adás - vétel? S.O.S


Főlökött # 2006.06.02. 16:17

Tisztelt Csellos

Nem értem, mi nem érthető? A személygépkocsit, a teljes vételár kifizetéséig, üzembentartási szerződés alapján, az új vevő üzemelteti. Nincs gond, a személygépkocsi, saját tulajdonban marad.
Ha a drága szentem mahinál, rá fog fázni, mert sikkasztást követ el ( 317.§ ), ami bűncselekmény, s a hatóság el fog járni vele szemben.
Ha kifizette, kell kötni egy adásvételi szerződést, s azzal az új tulaj, átíratja a személygépkocsit. Megköti a kötelezőt és a súlyadót is fizeti és az eredetvizsgálatot.
Hát ennyi.

----------------------
  • Löki
csellos # 2006.06.01. 23:59

De, ez is egy járható út. Csak éppen az előző hozzászólásaimban felvetett aggályok megmaradnak.
Szavaiddal élve, csinálhatunk "magánlízing"-et, de ha nincs meg nekünk egy lízingcég tapasztalata, szakembergárdája, tőkeereje, úgy nagyot bukhatunk, különösen, mert mindez nyilvánvaló a "lízingbevevő" számára, aki ezt ki is használhatja.

Sasfioka # 2006.05.29. 13:59

De az nem járható út amit Jucc mondott, hogy a gépjárműre vonatkozóan kötnek egy kölcsönadási szerződést, majd ha megvan a pénz, akár több részletben is megfizetve az eladó kezeihez, akkor írnak egy adás-vételit. Mintegy "magánlízing" Így esetleg üzembentartóként felvehető a személy, de egy felek között tárgyi eszközre létrejött kölcsönadásról lenne szó, melyben rögzítenétek, hogy ki miért hogyan felelős.

Hm?

SF

csellos # 2006.05.25. 06:26

Sokféle lehetőség van. De minél távolabb áll az a szokványos adás-vételi szerződéstől, és a vételár szerződéskötéssel egy időben való kifizetésétől, annál több a rizikófaktor számodra.

Amit Te leírtál az megoldható az adás-vételivel, így persze, hogy jó a hatóságoknak, de éppen a vételár teljes kifizetésére szolgáló garanciát nem oldja meg.

De mint írtam, nem ismerem se a vevőjelöltet, se a szitut.

jucc # 2006.05.23. 12:54

És ha kötnénk egy adásvételi előszerződést, amelyben rögzítjük, hogy a továbbiakban a vevő köteles fizetni a kocsival kapcsolatban felmerülő összes költséget (gondolok itt köt.biztosításra, súlyadóra, stb.)? Vagy ez a hatóságoknak nem elég?

csellos # 2006.05.23. 12:28

jucc!
Az, hogy külön kölcsönszerződést (a pénzre), köttök, vagy ez az adásvételiben van benne részletfizetés formájában, az technikai kérdés.

Az autóra magára is lehet kölcsönszerződést kötni, de szerintem ez nem megnyugtató , hiszen számodra az eladás, a vevő számára a vétel szándékának (és tényének) rögzítése az egyetlen megnyugtató megoldás. Nem beszélve a visszaélés lehetőségeiről. Hozzád jönnek a szabálysértési papírok, hogy olyasmiről ne is beszéljünk, hogy esetleg egy lopáshoz használják, és még tanú is lesz.

Addig semmiképp se add ki a kezedből a kulcsot, és pláne ne add oda az autót, ameddig olyan szerződés nincs a kezedben, melynek alapján a "vevő" legalább az üzembentartói mivoltát nem kell bejelentse a hatóságoknak.
Ha maradsz tulajdonos nehéz lesz felmondani a kötelezőt (nem kötelesek elfogadni a felmondást.)

Nem ismerem a vevőjelöltet, sem a konkrét szitut, de én biztos, hogy csak akkor adnám ki a kezemből, ha már a teljes vételárat megkaptam, az adás-vételi egy példánya megvan.
Vegyen fel banki kölcsönt.
Ha nem megy, gyűjtse magánál a részleteket, és jelentkezzen, ha megvan az összes.

Így látatlanban ennyit tudok javasolni, de hátha másnak van egyéb ötlete.

jucc # 2006.05.23. 11:25

Azt hiszem nem volt elég érthető a kérdés. Szóval nem tudom, hogy mikor kell kiállítani az adásvételi szerződést. Már most az elején, amikor az autó átadásra kerül, vagy csak akkor, ha a vevő már az utolsó részletet is lefizette. Csak azért kérdezem, mert úgy tudom, hogy az adásvételi szerződés aláírásától számítva 15 napja van a vevőnek az átiratásra. Ha már most át lenne íratva az ő nevére a kocsi, akkor a tulajdonjogomat is elveszíteném. Vagy esetleg kölcsönadási szerződést kellen kötnünk és ha már kifizette a vevő a teljes vételárat, akkor kössük meg az adásvételit?
Segítségedet kérem. Előre is nagyon köszi.

jucc # 2006.05.23. 10:04

Tegyük fel, hogy a banki hitel nem jön össze és maradnom kellene az egyszerűbb, de rizikósabb megoldásnál. Ebben az esetben milyen szerződést kellene kötni. Adás-vételit vagy először csak kölcsönszerződést és ha az lejár, csak utána adás-vételit?

csellos # 2006.05.23. 09:49

Általában a banki hitel mindkét fél számára megnyugtató, amelyre rengeteg helyen találni közvetítőt, sok kereskedés intézi ezeket a dolgokat akkor is, ha nem ott vásárolt autóról van szó. Az más kérdés, hogy ha pl. 150 e lenne a hitelösszeg, mennyire lelkesednek. Talán érdemes megpróbálni... Én adnék akár némi árengedményt is a kamatok fedezetére.

Az összes többi esetben a Te gondod, hogy behajtsd a pénzt, és ez akkor is nehéz lehet, ha körültekintően van megfogalmazva a szerződés.

Ha ügyvédet bízol meg akár a szerződés megszerkesztésével, akár az esetleges behajtással kapcsolatos eljárással, úgy az a kis vételárhoz képest nem elhanyagolható összeg.

jucc # 2006.05.23. 09:10

Régi autóról lévén szó nem nagy összeg a vételár. 200.000,-HUF-ért szeretném eladni és négy egyenlő havi részletről lenne szó. Nem tudom, hogy így van-e értelme egy esetleges jelzálognak. Biztosítékként én is tulajdonjog fenntartására gondoltam, de most elbizonytalanítottál. Szerinted mi lenne az ideális megoldás?
Köszi

csellos # 2006.05.23. 08:49

Mindenek előtt abban kell megállapodni, mi lesz a fedezet (biztosíték). Maga az autó (pl. tulajdonjog megmarad, üzembentertó változik), nagyon kevés, sőt visszaélésekre ad lehetőséget.
Felajánlana az illető valami ingatlant, amit jelzáloggal terhelnétek?
Lenne kezes?

Arra ügyelj, hogy neked magánszemélyként nem sok esélyed van behajtani, illetve rengeteg idő, fáradtság, pénzbefektetés után tudod esetleg egy részét megszerezni.

Ha megvan a megoldás (már ha van), meg lehet fogalmazni a szerződést.

Milyen nagyságrendről van szó? Mennyi lenne az első részlet? Miért nem vesz igénybe banki hitelt?

jucc # 2006.05.23. 08:22

Kedves Szakértők!

A segítségeteket szeretném kérni. Használt személyképkocsimat árulom. Úgy néz ki, hogy hosszas várakozás után, sikerült is egy vevőt találnom. A bökkenő csak az, hogy az illető a kocsi vételárát négy részletben szeretné kifizetni, de már az első részlet után szeretné elvinni az autót. Én benne is lennék a dologban, de nem tudom, hogy ebben az esetben milyen papírt kellene kiállítanunk. Kérlek adjatok tanácsot, hogy milyen szerződéssel tudnám bebiztosítani magamat.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm.