Köszönöm kedves "eredetvizsgáló". Sajnos akkor és ott nem volt választásom,mert azt közölte az "oroszlános", hogy vagy kifizetem a 2x díjat,vagy kp. vihetem el csak az autómat. Nos sajnos csak az 50% -os befizetéssel -csere autóval- rendelkeztem. Ezt hívják patt helyzetnek. Köszönöm azt is, hogy hol tudom átbogarászni.
autóeredetiségi vizsgálata 2x
Elnézést a helyenként béna, érthetetlen mondatokért, csak a nagy felháborodásban kicsit elkapkodtam. Sorry. :)
Nem kellett volna kifizetned a 2 eredetvizsga árát. Ezt ott helyben tisztáznod kellett volna. Ezért csak magadat okolhatod! Magyarázatot kellett volna követelned, és nem belenyugodnod. Az autókereskedőknek most sem kötelességük a nevükre iratni az autót. Ismétlen nem kötelességük, de én is találkoztam már olyannal, hogy a nevükre iratták előbb. Mikor megkérdeztem, ezt miért teszik az volt a válasz: "Megszoktuk." Elég egy bejegyzés a forgalmiban ahogy "borbolya" mondta. De arra nincs magyarázat, hogy miért fizettették ezt ki veled 2x az eredetvizsgát. Ilyen nincs! Én sosem találkoztam ezzel, pedig 3 nagy szalonnak is dolgozom immár 5 éve. Hogy ők a nevükre iratják, mert "így szokták meg" az az ő bajuk. Nem kellett volna kifizetni. Sajnálom. Komolyan mondom szégyen az ilyen cég a szakmánkra és jó hírnevünkre, legyen szó szakmáról, vagy ügyfélorientáltságról. Az hogy ezt az eredetvizsgát kinek is kell kifizetnie arról nincsen rendelkezés. Megegyezés kérdése. Az összes eredetvizsgával kapcsolatos jogszabályt innen: www.eredetiseg-vizsgalat.hu letöltheted és átbogarászhatod.
Sajnos ha az autókereskedés illetve az okmányiroda jogszerűen jár el akkor tényleg két eredetvizsgát kell készíteni.
Arról viszont tudomásom szerint semmilyen jogszabály nem rendelkezik, hogy ezeket melyik félnek kell megfizetni. A márkakereskedés szerintem etikátlanul jár el! Főképp ha erről utólagosan, az adás vétel létrejöttét követően tájékoztatott!
Sziasztok! 1 csekket már meg kaptam az autókereskedéstől, hogy befizették az első eredetiségi vizsgát. Szerintetek, mennyi ideig várjak méga másikra? Addig amíg ez érvényben van azaz 60 napot?
Köszönöm borbolya a fáradozásodat előre is. Igen nekem is sántít a dolog, 1-et még csak-csak elhiszek, de hogy 2 x akarja rólam legombolni a kereskedő ezt túlzásnak tartottam,és tartom. A kereskedő arra hivatkozik, hogy egy új jopgszabáky szerint, (persze hogy mikori arra nem adott egyértelmű választ)át kell íratni az autót a kereskedés nevére.Nos ez még OK. DE miért kell 2x?
az autóvétellel foglalkozó cégeknek nem kell az autót átíratni.elég hozzá az okmányiroda bejegyzése ( kézzel történő beírás a forgalmiba+pecsét).az autóvétellel foglalkozó cégek mentesülnek az átírási kötelezettség alól.
megbízási szerződés esetén le sem kerül a tulajdonos nevéről, így nem kell eredetvizsga sem.
a 2Xes eredetvizsgának utánanézek, mert ez így sántít. ha meg is csinálták az eredetvizsgát - a te neveden lévő autóra- akkor a BM illetékes osztályáról WC papír guriga hosszúságú dokumentációt fogsz kapni.ha nem érkezik ilyen,akkor két dolog lehet: 1. valóban átíratták az autót a kereskedőcég nevére.
2. ha az autó a te neveden van és nem kapsz dokumentációt, akkor valszeg nem csinálták meg mégegyszer.
egyébként az eredetvizsga érvényessége 60 nap és egy ügyviteli eljárásban használható csak fel.
Köszönöm a választ Sasfióka! Igen én is így gondoltam,csak valóban a dolog erkölcsi részét vitatom. Picit átvágásnak tünik már így utólag a dolog,mert ha a beszámítási értéknél vonja le a költséget akkor ez valóban fel sem tűnik nekünk. Velük ellentétben néhány kereskedő valóban átvállaja a második eredetiségi vizsgálatot.
Mégegyszer köszönöm a választ.
A kétszer szedett eredetvizsga díjának oka talán a következő:
A kereskedő abszolút nem lehet meggyőződve arról, hogy ő az általad adott autót azonnal (vagy rövid időn belül) értékesíteni tudja. Ezért amikor beszámítja (azaz megveszi tőled), akkor átíratja a kereskedés nevére az autót > 1. eredetvizsga. Aztán elkezdi értékesítéseni, azt egyszer csak eladja valakinek, és felajánlja azt a lehetőséget a vevőnek, hogy az eredetvizsgát a kereskedés csináltatja meg az átíráshoz > 2. eredetvizsga.
Ezáltal megvan a 2 eredetvizsga "logikus jelenléte" Persze az más kérdés, hogy ez mennyire erkölcsös. Sokkal inkább kellene az árat úgy kalkulálnia, hogy ezeket az árakat beleépíti.
SF
Kedves hozzáértők! Meglepő dologgal szembesültem a mai napon. Barátnőm eladta egy autókereskedésnek beszámításra a használt autóját,és elhozott egy újat. Meglepődve tapasztaltuk hogy a régi autó eredetiség vizsgálatát 2x szedte be a kereskedő.Mikor ezt szóvá tettük, néhány kifogásra hivatkoztak, hogy ideiglenes forgalomból való kivonás miatt van,és hogy először a kereskedés KFT-jének a nevére kerül,és valami hasonló dolgokat emlegettek. Nem igazán akartuk megérteni, hogy miért is kell 2 x fizetni az eredetiségi vizsgálatot, de finoman úgy mond rákényszerítettek minket, mondván, hogy akkor fizessük be az induló részletetét az új autónak. Nem nagyon problémáznék a dolgon, de zokon esik, hogy így adnak el nagy kereskedők a mai napon autókat,és ők maguk sem igazán értik, hogy mire is szedik be a pénzt. Szeretném megreklamálni a dolgot, és ebben kérem a segítségeteket, hogy hol tudnám ezt megtenni,illetve milyen jogszabályt emlegettek , miszerint nekünk kell fizetni a 2x díjat.
Előre is köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02