Kedves Monalisa!
Köszönöm a hozzászólást.
Egyébként motorról van szó és én helyeztettem forgalomba.
Az okmányiroda meg nem kért regadót.
Üdv: G
Kedves Monalisa!
Köszönöm a hozzászólást.
Egyébként motorról van szó és én helyeztettem forgalomba.
Az okmányiroda meg nem kért regadót.
Üdv: G
Egy pénztartozás - történetesen akár egy adótartozás - 5 évig nem évül el, sőt ketyeg a kamat...
A forgalomba helyezés 2005-ben történt, tehát az akkori jogszabályok az érvényesek.
Ha a kocsit te egy használtautó kereskedőtől vetted, a kivetett adót valószínűleg ő "felejtette el" befizetni - elég sok ilyen eset van. Aztán a cég időközben köddé válik (...), így marad a gk. tulajdonosa akin most megpróbálják bevasalni a summát. (Utóbb bíróságon megpróbálhatod a pénzt visszakövetelni, ha megtalálod "a" fiukat...)
Annak idején nem volt gyanus, hogy "olcsón" van az autó?!
Monalisa
laikus hozzászóló
Meg tudná valaki írni, hogy mennyi a regisztrációs adó elévülési ideje?
Három év után lehet jogszerűen követelni?
Gondolom más is járt hasonlóan (lásd alább).
Hálás köszönettel: G.
Kedves Fórumozók!
Az alább leírt események után, a gépjármű forgalomba helyezése után majd 3 évvel kaptam egy idézést mint tanú a vámhivatal nyomozó irodájától.
Majd néhány napra rá egy értesítést a fővámhivataltól, h hivatalból feljelentést tettek. Később tőlük megtudtam, h kiszabták az adót, de amortizációt nem vettek figyelembe.
Kérdésem: jogszerű-e 3 év után regisztrációs adót követelni?
Mennyi az elévülési idő?
Melyik törvény alapján kell azt kiszabni, az akkori 2005-ös, vagy a mostani szerint?
Köszönettel: G.
"escoriad"!
Én nem kértem Öntől köszönetet. Téveszt valakivel?
Dr. Attika !
Köszönettel vettem tapasztalatás az regadó ügyével kapcsolatban. Sajnos Ön ugyanazokat a problémákat írja, melyekkel én is szinte nap, mint nap találkozok. Számomra sok az olyan kérdés, hogy miért? Sorolhatnék nagyon sokat.......de untatni nem igazából szeretnék senkit.
Természetesen megértését kérem, hogy köszönetem nem azonnal válasza után tudtam megtenni, mivel egyéb teendőim sajnos nem engedték. Mégegyszer, köszönet érte.
XIII.ker !
Mindenféleképpen javasolom, hogy amennyiben nem akar "komolyabb" problémát (és lásd a hivatal ügyfélszolgálata is javasolta) legyen előzékeny és fizesse be az adó összegét.
Az Ön esetében más variációt, megoldást jelenleg nem látok.....(hansúlyozom nem állnak rendelkezésemre az ügyben keletkezett dokumentációk).
tisztelettel
esc
Fizesse be!
Ön esetében nem a jogszerű, vagy jogszerűtlen játszik, hanem lelke nyugalma. Úgy látom Önnek a lélek nyugalma elsődlegesebb a jogos, nem jogos binaritásnál. Fizesse be , ezt tanácsolom!
Kedves Dr.Attila!
Az ügyfélszolgálaton kívül Escoriad is az adó befizetését javasolta. És feltételezem előbb, vagy utóbb úgyis kiszabják.
Nem szeretnék büntetést fizetni, főleg nem büntetőeljárást és rendszámleadást.
Ön mi más variációt/megoldást lát?
Köszönettel
És Ön ezt elfogadta?! Akkor miért kér tanácsot? A vámhivatal ügyfélszolgálata kb. annyi jogi tudással rendelkezik, mint egy portás egy cégnél.
Köszönöm a tanácsokat!
Azóta a vámhivatal ügyfélszolgálata is az adókiszabás megindítását javasolta.
Üdvözlettel: G
Tisztelt "scoriad"!
Élményeim?! Nagy a káosz. Először is nagy a zavar a jogalkalmazásban e területen. A már forgalomba helyezett és tovább értékesített járművek esetében álláspontom szerint nem követelhető utólagosan a regadó a jóhiszemű szerzőtől. Az okmányirodák és a vámhatóság ezt úgy kényszeríti ki, hogy az okm. ir. egyszerűen minden jogszabályi felhatalmazás nélkül nem végzi el az átírást. A hamis regadó igazolásokkal történő forgalomba helyezés büntetőjogi minősítése is aggályos. A vámhatóság ezeket adócsalásnak minősíti, holott itt szerintem közokirat hamisításról van szó.
Problémát egy-egy büntető , illetve közigazgatási jogegységi oldhatná fel. Nagy valószínűséggel az EB ítélete kapcsán hamarosan sor kerül erre. Addig is mard az egyenkénti "hadakozás" a vámhatósággal a jóhiszemű szerzők esetében.
Tisztelt XIII.ker !
Együttérzek Önnel, hogy az EU területéről behozott motor forgalomba helyezésével kapcsolatosan ilyen sajnálatos helyzetbe került. Ám azzal nyilvánvalóan Ön is tisztában van, hogy egy adott jogszabály "nem tudása" még nem mentesít a hátrányos következmények alól.
Természetesen csatlakoznék az előttem szólóhoz és megszívlelném a tanácsát. Ajánlom azt is, hogy képviselet ellátására bízzon meg egy szakembert, aki az ügyben eljár Ön helyett.
Mindenféleképpen javaslom ettől függetlenül, hogy az adó befizetését azonnal teljesítse. Itt már a vámhivatali gyakorlatok különbözőek, mert van olyan vámhivatal aki ezzel lezártnak tekinti az ügyet.
Hogy az ügy kimenetele mi lesz, így a neten keresztül segítséget nyújtani nem igazán lehet, hiszen Ön is látja elég sok a lehetőség.
A legrosszabb az lehet, hogy a vámhivatal megállapítja azt a tényt, hogy az adót nem fizették meg a motorra, kiszabja az adóterhet - büntetőfeljelentést tesz, és az adó megfizetéséig (mivel ez lehet évekig eltartó hosszú procedúra) kivonatja a gépjárművet a forgalomból.
Az Ön felvetésér miszerint "az okmányiroda tévedett és Ön jóhiszeműen járt el" - sajnos ezzel érvelni nem igazán lehetséges. Egyrészt nem bizonyított, hiszen ha megtörtént is - hangsúlyozom csak feltételezés - az ügyintéző nem hiszem, hogy el fogja ennek tényét ismerni.
Végezetül azonban ténylegesen javaslom Önnek, ahhoz, hogy "sikeresen" tudja befejezni az ügyet, bízza ezt egy szakértőre !!!
köszönettel
ui: Dr.Attika - azért kíváncsi vagyok, hogy Ön, mint megbízott - milyen "élményei" vannak a regisztrációs adó utólagos ellenőrzésével kapcsolatban:):)
A motorkerékpárra 2005. január 01-e után kell regadót fizetni. Az okmányiroda tényleg nem végezhette volna el a forgalomba helyezést az adó megfizetésének igazolása nélkül . Jogilag nem egyszerű az utólagos rendezés, mert a szabályozásból hiányzik az erre a helyzetre irányadó szabályozás. Félni való amiatt van, hogy esetlegesen a vámhivatal besorolja az ügyet a hamis regadó igaolásos ügyekhez és büntetőeljárás indítását fogja kezdeményezni. Elég sok utólagos regadó ügyben képviseltem, képviselek. Itt sajnos minden megeshet. Azt javaslom, hogy a vámhivatal tájékozódó levelére válaszolja meg az igazságot! - Nem szabta feltételül az okmányiroda a forgalomba helyezéshez a regadó fizetést. Erre valamit lép a vámhivatal és a további lépések ettől a határozattól függnek. Van amikor simán kiszabják utólag a regadót és annak megfizetésével lezárul a dolog. Van amikor feljelentéssel párosítják ugyanezt. Most már egyébként hivatkozni lehet az EB regadó eu-s jogba ütközésének tényét megállapító ítéletet is.
Tavaly saját részre Németországból behoztam és forgalomba helyeztettem egy motorkerékpárt (650ccm) Budapesten.
A gépjármű levizsgáztatása után az okmányirodában megkérdeztem mi minden szükségeltetik a forgalmihoz. A regisztrációs adó megfizetését nem közölték, pedig külön rá is kérdeztem.
Viszonylag rövid idő alatt meg is kaptam a rendszámot, forgalmit.
Ezek után 14 hónappal a Váci (!)Fővámhivataltól kaptam egy Felszólítást, hogy mutassam be a regadó megfizetésének okmányát.
Az adót úgy tűnik be kell fizetnem, ez világos.
Kérdésem: Azon felül viszont nem szeretnék büntetést fizetni, mert úgy gondolom én jóhiszeműen jártam el, az okmányiroda tévedett.
Mit tehetek ez ügyben, van valami javaslatotok?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02