Kedves KBS!
Azért magyaráztam Neked, mert te írtad be a kérdést, de akinek nem inge, ne vegye magára, valaki később rá szeretne kérdezni erre, a továbbiakban legalább olvashatja a válaszomat.
Kedves KBS!
Azért magyaráztam Neked, mert te írtad be a kérdést, de akinek nem inge, ne vegye magára, valaki később rá szeretne kérdezni erre, a továbbiakban legalább olvashatja a válaszomat.
Kedves Pozsgay! Én ezt nagyon jól tudom. Magyarázd el helyettem annak, aki szerint lehetséges valakit a hagyatéki osztályon rosszul tájékoztatni.
(Sok más hibám mellett hiú is vagyok piszkosul...)
Oscon
Rosszul tudod.
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
A hagyatéki osztály valódi jelentése: A hagyaték felosztása az örökösök között. Ugyanis az örököstársak az örökhagyó halálával megnyílt vagyont kezdetben a közös tulajdon szabályai szerint tulajdonolják, és ezt a közös tulajdoni állapotot szünteti meg a hagyatéki osztály.
Kedves tothistvan5, ha valamiben nem biztos, akkor kérem ne adjon ex-has tanácsokat.
Közjegyző?
Akkor szabott dijazással kell működjön.
Nézd meg a közjegyző kamaránál:
www.mokk.hu
Hivd fel őket, megmondják, vagy honlapon ird be a kérdés-lapra, 1-2 napon belül válaszolnak.
Hello
Hagyatéki eljárással kapcsolatos a kérdésem.
Ma jött meg a papír, hogy "hagyaték leltározás és tárgyalás" -ra beidéznek és majd 49000 forinttal - ami "munkadíj és költségtérítés" - jelenjek meg.
Ha jól tudom a hagyatéki eljárás határideje 30 nap ?, ehhez képest a 90.et tapossuk kb. Van e lehetőség a ezért a 49000 forint csökkentésére. Vagy addig húzzák ameddig akarják, és annyit kérnek, amennyit akarnak ?
Válaszokat előre is köszönöm.
Oscon
Van egy mondás, mely szerint levonszolhatod a lovat a folyóhoz, de erőszakkal meg nem itathatod.
A kötelesrészemre hivatkozva ugye kérhetem a jegyzőnél, hogy betekinthessek az ajándékozási szerződésbe. Még egy dolog jutott az eszembe: a tulajdoni lapon a szerzés jogcímeként ajándékozás szerepel, amit holtig tartó haszonélvezettel terheltek meg. Na most találtam a Ptk-ban egy olyan fogalmat, hogy halál esetére szóló ajándékozás. Ez egyenlő lenne az ajándékozással, holtig tartó haszonélvezettel terhelve, mert akkor, ha jól emlékszem még kötelesrész sem jár, csakúgy mint eltartási szerződés esetében. Szóval, amint az látszik eléggé be vagyok keveredve, ezért kérném segítsen ki valaki ebből a labirintusból. Köszönöm
Hagyatéki osztály=a polgármesteri hivatalban hagyatéki ügyekkel fogalalkozó pici szoba, két pici emberrel. Lehet, hogy más a hivatalos elnevezése, elnézést.
Egyébként Lalának köszönöm a választ, megnéztem a Ptk-t, de ott azt is láttam, hogy miután összeadták a hagyatékot, meg az adományba adott (ez egyenlő elajándékozott?) javakat, ezután állapítják meg a kötelesrészt, viszont ezt a hagytékból elégítik ki, s mivel ez az én esetemben töredékét fedezi még a kötelesrésznek is, s ha jól értettem a nénikéimet nem kérhetem a nekik juttatott ajándékból a kötelesrészem kiadaására, ergo még ez a kötelesrészem is csonka lesz.
Mi az a hagyatéki osztály?
Félretájékoztattak a hagyatéki osztályon. Lazán és egyszerűen. Életében ugyan bármit elajándékozhatott, de ettől még a kötelesrész jár.
Ptk. 661. § Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.
Ptk. 665. § (1) Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
Ptk. 666. § (1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke.
(2) Ha az adománynak juttatáskori értékkel való számbavétele bármelyik érdekeltre súlyosan méltánytalan, a bíróság az adomány értékét az összes körülmények figyelembevételével állapítja meg.
Ptk. 667. § (1) Nem tartozik a kötelesrész alapjához
Ptk. 668. § (1) A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenesen kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani (betudás).
Ptk. 669. § (1) A kötelesrész kiadását, illetőleg kiegészítését a következő sorrend szerint lehet követelni:
(2) Több személy felelősségének arányát juttatásaik figyelembe vehető értéke (670. §) határozza meg.
Ptk. 671. § (1) A kötelesrészt minden teher és korlátozás nélkül kell kiadni. Ha azonban a kötelesrész kiadása esetében a megmaradó vagyon a házastárs korlátozott haszonélvezetét sem biztosítaná, a kötelesrésznek a korlátozott haszonélvezetet biztosító részét csak a haszonélvezet megszűnése után lehet kiadni.
Ptk. 672. § (1) A kötelesrészre jogosult kötelesrészének pénzben való kiadását követelheti.
(2) Természetben jár a kötelesrész, ha ez volt az örökhagyó végintézkedéssel vagy élők között nyilvánított akarata.
(3) Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmények mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek egészben vagy részben természetben való kiadását.
Mindenekelőtt köszönöm a gyors reagálást. Valóban nincs végrendelet (legalábbis azt tudtommal a hagyatéki eljárás megindításakor be kellett volna jelenti). Azonban a nagymamám 2005-ben a 2 lányának elajándékozott 3-ból 2 ingatlant (holtig tartó haszonélvezettel terhelve), és a hagyatéki osztályon kapott felvilágosítás szerint ekkor kötelesrész sem jár, hiszen életében bárki bármit elajándékozhat. Így az alábbi 15 éves kitétel, ha jól értem ahhoz elegendő, hogy mivel a nénikéim „túlajándékoztatták” magukat, egyedül örökölhetem a 3. ingatlant, a zártkertet, annak összes kötelezettségével együtt. Vagy hárman örököljük?
Azigaz. Csakhogy a konkrét esetben a tényleges hagyatékból neki jutó része nem éri el azt az értéket, amennyi a köteles része lenne. Osztályrabocsátást hiába kér, az nem jár tényleges vagyonmozgással. Szvsz marad a kötelesrészre hivatkozás.
KBS, miért csak a köteles rész jár neki? Nem írta sehol, hogy lett volna végrendelet.
A leszármazó köteles részre jogosult. A köteles rész a fele annak, amit törvényesen örökölne, az alapjába be kell számítani az örökhagyó által a halálát megelőző 15 évben ingyenesen juttatott dolgok értékét.
Az alábbiakhoz kérem a segítségüket:
A nagymamám 2006. december 2-án elhalálozott, és március közepére tűzték ki a hagyatéki tárgyalást. E szerint a 2 nagy és 1 kisebb értékű ingatlanból csupán az utóbbi képezi hagyaték tárgyát, mivel - mint az az általam bekért tulajdoni lapból kiderült - a 2 nagyértékű ingatlant a két másik örökös 2005-ben holtig tartó haszonélvezettel terhelve, ajándékozással megszerezte (azóta az egyiket már tovább is adták családon belül).
Gondolom, a kisebb értékű ingatlan csupán azért maradt hagyatékban, hogy a temetés és az egyéb költségeket én is vállaljam, ami miután örökös vagyok kötelezettségem is, de mivel az én örökrészem kb. 1 MFt lesz, az ajándékozással meg kb. 60 MFt-ot kebeleztek be a "kedves" rokonaim, szép dolog avagy sem, nem kívánok semmiféle költséghez hozzájárulni.
Ezek fényében a kérdéseim: milyen alapon van jogom a 2005-ben köttetett ajándékozási szerződésbe betekinteni? Ha esetleg ez a vonal nem vezet sehova, milyen módon mondhatok le az örökségem foszlányairól, ugyanis sem kedvem, sem pénzem nincs örökösödési illetéket és egyéb költségeket fizetni, a tényleges örökségemhez pedig (1/3-nyi zártkert, kb. 1 MFt) pedig amúgy sem hiszem, hogy ebben az életben valaha hozzájutok.
Segítségüket előre megköszönve, maradok tisztelettel: Tóth István
Kedves Sz-Anikó!
Az közjegyzői kamarák az alábbi bíróságok területén illetékesek:
Budapesti Közjegyzői Kamara / a Fővárosi, a Komárom-Esztergom, a Nógrád és a Pest Megyei Bíróság illetékességi területén/
Győri Közjegyzői Kamara / a Győr-Moson-Sopron, a Vas, a Veszprém és a Zala Megyei Bíróság illetékességi területén/
Miskolci Közjegyzői Kamara / a Borsod-Abaúj-Zemplén , a Hajdú-Bihar, a Heves és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság illetékességi területén/
Pécsi Közjegyzői Kamara / a Baranya, a Fejér, a Somogy és a Tolna Megyei Bíróság illetékességi területén/
Szegedi Közjegyzői Kamara / a Bács-Kiskun, a Békés, a Csongrád és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság illetékességi területén/.
http://www.kozjegyzo.hu/abstract.asp?…
Innen kezdve már könnyen eldöntheti melyik területi elnökséghez tartozik az Ön ügye.
Kedves Sz-Anikó!
Sajnos nekem is hasonló problémám van. A részletek az "ingatlanügyek - halott társtulajdonos" témakörben megtalálja.
A közjegyzőkről a 1991. évi XLI. törvény szól. Letöltheti a törvényt innen:
https://www.magyarorszag.hu/…zabalykereso
Konkrétan a 69.§ fogalalkozik a mi problémánkkal.
Panaszt, avagy kivizsgálási kérelmet a területi elnökségnél tehet (területileg illetékes közjegyzői kamara), melyet innen tölthet le:
http://www.kozjegyzo.hu/abstract.asp?…
Az imént beszéltem az én ügyemben illetékes területi kamarával, levélben kell benyújtanom a kérelmemet.
Sok sikert!
A temetés költségeinek megtérítését követelheti az örököstől az, aki helyette megfizette. Az ugyanis hagyatéki teher.
Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy amennyiben az elhunyt éveken át tartó kezelésen vett részt igényelhető-e az örököstől a kezelések részbeni megtérítése. A mi esetünkben több éven át tartó és bizony elég költséges kezelést igényelt a leukémia. Ráadásul az örökös még csak el sem jött az apja temetésére, tehát tulajdonképpen mi álltuk a temetési költségeket is.
Ha egy közjegyző indokolatlanul hosszú ideig húzza az eljárást, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz lehet fordulni, mert ekkor vagy túlterhelt a közjegyző, és akkor új közjegyzői állást kell létesíteni, vagy nem túlterhelt, csak nem csinál semmit, az viszont fegyelmi vétség.
Kedves Anikó!
Törvényes határidő nincs, mert ennyi jól fizetett közjegyző esetén feltételezi a jogalkotó, hogy gyorsan jár el. Javaslom keresse fel gyakran, csapjon az asztalra!Én már megéltem, hogy ügyfelem mellett az ő képviseletében egy hagyatéki eljárásban a közjegyző "panaszkodott", hogy mily sok munkája van ezzel a pár ezer forintot hozó ügyben. Bátorkodtam megjegyezni, hogy "Nem mindenki hallhat meg egy rózsadombi ingatlanban." Erre a válasz: Ön milyen cinikus."
Ok, nem is az a lényeg, hogy örököl vagy nem, hanem az, hogy 16 hónapja a közjegyzőnél vannak a papírok és még nem történt semmi. Sőt azt sem tudták péntekig, hogy ki milyen arányban tulajdonos az ingatlan fölött.
Számomra az a legfontosabb kérdés, hogy meddig ülhet az ügyön? Van-e törvény által előírt időtartam arra, hogy mennyi ideig lehet egy hagyatékin szöszmötölni? Mikor lehet az asztalra csapni, hogy ejnye-bejnye, jó lenne, ha elvégeznéd a munkád, 1 év után vagy 5 év után, vagy ma holnap meghal a 74 éves anyósom és akkor ugye újra hagyatéki és még ez sem lesz lezárva?
A hagyatéki ügyekben a közjegyző területi illetékesség alapján jár el, tehát nem cserélhető le.
(Ha van leszármazó - de nincs végrendelet -, akkor a házastárs nem örököl, akár 1 évig tartott a házasság, akár 70-ig.)
Mindössze annyit szeretnék megtudni, hogy egy hagyatéki eljárás meddig húzódhat? Van-e törvény által meghatározott maximális időtartam ameddig vacakolni lehet ezzel egy közjegyzőnek. Vagy esetleg lecserélhető-e a közjegyző, ha nem vagyok elégedett a munkájával. Ugyanis párom nevelő ill. mostoha apja még 2005 novemberében hunyt el, azóta közjegyzőnél vannak a papírok. Tisztában vagyunk azzal, hogy első házasságából született fia teljes jogú örökös és anyósom mindössze haszonélvezeti joggal rendelkezik, mivel nem voltak 10 éve házasok. A házat, amiben éltek úgy hat éve vették, és mivel anyósomnak előzőleg volt egy kétszobás lakása és az öregnek egy szoba-konyha tulajdona volt három névre és három egyenlő részre jegyezték be a telekkönyvi hivatalnál. Ennek alapján egyharmad volt az öreg, egyharmad anyósom és egyharmad pedig párom nevén. Mi már nagyon szeretnénk, ha le lehetne zárni az ügyet, ugyanis akkor haszonélvezet jobbra vagy balra szeretnénk kifizetni az örököst és letudni a problémát.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02