztem a társaságot, hogy melyik zónára kellett volna parkolnom (írásban), és ők is rosszat mondtak. Kiderült, hogy mindkét esetben pont 3 zóna határára parkoltam (út északi oldala, maga az út és a járda, illetve az út déli oldala más-más zóna)
Mindent bizonyítottam, GPS helyzettel, fotókkal, stb, de csak és kizárólag sablont írnak vissza, állandóan az sms parkolással jönnek, holott nem azzal parkolok.

Tényleg nincs méltányosság akkor, ha 3 zóna találkozásánál állok, nincs óra a közelben, fizetek, de később kiderül, hogy rossz zónára indítottam a parkolást (külön vicc, hogy a zónák egyazon társaságoz tartoznak)?

Köteles lennék keresni órát, ha épp nincs a közelben? Ha el is indulok valamerre, és találok, honnan tudjam, hoyg az tényleg a megfelelő óra, megfelelő zónával?

Mert első esetben kiszálltam, parkoltam, gyalogoltam, az óra kb 300 méterre volt, és megegyezett azzal, ahova parkoltam.

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.07.21. 04:50

F.Laca

Ahány történetet itt már előadtál, egyre jobban rájövök, hogy a te „rangod” az életben nem más, mint „ezredes”, azaz ezeknek a sztoriknak a valósághoz vajmi kevés köze van. Mellesleg nevezhetnénk téged akar Háry Jánosnak vagy Münchausen bárónak, mindkettő megállja a helyét. :-D

gerbera317 # 2018.07.20. 08:07

Grázban szinte sehol se mertünk megállni, mert mindenütt MEGÁLLNI TILOS táblák voltak, de eléggé érdekes módon (és a tiltás ellenére) szinte mindenütt kocsik álltak.

Mert a megállás és a várakozás tilalma mindig az úttestre vonatkozik. Az út szélén kijelölt várakozóhely nem része az úttestnek.
Az osztrákoknál alig látni várakozni tilos táblát. Őnáluk a tilosban megállás az, ami főbejáró bűn.
Érdekes, hogy az osztrákoknál a más tartalmú tábla nem oldja fel az addig hatályban lévőt, ezért az addig hatályosat megismétlik, ráírva, hgoy ENDE, az újra pedig, hogy ANFANG (kezdet).
Náluk az is megeshet, hogy kint van a várakozni tilos tábla, alatta a KURZPARKZONE, és hogy mikor (tehát mégiscsak szabad várakozni), majd rögtön alatta, hogy megállni tilos, és hogy mindenkit elvontatnak. Várakozóhely pedig nincs felfestve. Itt még az osztrákok sem mernek parkolni...

Miruati # 2018.07.20. 06:08

Biztos a helyi lakosok állhattak ott.

Tanulság, hogy csak kijelölt parkolóhelyen parkolj külföldön, és ne sajnáld rá a pénzt, kalkuláld bele a nyaralásba. Elkerülheted a problémát.

Szomorú örökös # 2018.07.20. 06:06

F.Laca

Nekem a kocsiban rendszeresítve van a kerékbilincselés ellen gyorsvágó, így aztán a hazai gondokon még nagyon simán túlteszem magamat

Max. legfeljebb küldik a csekket, immáron nem csak a bírságról, hanem a rongálásról is, ami nyilván nem két fillér. Ha meg nem fizeted, akkor bíróság, végrehajtó...szegény ember, velük azért nem tudod azt megtenni, amit a villany és vízszolgáltatóval, hogy kidumálod és nem fizetsz. ;-)

Szomorú örökös # 2018.07.19. 18:47

Anti

Egyedüli szépséghibája az volt, hogy ott volt egy bősz lakos, akinek nem tettszett hogy oda parkoltunk és azért büntettek meg, mert az autó belógott ugyanúgy a műútra, mint ahol fizetni kellett azt az x kunát.
Úgyhogy ez nettó rosszindulat, akárki akármit mond, mert nem volt tiltótábla sehol.

Akkor még egyszer: ha a bősz lakos csak simán bejelenti, attól még nem bírságolnak meg, mert nincs okuk rá. Viszont ha mégis megtették, hidd el, annak oka volt, ergo szabályt sértettél. Egészen biztosan egyedül te próbálod megmagyarázni, hogy nem sértettél szabályt, mégis megbüntettek. Érdekes, én még sosem botlottam külföldön - még Horvátországban sem - ilyen bősz helyi lakosba, akárhány alkalommal álltam le a kocsimmal valahol. Nyilván azért, mert fokozottan figyelek a szabályokra ilyenkor.

El van felejtve már, ki is van fizetve és ebből tanultam.

Remélhetőleg azt, hogy ne a bősz helyi lakosokban keresd a hibát, hanem elsősorban a magad háza táján.

Anti # 2018.07.19. 17:40

gerbera317!
Nem tudom, hogy mennyire követted, amit írtam, de elmondom neked is.
Van egy utca, aminek a felétől fizetős a hely és van a másik fele, ami nem fizetős, mert tábla nincs, de a megállásra/várakozásra sincs semmiféle tiltás.
Ugyanrról az utcáról van szó...
Majd ahol fizetni kell x kunát, ott a parjolás megengedett úgy is, hogy az autód belóg a műúton valamennyire, viszont a nem fizetősön is ugyanaz a helyzet volt. Ott is belógott, csak nem kellett fizetni. Egyedüli szépséghibája az volt, hogy ott volt egy bősz lakos, akinek nem tettszett hogy oda parkoltunk és azért büntettek meg, mert az autó belógott ugyanúgy a műútra, mint ahol fizetni kellett azt az x kunát.
Úgyhogy ez nettó rosszindulat, akárki akármit mond, mert nem volt tiltótábla sehol.
Úgyhogy tudd meg kedves gerbera317, hogy ha te lettél volna az én helyemben, neked is ugyaúgy nem tetszett volna a bírság, mint nekem, csak hát nem te voltál az én helyemben.
El van felejtve már, ki is van fizetve és ebből tanultam.
Köszönöm