adás - vétel

conan # 2006.07.16. 19:39

Kedves Szakértő(k)!
2006.jan.22-én eladtuk a párom Polski Fiatját, melyen nem volt érvényes műszaki és zöldkártya. (de a GFB megszakítás nélkül volt fizetve)
Mivel ismerősnek adtuk el, ezért a párom várt 2006.04.07-éig az önkormányzatnál való bejelentéssel.
Majd 2006. máj. 24-ei keltezéssel kaptunk egy határozat másolatot, mi szerint a vevő mivel nem iratta át az autót, kivonták 6 hónapra a forgalomból.
Eddig tiszta sor.
De a vevő egy ideje zaklat minket, h a gépjármű törzskönyvét nekünk kellene kikérni (legalábbis adjunk meghatalmazást), mert csak úgy tudják átiratni az autót. (az autó több mint 20 éves, anno még nem létezett a törzskönyv, így nem is volt neki)
Kérdésem valójában az, h tényleg nekünk kell kikérni a törzskönyvet? Minket nem nagyon zavar, h ki van vonva a forgalomból, hiszen január óta lett volna ideje átíratni az autót a vevőnek.
És egyáltalán kell még tennünk vmit? Van még kötelezettségünk az autóval kapcsolatban?
Segítségét/segítségüket nagyon megköszönném!!!!!

Kunyik # 2006.07.07. 16:55

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.07. 16:50

Akkor még egyszer: nem kell ott lenniük az adásvételnél. Utólag is tanúsíthatják, hogy a felek az okiraton látható aláírást előttük sajátjuknak ismerték el.

Kunyik # 2006.07.07. 16:13

Az a baj hogy a tanúkkal utólag írattam alá, hogy le tudjam adni az okmányirodában, "formailag" jó legyen. Mivel a vevő azóta sem íratta át -rég a roncstelepen van az autó- az okmányiroda eljárást indított ellene a mulasztás miatt.
Azt szeretném tudni hogy mért idézik be a tanúkat ilynkor? Mi van ha kiderül hogy nem voltak ott az adásvételnél?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.07. 14:55

A tanúk nem a szerződéskötés időpontját tanúsítják, hanem azt, hogy a felek előttük írtál alá vagy az aláírást előttük sajátjuknak ismerték el.
A szerződés már szóban is érvényesen megköttetett, ezen nem változtat, ha a felek csak utólag foglalták írásba. Ettől még persze, bármely érdekelt megtámadhatja érvénytelenségre hivatkozva - de ahhoz, hogy a megtámadás eredményes is legyen, bizonyított érvénytelenségi ok kell.

Kunyik # 2006.07.07. 12:35
Kunyik # 2006.07.07. 10:21

Kedves hozzáértők!

2005 nyarán eladtam egy gépkocsit amin nem volt műszaki és ezt a vevő is tudta, de azt mondta hogya ez neke csak "rallyzni" kell. Adásvételit írtunk, de tanúk nem voltak. Dátumot sem írtunk mert nem akartam rögtön lejelenteni az átíratás miatt. 2 hónappal később írtunk rá dátumot plusz két tanú aláírta és leadtam az okmányirodában. Õ persze nem iratta át, mert a kocsit közben darabokban leadta a méhbe. Most kaptam idézést, meg a tanúk is az okmányirodától.

Azt szeretném kérdezni hogy mit tehetek? Nem szeretném hogyha a tanúk bajba keverednének mivel nem az adásvétel időpontjában írtak alá. De az tény hogy a vevő megvette a kocsit és arra kért hogy várjak még a lejelentéssel mert nem tudja átiratni rögtön. Érvelhet azzal hogy a szerződés érvénytelen?