Gépjármű eladás külföldre


JDawn # 2024.02.23. 03:05

Sziasztok!

Németországban élek, vettem egy autót, viszont van egy magyar rendszámos autóm amit a kereskedő megvesz. Okmányirodában mi a teendő? Nyomtassak ki magyar adás-vételit és adjam oda nekik vagy elég az eladási szerződés amit a kereskedő adni fog nekem.

Majordomus # 2024.02.11. 21:06

Ha kivonták a forgalklomból akkor másod nincs is.

Majd az új tulaj forgalomba helyezi.

Nev nelkul # 2024.02.11. 17:39

Sziasztok!
Van egy 2013-ban hatóság által ideiglenesen kivont motorkerékpárom ( díjnemfizetés miatt).
Annak idején bekérték a rendszámot és a forgalmit. Szeretném külföldre eladni. Állítólag csak a nálam levő törzskönyv és egy adásvételi szükséges az eladáshoz. Ez valóban így van?

gylab # 2021.11.23. 15:07

Mad2: a fedezetlenségit meg lehet úszni, ha egy rokonra íratod az üzembentartóit, szerintem akkor is tud biztit kötni. A te tartozásod viszont marad, és tulajdonképpen bármikor behajthatják, ami elég csúnya összeg is lehet.

gylab # 2021.11.23. 15:03

Mad: első az okmányiroda, egynyelvű is elég, ha az a magyar. A vevő lakcíme legyen külföldi, az állapolgárság nem elég! A forgalmit érvénytelenítik, a rendszámot viszont nem adják vissza. Az adásvételire tud venni rendszámot a vevő.

Szomorú örökös # 2021.11.23. 12:09

Mad

A másik, van egy bizt.díjnemfizetés miatt hivatalból kivont autóm. Törzskönyve nálam. Ha vissza akarom helyeztetni annak mi a menete?

Szerintem ott még a fedezetlenségi díjat is rendezned kell majd.

Mad # 2021.11.23. 11:19

Sziasztok!
Két kérdésem lenne. Ha cseh állampolgárnak akarom eladni az autómat akkor nekem itthon elég az okmányirodában leadni a kétnyelvű adásvételit? Ő meg viszi a rendszámot, törzskönyvet, forgalmit? A másik, van egy bizt.díjnemfizetés miatt hivatalból kivont autóm. Törzskönyve nálam. Ha vissza akarom helyeztetni annak mi a menete? Azt is külföldre adnám el. Köszi a választ!

wers # 2021.09.30. 09:42

Hogyan lehet nemzetközi köröztetést kiadni a lakóautóra?

A járműre szerintem sehogyan. Eladtad papírforma szerint. Ezt jelentsd be a magyar hatóságnak.

Szerintem magát a személyt jelentheted fel csalás miatt, és őt kell utolérned, hogy fizessen. Mert ha jól olvasom ez a legfőbb gondod, hogy lelépett fizetés nélkül.

A többi rémmeséhez nem nagyon szólnék.

szecsist # 2021.09.30. 09:02

Szóval a történet nem egyszerű (és leszögezném, hogy tudom az idiotizmusom, naivságom):
Francia adásvételivel (1 oldal x 4db, tanuk, vételár, okmányszám nélkül) eladtam lakóautómat. Az adásvételi Magyarországon lett kitöltve és aláírva, majd az új tulajjal együtt mentünk ki Francia országba ahol átadtam neki a lakóautót a papírjaival mert emailben átküldte a banki utalási megbízást. (illetve otthagyott zálogba egy Kawasaki GTR 1000 es motort, és az albérletének a kulcsát). Az részletkérdés hogy jó pár dolgot a lakóautóban felejtettem és azokat is elvitte - de úgy volt hogy leadja "Franciásításra" az autót és visszajön a motorjáért meg a kulcsaiért -, majd később a forgalmi honosítása után jön egy végleges adásvételi. Teltek a napok, pénz és autó illetve a fazon sehol. Menet közben kicsit már gyanússá vált és kiderült hogy a céges tankolókártyámat is ellopta... Jelentettük a Francia rendőrségen ahol azt az infót kaptuk hogy ez a "adásvételinek" csúfolt iromány egy végleges ottani szokások szerint bevett adásvételi, így az autót nem köröztetheti, csak a csalás miatt és a kártyalopás miatt tehetek feljelentést, a többi a Magyar rendőrség dolga (Az Mo.hu-n írásos feljelentést tettem, mint magánszemély mivel: a jármű, a felek és az aláírás időpontja és helye is Magyar - utólag egy ügyvéd felvilágosított, hogy ezt nem tehettem volna!?). Megtörtént. Hazajöttem. Itthon a rendőrség azt mondta hogy mivel Francia országban adtam át az autót, minden más mellékes és csakis a Francia kollégák intézkedhetnek, nekik ehhez semmi közük... A DKV-s kártyalopást tudtam egyedül eljárásban indítani - a csalás, a gépjármű lopást nem. Mit lehet tenni ilyenkor? Hogyan lehet nemzetközi köröztetést kiadni a lakóautóra? - ugyanis a tankolókártya adatai alapján ez a kedves úriember bejárta fél Francia országot és átment Spanyol-honba is!

gylab # 2021.08.24. 07:43

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, látom többen már túl vannak a procedurán. Autómat szeretném kivonatni véglegesen a forgalomból, méghozzá külföldre eladással. Rokon kettős állampolgár (EU a másik is), az ő nevére kerülne az autó. Láttok valami buktatót benne? Soha többet nem kerülne forgalomba, sehol. A vevőnek nyilván a kinti címével és útlevelével.

wers # 2021.05.26. 04:47

az ukrán hatoság kér tőlem egy eredeti adás vételi szerződést ahol én mint vevő ukrán -ként vagyok feltüntetve

Igen, szóval tényleg még mindig nagy elvárás, hogy a hatalomhoz észt is járjon.

Irhatok e egy új adásvételit ahol mint elado és vevő is én vagyok csak a vevő rovatban már mint ukrán államplgár szerepelek

Nekem is csak ez jut eszembe. Ennek sincs sok értelme, de mást nem tudsz.

csiki620 # 2021.05.25. 20:25

Jo napot.Lenne egy bonyolult kérdésem.Remélem valaki tudja rá a megoldást.Kettős állampolgár vagyok Magyar -Ukrán.Van egy magyar rendszámu autom ami jelenleg Ukrajnában van.Az autot szeretném ott honositani tehát levámoltatni ukrán rendszámot rakni rá és Magyarországon kivonni a forgalombol.Igen ám de az ukrán hatoság kér tőlem egy eredeti adás vételi szerződést ahol én mint vevő ukrán -ként vagyok feltüntetve.Hogy intézzem el vagy e e valami megoldás erre?Irhatok e egy új adásvételit ahol mint elado és vevő is én vagyok csak a vevő rovatban már mint ukrán államplgár szerepelek .Vagy mi lenne erre a megoldás?

Felho1986 # 2021.05.25. 15:10

Köszönök szépen mindent, sínen van a dolog! :)

wers # 2021.05.25. 07:48

Nincs Z-rendszám, 2 hetet kell várni az újra. :(

Jajjistenm! Mit kell megérni! (ilyenért volt, hogy fejek hullottak)

wers # 2021.05.25. 07:44

Kicsit bővebben, ha van Z rendszám akkor is az eladó jelenti be a külföldre értékesítést, és vonatja ki átmenetileg a forgalomból az adás-vételi alapján.

A Z rendszámot igényli a vevő. Nem a Z rendszámtól lesz kivonva.

wers # 2021.05.25. 07:41

. A kérdésem az, hogy mint eladó, van-e jogom a vevő helyett kijelenteni az autót Magyarországról?

:) az első válaszomban írtam, hogy ez is megoldás. Te a saját autódat a magad nevében vonatod ki átmenetileg a forgalomból a kétnyelvű adás-vételivel (ez lesz az eladó bejelentése is) + 2300 Ft (2500-öt írtam fejből, csak 2300 Ft) és leadod a papírjait és rendszámát. A kocsit Ausztriában hagyod.

Felho1986 # 2021.05.25. 07:19

Nincs Z-rendszám, 2 hetet kell várni az újra. :(
Most az van, hogy meg fogjuk írni az adásvételit úgy, hogy még nincs kijelentve a mostani autó. Az új autót megkapom. Elviszem magammal a mostani autómnak a rendszámát, a forgalmiját és a törzskönyvét, na meg a magyar nyelvű adásvételit értelemszerűen. A kérdésem az, hogy mint eladó, van-e jogom a vevő helyett kijelenteni az autót Magyarországról?

wers # 2021.05.25. 06:35

Sok sikert!

Felho1986 # 2021.05.25. 06:24

Jól tudja! Idáig szerencsém volt, hogy nem buktam le a Finanzpolizei előtt. De most már itt volt az ideje egy osztrák rendszámú autónak.
A tájékoztatást a lakcímkártyáról is nagyon köszönöm szépen! Már a kormányablakban vagyok. :)

wers # 2021.05.25. 05:52

Ha jól tudom, Ausztriában is követelmény, hogy ne Magyarországon legyen a bejelentett lakóhelyed, ha a nevedre Ausztriában helyeznek forgalomba járművet. (azt is csodálom, hogy az osztrákok nem köteleztek, hogy írasd át a kocsidat - szokták)

Még hozzá - bár nem volt kérdés, hogy a külföldi cím mellett lehet magyar bejelentett tartózkodási helyed. Ekkor a lakcímkártyán az lesz, hogy lakóhely : külföld + a magyar tartózkodási hely.

Felho1986 # 2021.05.25. 05:09

Jó reggelt! Tiszta sor, nagyon köszönöm szépen! Ma megyek is a kormányablakba. Végre nem kell időpontot foglalni… :)))

wers # 2021.05.25. 04:07

(mellesleg esetedben a "külföldi vevő" te magad vagy :) )

wers # 2021.05.25. 03:40

aztán az ott megírt adásvételi papírokat csak benyújtom az ügyfélkapun keresztül

Nem szükséges. A Z rendszámmal egyidőben ki is vonják átmenetileg a forgalomból. Neked nincs több teendőd. Akkor sincs, ha a külföldi vevő soha sem helyezteti külföldön forgalomba.

Kétszer kell menned a kormányablakba, mielőtt biztosítást kötsz kérned kell/foglalnod Z rendszámot, a biztosításon már szerepel a rendszám. Ekkor bejelentheted, hogy külföldön élsz életvitelszerűen.

Felho1986 # 2021.05.24. 20:08

Ezt jó tudni, köszönöm! Voltam sokáig külföldön élő magyar állampolgárként bejelentve, aztán egy hitelfelvétel miatt újra magyar lakcímmel kellett rendelkeznem 3 évvel ezelőtt. Akkor először újra külföldi lakosúként kell bejelentenem magam.
Nekem az a tervem, hogy a kocsit kivonatom, Z rendszámmal hazamegyek, eladom az autót, aztán az ott megírt adásvételi papírokat csak benyújtom az ügyfélkapun keresztül. Így is működhet? Gondolom, csak magyar nyelvű adásvételit kell benyújtanom.

wers # 2021.05.24. 19:14

Z rendszámot akkor kaphatsz a nevedre, ha nem Magyarországon van a bejelentett lakóhelyed és külföldön élő magyar állampolgár stáruszod van a magyar nyilvántatrásban.

A kérdésre a válasz: igen

Egyszerübb ill. olcsóbb csak a kocsi rendszámát forgalmiját törzskönyvét és a kétnyelvű adásvételit elvinni bálmelyik kormányablakba, ahol 2500 Ft ellenében átmenetileg kivonják a forgalomból. A kocsi nem kell hozzá.