Lizing szerződés egy csaló céggel!!!


Főlökött # 2006.08.28. 18:35

Tisztelettel

Végre magamra találtam, azaz a belépési kódomra......így szabadság-kikapcsolódás után.

Ecseteltem, hogy a lízing szerződésen kell végigrágni magunkat. Lízingelés nem egyszerű, csak a szerencsétlen lízingelők gondolják, hogy az........

Forgalmi engedéllyel bírtoklással való eszmefuttatással kapcsolatban, csak egy nyilatkozat kérdése, az okmányirodában, s máris van a birtokunkban új-ropogós forgalmi. ( ha a régi előkerül, majd leadom-beszolgáltatom..... )

Én arra kívántam rávilágítani, hogy ha a lizingelőt nem találta a lízing cég, akkor a járművet, hogy találja meg, a felvázolt esetben ? Mivel a lízing szerződés által előírt fizetést, a lízingelő nem teljesíti ( leírtak alapján ), ezért a lízing tárgyát keresi a cég, melyet nem talál, mivel ismeretlen helyen van. Ezért teszi a feljelentést a közegnél. Így lesz a körözés és eljárás. Nem egy ilyen ügy volt a prakszisomban, ezért írtam, amit írtam.

Lízing szerződésből kijönni nehéz, az ügyfélük részére +-an, nagyon- nagyon szerencsés eset függvénye. Lízing cég fúrmányosa szerződéseket szokott kötni, s ha nem bizonyítható a szabálytalanság, megbuktatni szinte lehetetlen.
Erre kívántam rávilágítani.

----------------------
  • Löki
Dr.Attika # 2006.08.20. 05:55

Kedves Löki!
Amíg nem adja át a forgalmit a lízingbe adó, addig ő van késedelembe, ergo a lízingbe vevő késedelme kizárt. Ha emlékeztek 2004. vége 2005. eleje az az időszak volt amíg több hónapig is eltartott az okmányirodákban a tulajdon jog átvezetés és okmány kiadás. Ezért sumákolt a lízing cég és "nem találták" hónapokig az ügyintéző munkatársukat. Egyébként, ha a forgalmit nem tudták átadni, kézbesíteni stb., akkor nem felmondásnak, hanem elállásnak lett volna helye. Visszaállítják az eredeti helyzetet és mindenki mehet az útjára. Itt szerintem arról van szó, hogy az okmányiroda késlekedése miatt nem tudtak átírt forgalmit produkálni , lehetetlen helyzetbe hozták a másik felet és most követelőznek. Amit a lízing szerződések követelményeiről írtál. Nincs követelmény. Ez atipikus szerződés azt írnak bele a felek, amit jónak látnak és a törvény megenged. Szóval nincs forgalmi nincs késedelem, nincs helye a szerződés felmondásának. A rendőrségi eljárásnak mégúgy sem.

csikcsaba # 2006.08.19. 22:27

Bocs, német billenyzüzetem van, néha sok az elütés.....

csikcsaba # 2006.08.19. 22:24

Ja és mégvalami ami fontos lehet... a cég a feljelentésében, és a rendőrségi gyanusitásban tisztán,és egyértelműen le van irva hogy SOHA NEM KEZDTEM MEG A KÖLCSÖN TÖRLESZÉSÉT.... szó szerint ez van benne...ez az egyik "vád"....

Mier jó az internet bank???? Hiszen megtaláltam azt a bizonyos eseti átutalási megbizásomat, amit még tavaly fizettem ki nekik..... mivel a bankoknak van egy olyan "rossz" tulajdonságuk hogy nem feledkeznek meg ilyen dolgokról, sőt ha az emberfia interneten bankozik, még meg is tudja ézni ezeket.... a megbizáson egyértelműen a cég számlaszáma, neve, és az összeg is szerepel, sőt a velük kötött szerződés száma is rajta van.... tehát még akkor is ha zombik dolgoznak annál a cégnél, hiba nincs...a lóvét elküldtem, igaz csak egy törlesztőrészlet volt....s minden MIELÕTT hivatalosan felmondták volna a szerződést, és erről engem értesitettek volna minek a tértivevényes boritékja is megvan még tehát az is kamu hogy nem vettem át a leveleket..mindent átvetem amit küldtek, csak éppen a forgalmit sose köldték el ugyebár.

Tehát röviden fogalmazva elég merész kijelentés volt a részükröl hogy nem kezdtem meg a törlesztést.... késve, de megkezdtem, bizva hogy ez rábirja őket a forgalmi engedély átadására.....

Buzi csaló banda, a rendürség meg asszisztál ehhez.....

csikcsaba # 2006.08.19. 20:52

Kedves Lökött,

na most akkor leirom mégegyszer, hátha igy jobban megérted...figyel jól, Ok?

A lizingszerződésben mint minden más lizingszerződésben, igy itt is az van leirva amit Kedves Kovács úr mondott alább....szórol szóra.

1.SOHA NEM KAPTAM MEG A FORGALMI ENGEDÉLYT

2. SOHA NEM KAPTAM MEG A FORGALMI ENGEDÉLYT

3. SOHA NEM KAPTAM MEG A FORGALMI ENGEDÉLYT

Még leirom néhányszor ha nehezedre esik az olvasás, az ügy ügyvéd kezében van, tanulmányozva lett a szerződés sőt tudunk minden részletet s megfelelő lépesek lettek téve az ügy érdekében..... amig nem küldik el a forgalmi engedélyt addig én a törvény szerint semmiféle kötelezettséggel nem tartozom a lizingbeadónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.19. 19:20

Kötve hiszem, hogy egy jármű lízingeléséről szóló szerződésben ne lenne kötelessége a lízingbe adónak, hogy a járművet használatra alkalmas állapotban bocsátja a lízingbevevő birtokába. Ebbe pedig a forgalmi engedély kiadása is beletartozik.

Lökött # 2006.08.19. 17:57

Tisztelettel

Kérem a tisztelt hozzászólókat, először tájékozódjanak a lizing szerződések követelményeiről, a szerződes által leírtakról ( melyből tapasztalatom tengernyi ). Nem akarok feszültséget kelteni, de érné az olvasókat némi meglepetés, az alábbiak alapján..........

A hozzászólásomat fenntartom, s azt is, hogy a lizing cégnek fogalma sincs, hol a jármű, olvasatomban.
Nem tartom kizártnak, hogy ha országos körözést adnának ki a mocira, ha már nem tették meg, vagy a hatóság..........az általam írtak alapján........

----------------------
  • Löki
Dr.Attika # 2006.08.10. 05:47

Lenne még egy javaslatom. Kérdd ki a cégbíróságtól a lízing cég cégkivonatát. Keresdd meg a PSZÁF-ot és ott tudakoldd meg, hogy a cégnek van-e engedélye pénzügyi lízing tevékenységre, ha nincs élből jelentsd fel őket jogosulatlan pénzügyi tevékenységért. Menj be az első okmán irodába és tudakoldd meg, hogy egyáltalán forgalomba helyezték-e a mkp-t. Gondolom még a vámpapírok megvannak. Azok bizonyítják az első belföldi tulajdonjogodat. Mindezen információk birtokában tudok további tanácsokat adni. Egyébként amíg nem küldenek forgalmit ők vannak késedelembe a szerződésszerű teljesítésben és se bérleti díjat, se kamatot nem vagy köteles fizetni, sőt a késedelem sem állt be részedről.

csikcsaba # 2006.08.09. 19:13

Köszi a válaszokat, irtam egy hosszű hozzászólást de aztán eltünt, a dolog lényege hogy asszem a 318-4-esre hivatkoznak, nevezetesen, hogy előre tudtam hogy nem fogok fizetni ami hulyeség mert a motor értékének csak z 50%-át hitelezték tehát ez nem a klasszikus lizingcsalás ahol 0 önerővel elhozol egy autót és aztán feketén eladod.
A motor megvan, nem jelentettem be semmiféle lopást, mindig elérhtő voltam, azokat a leveleket megkaptam amiket el is küldtek, itt vannak nálam és természetesen mint minden lizing alapja, itt is arról volt szó hogy átirják, n leszek az üzembentató, a forgalmi nálam lesz, mehetek vele...csakúgy mint bármilyen más járműlizingnél.

A forgalmi náluk van, semmifékle bizonyitékkal nem tudnak szolgálni, hogy elküldték nekem, mitöbb az átirási költségeket is én fizettem,mivel ugye a motor eredetileg az én nevemen volt, hiszen tehermentesen hoztam haza Amerikából. Valóban kiváncsi lennék hogy egyáltalánátirták e a motort vagy csak zsebrevágták azt a 30 ezret is amibe az került...

Most ugye megint új cimem van, de ezt is tudják, sőt a régire érkező postámat is megkapom, tudják a telefonszámomat is, másfél hónapja volt a reptéri eset, azóta kint voltam az országból, visszajöttem, motor megvan de azért nem fogom odaadni nekik hogy valamelyik span áron alul jusson hozzá, hiszen nemhogy többet ér annál mint amennyit követelnek de kb 2-szer annyi a rendes piaci értéke.
Szóval ha elvinném nekik akkor csak eladnák áron alul.... na ezt akkor sem fogják megtenni ha emiatt lecsuknak.

Utánanézek a telefonos és postai dolgoknak, de azt hiszem szerzek egy ügyvédet elöbb hiszen abból hogy nem járhattam a motorral 2 évig nekem is károm származott, anyagi és erkölcsi is....

Mika # 2006.08.09. 11:37

"A jelek szerint a rendőrségnek mostanában kifejezett gyakorlatává vált, hogy hátralékos kölcsöntörlesztés miatt komolyan nyomoznak csalás gyanújával."

Csak akkor, ha nem kezdik meg a törlesztés fizetését, vagy néhány hónapot befizet, aztán nem fizet.
Ennek oka, nagyon sok járműlopást jelentenek be, ami mögött ez a fajta (lízing)csalás áll.

Mika # 2006.08.09. 11:21

Én a következőket tenném a helyedben:

  • rendőrségen indítványozni a cég híváslistájának bekérését, ami igazolja, hogy hányszor hívtad őket.
  • ha a cég rögzíti a beszélgetéseket, akkor a hangfelvételek bizonyítékként becsatolását szintén indítványozni (mivel te nem férhetsz hozzá)

Ezt nyugodtan ajánlott levélben is megteheted, nem kell ezért meglátogatnod a vidéki rendőrséget.

Postán tudakozványt beadni, hogy ettől-eddig x cégtől, rendőrségtől kaptál-e könyvelt küldeményt (a cégnek vagy ajánlottan vagy tértivevényesen kellett elküldeni a szerződés felmondását, a rendőrség tértivevényesen idéz). Ha igen, mi lett a sorsa. (mindkét esetben alá kellett volna írnod az átvételt, mert ezeket nem dobhatják csak úgy a postaládába.)
Ezzel igazolni tudod, hogy nem vagy felelős a küldemény át nem vételéért, feltéve, hogy ha közben esetleg költöztél, meghagytad a postán, hogy hová küldjék utánad a leveleket. De az eddig írtakből azt olvasom, hogy a szerződés ideje alatt nem költöztél.

A cég szerződésszegése - ha tényleg benne van a szerződésben, hogy a forgalmit azonnal küldik, és az általad történt átvételét nem tudják igazolni - kizárja a te szerződésszegésedet. Vagyis a tartozásodra kamatot nem követelhet.
A biztosításból max. a lopásra vonatkozó rész lehet jogos, a törésre (meg tudom is én mire) vonatkozó részt visszakövetelheted a motor forgalomba való részvételének kizártsága miatt (szerintem).
Ezt polgári jogi igényként a bünti eljárásban is bejelentheted, de érvényesíteni csak bírósági eljárásban fogod tudni.

Előadó kiderítése:

  • vidéki kapitányság felhív:
  1. kéred a "Segédhivatalt" - ők iktatják az ügyeket, náluk nyilván van tartva, hogy hol van aktuálisan az ügyirat.
  2. vagy bűnügyi osztály titkárságát - nekik is tudni kell, hogy kinél van az ügy.
Lökött # 2006.08.07. 15:04

Tiszteletem

Először is azzal kezdeném, hogy részvétem.

Érdemi állásfoglaláshoz látni kéne a lízingszerződést. Lizing nem fizetése miatt, vélelmezem, felmondták a szerződést, s jön a kamatos kamat......+büntetőkamat, mint ahogy a szerződésben írva vagyon /apróbetüs részben keresendő/. Vélelmezem, hogy a szerződés felmondását postázták is, de mint az idézést visszament, a szerződésfelmondás is, hogy a címzett ismeretlen helyre költözött.

Tisztán látom ezen eset végét, mely során lefoglalják a motort, s töredékéért értékesítik, s a fennmaradó összeg + kamatok behajtását kezdeményezik, más ingóság lefoglalásával.

Tisztelettel megkérdezném azért, hogy a kihallgatás folyamán jelezni tetszettünk a másolatkérést, s ezen kérés írába is lett foglalva ( jegyzőkönyvben van!? ) ? Vélelmezem nem, mert akkor 8 napon belül megküldte volna a közeg a másolatot, ami a Be.-ben írva vagyon.

Nem értem, részt vettünk egy nyomozati cselekményen úgy, hogy csak annyit tudunk, hogy csalás a vád? Ez nemvetséges lenne. Nem hiszem el, hogy a reptéren nem adtak tájékoztatást, hogy mely hatóság, miért adott ki körözést, miért kerül sor az elfogásra.

Amúgy megjegyzem, hogy az országos körözés kibocsátása szabályozva van. Ha az idézett gyanúsított 2x sikertelenül lett idézve ( ismeretlen helyre költözött-ként érkezik vissza a tértivevény ), ( áll. bej. lakhelye ) leellenőzzésre került-nem tartózkodik ott, bv.-ben nem tartózkodik. Szóval nem a hatóság feladata az idézett megkeresése, hogy ugyan fáradjon már be, egy lightos löncsre. Ismeretlen helyen lévő személyt országosan körözik, elfogásáig, idézhetőségének megállapításáig.

Vélelmezem azért lett gyanúsítotti kihallgatás, mert névreszóló feljelentés érkezett a hatósághoz.

Összegezve, véleményem szerint, ebből jól kijönni nem tud, azért keztem a mondókámat úgy, ahogy kezdtem.
Nagyon el kéne gondolkodni, hogy mit tud bizonyítani, mivel életszerű, hogy az idézés nem került átvételre, így mondhatja a lízingcég, hogy a forgalmit is megkísérelték elküldeni, sikertelenül.....
Azért azt se feledjük, hogy a motor jelenlegi tulajdonosa a Lízing cég, s álláspontom szerint a cselekmény hitelsértés, vagy fedezetelvonás, mert ahogy Önt sem lehet megtalálni, csak körözéssel, így vélelmezem, hogy a járművet is.

----------------------
  • Löki
Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.04. 18:16

Mindenesetre "csalás" a vád,...
Sejtettem. A jelek szerint a rendőrségnek mostanában kifejezett gyakorlatává vált, hogy hátralékos kölcsöntörlesztés miatt komolyan nyomoznak csalás gyanújával. Marasztaló ítélet viszont aligha lesz ebből.
Az, hogy feljelentést tettekm mindenestre azt mutatja, hogy azért még léteznek. Szvsz szólítsd fel őket a szerződés szerinti teljesítésre - vagyis a forgalmi engedély átadására. Térj ki rá, hogy a részletek törlesztését csak az ő nem teljesítésük miatt nem kezdted meg. (A helyes eljárás a részletek letétbe helyezése lett volna.) Hátha sikerül velük dülőre jutni.
Magánokirathamisítás miatt a rendőrségen vagy az ügyészségen lehet feljelentést tenni, de ezt inkább tartsd talonban, míg az alkudozás folyik.

...amúgy ügyvéd vagy?
Nem, de nagyon dolgozom rajta. :)

csikcsaba # 2006.08.04. 17:11

Közsi a válaszodat... amúgy ügyvéd vagy?
Állitólag a vád szerint, szándékos megtévesztés vagy valam hasonló ok miatt vagyok gyanusitott, mármint hogy amikor felvettem a hitelt a motorra akkor már tudtam, hogy nem akarom vagy nem tudom azt visszafizetni. Erről persze nincs szó, hiszen pont ez az egyetlen dolog amihez igencsak ragaszkodom, illetve szándákosan teljesen makulátla állapotban tartom, szinte olyan mintha zsir uj lenne.

Természetesen tudom, hogy a részemről sem volt szépdolog nem fizetni,de a másik fontos aspektus, hogy bármikor amikor jeleztem, hogy szükségem lenne a forgalmi engedélyre, mindig letagadtatták magukat, és gyakorlatilag ezzel megtagadták annak átadását.

Hol tudom feljelenteni az ügyintézőt? Természtetsen irásos bizonyitékom van az okirathamisitásra, nem kell hozzá más mint egy irásszakértő.

És hol és milyen kárigényt tudok bejelenteni azzal kapcsolatban hogy 2 évig nem használhattam, amit egyébként jogosult lettem volna használni.

Jelen pillanatban senki nem jelentkezik semmilyen formában, mint mondtam amikor én próbáltamutánajárni a dolognak, nem kaptam választ, azt se tudom, hogy kinél van az ügy.

Mindenesetre "csalás" a vád, a reptéren legalábbis ezt mondták nekem a határőrök amikor fogdába zártak.... de erről semmiféle hivatalos iratot nem láttam.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.04. 08:31
  1. Nem kell tanú a szerződés érvényességéhez. (Akár szóban sőt ráutaló magatartással is megköthető.)
  2. A szerződésszegés megtörtént - de a te részedről is. A szerződésszegéssel okozott kárt követelheted, de ők is felléphetnek ilyen igénnyel.
  3. A tanú nevének aláírása valóban magánokirathamisítás, emiatt feljelentést tehetsz. De nem a cég, hanem az ügyintéző ellen.
  4. Milyen bűncselekmény gyanújával kezdtek nyomozni ellened? Ez ugyanis nem tiszta előttem. A gyanúsított vallomása az vallomás, akár volt ott ügyvéd, akár nem, de vissza is vonhatod. MOndjuk ezt sem látom, miért kellene.
csikcsaba # 2006.08.04. 00:42

Segitségre lenne szükségema következő ügyben.
2003 telén hazaköltöztem Magyarországra és hoztam magammal egy elég nagy értékű motorkerékpárt. Ezt honositottam,forgalmi,törzskönyv,vizsga, stb...ezután 2004 novemberében, nehéz anyagi helyzetben egy „visz-lizing” szeződést kötöttem egy vidéki (mocskos csaló) céggel akik az általuk meghatározott piaci érték 50%-át hitelezik. Mivel szerintük csak 3 millát ért a motor ezért 1.5 millió forintban megállapodtunk.
A szeződés létrejött, egy senkiházi ügyintéző feljött Pestre és egy autóban aláiratott velem minden papirt,majd tanúk hiányában ALÁHAMISITOTTA valakinek a nevét , de CSAK 1 TANÚ neve van odairva és tudomásom szerint a PTK szabályai értelmében 2 tanú szükséges egy ilyen szerződés érvényességéhez. Tehát amellett hogy magánokirat hamisitás történt, 2 tanú hiánya is fennáll. SENKI NEM VOLT AZ AUTÓBAN RAJTUNK KIVÜL, tehát tanú nem is volt.
Kérdeztem, hogy nem e gond ez, mire ő, hogy „ ó ezt mindig igy csináljuk, minden rendben lesz”. Ezek után megegyeztünk hogy mivel az átirási költségeket rámháritották...utólag.... ezért és természetesen a lizingszerződés szabályai szerint A FORGALMI ENGEDÉLYT azonnali hatállyal eljuttatják hozzám. Vártam egy pár napot,majd felhivtam a céget, kérdezvén hogy hol a forgalmi, motorozni szeretnék.... azt mondták, hogy hamarosan küldik..... ekkor még természetesen nem volt esedékes egy törlesztőrészlet sem,de a forgalmi továbbra sem jött meg. Miden nap felhivtam őket,az illetékeseket letagadták, soha senki semmilyen magyarázatot érdemben nem szolgáltatott, hogy hol a forgalmi és miért tartják vissza.... közben a cascot megköttették velem,ki is fizettem az első hónap diját, de továbbra sem volt a forgalmi sehol. A pénzt átutalták, de azt is késve, ám nem motorozhattam. Egyébként a jármű a mai napig makulátlan állapotban egy garázsban áll, még állagmegőrzésre is ritkán használtam hiszen nem volt legális.
Forgalmi sehol, bedurrant az agyam és elhatárotztam, hogy amig nem küldik el addig nem kapnak egy vasat sem. ennek ellenére azért egy törlesztőrészletet elküldtem nekik még tavaly áprilisban de mivel a forgalmi azóta sincs sehol ezért azóta nem fizettem egy petákot sem,kiváncsi voltam hogy mikor veszik észre magukat. Közben beteg is lettem, pár hónapig se meló, se semmi, stb...
A dolog lényege az lett,hogy feljelentettek a vidéki rendőrségen aki állitólag (egy soha meg nem kapott ) idézést küldtek nekem amiről nem tudtam, majd amikor most juliusban nyaralni indultam, a repülőtéren letartóztattak, és utána átvittek egy közeli rendőrségre bilincsben ahol további 5 órát töltöttem mire kihallgattak GYANUSITOTTKÉNT . Közölték, hogy ha nem mondok semmit akkor bent tarthatnak,ezzel veszélyeztetve a nyaralásom megkésett kezdetét.... jogi képviselet nélkül azt mondta a kihallgató tiszt hogy muszáj valamit mondanom, és kb ugyanezt a történetet adtam elő.... ami az igazság.
Azóta eltelt több mint egy hónap, sehol semmi, siri csend és hullaszag, fogalmam sincs kihez forduljak, mivel nem tájékoztattak arról sem, hogy ki és hol az ügy előadója, amikor a vidéki rendőrséget hivom, egy zombi veszi fel a telefont aki nagy valószinüséggel irni-olvasni sem tud,beszélni meg végképp nem,és képtelen megmondani hogy ki az előadó. A vallomásom másolatát sem kaptam meg.
Kérdéseim:

  1. Mivel a lizingcég rögvest szeződésszegést és okirathamisitást követett el, ezért vajon az egész szerződés semmis?
  2. A forgalmi engedély nem átadása mennyivel befolyásolja a jogaimat? A cég szerződéssszegést követett el azzal hogy emiatt nem használhattam a járművet legálisan, noha biztositási dijat meg fizetni kellett.
  3. A motort én akarom értékesiteni ha erre kerül a sor mivel ők nagy valószinüséggel a jóval a piaci érték alatt adnák el, kielégitve a saját érdekeiket de ezzel megkárositva engem. Jelenleg kb 1.9 milliót követelnek, de a motor becsült értéke valamivel 4 millió forint alatt helyezkedik el.

Várom a tanácsokat akik ilyen téren ismerik a jogszabályokat,szeretném tudni a jogaimat és a kötelességeimet, s mivel nem volt jogi képviselőm ezért a rendőrségen tett vallomásom mennyire érvényes?