kapcsolattartást újraszabályozta az Országgyűlés

[Péter] # 2008.09.04. 07:43

"Az, hogy tavaly nem így volt, még nem jelenti azt, hogy ez egy méltánytalan rendezés.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

obudafan@freemail.hu

http://www.tarczay.com"

Az, hogy tárgyévre amúgy lett, még nem jelenti azt, hogy méltányos...

csildi # 2007.07.29. 11:51

vízcsepp!
Ne haragudj, de eszmélelen dolgokat írsz! Gondolom, Te vagy egy anyuka, akinél a gyerkőc el van helyezve. (ha nem bocsi) Ez oké, de mi az, hogy:
"Az új az,hogy az új jogszabály szerint,ha a kapcsolattartásra jogosult,tehát különélő szülőnek a nyári szünetben adva volt teljes egy hónap,akkor egy teljes hónap jár a gondozó szüőnek is.Kiegyenlítve az "erőviszonyokat".Na abban az egy hónapban amikor a gondozó szülőnél vannak a gyerekek akkor nincs egy nap sem biztosítva a különélő szülőnek,nagyszülőnek stb.Ilyen idáig nem volt.Igaz egy teljes egy hónap a különélő szülőnek is úgy jár,hogy nem kell biztosítani találkozást a gondozó szülő részére.Egy hónap itt egy hónap ott, elvágva teljesen." ?
Egy kicsit muris lenne, ha az "erőviszonyok" miatt, 1 hónap itt, 1 hónap ott és mi van a többivel? Azt állam bácsi napközijébe tölti a gyerek nélküled és a volt párod nélkül? Az egyoldalú újra sszabályozás nem játszik, ahhoz kell egy előzetes vizsgálat is. Vagy a szülő kéri, vagy a Gyámhivatal kezdeményez, mert pl. gondok vannak a meghatározott időpontokkal és ez a gyerek kárára van. Ne haragudj, de olyan nincs, hogy Te nem tudsz Róla és újraszabályozzák! Máskülönben bármilyen új jogszabály jöhet, a Ti határozatotok a mérvadó. És eddig is volt ilyen, hogy a másik szülő nem találkozhat a külön élő szülő kapcsolattartása alatt a gondozó szülővel. Legalább is 7 éve így van! Egyébként nem hinném, hogy gondot okoz a gyereknek, ha 1 hónapig nem látja valamelyik szülőjét, persze csak, ha nem olyan pici még! Kell 1 hónap nyugi a gyerekkel a külön élő szülő részére is, meg a gondozó szülő részére is! Előfordul az is, hogy a folyamatos kéthetes láthatás valamiért elmarad és akkor vagy 3 hétig, vagy 4 hétig a következő láthatásig ismét nem láthatja a kölön élő szülőt. Az lenne a normális, hogy ha a gyerek pl. két hét alatt is szeretne találkozni a külön élő szülővel, azt a gondozó szülő megengedi (persze ehhez kell egy viszony). A gyerek így nem veszti el a másik szülőt! Nálunk ez működik, Mi nem is akartuk szabályoztatni, de kellett. Ennek ellenére apuka akkor jön amikor akar és el is viheti a picit. (2 éves). Egyébként a pici rettentően ragaszkodik apuhoz, de Én nem is mondok semmit Neki a szétválásunkról. Neki apu azért nincs mindig itt, mert sokat dolgozik. 1 éve váltunk el, tehát a pici simán nem is kellene, hogy emlékezzen az apura, hiszen még csak 1 éves sem volt akkor. Megszokhatta volna azt is, hogy apu csak akkor jön, ha az elő van írva. De kérdem Én, mi a jó a gyereknek? Az, hogy csak szabályozott időkben, szabályozott időig lehessen az apuval, vagy az, hogy akkor amikor csak lehet? Akor menjen el az apu, amikor a legjobban játszanak vagy pancsolanak vagy akármit csinálnak? Miért nem fürdetheti meg, miért nem fektetheti le, csak azért mert 5-ig vagy 7-ig tart az az idő, amit idegenek megszabtak? Én milyen jogon venném el az apjától, azért mert a mi kapcsolatunk nem működött eléggé? Pedig Én 12 évet vártam erre a picire! De nem csak magamnak! Milyen példát lát a gyerek, ha azt látja az anyu és az apu ráncigálják, egyezkednek rajta, törvényekkel, jogszabályokkal vagdalkoznak és idegen nénik és bácsik akarják megmondani, mi a legjobb Neki? Õ ugyan úgy szereti továbbra is az anyut is, meg az put is! Nem kell Neki senki más! Apunkának egyébként van még 3 gyereke az első extől, Õket is szokta hozni és a gyerekek imádják egymást. Mellesleg Nekem is van egy előző kapcsolatos 14 éves fiam, akire viszont nem is volt soha kíváncsi az apja és így nőtt fel. És még valami, a két hét letelte után, nem jár a folyamatos kapcsolattartás, csak a szünet után újra kezdődően.

nagyzozi # 2007.07.28. 19:59

Köszönöm a tanácsokat.

csildi # 2007.07.28. 08:11

Monik!
Mindig a jogerős határozat a mérvadó, azt tudják betartatni. Viszont: lehet kérni a módosítást, ha kimaradt belőle sok minden, mert egyébként eleve bele kellene egy csomó mindent írni. pl. kapcsolattartás (folyamatos) ideje, módja, pótlás rendje, értesítési kötelezettségek, átvétel helye, rendkívüli kapcsolattartások ideje általánosan pl. a szünetek egyik vagy másik fele, vagy konkrétan a 2X2 hét, de az is, hogy mikor, egyéb kapcsolattartási formák, telefonon, lakóhelyen, levél, ajándék, iskolába ünnepekre bemehet, évnyitó, évzáró stb. Ezek csak évek alatt tudatosulnak az emberben, hogy mi minden nincs leírva, de ami nincs leírva azt így is, meg úgy is meg lehet magyarázni. Macerásnak tűnhet, de ezzel megelőzhetőek pl. az ilyen kérdések. Ha konkrétan meg van határozva a 2X2hét, akkor a többi a Tiéd! Nem tudom, melyik Gyámhivatalhoz tartoztok, de oda kell figyelni Rájuk, mert nincsenek mindig a helyzet magaslatán és fogalmuk sincs időnként semmiről. Nem árt, ha Te tájékozódsz minél szélesebb körben a jogszabályok tekintetében. Mi már 3 Gyámhivatalt kizárattunk atz ügyintézésük miatt! Ne foglalkozz az ügyvéddel sem, ami le van írva az van. Egy nappal sem jár több vagy kevesebb, de pl. lehetsz nagyvonalú, ha páratlan napra esene egy időszakos kapcsolattartás (pl. 15 nap), akkor adj még egy napot. Ezt csak azért írtam, mert úgy is meghatározhatják, hogy páros évben a szünetek első fele, páratlan évben a második fele jár a külön élő szülőnek és az eddi még mindig páratlan volt.

csildi # 2007.07.28. 08:01

Nagyzozi!
A gondozó szülőnek NEM jár kapcsolattartás, hiszen Neki eleve nincs kapcsolattartási joga, NÁLA van a gyerek! Kapcsolattartási joga csak a gyereknek és a külön élő szülőnek van.

csildi # 2007.07.28. 08:00

Kalamalyka!
Mindig a jogerős bírói végzés, egyzség a betartandó! Hiába jön új jogszabály, akkor is azt kell betartani. Azt lehet, hogy az új jogszabály miatt kéred, a módosítást, de nem biztos, hogy ez elegendő indok. Ráadásul 2 éven belül a bíróság az illetékes. A jogszabály szerint, ha az időszakos kapcsolattartás elmarad, az nem pótolható (kivéve, ha más van a határozatototkban). Az is szabály, hogy az időszakos kapcsolattartás alatt szünetel a folyamatos kapcsolattartás, függetlenül attól, hogy az időszakos kapcsolattartást igénybe vette-e a külön élő szülő vagy nem! A szüneteknél mindig a hivatalos Om rendelet az irányadó, de pl., ha iskolás és az iskola másképp rendelkezik, akkor az. De főszabály, hogy a szünet az utolsó tanítási nap utáni nappal kezdődik (függetlenül attól, hogy esetleg az egy folyamatos kapcsolattartási időpont lenne) és az első tanítási nap előtti nappal ér véget. Ezt az iskolától írásban kell kérni, hogy adják meg a pontos dátumokat. Nekünk ez kb. 5 évünkbe tellett. A gondozó szülőnek NEM jár kapcsolattartás, hiszen Neki eleve nincs kapcsolattartási joga, NÁLA van a gyerek! Kapcsolattartási joga csak a gyereknek és a külön élő szülőnek van. Arra is vigyázni kell, hogy amennyiben nem a jogerős szerint megegyeztek más időpontokban és azt nem tartja be valamelyikőtök, akkor annyi, azt nem lehet végrehajtatni!

nagyzozi # 2007.07.28. 07:12

Sziasztok!

Tud -e valaki arról, hogy 2007.-ben a gondozó szülőnek is jár a nyári kapcsolattartás? Gondolok arra, hogy a jogerős bírósági ítélet csak a különélő szülőnek határozta meg, hogy mikor van a kapcsolattartás. Létezik egy ilyen új jogszabály, vagy esetleg egy jogerős bírósági végzést egy jogszabály a különélő szülő nélkül érvénybe lép?

Üdv: nagyzozi

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:50

Kedves kalamalyka!
Azt hiszem, hogy hasonlóak a problémáink. Teljesen megértelek. Én is azért szeretnék szigorúan az ítélethez ragaszkodni - és mindent el is követek érte - mert nem hiszem, hogy a továbbiakban nekem fel kellene áldoznom a szabadidőmet egy öntörvényű apuka miatt. Nem várhatja el senki tőlem, hogy megfélemlítve, haptákban álljak az apukának kénye-kedve szerint. Természetesen imádom a gyermekemet!!! (még mielőtt monalisa1 félreérti :) amit írni akarok). Ezzel azt hiszem a fiamnak is jót teszek, neki is szüksége van egy rendszerre, bele kell szoknia... Mindhármunknak ez lenne az érdeke szerintem.

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:42

Korábban már leírtam (ide is) a problémám (egy részét)...
Az én ítéletem 2007.06.21-én emelkezett jogerőre.
Az apuka végül is nem élt a nyári 2x2 hét időszakos kapcsolattartás első felével. :(
Mivel kéthetenkénti a folyamatos kapcs.tartás, ezért ugyebár beleesett egy ilyen hétvége is. Az ítélet szerint, ha nem él az időszakossal, akkor elveszti az folyamatost is. Én ennek megfelelően jártam el. Sajna igazam volt. Nem is nagyon "harcolt" azért a hétvégéért sem. :( Ezután a Gyámhivatal ügyintézőjének a tanácsára írásban bejelentettem ezt az esetet. Mivel volt ezügyben egy kis nézeteltérés itt (monalisa1), ezért amint megtudok vmit, természetesen megosztom a fórumozókkal. Üdv.

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:34

Kedves Aqua!
Én is jártam már így :(
Sajna, ha sokat időzöl a hozzászólás írásával, megszerkesztésével - akkor elvész... :(

Aqua # 2007.07.10. 01:07

Hol található az új törvény?

Aqua # 2007.07.10. 00:51

Tudja Valaki, miért és hova tűnik el a beírt szöveg?

Aqua # 2007.07.09. 23:47

?

kalamalyka # 2007.07.06. 16:05

Nem, az ítéletetm 2007 márciusi.

vízcsepp # 2007.07.06. 14:18

kalamalyka!

Ha az ítéleted 2007.01.01. előtti akkor a két hét letelte után is jár a folymatos kapcsolattartás.

kalamalyka # 2007.07.05. 04:15

Üdvözlök mindenkit!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet akkor, ha nyári kapcsolattatásként július második fele és augusztus második fele , tehát két-két hét van megjelölve, jogos-e az ügyvéd által küldött felszólítás, miszerint (exnek megítélték ugyan, de élni nem tud vele, mondván sok a dolga) a kétszer két hét mellett legyek szíves betartani a rendszeres kapcsolattartást is, mivel megilleti az is az ex-et.
Természetesen a kétszer két hét alatt akkor hozza-viszi a gyereket amikor mégis "ráér", de igazságtalanságnak tartom, hogy e melllett, még igényt tart a kéthetenti láthatásra is, ami természetesen, nem eseik ebbe a két hétbe bele.
Kérdem én: akkor mi egész nyáron ügyeletet kell tartsunk??? Így nem is tervezhetünk semmi nyaralást ????

monalisa1 # 2007.07.04. 20:40

A gyerek azt a plusz vasárnapot is vélem jól eltöltötte az apjánál, és ezt kellene szem előtt tartani.

monalisa1 # 2007.07.04. 20:37

monik:
nahát, egy nap miatt összebalhézni...

vízcsepp # 2007.07.04. 20:18

monik!

Ha 2007.01.01-e óta szabályozták a kapcsolattartásodat,akkor a gondozó és a különélő szülőnek ugyanannyi idő jár a szünetekből,ha az ítélet tartalmazza konkrétan hány hét vagy hány nap jár a különélő szülőnek.

monik # 2007.07.04. 10:21

Nálunk a bíróság 2x2 hétben szabályozta a nyári kapcsolattartást. Jún. 30-val (szombat) járt le az első két hét. Gyermekem édesapja aznap közölte velem, mivel ez a hétvége a folyamatos kapcsolattartás tekintetében őt illetné csak másnap azaz vasárnap hozza haza. Ügyvédemet felhívva közölte velem, hogy ez nem így van, majd ő is ugyanazt mondta, melyet már ezen topicon belül olvastam.
A gyámhatóságon mai nap volt fogadóóra, ahol egy teljesen más álláspontot közöltek velem.
Ha a végzésbe nincs belefoglalva, hogy az anyát is ugyanennyi időre illeti nyári kapcsolattartás, akkor az időszakos kapcsolattartás idején valóban nincs rendszeres kapcsolattartás, de utána minden működik a már megszokott módon. Tehát nekem most nem jár egybefüggő két hét.

mindfoglalt # 2007.06.21. 20:29

Hát igen, a jogszabályok módosítása előtt nem szokták kikérni a véleményeket...
Ha tetszik, ha nem ez van...

Az hogy, ki hogyan kap szabit, az nem nagyon érdekli a bíróságot. Ilyen kifogással nem nagyon lehet kibújni a kapcsolattartások alól. Sőt a mi esetünkben ezt az indokot a bíróság nem fogadta el. Ilyenkor az ő kötelessége biztosítani azt, hogy az egyes kapcsolattartások során a gyermek ellátását, gondoskodását miként biztosítja. És ez szó szerint van az ítéletünkben...
Engem sem kérdez meg senki, hogy én hogyan oldom meg pl. az egész nyarat egy 6 éves gyerkőccel, pedig nekem is meg kell oldanom - kötelességem. Sőt, mivel az apa nem él a kétszer két hetével, - vagyis rosszul fogalmazok, mert az ítéletben úgy szerepel, hogy joga és kötelessége is! - az is rám hárul. Egyébként ha az alperes - külön élő szülő - nem a szabályozásnak megfelelően él a kapcsolattartás jogával, akkor az viszaélésnek minősül... Természetesen kikényszeríteni nem lehet, de szankcionálni igen.

nyusz66 # 2007.06.21. 10:25

Bocs, hogy közbekotyogok, de szerintem a gyereknek, ha az nem jelentett gondot, hogy tavaly nyáron 1 hónapig nem látta a gondozó szülőt, akkor nem hiszem, hogy most gondot jelentene, hogy 1 hónap együttlét után a másik hónapban nem látja a különélőt. Hiszen tulajdonképpen egy láthatási hétvége marad így el.
Az viszont teljesen jogos a módosításban szerintem, hogy mondjuk a gondozó szülő se kelljen úgy igazítsa a nyári üdüléseket, hogy a kapcsolattartási hétvégére visszahozza a gyereket, különben jön a gyámhatósági ejnyebejnye.

vízcsepp # 2007.06.20. 20:09

Kérdezzük meg a gyereket 35 nap eltelte után!Ha egészen máshoz voltak szokva miért kellene változtatni?Biztos vagyok benne,hogy nem lesz nekik jobb.Hol van itt a gyermekek mindenek felett álló érdeke?

ObudaFan # 2007.06.20. 19:42

Az, hogy tavaly nem így volt, még nem jelenti azt, hogy ez egy méltánytalan rendezés.

vízcsepp # 2007.06.20. 19:38

Mindfoglalt!
Az rendben van ,hogy az időszakos alatt nincs folyamatos kapcsolattartás.Ez így is volt régebben is.
Az új az,hogy az új jogszabály szerint,ha a kapcsolattartásra jogosult,tehát különélő szülőnek a nyári szünetben adva volt teljes egy hónap,akkor egy teljes hónap jár a gondozó szüőnek is.Kiegyenlítve az "erőviszonyokat".Na abban az egy hónapban amikor a gondozó szülőnél vannak a gyerekek akkor nincs egy nap sem biztosítva a különélő szülőnek,nagyszülőnek stb.Ilyen idáig nem volt.Igaz egy teljes egy hónap a különélő szülőnek is úgy jár,hogy nem kell biztosítani találkozást a gondozó szülő részére.Egy hónap itt egy hónap ott, elvágva teljesen.
Nekem ez nem tetszik,sok sok okból.Legfőbbképpen azért nem ,mert tavaly nem így volt.Nem kértem újraszabályozást még is lett.Ezt a kérdéskört vesd fel a városi,de méginkább a megyei hivatalnál!