kapcsolattartást újraszabályozta az Országgyűlés

ObudaFan # 2007.06.20. 17:17

Senkinek a hibájából. A munkáltató a szabadság 1/4-ét köteles csak a munkavállaló igényeinek megfelelő időpontban kiadni, az pedig nem egyezik meg az időszakos kapcsolattartás hosszával.

erzsokae # 2007.06.20. 15:42

És ha olyan indokkal nem viszi el a gyereket, hogy nem kapott szabadságot a cégnél ahol dolgozik....
Azt kötelező bepótolni? Az kinek a hibájából marad el???

mindfoglalt # 2007.06.19. 17:00

Kedves Vízcsepp!

Nekem egészen friss az ítéletem ez ügyben...
Tehát van folyamatos kapcsolattartás (pl. kéthetente hétvégén) és van időszakos kapcsolattartás (pl. minden őszi, tavaszi, téli szünet fele, valamint a nyári szünetben kétszer két hét).
Az ítéletben szó szerint szerepel a következő:
Az időszakos kapcsolattartás idejébe beleszámít a vele egybeeső folyamatos kapcsolattartás ideje is, a folyamatos kapcsolattartás pótlása emiatt nem kérhető.
Az időszakos kapcsolattartás - az alperesnek fel nem róható okból elmaradt - pótlására csak ugyanabban az őszi, téli, tavaszi, nyári szünetben kerülhet sor, az akadály megszűnésének napját követő nap 9 órájától az időszakos kapcsolattartás tartamával azonos időre, de legfeljebb az adott szünet végéig.
Az ex élettársam épp most nem él az időszakos kapcsolattartással, ami jelen esetünkben 2 hét. Tehát ebbe tutira beleesik a folyamatos kapcsolattartás (a kéthetente hétvége). Mivel nem kell neki a gyerek két hétre, tehát nem is fogjuk pótolni, így a hétvégére sem viheti a gyereket. Így járt, azt most ezáltal elvesztette. Tehát legközelebb akkor jelentkezhet, ha ismét ráesik a következő folyamatos kapcsolattartás ideje. Ezt épp ma kérdeztem meg a Városi Gyámhivatalnál...

ObudaFan # 2007.06.14. 18:10

A régebbi határozatokat meg kell változtatni, amit 2 éven belül - kérelemre - a bíróság, azon túl a gyámhatóság meg is tesz.

vízcsepp # 2007.06.13. 20:30

Üdv. A fórumozóknak!

A 2007.01.01-én életbe lépett Gyer.27§ 5 bek. nagyon megváltoztatja sok -sok szülő és gyermek kapcsolattartási rendjét.A törvény kimondja,hogy nincs hely folyamatos kapcsolattartásnak akkor ha a gondozó szülő az őt megillető folyamatosan együtt tölthető időt tölti gyermekével.Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy ha különélő szülőnek egy teljes hónapot ítéltek a nyári szünetre,akkor a gondozó szülőnek is ugyanannyi jár.Ezenkívül ha pl. az őszi szünet első felében a gyermekeddel lehettél,akkor a második felét a gondozó szülőnek kell biztosítani.Még akkor is ha az a különélő szülő hétvégéjére esik.Tehát a folyamatos kapcsolattartást elbukta...
Az érdekelne van-e valakinek ezzel kapcsolatban konkrét tapasztalata tekintettel a friss jogszabályra?
Illetve a törvénymódosítás hatályos -e a 2007. előtti ítéletekre?