eltartási szerződés - köteles rész


nngy # 2007.11.18. 18:50

Köszönöm a felvilágosítást!
Nem azt a lányát szeretné kizárni vagyis azt is viszont neki adott egy boltot csak velük életjáradit kötött.2 életjáradéka is lehet?
Még arra is gondoltunk,hogy lemond a haszonélvezetről,megszüntetjük az eltartásit és átíratjuk a lányom nevére a lakást.Ebben az esetben is követelhető a köteles rész?Vagy így fedve vagyunk?
A nagyanyám önként dalolva szertné kizárni őket mert nekik szerinte már adott eleget.Ez az ő döntése!!!
Viszont pénzt tőlem tuti nem fogadna el!!
Amúgy a lánya sem fizeti az életjáradékot valószinüleg azt is azért kötötték,hogy a többi ne kérhessen a boltból köteles részt.
Tudom kicsit faramuci a helyzet de sajnos ez van!
Ja, van minimum összeg az életjáradéknál?Max a lányának adom akinél lakik.

ObudaFan # 2007.11.19. 17:32

Kedves tadam, nincs semmilyen különös szokásjog. Öröklési szerződésre a Ptk. szerint kell a 2 tanú, tartásira meg a Ptk. szerint nem kell a 2 tanú.

ObudaFan # 2007.11.19. 17:34

nngy!
Tartási szerződés esetén nem jár a kötelesrész, mert az nem ingyenes juttatás. Ezzel szemben egy ajándékozásnál (vagyis ha az örökhagyó "simán valaki nevére írat valamit") már jár.

tadam # 2007.11.19. 19:43

Kedves ObudaFan! Elnézést kérek, hogy a szokásjogot nem raktam egy hatalmas idézőjelbe. Az öröklési szerződésnél oké a két tanú, életjáradéki szertődésnél jogosult és kötelezett van plussz ügyvédi ellenjegyzés, viszont a tartási szerződéssel kapcsolatosan ha az ingatlan átruházása fejében történik én ragaszkodom a két tanúhoz!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.19. 20:02

Pedig nem kell. (Megjegyzem: a tartást jellemzően ingatlan jutattsáa fejében ígérik illetve nyújtják.)

tadam # 2007.11.19. 20:12

Tanú kérdésben úgy látom nem tudunk megegyezni. :)

ObudaFan # 2007.11.20. 17:53

Bármilyen okiratra lehet 2 tanút rátenni. Csak míg öröklési szerződésnél ez kötelező, egy átlagos szerződésnél ettől lesz teljes bizonyító erejű magánokirat, addig egy ügyvéd által ellenjegyzett tartási szerződés esetén semmilyen különbség nincs aközött, hogy ott van, vagy nincs ott két tanú aláírása.

tadam # 2007.11.20. 22:03

:(

monalisa1 # 2007.11.20. 22:54

Kedves tadam!

Abból baj még nem származott, hogy egy okiratot "kelleténél többen" írtak alá, de a fordítottjából már igen...

ObudaFan # 2007.11.21. 12:06

Ezt senki nem vitatja. :) Bár én személy szerint nem szeretem, ha az ügyvédi ellenjegyzés mellett ott van két tanú is, akkor, amikor az nem szükséges. Ízlések és pofonok.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.21. 12:10

Végül is vannak ügyvédek, akik a keresetet (fizetési meghagyást) akkor is az ügyféllel adatják be, ha valójában már korábban megbízást kaptak, és ők készítették. Ennek is meg van a racionális oka - de nagyon nem elegáns.
(Mint a Volt egyszer egy Vadnyugatban a kínai, aki "nem bízik a saját gatyájában"...)

ObudaFan # 2007.11.21. 12:14

Fizetési meghagyással tényleg nem elegáns. Egy feljelentésnél, ami marhaság, de az ügyfél ragaszkodik hozzá, már néha meggondolja az ember. :)

Petyeka # 2007.12.18. 17:14

Tiszteletem!

Egy olyan problémával fordulok önökhöz, hogy a nagyapám eltartási szerződést kötött az élettársával, akivel 7 éve voltak együtt. A nő odaköltözött hozzá, viszont nemhogy eltartotta volna, még a nyugdíját is elvette, nem foglalkozott vele. Az öreg ráiratta a fél házát, sőt a nő még "A" hitelt is vett fel az öreg bankkártyájával. Most az a tényállás, hogy a nő meghalt. Ilyenkor mi a teendő, kit illet meg a nő házrésze (mert van 3 felnőtt gyereke is, nem a nagyapámtól)? Az adósságot kinek kell fizetni, illetve mi a helyzet a többi ingósággal, amiket közösen vettek? Követelhet-e bármit is a nő családja? Segítségüket nagyon megköszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.18. 17:36

A kiindulási alap az, hogy az elhunyt vagyonát - benne az ingatlan 1/2 tulajdoni hányadát a gyermekei öröklik - de a tartási teherrel együtt.

ObudaFan # 2007.12.18. 20:11

Egészen pontosan: a tartási szerződés a jogosult haláláig áll fenn; a tartási kötelezettség - az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint - annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.18. 20:49

Így van. Eleve úgy számoltam, hogy a 7 évi tartás még aligha fedezhette egy fél lakóingatlan árát. Bár 84*50ezer az már 4 millió 200.

Beniko # 2010.03.16. 14:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy a nagymamám öröklési szerződést kötött a volt feleségemmel, és nem tudom, mi tévő legyek. A történet röviden: nagypapám halála után a végrendeletben két fia örökölt volna, de az idősebbik már előtte 5 évvel meghalt, sem felesége, sem családja nem volt. A fiatalabbik fia nagypapám halála előtt 10 évvel halt meg, ő volt az én édesapám, és az ő házasságából született két fia. A nagypapám végrendeletében kettőnket jelölt meg a fél házra örökösként és a nagymamámat. DE a nagypapa a végrendeletében azt kérte, hogy mondjunk le a nagymamma javára részünkről. Mi tudomásul vettük a végrendeletében írt akaratát. Mama lett a 100 %-os tulajdonosa a háznak és a vagyonnak. Aztán a válásom után, ahonnét gyermek nem született a volt feleségem beédesgette magát a nagymamámhoz, akit addig ki nem állhatott és mára ott tartunk, hogy aláírattatott vele egy öröklési szerződést és a mamámnak lévő takarékbetétkönyvében lévő kis megtakarításait folyamatosan veszi ki a saját céljára. Menetközben az is kiderült, hogy befolyásolták a nagymamámat a mai napig és nem is tudja, hogy milyen papírt írattatak vele alá, ezt a mamám bevallotta. A mamám egészségi állapota kezd megromlani, addig ment a volt feleségem részéről a befolyásolás, hogy már a mama be sem enged magához, hogy ápoljam, pedig a szomszédja vagyok. A volt feleségem hiába ígérte meg a mamának, hogy a mindennapokban gondját viseli egyszerűen nem nem jár ki hozzá a városból gondozni, csak hetente egyszer-kétszer hívja telefonon, hogy él-e még. Én közben megnősültem újra, született egy kisfiam. Ebben kérném Tisztelt Ügyvéd Úr segítségét, hogy mi tévő legyek? A köteles résszel ebben az esetben mi történik, ha a nagymamám meghal?
Egyedüli élő rokona csak mi ketten vagyunk a bátyámmal és az édesanyámmal.
Segítségét előre is köszönöm! Várom mielőbbi válaszát!

ObudaFan # 2010.03.16. 15:01

Hacsak a nagymama nem lép, nem fordul bírósághoz, nem lesz kötelesrészed.

Beniko # 2010.03.16. 15:04

Ezt még élő korában megteheti?
Felbonthatja egyoldalúan az öröklési szerződést a nagymama?

ObudaFan # 2010.03.16. 15:05

Bírósághoz fordulhat ez iránt.

Beniko # 2010.03.16. 15:06

Az öröklési szerződést csak a bíróság bonthatja fel, vagy elég ha a közjegyzőnél lemondja?

Beniko # 2010.03.16. 15:09

Gondolom polgári per elé néz a nagymamám, ennek milyen költségei vannak? Hány évig húzódhat a per?

Beniko # 2010.03.16. 15:15

Köszönöm válaszait és türelmét.

ObudaFan # 2010.03.16. 17:34

Bírósághoz kell fordulni. Jó másfél éves perre számítani kell, és egy jogi képviselő nem fog ártani.

ancsácska # 2010.03.17. 19:11

Sziasztok!

Következő kérdésem lenne, de előbb a történet. kb 8 évvel ezelőtt eltartási szerződést kötöttem egy bácsival, melynek fejében a ház tulajdonjoga az enyém lett(tulajdoni lapon tartás jogcímén bejegyezve) Ő akkoriban költözött a szomszéd faluba, és édesapám munkatársa volt, nagyon jóba lettünk, ugyanis szinte nagypapámnak tekintettem. Mint elmesélte van neki 3 gyermeke, akik tudomást sem vesznek róla, holott egyik az adott faluban lakoott, de az ajtót nem nyitottta rá.Szinte családtag volt. Szegény bácsi nagyon beteg volt, és nemrég meghalt, eltemettettem. Ja, mikor kiderült h beteg, kb fél éve orvostól orvosg jártunk vele.Természetesen megjelentek a gyerekei, ilyenkor tudják hol lakik az apjuk. A fia 450 km-ről leutazott,közlöm, h vagy 20 éve biztos nem látta az apját. bement a hivatlaba, ahol lemásolták neki a szerződésemet és a tulajdoni lapot, amivel természetesen futott az ügyvédhez, h mit lehet tenni, mint megtudtam,kérdésem a következő:
Ha most szembesült az eltartási szerződéssel megtámadhatja-e?(persze így látatlanban, h meg sem látogatta őt egyszer sem, azt sem tudta mi van vele..)
Úgy tudom, h az eltartási szerződés az eltartott halálával megszűnik? Ez igaz?
A házban lévő ingóságok a kedves örökösöket illetik meg?
Hogyan élhetek a tulajdonjogommal, birtokvédelemmel stb?
Köszönöm előre is a választ