Fórum autók, motorok újabb elöl     új hozzászólás


Gépjármű eladás külföldre

vencida # e-mail 2005.08.23. 17:33

Milyen feltételekkel lehet gépjárművet külföldi állampolgárnak eladni?

Rexor # e-mail 2005.08.23. 17:44

Ugyanolyan feltételekkel mint belföldinek :).

vencida # e-mail 2005.08.23. 21:09

Kedves Rexor! Köszönöm a választ. De közben felmerült egy további kérdés: milyen nyelven íródjon az adás-vételi szerződés? Angol, vagy magyar nyelven? Csak rendszámmal, vagy anélkül is eladható? (A műszakija ugyanis lejárt és kivonatnánk a forgalomból)

csellos #   2005.08.23. 22:35

Ha jól gondolom, az autó Mo-n van nyilvántartva és a szerződést is itt kötitek. Így mindenképpen magyarul kell megkötni a szerződést. Az persze nem gond, ha angolul is megteszitek, de bármilyen vita esetén mindenképp a magyar alapján kell eljárni. Sőt, a hatósággal szemben is ez az érvényes. (Pl. nem íratta át időben, vagy a gyorshajtót keresi a rendőrség, bűncselekményt követtel el vele.)

Ha az eladó vonja ki a forgalomból, "rendszám nélkül" történik az eladás, ha a vevő, akkor rendszámmal. Érdemes végiggondolni, melyik a kedvezőbb, - a körülményeket nem ismerve - úgy tippelek, rendszám nélkül.

vencida # e-mail 2005.08.23. 23:15

Csellos, köszönöm a hozzászólást! Igen, az auto MO-n van és itt is kötnénk a szerződést. De mi a helyzet a rendszámmal?

csellos #   2005.08.23. 23:28

Vencida!
A rendszámról továbbra is az a véleményem, hogy szabad döntés kérdése, tehát mérlegeljétek, hogy összességében melyik változat a kedvezőbb.
Gondoljatok pl. a következőkre:
Ha a forgalomból kivonva veszi meg a külföldi illető, úgy kell tekinteni, mint egy bútordarabot. Nemcsak közlekedni nem lehet vele, de közterületen sem lehet tárolni. Ha el akarja vinni az országból, érdeklődjön, milyenek hazájában a bevitel feltételei.
Ha rendszámmal veszi meg, nem tudom, itt akarja-e használni (ha pl. tartózkodási engedélye van), vagy ki akarja-e vinni saját hazájába.
Nem lényegtelen, hogy az autó egy roncs, vagy lerobbant valami, vagy éppen egy jelenleg nem használt, de korához képest jó állapotú, tehát viszonylag értékes veterán.

vencida # e-mail 2005.08.23. 23:44

Csellos! Az illető kivinné az oszszágból az autót ráadásul Angliába. Roncsnak nem roncs, (veteránnak inkább mondanám), bár a karosszéria felújításra szorul, de a motor szinte új (felújíttattuk), és csak 1500 km van benne. Viszont új a motorszám, ami nincs ugyan átiratva, de van róla eredetiség vizsgálat, de mivel szervízben javíttattuk az autót, adás-vételink nincs az új motorról. Azt mondták, addig nem is tudjuk átiratni, az iratot meg nem tudjuk beszerezni. Az autót 2000. óta nem használjuk, de üzemképes. És nem fizettük a kötelező biztosítást sem rá.
Mindenképpen szeretnénk eladni, de érdemes ezt épp külföldre? (Más ugyan még nem érdeklődött az autó iránt) Várjunk még, vagy ilyen papírokkal örüljünk, ha megszabadulunk tőle?

csellos #   2005.08.24. 00:01

Ezekből az infókból kiindulva én kivonatnám a forgalomból (még eladóként) és eladnám a külföldinek.
Nem érdemes szerintem foglalkozni a papírok rendbetételével és még illetékeket is fizetni rá. Ezt ugyanis nyilván nektek kellene megtenni, hiszen nem várható, hogy bárki is megvegye (rendszámmal) tisztázatlan papírok mellett.
Ha így, egyszerűen tárgyként adjátok el, nem kell félni a későbbi visszaélésektől sem.
Az, hogy az angol ezt követően mit csinál az autóval, hol és mire használja, hova, milyen feltételekkel viszi, legyen az ő gondja.

Nem látok semmi különlegeset abban, ha külföldinek adjátok el, különösen, ha ő az egyetlen érdeklődő.

Azért, ha nem titok, írd meg, milyen típusú, mikori gyártású autót adtok el és mennyi az irányár. Ez egy egykor KGST gyártású valami, amibe az angol beleszeretett, esetleg ritkaságnak venné? Csak ha kedved van..

vencida # e-mail 2005.08.24. 00:13

Csellos!
Köszönöm az infókat! Mindenképp átgondoljuk az új információk figyelembe vételével az eladást, ezt a rendszámos dolgot. Ez egy Ford Sierra Ghia 2,3 benzin-gáz üzemű 1986-os. Ir. ár 120 000 Ft. Amúgy kívül-belül jól néz ki, vigyáztunk rá, csak vettünk egy másik autót a papírok miatt, mert mi is úgy gondoltuk, hogy nem érdemes vesződni vele.

Maya4444 # e-mail 2010.07.21. 20:31

Kérem segítsen!

Eddig úgy néz ki, hogy egy kanadai személy megakarja vásárolni a motoromat,de nem tudom,hogy ennek mi a pontos menete illetve, hogy kb. mennyibe kerülne a szállítás és hogy a szállítást mivel lehet megoldani (futár?). A motor nem rendszámos!

Köszönettel. M.E
mobil1024@freemail.hu

monalisa1 #   2010.07.21. 21:05

Mivel a motorhoz kiviteli engedély kell, kérdezd a vámhatóság. Ami magát a szállítást illeti lehet hogy tudnak tippet adni.

http://www.vam.hu

Maya4444 # e-mail 2010.08.07. 17:22

Üdv, megint Én...aki motor adna el külföldre,de azt gyanítom,h kamu az egész....
Az ipse az alábbi dolgokat akarja tőlem kicsikarni, szerintem lazán adathalászat az egész. Mert nem értem erre mi szükség. Megadtam a bankszámla számom meg az azonosítót ami alapján külföldről be lehet azonosítani,h melyik bankról van szó (úgy tudom ennél több nem kell,h eltudja juttatni hozzám a pénzt). Én tudom a címet,h hova kell küldeni a motort és ennyi.

Szóval az alábbiakat akarja megtudni

Account Holder Name......
Account Number............
Bank Name..............
Bank Address............
Country................
your mail..............
your mobile Number.....
Item Name.............
item cost:.........

Minek kell az e-mail-em meg a mobil számom? Na meg a többi...

Dr.Attika # e-mail 2010.08.07. 18:38

A motor kiviteléhez nem kell engeély. A felsorolt kérdésekre adandó válasz nem szükséges az exporthoz.
Ha el akarja adni a motort, akkor adja el. Ehhez az kell, hogy egyezzenek meg az adásvételben és adja át a motort. A vételárat vegye át és innen a vámalakiság teljesítése a vevő gondja.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

pufferhal # e-mail 2011.01.11. 12:53

Segitseguket kerem!

Gorogorszagban elek egy eve,es 2010 tavaszan magammal hoztam Honda vfr 800vtec motoromat.Regisztracios ev 2007 november.Minden papirom rendben zoldkartyam van..
El szeretnem adni ,ezert mentem megkerdezni a helyi hivatalokat,vamosokat.Itt a holgy kozolte velem,hogy amennyiben tobb mint fel eve hasznalom a jarmuvet es megallitanak elveszik es 5000 eur -ert kapom vissza.Vigyem vissza minimum a hataros orszagba,hozzam be ujra.Mit tegyek? Leadhatom a rendszamot otthon exportra,majd a vevo nevere vegigjarjuk a hasonlo procedurat a magyarral,ha kulfoldrol hozunk be motort?

Elore is koszonom
Pufferhal

johanka # e-mail 2011.01.26. 15:51

Tisztelt Urak!

El szeretném adni az autómat(saját tulajdon), de egy német cégnek, németországban és elöreláthatólag áprilisban megyek Magyarországra. Az uj tulajdonos szeretné forgalomba helyezni minnél elöbb. Mik a teendöim?
Köszönöm Johanka

johanka # e-mail 2011.01.26. 15:52
sreka # e-mail 2011.03.28. 14:17

Tisztelt Jogi Fórum,

az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet akkor, ha el szeretném adni Németországban a magyar rendszámú gépjárművemet, ami ugyancsak Németországban van?

Találtam hasonló kérdést, de az már elég régi, nem tudom, hogy azóta változott-e a szabályozás.

A gépjárművet Németországban nem jelentettük be, ha jól tudom, ezt akkor kell, ha több mint 184 napot van itt a kocsi - mi pedig november hoztuk ki a kocsit.

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv,
Réka

katka1982 # e-mail 2011.04.19. 14:34

tisztelettel,ha en magyar rendszamu autot el szeretnek adni egy roman allampolgarnak rendszammal mi ennek a menete

mz250petya # e-mail 2011.06.09. 21:13

Üdv!

Eladtam a motoromat egy illetőnek,aki szeretné továbbadni Németországba.Azt szeretném megkérdezni,hogy mi ennek a menete,és nekem mi a teendőm?

Előre is köszönöm a választ.

Sankooooo # e-mail 2018.04.26. 12:47

Üdv!
Magyar forgalmival rendelkezo autot szeretnek Spanyolban eladni. Mi a menete ennek? El szeretnek vinni Europan kivul.
Itt nincs regisztralva, nem hasznalom.

Koszonom!

wers # e-mail 2018.04.26. 13:06

Ha a kocsi is és te is ott vagy egyszerűen eladod. Majd az új tulaj kér rá ott új rendszámot, ha tovább akarja vinni, akkor spanyol ideiglenes kiviteli rendszámot. Hogy ennek ott mi a menete ott kell megkérdezni. Ha ez túl bonyolult, kérni kell Magyarországon ideiglenes Z rendszámot. Ahhoz le kell adni a mostani rendszámot. És fizetni kell a biztosítást is. Azzal határidőn belül oda viszi, ahova akarja, és ott honosítja.

annamria # e-mail 2018.07.31. 16:09

Tisztelt Jogi Fórum!
Külföldre értékesítettünk kisteherautót (Nigéria). Sajnálatos módon a forgalmi engedélyt az új tulajdonos elvitte, csak a rendszámtáblák maradtak nálunk. A forgalmi hiánya nélkül a Kormányhivatal nem tud mit kezdeni az eladással. Azt tanácsolták, hogy keressük meg a vevőt. Ez azonban igen nehéz lenne. A másik ötletük pedig az volt, hogy ha nem fizetjük a kötelezőt, úgy is kivonják végleg a forgalomból. Ez persze nem jött be. Így aztán gépjárműadót kell utána fizetnünk. Sajnos egyik hivatal sem tudja ilyenkor mi a teendő. Azt szeretném kérdezni, hogy Önök szerint ilyenkor mit lehet csinálni. Üdv

Dr.Attika # e-mail 2018.07.31. 17:26

Mutassák be a kiviteli vámokmányt, illetve nyújtsák be a másolati példányt. Az alapján ex lege ki kell vonni a forgalomból.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2018.07.31. 19:33

Szerintem be lehet az adásvételi és vámpapírok alapján jegyezni az eladást. Exportot. Balfékek.

Atis77 # e-mail 2018.08.01. 13:19

Haver is így járt, ügyfélkapun lejelentette azt viszlát.