Üdvözlök mindenkit:-) Uj vagyok itt :-) de egy számomra fontos kérdésben szeretnék választ kapni. Az előzmények: 2002 dec-ben elváltam. 2 gyermekem után 12500-12500 ft tardásdijat itéltek meg. Tavaly nyáron a lányom nagykotú lett,ezért utána már nem fizet az apja tartás dijat. Ugyanakkor nincs a gyereknek szakmája (iskola mellé járt:-( s most járna suliba. Horribilis összegért. A kicsi még általános iskolás,rá fizet havonta 12500ft-ot. A gyerek külön órákra stb jár,ne is mondjam,hogy ez mire elég.Ennél egy fillérrel sem ad többet. Megszeretném emeltetni a tartásdijat! Van hozzá jogom? Nincs az apának bejelentet munkahelye.Mennyit kérhetek ? vagy mennyit ir elő a törvény? Minden tanácsot szivesen fogadok!s köszönöm:-)
Tartásdij emelés
Egyrészt ha a nagykorú gyermekre csak saját elhatározásból nem fizet apuka, akkor yugodtan kérj 6 hónapra vissza végrehajtást. Tartásdíj kötelezettséget bíróság szüntethet meg, önhatalmúlag az apa akkor sem, ha a gyermek betölti a 18-at.
A tartásdíj megemeltetését meg kell próbálni a kisebbik gyermekre. Nem a bejelentett munkahely számít, hanem úgy általában a jövedelem. Ha nem bejelentett munkahelyen, de számottevő összeget keres, akkor van esély magasabb tartásdíjra.
Köszönöm a válasz! :-) Ma voltam a bíróságon be adni a keresetet. Fél napot ültem mire közölték,hogy levélben is elküldhettem volna:-( Ja és semmi jóval nem biztattak:-( Az apa megtámadhatja a keresetemet,mondván,hogy nincs munkahelye! állandó jövedelemmel nem rendelkezik! a tartásdijemelés saját életvitelének romlásával jár s létfentartása kerülhet veszélybe!!
Hát ez röhej! Csak nevetni már nem volt erőm a sorban állás után! Az apának vannak jogai de kötelessége nem sok!Én köteles vagyok az ő jogait is betartani!S valahol elveszett a gyerek érdeke,joga a jobb léthez.Annyi vigasz volt,hogy ennél kevesebbet már nem kaphatók.....
Az apa akkor hivatkozhat erre, ha nincs jövedelme. Ha igazolható, hogy annak ellenére, hogy bejelentett munkahelye nincs, jövedelme magas, akkor nem hivatkozhat erre sem.
Sajnos nem lehet igazolni semmit. Arra fog hivatkozni,hogy nincs jővedelme! Olyan ügyesek,hogy már azt is elintézték,hogy a volt anyósom fizeti a tartásdijat! Nem fizetés miatt ,végrehajtást kértem. A végrehajtás megtörtént, az anyja fizetett,s levette a fia válláról a tartásdij terhét:-) azóta a feladóvevényen az ő irását látom. Azt nem tudom,hogy született e arról hivatalós dokumentum,hogy ő fizet,mert nem kaptam róla semmit!!! Ha ők elkezdik bizonygatni,hogy a volt anyósom fizet,akkor nem is lessz esélyem az emelésre? Az apa a fizetésre kötelezett,nem a mama.
Segíthet mondjuk a környezettanulmány, vagy a szomszédok tanúskodása, mert ha nem él rosszul, akkor csak van jövedelme.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02