Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Parkolási bírság

Szomorú örökös #   2020.10.11. 13:46

Vajon Géza mit szólna az utóbbi két hozzászóláshoz, ha esetleg a számítógép IP címét is kiírná a fórum? Lehet annyira nem is lepődne meg rajta, hiszen mindkettőt ismeri. :-D

Anette_ # e-mail 2020.10.11. 10:14

Csak gratulálni tudok egyeseknek, amiért nem a törvény és jogszabály betartatásán dolgozó parkoló őrök munkáját támogatják, hanem inkább ötleteket osztogatnak itt, hogyan is lehet megúszni a kiszabott pótdíj kifizetését mindenféle körmönfont módszerrel.
Ugyan nem olvastam végig a teljes topicot, de én egy olyan hozzászólást láttam, ami arról szólt, hogy hogyan ússzuk meg bizonyos helyzetben a díjfizetést, és azt pont te írtad. (Arra a posztodra gondolok, ahol leírod, hogy pakolás közben hogy nem fizetsz, és az őr humánusságára játszol.)

Amiről a többiek írnak, az nem körmönfont módszer, hanem a jogszabály által biztosított világos, egyértelmű lehetőség, amely ésszerű okokból került bele a jogszabályba.

bermuda háromszög #   2020.10.11. 10:11

Szomorú!
Csak gratulálni tudok egyeseknek, amiért nem a törvény és jogszabály betartatásán dolgozó parkoló őrök munkáját támogatják
A türelmi idő azért van hogy az embernek legyen ideje megvenni a jegyét, mert eléggé el nem ítélhető módon nincs minden parkolóhely mellett egy-egy automata.
Ezt a valóságot felismerve és azt hogy ha nem hagyod el az autót, akkor

  1. nem tudsz jegyet venni
  2. értelmetlenül foglalod a parkolóhelyet, mert nem intézed el azt amiért oda mentél

belátva van az az 5-10 perc ami bizony a pótdíj kiszabásától indul.
A parkolóőr is tudja ezt és a parkolótársaság is ennek ismeretében törli a maga természetes módján a kiszabott pótdíjakat, mint ahogy ezt a napi gyakorlatot te is pontosan tudod.
De ha tudod, akkor mi is a gondod?

Szomorú örökös #   2020.10.11. 09:50

gerbera317
2020.10.10. 10:29
Ne hagyd ott az autódat, amíg meg nem győződtél arról, hogy érvényes a parkolási jogosultságod! És ha mégis, akkor ne csodálkozz semmin!

Pont!

Szomorú örökös #   2020.10.11. 09:48

Csak gratulálni tudok egyeseknek, amiért nem a törvény és jogszabály betartatásán dolgozó parkoló őrök munkáját támogatják, hanem inkább ötleteket osztogatnak itt, hogyan is lehet megúszni a kiszabott pótdíj kifizetését mindenféle körmönfont módszerrel. Igaz ez pont ezen személyek egyike által is leírva jogi fórum, ő mégsem valahogy a jog és törvényesség oldalán áll, ezt már az utóbbi fél évben bőségesen bizonyította minden témában.

bermuda háromszög #   2020.10.11. 09:43

Nem mellesleg a "nálatok" bevett gyakorlat, hogy fénykép alapján "tudja" a parkolóőr hogy mely autó áll régebben ott, nem írja felül azt hogy az ellenőrzés bizonyítható idő pontja a pótdíj kiszabásának rögzített ideje (ugye az ami rá kerül nyomtatásban a cetlire).
Tehát attól kezdve kezd ketyegni az 5 (10) perc - amennyi nálatok épp.

Szomorú örökös #   2020.10.11. 09:06

Az megvan-e hogy a parkolóőrök lebuktak a fényképezőgép órájának piszkálásával?

Lehet, hogy „nálatok” előfordult ilyen, de „nálunk” szinte kizárt, mivel nem „fényképezőgép” egy jó ideje az eszköz, hanem egy speciális okostelefonnal végzik mindezt, az adatbázist is arra töltik le. És nagy valószínűséggel úgy van beállítva, hogy ne legyen jogosultsága a használójának az időt átállítani - épp a visszaélések elkerülése végett. De hát ezt olyan vén és csökönyös fejjel, mint a tiéd, honnan is tudhatnád.

bermuda háromszög #   2020.10.11. 08:56

Szomorú

Nyilvánvaló abból amit itt műveltél, hogy nem vagy tisztában alapvető dolgokkal, lásd bárki más véleményét.
Az megvan-e hogy a parkolóőrök lebuktak a fényképezőgép órájának piszkálásával?
A fénykép-e az alapja ma a büntetésnek?
Az megvan-e hogy a parkolóőrök lebuktak hogy olyan képeket készítettek "bizonyétékul", amin épp nincs rajta az érvényes cetli, de egyébként ki volt téve?

Szomorú örökös #   2020.10.11. 08:25

Az időbélyeget a fényképezőgépen, meg úgy állítják a parkolóőrök, ahogy akarják.

Ja persze, tehát ha megbüntetnek valakit jegy nélküli parkolásért, akkor a te véleményed alapján mindig a parkolótársaság akar zsiványkodni és nem az autó tulajdonosa-üzembentartója az, aki vét a jogszabály ellen. Értem már a gondolatmenetedet. Csak hát nehéz felfogni, hogy valaki ilyen ésszel ezen a világon él.

bermuda háromszög #   2020.10.10. 18:09

Szomorú!
leírtam a nálunk szokásos módszert,

Csak az élet olyan, hogy közben az autósnak van ideje tenni egy kört és esetleg ugyanoda beállni. És máris tévedésben van a parkolóőr.
Az időbélyeget a fényképezőgépen, meg úgy állítják a parkolóőrök, ahogy akarják.

bermuda háromszög #   2020.10.10. 18:05

És felmerül még egy érdekes kérdés. Mekkora az a két parkolás között eltelt leghosszabb időszak, amíg a parkolótársaság még azt feltételezi, hogy közben végig ott álltál? És miért pont annyi? Mi alapján és ki dönti el? A jogszabály tudomásom szerint erről nem mond semmit.

Erre azért van egy ökölszabály.
Ha a vélt előző (és folyamatosnak beállított) és a mostani parkolás között már járt arra a parkolóőr (ez kb 20 perc), és az előző köre alatt NEM találta ott a kocsit, akkor az autósnak van igaza.
Az hogy korábban mikor járt ott legutóbb az meg a tevékenységéből kiderül.
Tehát fel kell tenni a kérdést, hogy miért nem az előző körében büntette meg a parkolóőr, ha a parkoló társaság szerint már akkor is ott állt?

Szomorú örökös #   2020.10.10. 12:19

gerbera317

Minden napra egy pótdíj. Tehát nem folyamatosan, ahogy te gondolod. Azt viszont ha kell, akár éveken keresztül is, naponta.

http://www.vezess.hu/…on-szegeden/

Én naponta látok nálunk ilyen autókat. Sőt a legszebb, mikor az angol rendszámú Audi TT magyar rokkant parkolási igazolvánnyal várakozik. Sajna az ugyebár nem autóhoz, hanem személyhez van kötve, így azzal a parkolóőr nem sokat tud kezdeni.

gerbera317 # e-mail 2020.10.10. 11:58

szerinted az autósnak. Miért?
Mert a tényállás-halmazból ez következik egyenesen, míg az autós meséjét k. meg kell fogalmazni. Ha az egyik valóságát elve vélelmezni kell, logikus, hogy a másik, az ellenmese igényel bizonyítást.
Ha előző nap volt egy parkolásod, akkor is így járnak el?
Akkor mindenképpen. A Kkt. 15/C. § (2a) első fordulatát értelmezve, az újabb naptári nap díjfizetési időszakának kezdetével az autó ottlétét újabb parkolási eseménynek kell vélelmezni. Ez a vélelem nem dönthető meg. És akkor igazából nem is vélelem ez, hanem fikció.
Furcsa lenne, hogy
Miért lenne furcsa? Minden napra egy pótdíj. Tehát nem folyamatosan, ahogy te gondolod. Azt viszont ha kell, akár éveken keresztül is, naponta.

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 10:53

gerbera317,

Tökéletes, lényegre törő összefoglalás, egészen pontosan erről van szó.
Az izgalmas kérdés szerintem (is) az, hogy akkor most kinek kell bizonyítania azt, hogy az autós közben elment / végig ott állt. Írod, hogy szerinted az autósnak. Miért?

Egyébként posztoló azt írja, hogy ő időközben parkolt másik zónában is, tehát neki nem lesz nehéz bizonyítania az igazát, de mi van azokkal az autósokkal, akiknek nem áll a rendelkezésére ennyire egyértelmű bizonyíték?

És felmerül még egy érdekes kérdés. Mekkora az a két parkolás között eltelt leghosszabb időszak, amíg a parkolótársaság még azt feltételezi, hogy közben végig ott álltál? És miért pont annyi? Mi alapján és ki dönti el? A jogszabály tudomásom szerint erről nem mond semmit.

Jelenleg tehát ha van egy parkolásod délelőtt meg egy délután, akkor azt fogják feltételezni, hogy közben végig ott álltál, ezt posztoló leírásából tudjuk. Ha előző nap volt egy parkolásod, akkor is így járnak el? Vagy ha egy héttel korábban? Ha két évvel korábban?
Feltételezem, hogy ebben az esetben nem. Furcsa lenne, hogy "maga itt parkolt 2018-ban is, meg ma is, feltételezzük, hogy közben is végig itt állt, pótdíjazzuk két évnyi jegy nélküli parkolásért".

gerbera317 # e-mail 2020.10.10. 10:29

A parkolótársaság logikája a következő:
Jön a parkolóőr, ellenőrzi a rendszámot, és látja, hogy nincs érvényes parkolási jogosultság. Látja, hogy volt egy parkolási jogosultság, ami másfél órával ezelőtt véget ért. Következtetés: ez már másfél órája itt áll jogosultság nélkül. Következmény: pótdíj kiszabása. Utóélet: Az autós reklamál, hogy deháthiszen ő öt percen belül belül megváltotta a parkolójegyet. A parkolótársaság reakciója: lófaxt, ott álltál már másfél órája fizetés nélkül, b@xi, a pótdíjazás jogszerű volt.
Az autós verziója:
Volt egy fizetett parkolásom, ami véget ért, én elmentem onnan az autóval. Másfél óra múlva leparkoltam ugyanabban a zónában, de csak késve, de öt percen belül indítottam fizetést. Erre fel ezek a gyökerek megpótdíjaztak, és az előző parkolásom lejártára hivatkoznak.
Na, szerintetek kinek kell itt az igazát bizonyítania? Álláspontom szerint az autósnak.
A saját véleményem: Ne hagyd ott az autódat, amíg meg nem győződtél arról, hogy érvényes a parkolási jogosultságod! És ha mégis, akkor ne csodálkozz semmin!

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 10:14

gerbera,
Értem a hasonlatot, de azért a parkolósdi eggyel egzaktabb dolog, szerencsére. A beleegyezés kérdése utólag valóban igen nehezen ellenőrizhető, pakolásnál pedig másodperc pontosan és utólag is ellenőrizhetően rögzítve van az összes releváns esemény. (Jegyvásárlás időpontja, ellenőrzés időpontja.)

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 10:10

Vajon miből gondolod, hogy a pótdíj kiszabása előtt nem történt korábban már egy ellenőrzés?
Abból gondolom, amit posztoló megírt: a parkolótársaság megadta az ellenőrzés időpontját, és az öt percen belül volt. Továbbá ha lett volna korábbi fotó (azaz korábbi ellenőrzés), akkor a parkolótársaság nyilván arra hivatkozna, de nem arra hivatkozik.

A jó tanácsom, hogy ne mindig egy oldalról közelíts, hallgasd meg a másik fél véleményét is
Amikor erre van lehetőség, igyekszem így eljárni. Mivel a parkolótársaság itt most nem tette közzé az álláspontját, erre ezúttal nincs lehetőségünk.

Az viszont e fórumot böngészve kiderül, hogy a parkolótársaság rendszeresen próbálkozik ugyanazzal a jogszerűtlen lehúzással, amivel posztolónál is próbálkozott, legalábbis mások is említettek ebben a topicban nagyon hasonló esetet.

gerbera317 # e-mail 2020.10.10. 10:05

Ez az utólag megváltott parkolási jogosultság vs. pótdíj mizéria, illetve az ilyen esetek többsége kb. olyan, mint a nemi erőszak, amiről a rossznyelvek azt mondják, hogy ilyen nincs is, csak olyan, hogy a nő utólag meggondolja magát.

Szomorú örökös #   2020.10.10. 09:55

Leírt egyetlen esetet, ahol a parkolótársaság jogszerűtlenül nem hajlandó törölni a kiszabott pótdíjat.

Vajon miből gondolod, hogy a pótdíj kiszabása előtt nem történt korábban már egy ellenőrzés? Nem látta a parkolóőrt. Ebbe simán belebukhat és hiába fellengzősködik, hogy már a békéltető testületnél a javára ítélnek. Ha csak egy kicsit korábban készült egy fotó, ami bizonyítja, hogy átlépte az 5 percet, akkor el fogják simán utasítani. De amilyen nagy mellénnyel érkezett ide „kérdezni” (bár szerintem szó nem volt informálódásról, vitatkozni jött), hatalmas zakó lesz a vége és a büszkesége tiltani fogja, hogy ezt megossza velünk.

És bocsánat, én kiszálltam! Vannak hasznosabb dolgaim ma a Jogi Fórumra történő írogatás helyett, amiket végezhetek ebben a kellemes időben. A jó tanácsom, hogy ne mindig egy oldalról közelíts, hallgasd meg a másik fél véleményét is. :-)

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 09:48

Tehát ha készül az autódról a parkolóőr által egy fotó dátum és időpecséttel ellátva, akkor az nem számít ellenőrzésnek? Jelenleg te ezt vonod kétségbe, mert szerinted csakis az az ellenőrzés, ha megnézi a rendszerben, hogy van-e megváltott parkolási jogosultságod. Hát komolyan gratulálok!

Hol olvastad, hogy ezt vagy bármi hasonlót írtam?? Idézd kérlek, vagy ne adj a számba olyat, amit nem mondtam, köszönöm.
Egyátalán nem vontam kétségbe, hogy a fotókészítés már ellenőrzésnek minősül. De ha elolvasod eredeti posztoló írását, látni fogod, hogy ott nem erről van szó, nem ez a probléma.

Akkor miért kötsz belém, ha ezt állítom? Miért adod alá a lovat valakinek, aki ezt az eddigi megnyilvánulásai alapján nagy valószínűséggel szándékosan teszi meg rendszeresen, hogy a nála becsípődött türelmi időre hivatkozva próbál bliccelni?
Nem adtam alá a lovat senkinek, és egyébként semmi olyan információt nem írt eredeti posztoló, ami alapján azt lehetne gondolni, hogy „nagy valószínűséggel szándékosan teszi meg rendszeresen”, vagy hogy szándékosan próbálna bliccelni, ahogy írod.
Leírt egyetlen esetet, ahol a parkolótársaság jogszerűtlenül nem hajlandó törölni a kiszabott pótdíjat.

És nem kötöttem beléd, hanem arra próbáltam rámutatni, hogy a jogszabályok a meghatározók, nem pedig az, hogy egy másik városban, ahol más szabályok vannak, hogy szoktak eljárni. Leírtad, hogy nálatok mi a szokásos eljárás, és ezt bizonyítéknak nevezted arra vonatkozólag, hogy az eredeti posztolónak nincs igaza. Pedig többen bemásoltuk neked a releváns, az ő városában érvényes jogszabályt, ami alapján igencsak úgy tűnik, hogy igaza van.

Szomorú örökös #   2020.10.10. 09:35

akkor sem az a meghatározó, hogy "hogy szokták", hanem az, hogy mi van a jogszabályban

Tehát ha készül az autódról a parkolóőr által egy fotó dátum és időpecséttel ellátva, akkor az nem számít ellenőrzésnek? Jelenleg te ezt vonod kétségbe, mert szerinted csakis az az ellenőrzés, ha megnézi a rendszerben, hogy van-e megváltott parkolási jogosultságod. Hát komolyan gratulálok!

nincs is vita senki között. Még abban sincs, hogy fizetni a parkolás kezdetekor kell.

Akkor miért kötsz belém, ha ezt állítom? Miért adod alá a lovat valakinek, aki ezt az eddigi megnyilvánulásai alapján nagy valószínűséggel szándékosan teszi meg rendszeresen, hogy a nála becsípődött türelmi időre hivatkozva próbál bliccelni?

És igen, valóban nem fővárosi a példa, de ezt bárhol megtehetik, viszont itt jön be az életszerűsége. Sőt, azt is elárulom, hogy még egyetlen alkalommal sem büntettek meg, ha ott dolgoztam épp a kocsi mellett, többnyire dolgoztam, valamelyik ajtaja nyitva is volt épp (általában a hátsó) és közben jött a parkoló őr. Udvariasan megkérdezte, hogy az enyém-e a kocsi, majd tovább sétált és nem szankcionált. Itt jön be a humanitás a kérdésbe, hogy ha nem hagyom ott az autót magára, ott dolgozom közvetlen mellette, akkor miért is büntetne meg? Legfőképpen azért, mert bár a KRESZ szerint az már valóban több, mint szimpla megállás, de mégis életszerűen jár el, ugyanis legközelebb lehet épp nála fogok szerelni és ott én leszek „humanitárius”.

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 09:21

Szomorú örökös,
Ne égesd már magad tovább, tényleg! A fórumon most már nyilván mindenki érti rajtad kívül. :-D Olvasd el még néhányszor a jogszabályt, hátha egy idő után megérted! ;-)

Hogy "nálatok" hogy szokás, az irreleváns. Egyrészt ha jól sejtem nem Budapestről van szó (kérdező pedig egyértelműen leírta a hozzászólásában, hogy budapesti), másrészt ha esetleg mégis budapesti vagy, akkor sem az a meghatározó, hogy "hogy szokták", hanem az, hogy mi van a jogszabályban.
Aminek a szövegét valaméirt nagyon nem akarod megérteni, pedig nem olyan bonyolult.

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 09:16

bermuda háromszög,

Szerintem arra vonatkozólag, hogy mikortól parkolás a parkolás, a KRESZ tér ki. És hát nyilván akkortól, amikor megállsz és kiszállsz a kocsiból, ebben gondolom nincs is vita senki között. Még abban sincs, hogy fizetni a parkolás kezdetekor kell. Amit nem minden fórumtárs ért vagy akar megérteni, az az, hogy abban az esetben a jogszabály szerint nem kell megfizetni a pótdíjat, ha legkésőbb az ellenőrzés után öt/tíz perccel elindította az autós a mobilos parkolás / megvette az automatából a jegyet. Pedig ezt nagyon érthetően leírja az idézett rendelet.
Külön lényeges elem, hogy még csak nem is a pakolás kezdetétől számítva van öt/tíz perce az autósnak, hanem az ellenőrzés időpontjából számítva. (Nyilván azért, mert ellenőrzés nélkül nem megállapítható, hogy mióta áll ott, tehát biztosat csak az ellenőrzés időpontjában lehet kijelenteni.)

Szomorú örökös #   2020.10.10. 09:11

Így van, és onnantól számolódik az öt vagy tíz perc. Szövegértés? :-)

És ahogy leírtam a nálunk szokásos módszert, végigsétál az utcán, csinál egy-két fotót útközben - nyilván elsősorban azokról az autókról, amelyeken nem lát parkolójegyet - majd visszafelé már a parkolási jogosultságot is ellenőrzi. Máris megbukott az illető, mert akkor már elkésett a parkoló sms elküldésével, ugyanis az első fotó a megdönthetetlen bizonyíték, hiába rohan utána az ügyfélszolgálatra reklamálni. Szövegértés? :-)

Anette_ # e-mail 2020.10.10. 09:03

Ellenőrzés időpontja: dátum és időpecséttel készített fotó.
Így van, és onnantól számolódik az öt vagy tíz perc. Szövegértés? :-)

Ezt épp tavaly módosították, de sebaj! :-)

Tavaly is. Én pedig az aktuális, érvényes verziót tettem be, de sebaj! :-)