Házastársak felelőssége egyetemleges?


Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.08. 09:45

Félreérted, nem ezt kérdezte.

ObudaFan # 2020.02.08. 07:03

a hitelezővel az egyetemleges kötelezettséget szerződésben tudja módosítani úgy érvényesen, hogy kikerüljön az egyetemlegesség köréből, vagy mindneképpen indíthat ellene végrehajtást a másik fele összegért

Attól függ. Az egyetemlegesség a kötelezettek egymás közti viszonyában azt jelenti, hogy főszabály szerint egymás között egyenlő mértékű a tartozásuk, tehát ha az egyik házasfél kifizette a felét a jogosultnak, akkor a másik házasfélnek már nem lehet felé követelése. De természetesen lehet, hogy az egyetemleges kötelezettek akár kifejezetten, akár ráutaló magatartással máshogy állapodtak meg a költségviselésről, csak éppen házastársak között eleve ez csak házassági vagyonjogi szerződéssel, vagy a házasság felbontása után kötött megállapodás esetén lehetséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.07. 14:20

Megvan az a technika, amivel meg lehet oldani - ha a jogosult is úgy akarja.

drbjozsef # 2020.02.07. 13:54

Cogito

Megegyezéssel mindent lehet.

Cogito # 2020.02.07. 13:42

Tisztelt Szakértők!

Férj és feleség ellen fizetési meghagyást indított a jogosult, egyetemleges felelősség alapján követel tíz millió ft-t, a meghagyás jogerős lett. A házastársak viszonya megromlott, felelég a tartozás felét megfizetné a hitelezőnek, a kérdésem, hogy a hitelezővel az egyetemleges kötelezettséget szerződésben tudja módosítani úgy érvényesen, hogy kikerüljön az egyetemlegesség köréből, vagy mindneképpen indíthat ellene végrehajtást a másik fele összegért?
Köszönöm a setígséget.

Pillangókisasszony # 2007.06.02. 16:54

Köszönöm válaszotokat!

ObudaFan # 2007.06.01. 18:23

Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.01. 17:26

A házassági életközösség alatt szerzett vagyon közös. A vagyonba nem csak az aktívumok, hanem a passzívumok is beleértendők.

Pillangókisasszony # 2007.06.01. 13:03

Kedves Fórumozók!

Közüzemi számla díjtartozásáról lenne szó.
A szolgáltatási hely kezdetben a férj nevén volt, majd a feleség nevére került.
A férj hivatkozik elévülésre, mivel a felszólítások már ténylegesen a feleség nevére lettek megküldve.
Ilyen esetben lehetséges-e, hogy a tényleges kötelezett a feleség legyen, holott a számla a férj nevére szólt?

Várom véleményeteket!

Köszönettel!