Baleset külföldön, vita a kinti biztosítóval


CsakRob # 2017.12.31. 07:35

Kedves Fórumozók! A következőben kérem észrevételeiteket:

Kisebb kárral járt autóbaleset Görögországban: van rendőrségi jegyzőkönyv, vannak fotók, vannak tanúim, a görög fél biztosítójának szemlézős embere még az ottlétünkkor kiért és a tabletjén velem is aláíratta az általa helyesen felvett helyszínrajzot. (A baleset helyszínén egészen véletlenül lett tolmácsunk, így tudom, mit írtam alá.) Azt hittük, sima ügy.

A görög fél kötelező biztosítója azonban kizárólag a rendőrségi jegyzőkönyvre hagyatkozva, ráadásul azt félremagyarázva (ezt a fotók és a helyszínrajz bizonyítja) engem tesz felelőssé a balesetért. Egyetlen elutasító válasz után semmilyen megkeresésre nem reagál, még a saját embere által készített helyszínrajzot sem hajlandó elküldeni nekem, pedig úgy hiszem, hogy egy olyan dokumentumot, amit én is aláírtam, nem illene előttem titkolni.

Az én károm viszonylag csekély (kb 100 ezer forintos), ezt még benyelném, ha muszáj, viszont a görög egy Audi orrát bontotta le rajtam: azt szeretném elkerülni, hogy az ő kárát rajtam vasalják be. Erről viszont eddig nem kaptam értesítést az én biztosítómtól (azt sem tudom, kellett volna-e kapnom).

Arra keresek választ, hogy vajon

  • létezik-e olyan jogvédő/fogyasztóvédő szervezet, amelyhez fordulhatok?
  • jogos-e az igényem arra, hogy a saját magam által digitálisan aláírt dokumentumot a biztosító kérésemre kiadja nekem?
  • ha az derülne ki, hogy a görög fél még nem hajtotta be a biztosítómon a kárát, akkor érdemes ezt megelőzően bármit is lépnem, vagy csak ha tényleg fizetett neki a biztosítóm?
  • ha csak a per a megoldás, akkor viszont hogyan kell/érdemes eljárnom: itthon? Görögországban? Magyar ügyvéddel? Göröggel?

Még az is eszembe jutott, hogy feljelentést kellene tennem sikkasztás miatt, hiszen a görög biztosító szerintem jogtalanul tartja magánál azt a kártérítési összeget, ami engem illetne. Persze egy ilyen feljelentést sem tudom, hogy hol és hogyan kellene (illetve érdemes lenne-e) megtennem.

Előre is köszönöm a segítő észrevételeiteket!

Datikt # 2019.08.12. 13:22

Jó napot!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy 2019 Januárjában egy éjszaka, havas úton megcsúsztam a kocsimmal és kivittem egy fakerítést az út szélén. A fakerítés tulajdonosát felkerestem megadtam minden adatomat, a kocsimat Casco híján magam megcsináltattam,de a kerítés ügyében sem az osztrák biztosító sem a rendőrség nem keresett meg az üggyel kapcsolatban. Most fél év elteltével jött az úriember egy rajzzal a kezében meg egy odaírt összeggel hogy fizessek neki 390 eurót a javításért mert különben feljelent. Mi a teendőm ilyenkor? Én abban a tudatban voltam hogy ő elrendezte a biztosítóval a dolgot hiszen nem is keresett fél évig. Most hiába jelenteném már én be , gondolom ez már nem működik. Az ember napi szinten zaklat a munkahelyemen hogy fizessek de én egy hasra ütésre írt cetlin feltüntetett 390 euróra nem fogok fizetni. Megköszönném megtisztelő válaszukat.

gerbera317 # 2019.08.15. 14:20

Akkor te nem is a biztosítóval vitatkozol, hanem a károsulttal, ugye?
Kint dolgozol. Meddig tart utánajárni, mennyibe kerül egy ilyen kerítés elkészítése vagy helyreállítása. És ha az eredmény közelít a 390 Euróhoz, akkor nem vitatkozol tovább, hanem fizetsz. Igen, bemondásra.