Gépjármű eladás külföldre


gylab # 2021.08.24. 07:43

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, látom többen már túl vannak a procedurán. Autómat szeretném kivonatni véglegesen a forgalomból, méghozzá külföldre eladással. Rokon kettős állampolgár (EU a másik is), az ő nevére kerülne az autó. Láttok valami buktatót benne? Soha többet nem kerülne forgalomba, sehol. A vevőnek nyilván a kinti címével és útlevelével.

wers # 2021.05.26. 04:47

az ukrán hatoság kér tőlem egy eredeti adás vételi szerződést ahol én mint vevő ukrán -ként vagyok feltüntetve

Igen, szóval tényleg még mindig nagy elvárás, hogy a hatalomhoz észt is járjon.

Irhatok e egy új adásvételit ahol mint elado és vevő is én vagyok csak a vevő rovatban már mint ukrán államplgár szerepelek

Nekem is csak ez jut eszembe. Ennek sincs sok értelme, de mást nem tudsz.

csiki620 # 2021.05.25. 20:25

Jo napot.Lenne egy bonyolult kérdésem.Remélem valaki tudja rá a megoldást.Kettős állampolgár vagyok Magyar -Ukrán.Van egy magyar rendszámu autom ami jelenleg Ukrajnában van.Az autot szeretném ott honositani tehát levámoltatni ukrán rendszámot rakni rá és Magyarországon kivonni a forgalombol.Igen ám de az ukrán hatoság kér tőlem egy eredeti adás vételi szerződést ahol én mint vevő ukrán -ként vagyok feltüntetve.Hogy intézzem el vagy e e valami megoldás erre?Irhatok e egy új adásvételit ahol mint elado és vevő is én vagyok csak a vevő rovatban már mint ukrán államplgár szerepelek .Vagy mi lenne erre a megoldás?

Felho1986 # 2021.05.25. 15:10

Köszönök szépen mindent, sínen van a dolog! :)

wers # 2021.05.25. 07:48

Nincs Z-rendszám, 2 hetet kell várni az újra. :(

Jajjistenm! Mit kell megérni! (ilyenért volt, hogy fejek hullottak)

wers # 2021.05.25. 07:44

Kicsit bővebben, ha van Z rendszám akkor is az eladó jelenti be a külföldre értékesítést, és vonatja ki átmenetileg a forgalomból az adás-vételi alapján.

A Z rendszámot igényli a vevő. Nem a Z rendszámtól lesz kivonva.

wers # 2021.05.25. 07:41

. A kérdésem az, hogy mint eladó, van-e jogom a vevő helyett kijelenteni az autót Magyarországról?

:) az első válaszomban írtam, hogy ez is megoldás. Te a saját autódat a magad nevében vonatod ki átmenetileg a forgalomból a kétnyelvű adás-vételivel (ez lesz az eladó bejelentése is) + 2300 Ft (2500-öt írtam fejből, csak 2300 Ft) és leadod a papírjait és rendszámát. A kocsit Ausztriában hagyod.

Felho1986 # 2021.05.25. 07:19

Nincs Z-rendszám, 2 hetet kell várni az újra. :(
Most az van, hogy meg fogjuk írni az adásvételit úgy, hogy még nincs kijelentve a mostani autó. Az új autót megkapom. Elviszem magammal a mostani autómnak a rendszámát, a forgalmiját és a törzskönyvét, na meg a magyar nyelvű adásvételit értelemszerűen. A kérdésem az, hogy mint eladó, van-e jogom a vevő helyett kijelenteni az autót Magyarországról?

wers # 2021.05.25. 06:35

Sok sikert!

Felho1986 # 2021.05.25. 06:24

Jól tudja! Idáig szerencsém volt, hogy nem buktam le a Finanzpolizei előtt. De most már itt volt az ideje egy osztrák rendszámú autónak.
A tájékoztatást a lakcímkártyáról is nagyon köszönöm szépen! Már a kormányablakban vagyok. :)

wers # 2021.05.25. 05:52

Ha jól tudom, Ausztriában is követelmény, hogy ne Magyarországon legyen a bejelentett lakóhelyed, ha a nevedre Ausztriában helyeznek forgalomba járművet. (azt is csodálom, hogy az osztrákok nem köteleztek, hogy írasd át a kocsidat - szokták)

Még hozzá - bár nem volt kérdés, hogy a külföldi cím mellett lehet magyar bejelentett tartózkodási helyed. Ekkor a lakcímkártyán az lesz, hogy lakóhely : külföld + a magyar tartózkodási hely.

Felho1986 # 2021.05.25. 05:09

Jó reggelt! Tiszta sor, nagyon köszönöm szépen! Ma megyek is a kormányablakba. Végre nem kell időpontot foglalni… :)))

wers # 2021.05.25. 04:07

(mellesleg esetedben a "külföldi vevő" te magad vagy :) )

wers # 2021.05.25. 03:40

aztán az ott megírt adásvételi papírokat csak benyújtom az ügyfélkapun keresztül

Nem szükséges. A Z rendszámmal egyidőben ki is vonják átmenetileg a forgalomból. Neked nincs több teendőd. Akkor sincs, ha a külföldi vevő soha sem helyezteti külföldön forgalomba.

Kétszer kell menned a kormányablakba, mielőtt biztosítást kötsz kérned kell/foglalnod Z rendszámot, a biztosításon már szerepel a rendszám. Ekkor bejelentheted, hogy külföldön élsz életvitelszerűen.

Felho1986 # 2021.05.24. 20:08

Ezt jó tudni, köszönöm! Voltam sokáig külföldön élő magyar állampolgárként bejelentve, aztán egy hitelfelvétel miatt újra magyar lakcímmel kellett rendelkeznem 3 évvel ezelőtt. Akkor először újra külföldi lakosúként kell bejelentenem magam.
Nekem az a tervem, hogy a kocsit kivonatom, Z rendszámmal hazamegyek, eladom az autót, aztán az ott megírt adásvételi papírokat csak benyújtom az ügyfélkapun keresztül. Így is működhet? Gondolom, csak magyar nyelvű adásvételit kell benyújtanom.

wers # 2021.05.24. 19:14

Z rendszámot akkor kaphatsz a nevedre, ha nem Magyarországon van a bejelentett lakóhelyed és külföldön élő magyar állampolgár stáruszod van a magyar nyilvántatrásban.

A kérdésre a válasz: igen

Egyszerübb ill. olcsóbb csak a kocsi rendszámát forgalmiját törzskönyvét és a kétnyelvű adásvételit elvinni bálmelyik kormányablakba, ahol 2500 Ft ellenében átmenetileg kivonják a forgalomból. A kocsi nem kell hozzá.

Felho1986 # 2021.05.24. 17:35

Sziasztok!

Ausztriában élek életvitelszerűen. Van egy magyar rendszámos autóm, amit egy osztrák kereskedő be fogja számítani egy osztrák rendszámú autóért.
Nekem kell elintéznem a nevemen levő magyar rendszámos autómnak a kijelentését.
Jól gondolom, hogy Z rendszámmal, ideiglenes forgalmival és biztosítással vissza tudok menni Ausztriába, miután leadom az autó forgalmi rendszámát, a forgalmiját és a törzskönyvét egy helyi kormányablakban?
Ha igen, a Z rendszámhoz járó ideiglenes forgalmiban szerepelni fog-e a nevem, mint tulajdonos (még)? Ugyanis a kereskedőnek az a kitétele, hogy a nevemen legyen az autó, amikor aláírjuk az adásvételi papírokat és nem találtam információkat az ideiglenes forgalmi idevonatkozó részéről.

Üdv

wers # 2021.04.20. 05:24

Bár nem tudom, új kocsinál regadó van inkább.

wers # 2021.04.20. 05:20

Szerintem a vagyonszerzési illetéket meg kell fizetni, mint köztes vevő.

Érdemes a 1818-at felhívni, vagy inkább a 1818@1818.hu e-mail címen érdeklődni.

Ha traileren viszi akkor neked nincs semmi dolgod vele.

2C FRD # 2021.04.20. 04:48

Kedves wers!

Köszönöm a segítséget.

Mindenképpen utánajárok, hogy mi szükséges a vevőnek.

A cég bevonását így értem: ha magánszemélyként vásárolom az autót, akkor csak bruttó áron tudom megvenni, míg ha cégként, akkor vissza tudom igényelni az áfát. Merül-e fel adófizetési kötelezettségem, ha utóbbiként egyből tovább értékesítem EU-ba?

A cég nem lábon akarja kivinni, hanem traileren, ehhez kell a CMR. Más esetleg?

Köszönöm!

wers # 2021.04.19. 04:30

A kereskedés nem szeretné közvetlenül értékesíteni a külföldi vevőnek.

Érdekes. Ha nem, hát nem.

Ha van külföldi vevőd nem tudom, hogy biztosan forgalomba kell-e helyeztetned a nevedre Magyarországon, vagy eladhatod a gyári papírokkal, hogy ott helyezzék forgalomba. Nem tucatügy, de érdemes előre érdeklődni. Itt elsősorban a vevődnek kellene, hogy mit kér a külföldi hatóság.

Amennyiben kell, akkor forgalomba hozzák a nevedre, utána először egy tulajdonjog átruházási szerződést kell kötni két nyelven. Ezzel kell bemenni a kormányablakba és bejelenteni a külföldi értékesítést. Ez alapján fogják kérelmedre átmenetileg kivonni a forgalomból. Ez nem ideiglenes kivonás! 2 x 2300 Ft lesz neked.

Innentől a vevődé a labda, hogyan fogja kivinni az országból? Z rendszámot neki kell igényelnie, lehet meghatalmazással.
Amennyiben a vevő cég, akkor kell eredeti cégkivonat fordítással, csak a OFFI-t fogadják el. Ez akkor is kell, ha meghatalmazott jár el.

Hogy az autót nettó áron vásároljuk, feltételezem, muszáj céget bevonnunk a vásárlásba?

Én ezt a kérdést nem értem.

2C FRD # 2021.04.17. 19:35

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem:

Szalonból szeretnék új haszongépjárművet vásárolni, majd azt rögtön külföldre (EU) értékesíteni. A kereskedés nem szeretné közvetlenül értékesíteni a külföldi vevőnek. Hogy az autót nettó áron vásároljuk, feltételezem, muszáj céget bevonnunk a vásárlásba? Ezt követően rögtön kivonjuk a forgalomból és jöhet is érte a külföldi vevő?

Köszönöm előre is!

wers # 2021.04.10. 12:41

Ehhez szerintem nem kell kivonni itthon a forgalomból”,

Ha az ukrán hatóság így kéri, akkor ki kell. Ezt átmeneti kivonásnak hívják.
Jobb kérdés, hogy akkor hogyan viszi ki Ukrajnába.

Ha már ott van akkor rendszámmal forgalmival törzskönyvvel be kell menni bármelyik magyar kormányablakba. Már csak időpont kell, ami nem könnyű feladat.

Szomorú örökös # 2021.04.10. 12:09

csiki620

Szeretném kivonni véglegesen a forgalombol és Ukrajnàban ukrán renszámoztatni.

Szerintem ezt ott is honosításnak hívják, mint ahogy nálunk is, ha külföldi autót itt szeretnél magyar forgalmira átjelenteni. Ehhez szerintem nem kell kivonni itthon a forgalomból, hogy Ukrajnában ukrán rendszámot kapjon.

csiki620 # 2021.04.10. 09:52

Hello.Kettős állampolgár vagyok.Magyar rendszámú autom van ami jelenleg Ukrajbában van.Szeretném kivonni véglegesen a forgalombol és Ukrajnàban ukrán renszámoztatni.Hogy müködik ez vagy hogyan kezdjek neki?