Válás, vagyonmegosztás


Ildinnyó # 2007.05.22. 16:27

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
A párom elhagyta a feleségét, elköltözött, mert évek óta idegileg kikészítette, csak a pénz kellett neki, amit mindig teljesen leadott, csak heti pár ezer ft-ot hagyott a férjének. Az asszonynak előző házasságából van egy nagykorú fia, és a páromtól van egy kiskorú leánya. Vidéken van egy házuk, amit az asszony örökölt, és van egy nyaralójuk ami közös szerzemény, banki hitelt is kellett felvenniük, mert az asszony drága úszómedencét akart, a hitel a párom nevén van, de az asszony élvezi a házat, a medencét és követeli, hogy fizesse a kb. 40000 ft-os hiteltörlesztést, és mellé a gyermektartást, sőt még asszonytartást is kér, abban az esetben viszont ha lemond a házakról válás esetén, akkor az asszonytartásról lemond, és a két gyermeke nevére iratja a házakat, de mi erre a biztosíték? Az asszony nyugdíjas.
Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén hogyan lehetne megoldani, hogy ne fossza ki teljesen mindenéből a páromat, és a gyermekeiknek megmaradjon a ház?

ObudaFan # 2007.05.22. 18:29

Biztosíték az, hogy minderre bíróság előtt egyezséget lehet kötni, ami a feleket köti. Az ingatlan , ha valóban közös szerzemény, akkor az 50-50%-ban a felek tulajdona. A házassági életközösség megszakadása után a párod által fizetett részletek felét párod a volt feleségétől követelheti.

Valószínűleg az lenne a megoldás, ha párod egy közös tulajdon megosztási pert indítana a nyaralóingatlan vonatkozásában, és kérne többlethasználati díjat is. Mivel nyaralóról van szó, az a szabály sem alkalmazható szerintem, hogy a közös gyermekek bentlakásának értékcsökkentő voltát mindkét félnek viselnie kellene, mert ez nem a szükséges tartás körébe esik.

A leírtak alapján nagyjából ennyi mondható el, a többihez jóval alaposabb vizsgálat lenne szükséges, ami valószínűleg ilyen interetes tanácsadás formájában nem kivetelezhető.

kitti333 # 2007.06.08. 14:05

Üdvözlet!
A következö kérdéseim vannak válásal kapcsolatban. A válopert beadtam, biztosra veszem hogy férjem nem fog megjeleni az idézésre, ilyenkor hogy zajlik le a válás?
A következö a vagyonmegosztással kapcsolatos, vagyonunk ugymondva nincs csak a lakásberendezés de ez is az aposomnál betárolva (konyhabutor,hütö,tüzhely,nappali és háloszoba butor) miután a férjem külföldre ment dolgozni.Többször probáltam apossal kontaktust felvenni de eredménytelenül, letagadja a dolgokat, azt mondja nincs nekem ott semmim. Hogyan juthatnék hozzá a butorokhoz? A tárgyaláson ha a vagyonmegosztás kerül témába , de ha ö letagadja hogy nics ott? Az utolso kérdés az adosságokkal kapcsolatos. Van egy személygépkocsink amely az én nevemen van, teljesen lizingelve még 4 millio tartozás van rajta, mi a teendö? Ezen kivül van még egy 3millios tartozásunk a bank felé az mindkettönk nevén fut. Kérem segitségét, és elöre is köszönöm a választ. Üdvözlettel Kitti

ObudaFan # 2007.06.08. 14:09

Ilyenkor újabb tárgyalást fog kitűzni a bíróság, aztán előbb-utóbb kimondja a házasság felbontását.

Az ingóságokkal kapcsolatban ebben a perben annak kimondását lehet kérni, hogy mindennek a fele a tied. A vagyontárgyak kiadását már egy másik perben lehet kérni. Neked kell bizonyítani, hogy léteznek ezek a vagyontárgyak, és ha harmadik személynél - apósnál - vannak, azt is, hogy ezek a ti közös vagyonotokba tartoztak.

Az adósságokat vagy magadra vállalod, és ennyivel csökkenti a bíróság az ő vagyonhányadát a közös vagyonból, vagy fordítva.

kitti333 # 2007.06.11. 11:25

Köszönöm szépen a felviágosítást, hát nem lesz egyszerü ugy látom.
Üdvözlettel Kitti

ObudaFan # 2007.06.11. 15:09

Nincs mit.

Ramirez # 2007.06.16. 14:10

Üdvözlök Mindenkit!

Az én problémám a következő lenne. Az élettársam most adja be a vállópert. Mi már pár hónapja eggyütt élünk albérletbe. Nekik a vagyonmegosztással akadnak problémák, mivel a férj szeretne minnél többett megtartani. A közös vagyon egy kb12M-ft-os ház, autó és persze az ingóságok ( teljes berendezés). A kérdésem az lenne, hogy mi alapján dönt a bíróság a vagyonmegosztás arányáról, illetve mivel nem tudnak megeggyezni a vagyonelosztásban, a bírósági döntés mennyi idő múlva születhet meg.

Sasfioka # 2007.06.16. 15:48

Hogyhogy mi alapján dönt? :)
Bár nagyon keveset mondtál el, de a vagyont fele-fele arányban osztja meg a bíróság. De nem tudni, hogy van-e kiskorú gyerek, az ingatlanon kívül a felek tudnak-e hol lakni stb.
Ezeket jó lenne tudni.
De pl. megegyezhet a két fél úgy is, hogy egyiké az ingatlan a másiké pedig minden más. Vagy ahogy ők jónak látják. Ha nincs egyezség, a bíróság dönt.

SF

ObudaFan # 2007.06.17. 08:55

A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzőt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj.
A házastárs különvagyonához tartozik:

  • a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
  • a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
  • a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
  • a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

(2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

A házassági életközösség megszűnésekor a vagyonközösség véget ér, és bármelyik házastárs követelheti a közös vagyon megosztását. Ennek során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonba, illetőleg a különvagyonból a közös vagyonba történt beruházások, továbbá a kezelési és a fenntartási költségek megtérítését is. Nincs helye megtérítésnek, ha a kiadás a lemondás szándékával történt. A közös életvitel körében elhasznált vagy felélt különvagyon megtérítésének csak különösen indokolt esetben van helye.

A házastársak vagyonrészét a házassági életközösség megszűnésekor meglevő közös vagyonból lehetőleg természetben kell kiadni. Ugyancsak természetben kell kiadni a házassági életközösség megszűnésekor meglevő különvagyont is. Amennyiben ez bármely okból nem lehetséges, vagy számottevő értékcsökkenéssel járna, a megosztás módját vita esetében a bíróság állapítja meg.
A hiányzó közös, illetőleg különvagyon megtérítésének nincs helye, ha a házassági életközösség megszűnésekor nincs közös vagyon és a megtérítésre köteles félnek különvagyona sincs.

TalentMinimus # 2007.06.18. 09:49

Tiszteletem!

Problémám lenne válásommal kapcsolatban. Kérem, aki tud, segítsen.

Házasságom előtt vettem egy telket. A házasságom alatt eladtuk a telket, leadóztam az esedékes SZJA-t, majd az árát bankszámlára tettem. Ez 7 évvel ezelőtt volt.
Most válunk. Kérdésem, ez a telekből befolyt pénz közös vagyonnak számít, vagy továbbra is a saját pénzem? Az osztozkodásnál hogyan számít?

Zoltán György # 2007.06.18. 10:01

Házasság előtti külön vagyon. A kamatokat lehet fedezni, ha nem éltétek fel.

monalisa1 # 2007.06.18. 10:12

ObudaFan alant részletesen taglalta a házastársi vagyonközösség tárgykörét. Abban olvasható: "A házastárs különvagyonához tartozik - többek közt - a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy."

Amennyiben a telek eladásából befolyt pénzből csak és kizárólag te fizetted meg az adót és a szjá-t - valamiféle prívát pénzedből -, akkor a visszamaradt összeg továbbra is különvagyonod. Azonban ha a kifizetni valók már házastársi közös pénzből származtak, akkor a befizetések fele a válás miatt férjednek visszajár.

Én csak mint laikus hozzászóló.

TalentMinimus # 2007.06.18. 11:17

A [telekár - SZJA]-t helyeztem el a bankszámlán. Én csak erre a nettó összegre tartanék igényt.

RAtti # 2007.06.18. 11:26

Sziasztok,

sajnos nincs ügyvéd ismerősöm akitől kérdezhetnék, ezért megpróbálkozok ezzel a fórummal, az én történetem dióhélyban: 2 éve elváltam a volt feleségemtől, aki az új barátja segitségével kifizette a közös lakásunk rám eső részét, és közös gyermekünket azóta ők nevelik. Mivel akkoriban eléggé magam alatt voltam, bevállaltam egy szerintem jelentősen túlzó gyermektartásdíjat a közös megegyezés során, amit azóta is csak a válásból kapott összeg felélésével tudok fizetni. Van-e valami mód arra hogy a közös megegyezéssel megállapított gyermektartásdíj megállapítását a jövöben a biróságra bizzam?

Minden építő jellegű hozzászolást köszönettel vennék.

Lhotse # 2007.06.18. 11:32

Bírósgtól lehet kérni a tartásdíj csökkentését.

RAtti # 2007.06.18. 11:35

Köszönöm. Ezt meg tudom tenni a bírósághoz címzett hivatalos levélben, vagy szükségem van ügyvédi segítségre?

Lhotse # 2007.06.18. 11:43

Nincs szükséged ügyvédre, de ajánlott. Pert kell indíts. Hivatalos levél helyett keresetet!

Lhotse # 2007.06.18. 11:44

Ahhoz, hogy érdemes-e elindítani a pert, tényleg többet kell(ene) tudni az ügyről.

RAtti # 2007.06.18. 11:48

Tudnátok valakit Budapest környékéről ajánlani? Esetleg ha valaki kompetens és elvállalná az ügyet vagy tud ajánlani valakit a forumozok közül küldjön nekem egy privát emailt.

Lhotse köszönöm a felvilágosítást!

Lhotse # 2007.06.18. 13:16

Vagyunk páran... :)

Nyuszika66 # 2007.06.18. 20:31

Sziasztok!
Kétségbe vagyok esve.

A férjem elköltözött,de állandóan pumpol.Kapott már 3,5 milliót de még akar 2,5-öt különben visszaköltözik.Pedig a lakás az enyém volt a házasságkötésünk előtt is,de azt mondja joga van nálunk lakni,mert be van jelentkezve,nem rakhatom az utcára,akár rendőrökkel is bejön.

Nyuszika66 # 2007.06.18. 20:32

A vége lemaradt.Ez tényleg így van?

monalisa1 # 2007.06.18. 20:49

TalentMinimus:
Ha a telek eladásánál jelentkező terheket te fizetted ki a vételárból, akkor a nettó összeg a tiéd házastársi különvagyon címén. És vélem még az összegnek a kamata is, mívelhogy a te bankba tett tőkéd kamatozik.

Nyuszika66:
Ha a lakás bizonyíthatóan a te ingatlanod volt a házasság előtt, akkor az továbbra is az., ott az lakik akinek ezt megengeded - fűggetlenül a házasságtól ill. a kettőtök közti jelen helyzettől.

Nem értem miért fizettél neki akár csak egyet forintot is...

Jelentsd ki a lakásból az okmányirodán - mint tulajdonos ezt megteheted -, és kész.

monalisa1 # 2007.06.18. 20:51

És cseréld ki a zárat!

monalisa1 # 2007.06.18. 20:52

Ha bemegy, jelentsd fel bírtokháborítás miatt.