Casco kifizetése


Lökött # 2006.07.22. 15:09

Tisztelt Leiaa

Nem értem a problémát.

Biztosítónak felszólító levél, melyben hivatkozni a szerződésszámra, baleseti jegyzőkönyv számra....stb.

"Kérem tájékoztatni szíveskedjenek, mely szervízbe vigyem, az Önök által biztosított személygépkocsimat, az eredeti állapot helyreállítása céljából. Kérem arról is nyilatkozzanak, mely személy veszi át tőlem a személygépkocsit, s mikor. Arról is tájékoztassanak, mikor, kitől, hol vehetem át, az elkészült autót.

Egyben tájékoztatom Önöket, hogy a személygépkocsi javitási költségeivel, a javításról kiállított számlával, annak rendezésével nem kívánok foglalkozni, tekintettel, a kettőnk között fennálló jogviszonyra, az az Önök feladatkörébe tartozik.

Várom mielőbbi válaszukat, tekintettel arra, hogy a személygépkocsinkat, az Önök késlekedése miatt nem tudjuk használni, záros határidőn belüli, megnyugtató válaszuk hiányában, a személygépkocsit saját költségemen, saját magam által kiválasztott helyen megcsináltatom, s a javítás illetve kocsi hiánya miatt felmerült költségeket, kamataival Önökre fogom terhelni, jogi képviselőm útján."

Vélelmezem, erre reagálni fognak.

----------------------
  • Löki
Leiaa # 2006.07.11. 17:47

monalisa:
nevetni fogsz..nincs ilyen biztosítása az OMSZ-nak...:( amúgy pedig a casconál a minap 20 ezer ft-ra!!!! becsülték fel a kárt (szerelők szerint legalább 150 ezer), és még márkaszervizben csináltassam, fizessem ki a javítást, kérjek számlát..és majd hónapok múlva ők eldöntik,hogy akkor fizetnek-e... ez a magyar jogrendszer?
azért jó,hogynem totálkár, de ha az lett volna akkor sem szerettem volna eladni a jövőben.. elég sokba került a hitel és a négyévi casco...

monalisa1 # 2006.07.06. 05:50

Akkor meg a mentőállomás "háztartásí" biztosításán keresztül kell megpróbálni elkároltatni az autón bekövetkezett értékcsökkenést - ha egyáltalán van nekik ilyesmi.

Mert hogy a farádölés előtti autó csak többet ért mint a kalapálás utáni állapotában.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.05. 22:35

Csakhogy egyes biztosítók még a helyreállítás költségét sem akarják megtéríteni.
Mondjuk eltörik az egyik fényszóród. Alkatrész ennyi, munakdíj annyi. Tiszta sor - ez a károd. Szerinted. Ám a a biztosító kárszakértője a kár felmérésekor megállapította, hogy a fényszóró "avultsága" 25% volt, ergo ők csak az javítás költségének a háromnegyedét fizetik meg. Ha ugyanis többet fizetnének - hangzik az érvelés - akkor te káron gazdagodnál, hiszen a 25 százalékban értékét vesztett fényszóród helyet egy újat kapnál ingyen. Márpedig a káron szerzés tilos.

Isten uccse kíváncsi vagyok, hogyan viszonyul a bírói gyakorlat ehhez a frappáns gondolatmenethez.

Rexor # 2006.07.05. 08:21

Monalisa a helyrehozás költsége azt jelenti, hogy visszaállitják az erdeti állapotot, tehát ez a kártérítés. A kártérítés lényege az eredeti állapot helyreállítása. Ennél többet nem fog egy biztosító sem fizetni.

monalisa1 # 2006.07.03. 14:14

Ja, és a biztosító ne csak a helyrehozás költségét állja hanem az autó értékcsökkenése miatt bekövetkezett kárt is térítse meg.

monalisa1 # 2006.07.03. 14:12

Hát ha ennyiből kijön az egy kis "helyrekalapálás" akkor mondhatni olcsón megusszák. Meg egy kis utánfestés stb.

És addig nem is lesz semmi baj a helyrehozott kocsival amíg el nem akarják egyszer majd adni: a leendő vevő bizonyára mindenféle kellemetlen kérdéseket fog feltenni az autó tetejét illetően...

Mert az egyszer már technikai totálkárra kihozott autóval kapcsolatban kételyek szoktak felmerülni.

Ezért gondosan tegyenek el minden fényképet, rendőrségi jegyzőkönyvet, biztosítási kárrendezési papírt, számlát stb.

Mielőbbi további jó autózást.

Leiaa # 2006.07.03. 08:00

kedves Monalisa!
köszönöm gyors és együttérző válaszát... őszintén szólva nem szeretnék új autót.. "csak" a teteje ment tönkre és az kissé benoymta az ajtókat..szerelők szerint 100 e-ből javítható...

monalisa1 # 2006.07.03. 07:41

Nem kell a Totalcar.hu honlapot egészében végigböngészni, hanem a "Tanácsok" címszó alatt kell próbálni találni hasonló ügyleírást.

Egyébként pedig javaslom küldjön egy prívát e-mailt Autójogász-nak - ő ezen jogi fórumban gyakran hozzászól az egyes autós problémákhoz., ügyvéd - biztositási és közlekedési szakjogász.

Amint jut rá ideje bizonyára fog válaszolni és biztosan lesz hasznos javaslata a továbbaikra nézve.

monalisa1 # 2006.07.02. 21:16

Kedves Andrea: műszaki totálkár esetén levonják a roncs maradványértékét - bontósnak el lehet adni -, a különbözet a biztosítótól.

Vita lesz amiatt, hogy csak egy x avultságú kocsi káreseménykori árát lesznek hajlandók megfizetni, és abból maguknak sajnos csak egy használt kocsira futja majd...

Ami semmiképpen nem lesz olyan megkimélt-, féltett- babusgatott kocsi mint ami eddig volt.

Félem a dolgot: lehet kezdeni előlről egy új autó vásárlását és ismét évekig fizetni a részletet + casco.

Pech.

Itt az "autók, motorok" topicban ha visszaolvas, bizonyára volt már hasonló esetről szó.

A http://www.totalcar.hu honlapon is bizonyára találni jogász - én nem vagyok az - véleményét, javaslatát tárgyba illően.

Kívánom a legjobbakat, és ismeretlenül is maximális együttérzésem önökkel.

Leiaa # 2006.07.02. 20:38

üdvözletem!
problémám a következő amiben a segítségét szeretném kérni:
három napja a vihar kidöntött egy fát, ami történetesen az autónkra esett.. tűzoltók kijöttek, levették..fényképezés, jegyzőkönyv stb.
na most, van casconk is, az autó utolsó hitelrészletét most fizetjük ki e hóban:(
a férjem mentős és a káreset a mentőállomás udvarán történt...állítólag az OMSZ megtéríti saját Casco alapján a kárt,csak az lenne a kérdésem,hogy a saját casconk után is jár(na) bizonyos összeg??
sajna a tetőt érte a fa... és totálkárra fogják valószínű felvenni:(
válaszát köszönöm, ha gondolja elküldheti a saját emailemre is: andrea.7@freemail. hu -ra is.
tisztelettel

Főlökött # 2006.05.16. 12:45

Tisztelettel

Javaslom a biztosító társaság felszólítását, a fizetésre, az érvényes szerződés, szerződésszám feltüntetésével. Ajánlott levélben!!!!

Hozzáteszem, mivel folymatos kérésről - fizetési felszólításról van szó ( tehát volt már felszólítás - kárbejelnéssel a fizetésre ), így figyelembe vehető a kamat számítása is, az elmúlt időszakra.

Tehát a keletkezett kárt, - saját rész, + kamatokat kell kérni. Ezen felszólításra reflektálniuk kell, ellenkező esetben, nyerő a pozíció.
Nincs szükség hivatalos fordításra, ha kíváncsiak rá, csináltassák meg.

Tisztelettel.

csellos # 2006.04.28. 12:24

Szia sysy!

Én ebben az esetben írásban kérném a biztosítót, hogy közöljék, mi az amit még hiánypótlásként be kell nyújtani, vagy rögtön a PSzÁF-hoz fordulnék.
Nem tartom valószínűnek, hogy rendre a Ti általatok beküldött anyagok kapcsán válik szükségessé a hiánypótlás, a fordítás is nevetséges.

http://www.pszaf.hu/engine.aspx?…

sysy73 # 2006.04.20. 08:51

Szia csellos !

Igen, ez a Horvátországi baleset. Köszönöm a válaszokat.
A biztosító kérte az alkohol tesztet, amit be is nyújtott a férjem, természetesen a kárszakértői jegyzőkönyvet is benyújtottuk, a gond azzal volt, hogy a Horvátok a baleseti jegyzőkönyvet Horvátul küldték meg, leadtuk, majd mondták, hogy le kell fordítani a mi költségünkre. Azóta tudomást szereztem arról, hogy nem is kötelező a baleseti jegyzőkönyvet benyújtani , így ha mégis érdekli Õket, akkor saját költségükön a biztosítónak kell a fordítást kérnie.
TAvaly augusztusban lett a casco elindítva, azóta nem történt kifizetés. Mindig kérnek valamit pluszba, ezért is érdekelt, hogy mi az, amit törvényesen be kell nyújtani, mit kérhetnek jogilag. Hiszen már 8 hónapja húzódik az ügy.

csellos # 2006.04.13. 22:05

sysy!
Ebben az esetben kérdés: A javítás megtörtént-e már, vagy sem?
Ettől függően: szemle szükséges, amiről maga a biztosító kárszakértője készíti el a jegyzőkönyvet, vagy javítási számla (remélhetőleg ez esetben márkaszervízről van szó.)
Nem kértetek korábban előzetes casco kifizetést? (Ez pont arra szolgál, hogy az autó a casco terhére javítható legyen addig is, míg le nem zárul a felelősség körüli vita.) Mert akkor kellett, hogy legyen kárszemle.
Ezen kívül persze kell forgalmi, törzskönyv, a baleset leírása, kérhetik a vezetői engedélyt. Ez utóbbiak casco esetében inkább formalitások, csak arra kell figyelni, hogy a biztosítási feltételekben szereplő kizáró okok ne legyenek benne (pl. ittas, vagy vezetői engedély nélküli vezetés, olyan ország helyszínként, amely ki van zárva a területi hatályból). Az esetlegesen biztosítási fedezet alá eső költségekről számla (pl. szállítás).

Mikor jelentettétek a kárt? Küldött a biztosító hiánypótlásra való felszólítást, vagy egyéb választ?

Ez az a bizonyos horvátországi baleset?

sysy73 # 2006.04.12. 08:13

Tanácsot szeretnék kérni, autóbalesetet szenvedtünk, az autón volt casco, a férjemet hozták ki vétkesnek . Tavaly augusztus elején történt a baleset, viszont a cascot a biztosító a mai napig nem rendezte le.
Érdeklődnék, hogy hivatalosan milyen okmányokat kell benyújtani ahhoz, hogy kifizessék végre a cascora a pénzt ??