Válás, vagyonmegosztás


nyusz66 # 2007.06.26. 19:14

Obuda, ezt a részt nem értem:

"A jelen esetben a felperes házastársának az elismert havi jövedelme is lényegesen meghaladja az alperesét, a felperesi jövedelemnek pedig többszöröse, ezen felül gyermekei után tartásdíjat is kap, így a felperes mostohagyermekeinek tartására való hivatkozásával a perbeli gyermekkel szembeni tartás leszállítását eredményesen nem kérheti."

Amit én kihámoztam:

  • Van Éva33, aki elvált, három gyerekét ő neveli. Havi összes bevétele kb. 160 ezer Ft, azaz az egy főre eső jövedelmük cc. 40 ezer forint
  • Van Mr. Éva33, aki MÉG NEM Éva33 férje, de hamarosan az lesz. Jelenleg jó munkája van, külföldön, amiből 2 gyermeke után 60-60, összesen havi 120 ezer forintot fizet. Tehát jelenleg legalább 300 ezer forintot keres havonta. DE tervben van, hogy, amikor elveszi Éva33-at, hazajön, és akkor jelentős fizetésbeli csökkenés következik be nála, Éva33 szerint ez lehet akár havi 80 ezer forint is. Ebből pedig maximum az 50%, azaz 40 ezer forint fizethető tartásdíjnak.
  • Van Mrs. EX, aki új élettársi kapcsolatban él jelenleg, 2 gyerekét ő neveli. Õ és élettársa összesen 280 ezer forintot keresnek, a 120 ezer tartásdíjjal együtt ez havi 400 ezer forint, azaz az egy főre eső jelenlegi jövedelmük 100 ezer forint per hó. De tartásdíj nélkül is 70 ezer forint per fő lenne.
  • Van Mr. EX, Éva33 volt férje, aki valamennyi tartásdíjat fizet Éva33 három gyereke után, akiket Éva33 nevel. Ez - talán mert nem keres jól? - nem lehet nagyon sok, ha Éva33 bevétele tartásdíjjal együtt 160 ezer forint.

Ezeket lehetett leszűrni Éva33 írásaiból. Ebből pedig ELKÉPZELHETÕ, hogy Mr. Éva33 a házasságkötésük és az itthoni munkavállalása után jogosan kérje - még a 2 év leteltén belül - a tartásdíj csökkentését.

Mégpedig azért, mert...

  • Éva33 és exe együttesen tud(ott eddig) annyi pénzt összedobni, hogy havi 40 ezer/fő összejöjjön
  • Mr. Éva33 fizetése az itthoni munkája után már jóval kevesebb lenne, ami, ha hozzávesszük a házasságot is, épp elég, hogy "a körülmények jelentős változása"-ként lehessen értékelni.
  • Mert Mr. Éva33, ha nem nősül meg, akkor is csak akkor fizethetne havi 120 ezer tartásdíjat továbbra is, ha kb. 300 ezret keresne nettó, de LEGALÁBB 240 ezret, mivel CSAK a fizetése 50%-áig terhelhető tartásdíjjal.
éva33 # 2007.06.26. 19:29

mr. éva 33_ laci

a volt férjem pedig 13 ezer ft gyerektartást fizet a 3 lányra, plus 4500 ft ebédjegy.

ObudaFan # 2007.06.27. 12:27

Próbálkozni lehet, de mostohagyermekre alapozni tartásdíj csökkentési igényt csak nagyon extrém esetben lehet. Az mondjuk igaz, hogy költségmentes a per, tehát próbálkozni lehet nyugodtan.

crossroads # 2007.06.28. 13:54

Sziasztok!

Az előző hsz-em elszállt:-( Most újra próbálkozom. Megvolt az 1. válóperes tárgyalásunk, de 2 lesz, mert 2 picúr gyermekünk van. Közös megegyezéssel válunk, nem fogadtunk ügyvédet, mindenben ketten állapodtunk meg, láthatás, gyerektartás, vagyonmegosztás. A kerestelevélbe mindent beleírtunk, a vagyonmegosztási megállapodást is aláírva csatoltuk és leadtuk a bíróságra. Viszont az 1. tárgyaláson az ügyvédnő összesen anyit említett a vagyonmegosztásról, hoyg van egy inagtlanunk és egy autónk, amit értékesítünk, majd osztozunk. Ezt is úgy, hogy kérdéseket tett fel nekünk. A mi vagyeonmegosztási nyilatkozatunk viszont ennél bonyolultabb. Az inagtlan 1/! - 3/4 arányabn van az én nevemen, az autó egy az egyben a férjemén, bár egy fillért nem adott bele. A vagyonmegosztási megállapodásban azt írtuk le, hogy az ingatlant és az autót értékesítjük, az eladásból származó pénzből vissszafizetjük a hitelt, a szocplot letétbehelyezzük és visszafizetjük az egyéb tartizásainkat (illeték stb.), az így fennmaradó részből pedig midnenki kiveszi azt az összeget, amit a házasságba hozott (összegszerűen leírva), az ingóságokat is az alapján osztjuk el, hoyg ki mit hozott azt viszi, a közösen szerzetteket pedig elosztjuk fele-fele arányabn. Az lenne a kérdésem, hogy ha a bírónő a 2. tárgyaláson (ami már jövő héten kedden lesz) sem tesz említést az általunk csatolt vagyonmegosztási megállapodásról, akkor rákérdezhetek-e, hogy ezzel mi van? Illetve, a férjem keresztbehúzhatja-e a mi megállapodásunkat, ha az a válóperes jegyzőkönyvben nem szerepel, csak a bírósági iktatópecsét és a mi aláírásunk van rajta. Mondjuk kitalálja, hogy ami az ő nevén volt, az neki jár, holott nem ebben állapodtunk meg. Mit tegyek? Mit tehetek, hoyg a végén ne én húzzam a rövidebbet. Nagyon szeretnék egy biztos papaírt a kezemben látni, ami a mi megállapodásunkat tartalmazza és nem tudja utólag semmissé tenni a férjem. Előre is köszönöm a segítségeteket!

amatőr # 2007.06.28. 15:41

A következő tárgyaláson azt mondjátok a bíróságnak, hogy Ti a vagyonmegosztással kapcsolatos megállapodásotokat is szertenétek az egyezségbe belefoglalni. És akkor az is ítélt dolog és végrehajtható lesz, utóbb nem - vagy nem könnyen - lehet kibújni alóla.

ObudaFan # 2007.06.28. 20:29

Az teljesen normális, hogy a bontóper első tárgyalásán ebbe nem ment bele ilyen mélyen a bíróság. A második tárgyaláson automatikusan bele fog menni. Ha mégsem, jelezd. De mondom, valószínűleg nem lesz rá szükség.

éva33 # 2007.06.30. 14:45

sziasztok.volna még egy kérdésem, az én válásommal kapcsolatban.
volt egy közös kölcsönünk, amiben én telekkönyvön kivüli adostárs vagyok.
(jelzálog,a ház a férjemé,mint ajándék az apjátol,apja haszonélvezö, belöle lett haszonélvezö adostárs.)
kérdésem:én jöttem el, mindent otthagyva és semmit nem háborgatva, nekem kell e fizetnem annak a kölcsönnek a felét a 3 gyerek mellett ?

crossroads # 2007.06.30. 19:24

Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a megnyugtató válaszaitokat!

ObudaFan # 2007.07.02. 18:57

éva!
Igen, de az ex férjeddel megállapodhattok, hogy te a - be nem jegyzet - tulajdoni hányadodról mondasz le, ő viszont fizeti a kölcsönt. Ha viszont a kölcsönszerződésben szerepelsz, a bankkal külön is meg kell állapodni.

Bossco # 2007.07.03. 08:01

Hello!
Olyan kérdésem lenne,hogy amennyiben 2 fél válni szeretne,de ügyvédre nincs egyiknek sem elég pénze,úgy a válás megvalósítható ügyvédek nélkül is? Előre is köszi a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.03. 08:19

Persze.

éva33 # 2007.07.03. 10:25

ObudaFan !
semennyi részem nincs a házban.
csakis a kölcsönben szerepelek mint... telekkönyvön kivüli.
És köszi a választ.

éva33 # 2007.07.03. 10:27

Bossco !

Ez természetes, bekell menni a biroságra, és ennyi. Csak azt a 12 ezer forintot kell fizetnetek, persze csak ha megtudtok egyezni:) ajánlott:)

Bégé # 2007.07.03. 11:23

Kedves Illetékesek!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy párommal 14 éve élünk együtt, most voltunk 10 éves házasok. A feleségem már házasságunk alatt úgy döntött nem dolgozik tovább, mert mikor meghalt az édesapja örökölt. Én továbbra is dolgoztam, jól is kerestem. Ebből mentünk nyaralni (1 hónapokra), ebből fizettük a rezsit, mindent...mert az örökséghez nem lehetett hozzányúlni (ő akarta így). Most válásra kerül a sor, és míg én nem voltam itthon, kiürítette a közös bankszámlát (amin a megtakarított pénz volt). Mi ilyenkor a teendő, hogyan lehet az Õ örökségéből részesülnöm, ha éveken át én tartottam el. Úgy tudom, hogy 10 év házasság után, ha nincsen házassági szerződés, akkor feleződik minden. Köszönöm segítségetek előre is.

Cz.Bazsi # 2007.07.03. 11:24

A kérdéseim a következők:

1.: Közösen szerzett vagyonnak minősül-e a házastársam családtagjától kapott pénzajándék (lakásvásáráshoz) ?

2.: Különköltözésem után kapott jövedelem, amely a különköltözés előtti időszakra vonatkozik (adóvisszatérítés, TB-ellátás)

3.: Együttélés utolsó heteiben házastárs által felvett tetemes személyi kölcsön visszafizetésében való részvétel terhel-e engem?

Bégé # 2007.07.03. 11:27

Kihagytam, hogy nincs közös gyerekünk.

vzoli # 2007.07.03. 11:41

Bégé!

Amennyire tudom: amit a feleséged az apjától örökölt: az az ő különvagyona. Abból a válás esetén te nem fogsz részesülni. (Nem hallottam még erről a '10 év házasság után...'-szabályról. Ilyen tuti, hogy nincs. Olyan viszont van, hogy házassági közös vagyon, de ez nem valamiféle házasságban töltött fix időtartamhoz kötött.)

Az ami feleződik: a kettőtök által a házasság fennállása alatt szerzett javak.

A felséged nem szerzett semmit, te szereztél mindent: tehát az általad szerzett mindent még felesben meg is kell osztanod a feleségeddel.

A közös bankszámlán lévő, és a feleséged által lenyúlt pénz: szerintem ez számodra veszett fejsze nyele, de majd jönnek jogászok is, és hátha mást mondanak. Reménykedjünk.

Amikor belementél abba, hogy a feleséged az 'örököltem, tehát minek dolgozzak'-jegyében "némi" plusz terhet pakoljon a válladra: akkor felvállaltad annak a kockázatát, hogy egy esetleges válás esetén kutyául fogod érezni magad. Na, most jött el az a helyzet. Ugyanúgy a közös bankszámlánál is.

ObudaFan # 2007.07.03. 13:24

15 év házasság után a mindennapi életszükséglet körébe tartozó használati tárgyak értékén vásárolt vagyontárgyak számítanak már közös vagyonnak. Semmilyen egyéb esetben nincs jelentősége a vagyonmegosztásnál annak, hogy milyen régi a házasság.

Cz.Bazsi # 2007.07.03. 13:48

ha tudtok válaszoljatok légy szíves:

2007.07.03. 13:24:08 e-mail
A kérdéseim a következők:

1.a: Közösen szerzett vagyonnak minősül-e a házastársam családtagjától kapott pénzajándék (lakásvásáráshoz) ?

1.b.: és a különköltözésem után kapott jövedelem, amely a különköltözés előtti időszakra vonatkozik (adóvisszatérítés, TB-ellátás)

2.: Együttélés utolsó heteiben házastárs által felvett tetemes személyi kölcsön visszafizetésében való részvétel terhel-e engem?

ObudaFan # 2007.07.03. 18:22

1a: nem,
1b: nem,
2: igen.

Belvedere # 2007.07.06. 07:33

Sziasztok!

Előzmények: tavaly ősszel elköltöztem a közös lakásból, idén februárban elváltunk. Az elköltözés napján volt férjem idegrohamában betörte a lakás egyik üvegajtaját, amit azóta sem csináltatott meg.

Miután a lakást áruljuk, és rendszeresen jönnek az érdeklődők, számomra borzasztóan kínos a kitört ajtó látványa. Miután arra nem számíthatok, hogy volt férjem megcsinálja - miután eddig sem tette - az a kérdésem, hogy járható út-e az, hogy megcsináltatom én, számlát kérek róla a saját nevemre, és azt elküldöm neki?

Esetleg előtte még egyszer figyelmeztessem, hogy ő csinálta a kárt, kap mondjuk 10 napot, hogy rendbe hozza?

monalisa1 # 2007.07.06. 13:27

A biztosító üvegkár címén megtériti az ajtóüveg cseréjét, hár ha van a lakásnak biztosítása...

ObudaFan # 2007.07.06. 14:53

Járhatónak járható út, más kérdés, hogy ha nem fizet, akkor bíróságon lehet követelni ezt. És hát még a javítás előtt kell felszólítani, nehogy később vitássá tegye, hogy esetleg ő olcsóbban meg tudta volna csináltatni.

LucifersAngel # 2007.07.09. 10:05

Sziasztok! Hatalmas segítség lenne ha válaszolnátok nekem. A férjemmel több mint 20 éve vagyunk házasok, született 2 gyermekünk az egyik 19 éves külön él, a másik 13 aki velem. A férjem többször is megcsalt, amiket ő bevalott, sőt kiderült már, évek óta alkoholista, amit ő még nem tudott felfogni és nem érzi, hogy probléma lenne. Január közepén elköltözött, de válni nem akar, csak ha én adom be, amire nekem nem lenne pénzem, amikor eszébe jut gyerektartás címén 5000Ft-ot ad, de a kifizetetlen csekkek mellett ez elenyésző. Én rokkant vagyok habár nem kaptam meg annyi százalékot amivel érnék is vmit, dolgozni nem tudok. Itt hagyott a gyerekkel, most albérletben él valahol, de a közös házunkba, ami fele fele arányban lett véve, folyamatosan bejárkál mikor nem vagyunk itthon. Cserélhetek zárat, félév különélés után? A házunk kb 13-14 millió Ft-ot fog érni, hirdetjük de nem sikerült eladni, mit lehet ilyenkor tenni? Szabadulni szeretnék de nem hagyja. Kérlek segítsetek várom az emaileket

ObudaFan # 2007.07.09. 16:54

A bontóper 12.000 Ft illetékkel jár, de a vagyoni helyzet igazolásával költségmentesség kérhető. A bontóperben előterjeszthető a gyermektartásdíj iránti igény, de külön perben is, ami viszont eleve költségmentes. Cserélhetsz zárat, mert a visszatérés szándéka nélkül elköltözött.