Nálunk volt hasonló ügy. A feleségem lényegében mindenkivel összeveszett, akivel csak lehet, így édesanyám sem volt kivétel. A gyámhatóságnál kérte a nagyszülői láthatást és megítéltek neki havi egy napot plusz a nyári szünetben egy hetet.
Remélem ez a tapasztalat segített valamicskét.
nagyszülők láthatási joga
A bíróság nemigen szokott a nagyszülőknek külön láthatást biztosítani, kivéve ha valamilyen nyomós oka van. De a leírtakból nem ez jön le.
Amikor a gyermek az apjával/apjánál van nagy általánosságban akkor van a nagyszülőkkel is, vagyis az anya nem szólhat bele hogy az apa alkalmasint hová, kikhez viszi a gyermeket. (Ahogy az apának sincs joga konrollárálni az anya "szabadidős" programját.)
A láthatást úgy kellene módosítani, hogy minden második hétvégén két nap az apánál, a közbenső hétvégén pedig a szombati napokon, így havi két vasárnap az anyának is jutna a gyermekkel.
Külön írom: nem tudható kinek mit tartogat az életút, lehet hogy úgy adódik nagy szükség lesz a nagyszülőkre - lehet hogy pont az apai nagyszülőkre. Ezért is jó ha normális a kapcsolat az anya és őköztük (is).
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm a véleményét! Mint pedagógiában jártas anyuka tisztában vagyok a személyiségfejlődéshez szükséges mintákkal. Ezért az ellenem irányuló lépések ellenére, hivatalos papír nélkül is elengedtem a nagyszülőkhöz, az apához barátként viszonyulok,és próbálom minden konfliktusunkat a gyerek jelenléte nélkül intézni.
De a nagyszülőknek sokszor mások véleménye számít és az hogy papír legyen a kezükben, amit mutogathatnak a jogaikról, nem a gyerek érdeke a fontos még ha szeretik is.
Esetleg milyen megoldás jöhetne szóba? Szeretném ha rendeződne ez a probléma!
Kedves Moli!
Tudom, hogy ha kellően utálja az apát és a nagyszülőket, akkor most nem igazán fogja nekem elhinni, hogy pontosan azzal árt a legtöbbet a nyilván Ön által is szeretett kisfiának, hogy akadályozza a kapcsolattartásukat. Egy gyereket mennél többen szeretnek, annál jobb neki! És ki szeretné, ha nem a saját apja vagy nagyszülei? Vagy Ön is azon szülők népes táborába tartozik, akik tudatszűkült állapotukban meggyőzik magukat arról, hogy a másik fél nem is szereti a gyermeket igazán, kizárólag azért akarja vele tartani a kapcsolatot, hogy ezzel is őket bosszatsa, vagy a gyermeknek ártson? Remélem Ön ennél okosabb, ugyanis ez innentől már nem jogi, hanem orvosi beavatkozást igényel, habár a paranoiditás rosszul reagál a gyógyszeres kezelésre. Higgyen nekem (valaha több mint ezer házasságot bontottam fel), azzal szolgálja a gyermek valódi érdekét, ha minél több időt tölthet az apjával és a nagyszülőkkel! A gyermek egészséges személyiségfejlődéséhez ugyanis szülői szerepmintákra van szüksége, és Ön értelemszerűen nem tud egyszerre anyai és apai szerepmintát is nyújtani. Ha nem hisz nekem, nagyjából 15 év múlva nagyon keservesen fogja megtapasztalni a lényegében törvényszerűen bekövetkező személyiségfejlődési problémák következményeit, csak akkor már késő lesz! Én szóltam...
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a nagyszülővel és az apával való kapcsolattartási ügyemben. 1,5 éve szétmentünk a párommal, akitől született egy fiam (2,5 éves most). Mindketten a szüleinknél lakunk. Visszamentem közben a főiskolára, így sajnos én is kevesebben vagyok a gyerekemmel, akire édesanyám vigyáz. Karácsony után összevesztünk az apával, hogy nem engedtem el vele karácsonyozni a szüleihez, akik augusztus vége óta még csak fel sem hívtak, hogy mi van a gyerekkel. A már meglévő gyámhivatali papír szerint az apának minden hétvégén van láthatási joga, de el nem viheti, a jelenlétemben lehet a gyerekkel. A szülei és ő is beadták a kapcsolattartás szabályozását a gy. hatóságra, ahol nem született döntés. Az apának 2 napot, a nagyszülőnek 1 napot akartak kiharcolni, amiből 2 nap elvinnék egész napra. Nekem maradna 1 nap?Nem fogadtam el. Azóta már kétszer elengedtem az apjával délelőttre, egyáltalán elmarad-e vele, hogy érzi magát ott. Nem akarom elzárni senki elől sem!De hogyan fektetnék le idegen helyen, idegen ágyba az én rossz alvó fiamat, amikor az apja, akivel többet találkozik, a megszokott helyen , a saját ágyába se tudja lefektetni.Most hétvégén is megpróbálta. Az ellátásában is kételkedem, mivel jó ideje nem fizeti a gyerektartást, beadtam a bíróságra, végre holnap remélem megoldódik (11-én).
Hogyan lehetne ezt megoldani, hogy a gyereknek is jó legyen?
Előre is köszönöm a segítséget!
Marianna
A kérdésben végső soron a bíróság dönt.
A nagyszülőnek kell kezdeményeznie elvégre ő hiányolja a láthatást/kapcsolattartást, aztán a gyermek szüleit is meghallgatják mivelhogy nekik kell megindokolniuk a "miért nem" álláspontjukat.
Lehet hogy a nagyszülő bizonyos okokból valóban jobb ha nem vesz részt az unoka nevelésében, de nem ritka, hogy a nagyszülők és a gyermek szülei -egyikük - másikuk- közti konfliktus az oka az elzárkózásnak.
Ezt kívánja a bíróság megvizsgálni, feltárni - aztán majd dönt.
"Mona"
laikus hozzászóló
Érdeklődni szeretnék ,hogy szüleimnek van e láthatási joguk a 10 éves fiammal szemben.A feleségemmel házasok vagyunk és nem is szándékozunk elválni,viszont mind a ketten azon a véleményen vagyunk,hogy a gyerek nevelése szempontjából jobb lenne ha nem találkoznának.Válaszát előre is köszönöm.Peti.
A gyermekek védelmérôl és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 7. §-ának (4) és (5) bekezdése - a Gyermekek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt 1991. évi LXIV. törvénnyel kihirdetett Egyezmény 9. cikkének 3. pontjában foglaltakkal összhangban - úgy rendelkezik, hogy a gyermeknek joga van származása, vér szerinti családja megismeréséhez és a kapcsolattartáshoz, valamint ahhoz is, hogy mindkét szülôjével kapcsolatot tartson abban az esetben is, ha a szülôk különbözô államokban élnek.
Ez így nagyjából a nagyszülúkre is igaz.
Esetleg nem megoldható hogy a nagyszülő utazna?
Természetesen egy nagyszülőnek is joga van a kapcsolattartáshoz az unokával, akár külön időpontban is mint amikor a szülői láthatás van. A probléma gyökere, hogy a gyerek felügyeletét ellátó szülő valamilyen ok miatt esetleg nem járul hozzá a gyereknek utlevél kiváltásához, illethőleg ha esetleg már van utiokmány, egy másik ok miatt netán nem engedi amaz nagyszülőkhöz kiutazni.
Általában nem a gyerekről szól a műsor, hanem hogy az elvált szülők még mindig hadakoznak egymással...
Mert hát miért is ne utazhatna a gyerek?!
Nagyszülőknek van-e láthatási joguk? Ilyesmit el lehet-e érni (ki lehet-e kényszeríteni(ük)) jogi úton?
(Tehát, hogy unokához hozzájussanak.)
Eu-n belül - feltéve hogy van ilyen - határon túl lévő gyerkőc esetében ez hogyan működik (működhet) ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02