autóeredetiségi vizsgálata 2x

bohacs67 # 2006.06.30. 20:43

Köszönöm kedves "eredetvizsgáló". Sajnos akkor és ott nem volt választásom,mert azt közölte az "oroszlános", hogy vagy kifizetem a 2x díjat,vagy kp. vihetem el csak az autómat. Nos sajnos csak az 50% -os befizetéssel -csere autóval- rendelkeztem. Ezt hívják patt helyzetnek. Köszönöm azt is, hogy hol tudom átbogarászni.

egy eredetvizsgáló # 2006.06.29. 17:22

Elnézést a helyenként béna, érthetetlen mondatokért, csak a nagy felháborodásban kicsit elkapkodtam. Sorry. :)

egy eredetvizsgáló # 2006.06.29. 17:18

Nem kellett volna kifizetned a 2 eredetvizsga árát. Ezt ott helyben tisztáznod kellett volna. Ezért csak magadat okolhatod! Magyarázatot kellett volna követelned, és nem belenyugodnod. Az autókereskedőknek most sem kötelességük a nevükre iratni az autót. Ismétlen nem kötelességük, de én is találkoztam már olyannal, hogy a nevükre iratták előbb. Mikor megkérdeztem, ezt miért teszik az volt a válasz: "Megszoktuk." Elég egy bejegyzés a forgalmiban ahogy "borbolya" mondta. De arra nincs magyarázat, hogy miért fizettették ezt ki veled 2x az eredetvizsgát. Ilyen nincs! Én sosem találkoztam ezzel, pedig 3 nagy szalonnak is dolgozom immár 5 éve. Hogy ők a nevükre iratják, mert "így szokták meg" az az ő bajuk. Nem kellett volna kifizetni. Sajnálom. Komolyan mondom szégyen az ilyen cég a szakmánkra és jó hírnevünkre, legyen szó szakmáról, vagy ügyfélorientáltságról. Az hogy ezt az eredetvizsgát kinek is kell kifizetnie arról nincsen rendelkezés. Megegyezés kérdése. Az összes eredetvizsgával kapcsolatos jogszabályt innen: www.eredetiseg-vizsgalat.hu letöltheted és átbogarászhatod.

hefe # 2006.06.10. 18:57

Sajnos ha az autókereskedés illetve az okmányiroda jogszerűen jár el akkor tényleg két eredetvizsgát kell készíteni.
Arról viszont tudomásom szerint semmilyen jogszabály nem rendelkezik, hogy ezeket melyik félnek kell megfizetni. A márkakereskedés szerintem etikátlanul jár el! Főképp ha erről utólagosan, az adás vétel létrejöttét követően tájékoztatott!

bohacs67 # 2006.06.04. 20:14

Sziasztok! 1 csekket már meg kaptam az autókereskedéstől, hogy befizették az első eredetiségi vizsgát. Szerintetek, mennyi ideig várjak méga másikra? Addig amíg ez érvényben van azaz 60 napot?

bohacs67 # 2006.05.19. 21:00

Köszönöm borbolya a fáradozásodat előre is. Igen nekem is sántít a dolog, 1-et még csak-csak elhiszek, de hogy 2 x akarja rólam legombolni a kereskedő ezt túlzásnak tartottam,és tartom. A kereskedő arra hivatkozik, hogy egy új jopgszabáky szerint, (persze hogy mikori arra nem adott egyértelmű választ)át kell íratni az autót a kereskedés nevére.Nos ez még OK. DE miért kell 2x?

borbolya # 2006.05.19. 11:19

az autóvétellel foglalkozó cégeknek nem kell az autót átíratni.elég hozzá az okmányiroda bejegyzése ( kézzel történő beírás a forgalmiba+pecsét).az autóvétellel foglalkozó cégek mentesülnek az átírási kötelezettség alól.
megbízási szerződés esetén le sem kerül a tulajdonos nevéről, így nem kell eredetvizsga sem.
a 2Xes eredetvizsgának utánanézek, mert ez így sántít. ha meg is csinálták az eredetvizsgát - a te neveden lévő autóra- akkor a BM illetékes osztályáról WC papír guriga hosszúságú dokumentációt fogsz kapni.ha nem érkezik ilyen,akkor két dolog lehet: 1. valóban átíratták az autót a kereskedőcég nevére.
2. ha az autó a te neveden van és nem kapsz dokumentációt, akkor valszeg nem csinálták meg mégegyszer.
egyébként az eredetvizsga érvényessége 60 nap és egy ügyviteli eljárásban használható csak fel.

bohacs67 # 2006.05.14. 07:02

Köszönöm a választ Sasfióka! Igen én is így gondoltam,csak valóban a dolog erkölcsi részét vitatom. Picit átvágásnak tünik már így utólag a dolog,mert ha a beszámítási értéknél vonja le a költséget akkor ez valóban fel sem tűnik nekünk. Velük ellentétben néhány kereskedő valóban átvállaja a második eredetiségi vizsgálatot.
Mégegyszer köszönöm a választ.

Sasfioka # 2006.05.13. 08:15

A kétszer szedett eredetvizsga díjának oka talán a következő:
A kereskedő abszolút nem lehet meggyőződve arról, hogy ő az általad adott autót azonnal (vagy rövid időn belül) értékesíteni tudja. Ezért amikor beszámítja (azaz megveszi tőled), akkor átíratja a kereskedés nevére az autót > 1. eredetvizsga. Aztán elkezdi értékesítéseni, azt egyszer csak eladja valakinek, és felajánlja azt a lehetőséget a vevőnek, hogy az eredetvizsgát a kereskedés csináltatja meg az átíráshoz > 2. eredetvizsga.

Ezáltal megvan a 2 eredetvizsga "logikus jelenléte" Persze az más kérdés, hogy ez mennyire erkölcsös. Sokkal inkább kellene az árat úgy kalkulálnia, hogy ezeket az árakat beleépíti.

SF

bohacs67 # 2006.05.09. 21:24

Kedves hozzáértők! Meglepő dologgal szembesültem a mai napon. Barátnőm eladta egy autókereskedésnek beszámításra a használt autóját,és elhozott egy újat. Meglepődve tapasztaltuk hogy a régi autó eredetiség vizsgálatát 2x szedte be a kereskedő.Mikor ezt szóvá tettük, néhány kifogásra hivatkoztak, hogy ideiglenes forgalomból való kivonás miatt van,és hogy először a kereskedés KFT-jének a nevére kerül,és valami hasonló dolgokat emlegettek. Nem igazán akartuk megérteni, hogy miért is kell 2 x fizetni az eredetiségi vizsgálatot, de finoman úgy mond rákényszerítettek minket, mondván, hogy akkor fizessük be az induló részletetét az új autónak. Nem nagyon problémáznék a dolgon, de zokon esik, hogy így adnak el nagy kereskedők a mai napon autókat,és ők maguk sem igazán értik, hogy mire is szedik be a pénzt. Szeretném megreklamálni a dolgot, és ebben kérem a segítségeteket, hogy hol tudnám ezt megtenni,illetve milyen jogszabályt emlegettek , miszerint nekünk kell fizetni a 2x díjat.
Előre is köszönöm