Azt szeretném kérdezni, hogy abban az esetben, amikor egy kiskorú gyerek felnőtt (a szülő) társaságában van, és elveszíti valamijét, a szülő anyagilag felelős-e azért?
Nekem úgy lenne logikus, hogy igen, de a jog - számomra legalábbis - nem mindig logikus.
A konkrét helyzet pedig: apuka elment a kapcsolattartásos hétvégén a gyerekkel sétálni, a gyerek lerakta egy helyen a kistáskáját, aztán apuka elindult nélküle, mert hiába sürgette, erre a gyerek utánarohant, és ottfelejtette a táskáját. A táskában pedig a több éve alatt zsebpénzen összekuporgatott mobiltelefonját.
Tulajdonjogilag követelhető a szülőn, hogy megtérítse a keletkezett kárt? (Mert ő csak lepöckölt azzal, hogy "miért nem figyelt rá a gyerek jobban?!" - de ott van ebben az is, hogy neki épp nincs használható mobiltelefonja, mert a tartozása miatt kikapcsolták a számát...)
Én sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy "Hopp!" és vegyek a gyereknek másik telefont. Viszont rossz látni, hogy mennyire összetörött, hogy ennyi év takarékoskodása vált semmivé. Ráadásul pont a telefon miatt tudtam már megengedni neki, hogy este - mikor még világos van - egyedül járjon haza táncról, mert tudtam, hogy, ha valami közbejön, nem jön el a másik kislány, akivel együtt jönnek, vagy ilyesmi, akkor rámcsörög, és értemegyek.