Válás, vagyonmegosztás

hertz2023 # 2023.08.27. 15:11

Sziasztok,

Próbáltam tájékozódni, de - számomra - ellentmondó válaszokra leltem, így segítséget kérnék tőletek.

Sajnos megromlott a házasságunk, és a közösen lakott ingatlannal kapcsolatban lenne kérdésem.

A férjemmel 2015-ben ismerkedtünk meg, az életközösségünk 2017-ben kezdődött, egy közösen bérelt lakásban, 2021-ben házasodtunk össze, közös gyermekünk 2022-ben született.

Férjem 2020-ban vásárolt egy ingatlant 1/1 tulajdonjoggal, részben szülői segítséggel - jóváhagyták egy általuk használt és haszonélvezeti joggal terhelt, de kezdetektől a férjem tulajdonában lévő ingatlan értékesítését-, részben egyedül (bár házasok nem, de élettársak voltunk akkor már) felvett hitellel. A szülői segítség feltétele az édesanyja haszonélvezeti jogának bejegyzése volt, arra való hivatkozással, hogy a férjem egy válás során egyszer már otthagyott minden vagyont.

2021-ben közösen felvettük a babaváró hitelt (10M Ft), melyet 85%-ban az ingatlan felújítására fordítottunk (25% az én fennmaradó hitelem lezárására), ezt a hitelt 50-50% fizetjük havonta. Ezen felül kb. még 3M forintot fordítottam a házra saját megtakarításomból, erről külön megállapodás/egyéb dokumentum nincs.

Gyermekünk még nincs másfél éves, de sajnos eljutottunk arra a pontra, hogy házasságunk menthetetlen. Nem tudom, a téma szempontjából fontos-e, de van egy kiskorú és egy nagykorú gyermeke az előző házasságból.

Nekem nincs semmilyen másik ingatlanom és mivel a megtakarításomat felemésztette a felújítás, valamint a gyed alatti bevételkiesés pótlása, nem tudom, hogyan tudom megteremteni a lakhatási feltételeinket.

A kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e a befektetett pénzem kifizetésére, lakáshasználati jog ellenértékére (a ház a felújítás után nagyságrendileg 80M Ft értékű), a haszonélvezeti jog ellenére és ha igen, kb. milyen értékre lehet gondolni.

Nem szeretném a férjemet sem kiforgatni, sem elüldözni a házából, csak valahogy megoldani a lakhatásunkat a válás után.

Előre is nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat, amivel majd okosabban tudok ügyvédhez fordulni illetve a férjemmel megegyezni.