kapcsolattartást újraszabályozta az Országgyűlés

vízcsepp # 2007.06.13. 20:30

Üdv. A fórumozóknak!

A 2007.01.01-én életbe lépett Gyer.27§ 5 bek. nagyon megváltoztatja sok -sok szülő és gyermek kapcsolattartási rendjét.A törvény kimondja,hogy nincs hely folyamatos kapcsolattartásnak akkor ha a gondozó szülő az őt megillető folyamatosan együtt tölthető időt tölti gyermekével.Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy ha különélő szülőnek egy teljes hónapot ítéltek a nyári szünetre,akkor a gondozó szülőnek is ugyanannyi jár.Ezenkívül ha pl. az őszi szünet első felében a gyermekeddel lehettél,akkor a második felét a gondozó szülőnek kell biztosítani.Még akkor is ha az a különélő szülő hétvégéjére esik.Tehát a folyamatos kapcsolattartást elbukta...
Az érdekelne van-e valakinek ezzel kapcsolatban konkrét tapasztalata tekintettel a friss jogszabályra?
Illetve a törvénymódosítás hatályos -e a 2007. előtti ítéletekre?

ObudaFan # 2007.06.14. 18:10

A régebbi határozatokat meg kell változtatni, amit 2 éven belül - kérelemre - a bíróság, azon túl a gyámhatóság meg is tesz.

mindfoglalt # 2007.06.19. 17:00

Kedves Vízcsepp!

Nekem egészen friss az ítéletem ez ügyben...
Tehát van folyamatos kapcsolattartás (pl. kéthetente hétvégén) és van időszakos kapcsolattartás (pl. minden őszi, tavaszi, téli szünet fele, valamint a nyári szünetben kétszer két hét).
Az ítéletben szó szerint szerepel a következő:
Az időszakos kapcsolattartás idejébe beleszámít a vele egybeeső folyamatos kapcsolattartás ideje is, a folyamatos kapcsolattartás pótlása emiatt nem kérhető.
Az időszakos kapcsolattartás - az alperesnek fel nem róható okból elmaradt - pótlására csak ugyanabban az őszi, téli, tavaszi, nyári szünetben kerülhet sor, az akadály megszűnésének napját követő nap 9 órájától az időszakos kapcsolattartás tartamával azonos időre, de legfeljebb az adott szünet végéig.
Az ex élettársam épp most nem él az időszakos kapcsolattartással, ami jelen esetünkben 2 hét. Tehát ebbe tutira beleesik a folyamatos kapcsolattartás (a kéthetente hétvége). Mivel nem kell neki a gyerek két hétre, tehát nem is fogjuk pótolni, így a hétvégére sem viheti a gyereket. Így járt, azt most ezáltal elvesztette. Tehát legközelebb akkor jelentkezhet, ha ismét ráesik a következő folyamatos kapcsolattartás ideje. Ezt épp ma kérdeztem meg a Városi Gyámhivatalnál...

erzsokae # 2007.06.20. 15:42

És ha olyan indokkal nem viszi el a gyereket, hogy nem kapott szabadságot a cégnél ahol dolgozik....
Azt kötelező bepótolni? Az kinek a hibájából marad el???

ObudaFan # 2007.06.20. 17:17

Senkinek a hibájából. A munkáltató a szabadság 1/4-ét köteles csak a munkavállaló igényeinek megfelelő időpontban kiadni, az pedig nem egyezik meg az időszakos kapcsolattartás hosszával.

vízcsepp # 2007.06.20. 19:38

Mindfoglalt!
Az rendben van ,hogy az időszakos alatt nincs folyamatos kapcsolattartás.Ez így is volt régebben is.
Az új az,hogy az új jogszabály szerint,ha a kapcsolattartásra jogosult,tehát különélő szülőnek a nyári szünetben adva volt teljes egy hónap,akkor egy teljes hónap jár a gondozó szüőnek is.Kiegyenlítve az "erőviszonyokat".Na abban az egy hónapban amikor a gondozó szülőnél vannak a gyerekek akkor nincs egy nap sem biztosítva a különélő szülőnek,nagyszülőnek stb.Ilyen idáig nem volt.Igaz egy teljes egy hónap a különélő szülőnek is úgy jár,hogy nem kell biztosítani találkozást a gondozó szülő részére.Egy hónap itt egy hónap ott, elvágva teljesen.
Nekem ez nem tetszik,sok sok okból.Legfőbbképpen azért nem ,mert tavaly nem így volt.Nem kértem újraszabályozást még is lett.Ezt a kérdéskört vesd fel a városi,de méginkább a megyei hivatalnál!

ObudaFan # 2007.06.20. 19:42

Az, hogy tavaly nem így volt, még nem jelenti azt, hogy ez egy méltánytalan rendezés.

vízcsepp # 2007.06.20. 20:09

Kérdezzük meg a gyereket 35 nap eltelte után!Ha egészen máshoz voltak szokva miért kellene változtatni?Biztos vagyok benne,hogy nem lesz nekik jobb.Hol van itt a gyermekek mindenek felett álló érdeke?

nyusz66 # 2007.06.21. 10:25

Bocs, hogy közbekotyogok, de szerintem a gyereknek, ha az nem jelentett gondot, hogy tavaly nyáron 1 hónapig nem látta a gondozó szülőt, akkor nem hiszem, hogy most gondot jelentene, hogy 1 hónap együttlét után a másik hónapban nem látja a különélőt. Hiszen tulajdonképpen egy láthatási hétvége marad így el.
Az viszont teljesen jogos a módosításban szerintem, hogy mondjuk a gondozó szülő se kelljen úgy igazítsa a nyári üdüléseket, hogy a kapcsolattartási hétvégére visszahozza a gyereket, különben jön a gyámhatósági ejnyebejnye.

mindfoglalt # 2007.06.21. 20:29

Hát igen, a jogszabályok módosítása előtt nem szokták kikérni a véleményeket...
Ha tetszik, ha nem ez van...

Az hogy, ki hogyan kap szabit, az nem nagyon érdekli a bíróságot. Ilyen kifogással nem nagyon lehet kibújni a kapcsolattartások alól. Sőt a mi esetünkben ezt az indokot a bíróság nem fogadta el. Ilyenkor az ő kötelessége biztosítani azt, hogy az egyes kapcsolattartások során a gyermek ellátását, gondoskodását miként biztosítja. És ez szó szerint van az ítéletünkben...
Engem sem kérdez meg senki, hogy én hogyan oldom meg pl. az egész nyarat egy 6 éves gyerkőccel, pedig nekem is meg kell oldanom - kötelességem. Sőt, mivel az apa nem él a kétszer két hetével, - vagyis rosszul fogalmazok, mert az ítéletben úgy szerepel, hogy joga és kötelessége is! - az is rám hárul. Egyébként ha az alperes - külön élő szülő - nem a szabályozásnak megfelelően él a kapcsolattartás jogával, akkor az viszaélésnek minősül... Természetesen kikényszeríteni nem lehet, de szankcionálni igen.

monik # 2007.07.04. 10:21

Nálunk a bíróság 2x2 hétben szabályozta a nyári kapcsolattartást. Jún. 30-val (szombat) járt le az első két hét. Gyermekem édesapja aznap közölte velem, mivel ez a hétvége a folyamatos kapcsolattartás tekintetében őt illetné csak másnap azaz vasárnap hozza haza. Ügyvédemet felhívva közölte velem, hogy ez nem így van, majd ő is ugyanazt mondta, melyet már ezen topicon belül olvastam.
A gyámhatóságon mai nap volt fogadóóra, ahol egy teljesen más álláspontot közöltek velem.
Ha a végzésbe nincs belefoglalva, hogy az anyát is ugyanennyi időre illeti nyári kapcsolattartás, akkor az időszakos kapcsolattartás idején valóban nincs rendszeres kapcsolattartás, de utána minden működik a már megszokott módon. Tehát nekem most nem jár egybefüggő két hét.

vízcsepp # 2007.07.04. 20:18

monik!

Ha 2007.01.01-e óta szabályozták a kapcsolattartásodat,akkor a gondozó és a különélő szülőnek ugyanannyi idő jár a szünetekből,ha az ítélet tartalmazza konkrétan hány hét vagy hány nap jár a különélő szülőnek.

monalisa1 # 2007.07.04. 20:37

monik:
nahát, egy nap miatt összebalhézni...

monalisa1 # 2007.07.04. 20:40

A gyerek azt a plusz vasárnapot is vélem jól eltöltötte az apjánál, és ezt kellene szem előtt tartani.

kalamalyka # 2007.07.05. 04:15

Üdvözlök mindenkit!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet akkor, ha nyári kapcsolattatásként július második fele és augusztus második fele , tehát két-két hét van megjelölve, jogos-e az ügyvéd által küldött felszólítás, miszerint (exnek megítélték ugyan, de élni nem tud vele, mondván sok a dolga) a kétszer két hét mellett legyek szíves betartani a rendszeres kapcsolattartást is, mivel megilleti az is az ex-et.
Természetesen a kétszer két hét alatt akkor hozza-viszi a gyereket amikor mégis "ráér", de igazságtalanságnak tartom, hogy e melllett, még igényt tart a kéthetenti láthatásra is, ami természetesen, nem eseik ebbe a két hétbe bele.
Kérdem én: akkor mi egész nyáron ügyeletet kell tartsunk??? Így nem is tervezhetünk semmi nyaralást ????

vízcsepp # 2007.07.06. 14:18

kalamalyka!

Ha az ítéleted 2007.01.01. előtti akkor a két hét letelte után is jár a folymatos kapcsolattartás.

kalamalyka # 2007.07.06. 16:05

Nem, az ítéletetm 2007 márciusi.

Aqua # 2007.07.09. 23:47

?

Aqua # 2007.07.10. 00:51

Tudja Valaki, miért és hova tűnik el a beírt szöveg?

Aqua # 2007.07.10. 01:07

Hol található az új törvény?

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:34

Kedves Aqua!
Én is jártam már így :(
Sajna, ha sokat időzöl a hozzászólás írásával, megszerkesztésével - akkor elvész... :(

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:42

Korábban már leírtam (ide is) a problémám (egy részét)...
Az én ítéletem 2007.06.21-én emelkezett jogerőre.
Az apuka végül is nem élt a nyári 2x2 hét időszakos kapcsolattartás első felével. :(
Mivel kéthetenkénti a folyamatos kapcs.tartás, ezért ugyebár beleesett egy ilyen hétvége is. Az ítélet szerint, ha nem él az időszakossal, akkor elveszti az folyamatost is. Én ennek megfelelően jártam el. Sajna igazam volt. Nem is nagyon "harcolt" azért a hétvégéért sem. :( Ezután a Gyámhivatal ügyintézőjének a tanácsára írásban bejelentettem ezt az esetet. Mivel volt ezügyben egy kis nézeteltérés itt (monalisa1), ezért amint megtudok vmit, természetesen megosztom a fórumozókkal. Üdv.

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:50

Kedves kalamalyka!
Azt hiszem, hogy hasonlóak a problémáink. Teljesen megértelek. Én is azért szeretnék szigorúan az ítélethez ragaszkodni - és mindent el is követek érte - mert nem hiszem, hogy a továbbiakban nekem fel kellene áldoznom a szabadidőmet egy öntörvényű apuka miatt. Nem várhatja el senki tőlem, hogy megfélemlítve, haptákban álljak az apukának kénye-kedve szerint. Természetesen imádom a gyermekemet!!! (még mielőtt monalisa1 félreérti :) amit írni akarok). Ezzel azt hiszem a fiamnak is jót teszek, neki is szüksége van egy rendszerre, bele kell szoknia... Mindhármunknak ez lenne az érdeke szerintem.

nagyzozi # 2007.07.28. 07:12

Sziasztok!

Tud -e valaki arról, hogy 2007.-ben a gondozó szülőnek is jár a nyári kapcsolattartás? Gondolok arra, hogy a jogerős bírósági ítélet csak a különélő szülőnek határozta meg, hogy mikor van a kapcsolattartás. Létezik egy ilyen új jogszabály, vagy esetleg egy jogerős bírósági végzést egy jogszabály a különélő szülő nélkül érvénybe lép?

Üdv: nagyzozi

csildi # 2007.07.28. 08:00

Kalamalyka!
Mindig a jogerős bírói végzés, egyzség a betartandó! Hiába jön új jogszabály, akkor is azt kell betartani. Azt lehet, hogy az új jogszabály miatt kéred, a módosítást, de nem biztos, hogy ez elegendő indok. Ráadásul 2 éven belül a bíróság az illetékes. A jogszabály szerint, ha az időszakos kapcsolattartás elmarad, az nem pótolható (kivéve, ha más van a határozatototkban). Az is szabály, hogy az időszakos kapcsolattartás alatt szünetel a folyamatos kapcsolattartás, függetlenül attól, hogy az időszakos kapcsolattartást igénybe vette-e a külön élő szülő vagy nem! A szüneteknél mindig a hivatalos Om rendelet az irányadó, de pl., ha iskolás és az iskola másképp rendelkezik, akkor az. De főszabály, hogy a szünet az utolsó tanítási nap utáni nappal kezdődik (függetlenül attól, hogy esetleg az egy folyamatos kapcsolattartási időpont lenne) és az első tanítási nap előtti nappal ér véget. Ezt az iskolától írásban kell kérni, hogy adják meg a pontos dátumokat. Nekünk ez kb. 5 évünkbe tellett. A gondozó szülőnek NEM jár kapcsolattartás, hiszen Neki eleve nincs kapcsolattartási joga, NÁLA van a gyerek! Kapcsolattartási joga csak a gyereknek és a külön élő szülőnek van. Arra is vigyázni kell, hogy amennyiben nem a jogerős szerint megegyeztek más időpontokban és azt nem tartja be valamelyikőtök, akkor annyi, azt nem lehet végrehajtatni!