Optikai tuning


Traffic # 2006.06.26. 21:09

T. TunR!

Nem tudom, hogy aktuális-e még a kérdésed, mivel több, mint egy hónapja tetted fel.
A "műszaki KRESZ" a 6/1990. KöHÉM rendelet, amelyet itt találsz meg:
http://www.magyarorszag.hu/…jogszabalyok?…

A lap alján kattints a jogszabály linkjére és türelem, a betöltődéshez sok idő kell.

A neon tiltása a fenti jogszabály 97. § (3) bekezdésében található:
(3) Kívülről látható világító, megvilágított, átvilágított, illetőleg fényvisszaverő kivitelű feliratot, ábrát, vagy jelzést - a 27., 67. és 103. §-okban említetteket, továbbá a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó előírás (ADR) szerinti veszélyt jelző táblákat, a hosszú és nehéz, valamint a lassú járművek (járműszerelvények) megjelölésére engedélyezett táblákat kivéve - a gépjárművön, a mezőgazdasági vontatón és a lassú járművön elhelyezni tilos.

TunR # 2006.05.08. 07:58

Sziasztok!!

Hol tudom letölteni vagy elolvasni a gépjárművek műszaki közlekedési feltételeiről szóló dokumentumokat?
Én már több mint 3 éve szépitgetem az autóimat és folyamatosan "nem hozzá értönek" egyszóval hülének néznek a rend őrei.Ezen szeretnék változtatni.Szeretnék okos lenni ezzel a témával kapcsolatban és követni a változásokat.
Szeretném a hozzáértő emberek segitségét kérni :)
Köszönöm szépen.

csibike11 # 2006.05.06. 18:41

Nálunk a városban a rendőrök minden optikai tuningért büntetnek.Még akkor is,ha az autód parkol.Nem világithat a kék helyzetjelző,vagy a neon.Nem értem miért?
Elolvastam az álló jármüvek parkolásáról szóló tőrvényt,és ott nincs leirva ,hogy a parkir lámpa milyen szinü fényt adhat.Vagy azt ,hogy az autód nem világithatja meg maga altt az utat.
Az autósboltokban kapható különbözö neonok külföldön használhatók.Itt magyarországon melyik jogszabály tiltja?
Ha valaki tud valami megoldást kérem segitsen
Köszi csibike

világesze2 # 2006.04.17. 17:21

Tudtommal az autó összes világítóberendezése a típusbizonyítványban rögzített paraméterek szerint lehet elhelyezve.

Minden más fényforrás, utólagos ködlámpa, neoncső, kékledek, ezen paraméterek megváltoztatása, mely tilos, kivéve, ha azt szakember tervezte és az illetékes hatóság engedélyezte.

Magyarán valahol megint határozottan beszélnek sületlenségeket. A dolog teljesen független attól, hogy mi van a neoncső használati utasításában.

chunlee # 2006.04.11. 11:33

A fényáteresztő-képesség mértéke megfelelő:

a szélvédő esetében ha a fényáteresztő képesség legalább: Tmin=75%;
a vezetőtéri oldalablakok üvegei (amelyen keresztül a gépjármű vezetője részére az oldalra való kilátás, valamint a visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét forgalmi sávra történő hátralátás biztosítva van), valamint a személygépkocsi hátsó ablaküvege esetében legalább: Tmin=70%;
egyéb ablakok (pl. utastéri) üvegei esetében nincs követelmény.
A rendőrnek kell bizonyítania a szabálysértés elkövetését, ezesetben lehetetlen, hogy ránézésre (hiteles mérés hiányában) megmondja, hogy pl. több mint 25%-kal sötétít a szélvédő. Pedig ezt neki kell bizonyítania.

Sajnos, ha a helyszíni bírság alkalmával az elkövető elismeri a szabálysértést, akkor már nincs helye jogorvoslatnak!

Javaslom, hogy kérje az illetékes Közlekedési Felügyelet tanácsát, hogy engedély nélkül felszerelhető-e a fólia, vagy Felügyelet alkalmazási engedélye szükséges hozzá. Ha szükséges az alkalmazási engedély, úgy ha ennek hiányában van átalakítva az autó, akkor a rendőr a helyszínen elveheti a forgalmit és feljelentése alapján a szabálysértési hatóság 30.000 forintig birságolhatja.

Egyebekben a rendőr nem veheti el az autó kulcsait és nem kapartathatja le a fóliákat sem. Ezért a szabálysértésért (Szabs. r. 53.§) előéleti pont sem jár.

Tisztelettel: dr. Herpy Miklós

chunlee # 2006.04.11. 11:31

Kérdés:

"Azért fordulok Önhöz, mert kétségeim vannak afelől, hogy az autók alján elhelyezett neon fények zavaró hatásúak a közlekedésben, és jogosan, szabálysértéssel büntethetőek."

Tisztelettel, Krisztián

dr Herpy Miklós válasza:

Kedves Krisztián!

Ha az autó aljára szerelt neon lámpákat kifejezetten erre a célra hozták forgalomba, tehát így vásárolta azokat, akkor nem hiszem, hogy gond lehet velük. Amennyiben valaki ezt mégis megkérdőjelezné, úgy mutassa be a lámpák használati útmutatóját, amiből látható, hogy a gyártó/forgalmazó szerint is szabályosan használja a terméket.

Ha Ön házilag készítette ezeket a lámpákat, akkor javaslom, hogy a helyi Közlekedési Felügyeletet keresse fel és kérjen állásfoglalást tőlük a lámpák közúti forgalomban történő használhatósága felől.

Tisztelettel: dr. Herpy Miklós

http://sebessegmeres.info/lawcentral.php?…

Gardy # 2006.04.08. 17:53

Hello!
Lenne két kérdésem:

  1. A kocsim aljára neon-t szeretnék rakni, de a KRESZ-ben erre vonatkozóan nem találtam utalást. Egyáltalán szabad? Kell hozzá valami papír? Milyen színeket lehet használni, hogy elkerüljem a rendőrökkel való összetűzést?
  2. Üveg vagy karosszéria matricázáshoz kell valami engedély, papír vagy be kell jelenteni?

Kösz a választ!